jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

EKP:n hyvä ja huono versio

  • Bruce Krasting Citi FX trading deskissä vuonna 1983
    Bruce Krasting Citi FX trading deskissä vuonna 1983

Hyvä versio

Mario Draghi onnistui mahdottomassa haasteessaan: kertaus viime torstain tapahtumista:

- Marion  onnistui säilyttää radiohiljaisuus paljastamansa suunnitelman avainkohdista. Tuloksena hän sai taktisen edun suunnitelman julkaisun yhteydessä. Finanssimarkkinat olivat shokkivaikutuksessa ja vaste oli innostunut.

- Draghi esitteli tarkkaan harkitun suunnitelman. Se vastasi kaikkiin avoimiin kysymyksiin, joista markkinat ja poliitikot ovat olleet huolissaan:

 

A) Velkojamaiden (Saksa, Hollanti, Suomi jne) epäilyjä huojensi EKP:n tukiohjelman kytkeminen tiukkoihin ehtoihin. Tämä pienentää pelkoja, että kansalaisten varat olisivat vaarassa.

 

B) Mario oli päättäväinen. Hän ei ampunut singolla tai tykillä, vaan isoimmalla aseella mitä löytyy. Hän sanoi taikasanat ”rajoittamattomilla määrillä”. Rajoittamattomia tukitoimia lupaamalla Draghi on poistanut kaikki epäilyt euron ja EU:n tulevaisuudesta.

 

C) Draghi huomioi rohkeasti senioriteettiongelman, mikä on vaivannut Euroopan velkamarkkinoita. Kaikkia velkakirjoja kohdellaan samalla tavalla (=pari passu) mahdollisessa maksukyvyttömyystilanteessa. Draghin ostamilla velkakirjoilla ei siis ole mitään ”etuajo-oikeutta” muihin sijoittajiin verrattuna. Selvästi Draghin työkokemus Goldman Sachs-pankissa on auttanut. Hän ymmärtää pääomamarkkinoita ja ymmärsi eliminoida yhden keskeisen tukitoimiin liitetyn ongelman.

 

D) Mario muutti vakuusvaatimuksia, mikä sulattaa Euroopan jäätyneet rahoitusmarkkinat.

 

E) Draghi blokkasi Saksan Keskuspankin änkyröiden inflaatiohuolet ilmoittamalla, että EKP:n ostamat velkakirjat steriloidaan välittömästi (vedetään vastaava summa rahaa muualta pois). Tämä eliminoi tukitoimien inflaatiota kiihdyttävät vaikutukset.

 

F) Yhdessä Draghin toimenpiteet sallivat EKP:n haluaman rahapolitiikan “välittymistä” sekä Italiaan että Espanjaan. Saksan alhainen korkotaso on nyt myös eteläisten maiden saatavilla. Halpa rahoitus ruokkii laajapohjaista talouden elpymistä.

 

* * *

Huono versio

Piditkö tästä kuvauksesta? Näin Draghin esitystä kuvataan mediassa ja mikä tärkeintä, näin markkinat “lukevat” EKP:n ilmoitusta. Mielestäni tämä on täyttä hevonpaskaa.

Ensinnäkin, mitään uutta EKP ei esitellyt. ”Super Marion” suunnitelma on uudelleenlämmitetty versio vanhasta SMP-ohjelmasta (velkakirjojen osto-ohjelma). Toisekseen, jokaikinen yksityiskohta suunnitelmasta vuodettiin tarkoituksellisesti medialle ennen suunnitelman julkistamista. Miten suunnitelma, jossa ei ole mitään uutta ja joka on keskeisiltä osiltaan julkaistu jo aiemmin saattoi käynnistää näin rajut markkinareaktiot. En ymmärrä.

 

A – Kyllä, velkakirjojen osto-ohjelma on ehdollinen. Ehto Espanjalle saada EKP:n tuki on yksinkertainen. Espanjan ei tarvitse kuin mennä polvilleen ja kerjätä. Saadakseen tukitoimet heidän on alistuttava säästötoimiin, joita Saksa sattuu haluamaan. Samoja toimenpiteitä ihmetellään ja vihataan parhaillaan Ateenassa.  Vielä pahempaa – Espanja ei pelkästään joutuisi pohjoisen säästöohjelman kohteeksi, vaan heidän pitäisi suostua täysimittaiseen IMF:n pelastusohjelmaan ja sen ehtoihin.

Tämä ei tule tapahtumaan helposti. Espanjalaiset eivät halua Troikkaa ohjaamaan hallitustaan. He eivät todellakaan halua IMF:ää mukaan. Espanjassa nähdään vielä valtava reaktio IMF:n vaatimia säästötoimia kohtaan, mutta sekin on pientä verrattuna siihen, mitä Italiassa tapahtuu.

 

B – Kyllä, Draghi käytti taikasanaa rajoittamaton. Ja kyllä se on tärkeää. Saksan kansalaisilla pitäisi olla ns. löysät housuissa tämän takia. Rajoittamaton tarkoittaa, että Draghi ei voi vetäytyä lupauksestaan – ikinä. Hän on maalannut itsensä nurkkaan,  minkä  hintalappu mitataan tuhansissa miljardeissa. Miten joku voi luvata rajoittamatonta, kun todellisuudessa aina on rajoja?

Tulee vielä päivä, jolloin Draghin lupaus testataan. On kaksi mahdollista lopputulosta: 1) lupaus pidetään ja EKP:stä tulee Italian ja Espanjan suurin velkoja tai 2) Mario syö sanansa kriittisellä hetkellä. Molemmat skenaariot tuhoavat Eurosystem-järjestelmän.

Kun Draghi sanoi “rajoittamaton”, hän osti EU:lle vähän aikaa, mutta laittoi samalla kaikki pelimerkit pottiin. Jäsenmaan lähtemisen seuraukset kasvavat dramaattisesti. Mario on luonut EU:lle ”kaikki tai ei mitään”-skenaarion. Kun euromaa lähtee, koko järjestelmä romahtaa. Marion toimenpiteen seurauksena ns. järjestelmäriski Euroopassa on kasvanut. En usko, että markkinat (tai poliitikot) ymmärtävät, kuinka korkeilla panoksilla nyt pelataan.

Mario selvästi sanoi ison “mutta”-sanan. Tukiostot edellyttävät Troikan asettamien tavoitteiden saavuttamista kohdemaalta. Yksikään maa ei ole toistaiseksi selvinnyt Troikan asettamista ehdoista. Ei ole mitään syytä olettaa, etteikö näin kävisi myös jatkossa. Tämä tarkoittaa, että kun Espanjassa tulee tukalat paikat eikä pohjoisen asettamia tavoitteita pystytä täyttämään, EKP lopettaa tukiostot. Tuolla hetkellä koko järjestelmä pettää. Mikäli velkakirjojen omistajat uskovat, että kyllä kaikki ratkeaa ajallaan, he tulevat pettymään. Valtioiden velkakirjoihin sijoittavat ihmiset, jotka tunnen, eivät ole tyhmiä. He näkevät tämän ilmiselvän heikkouden.

 

C – En yksinkertaisesti usko Draghin lupausta pari passusta (=velkojien yhteisvertaisuus). Hän voi sanoa mitä huvittaa, mutta kun rytinän aika tulee ja maa ajautuu velkajärjestelyyn, järjestely tehdään Brysselin toimesta ja EKP:n velkakirjat käsitellään erikseen. Yksityisiä sijoittajia ei tulla kohtelemaan samalla tavalla kuin julkisia sijoittajia.

Tukiohjelman osana Mario on vaatinut IMF:n mukaantuloa. Sanon tämän mahdollisimman selvästi: IMF on aina ensisijainen velkoja. Tämä tarkoittaa, että IMF:n saamiset menevät EKP:n edelle. Ymmärrättekö, saksalaiset? Draghi on laittanut teidät istumaan takarivillle!

On omat syynsä siihen, miksi hallituksia ja IMF:ää kohdellaan ensisijaisesti velkojina. Nämä tahot eivät ole markkinoilla tuottojen toivossa – ne ovat siellä pakon edessä kriisiaikoina. Kun tehdään rajojen yli meneviä pelastuslainoja, veronmaksajien rahat ovat vaarassa. Tämäntyyppisten sijoittajien varojen pitää olla turvattuja yli ja ohi yksityisten tuottoa tavoittelevien sijoittajien, jotka ovat yksikertaisesti tehneet huonon sijoituksen. Näin on perinteisesti toimittu viimeiset sata vuotta. Mario on ottanut suunnan tuntemattomille ja hyvin vaarallisille vesille.

 

D – EKP:n vakuusvaatimukset on koettu ongelmallisiksi. Taikasauvanheilautuksella Mario ilmoitti, että hän hyväksyy melkein mitä tahansa roskalappuja lainanvakuudeksi. Puoliarvottomat arvopaperistetut asuntolainat, konkurssikypsien yritysten velkakirjat ja maksukyvyttömien valtioiden velkakirjat – kaikki käyvät vakuudeksi sataprosenttiseen lainoitukseen lähes nollakorolla.

Lopulta Saksa omistaa nämä kaikki roskapaperit. Kustannukset tulevat olemaan järisyttävät. En ymmärrä, miten Saksan politikot, Saksan keskuspankki ja Saksan kansalaiset sallivat tämän tapahtua. Heidät ryöstää italialainen Goldmanin entinen työntekijä.

 

E – Odotan miten lupauksille steriloida velkakirjaostot käy. Mikäli tukiostoja tehdään pienissä määrissä (alle 200 miljardia euroa), sterilointi voi onnistua. Mutta tuhat miljardia ja ylöspäin ei tule onnistumaan, ja siihen voidaan joutua menemään. Pitääkseen kiinni lupauksestaan ”rajoittamaton”, Draghin täytyy lopulta painaa rahaa. Puheet siitä, että Draghin suunnitelmalla ei olisi inflatorisia vaikutuksia on toiveajattelua tai suoraa valehtelua.

 

F – En usko, että tavoitetta rahapoliitikan välittymisestä on täytetty, pikemminkin päinvastoin. EKP:n tukitoimien alkamiseksi markkinoilla tarvitaan kriisi, joka pakottaa hallituksen kerjäämään. Nyt siis odotamme kriisiä. Tämäkö on tasaista rahapolitiikan välittymistä?

 

* * *

 

Yritän olla asettumatta markkinatunnelman tielle. Kaikki merkit osoittavat, että markkinat ovat tyytyväisiä Draghin esittelemään suunnitelmaan – selkein näyttö on Sveitsin frangin vaihtokurssi euroon nähtynä. Ensimmäistä kertaa kuukausiin kurssi on noussut Sveitsin Keskuspankin asettamalta kytköstasolta.

Omasta mielestäni Draghi on asettanut EU:n ja siten koko maailman ison kuilun eteen. Mikään hänen suunnitelmassaan ei muuta Espanjan talouden tilaa. Lisäsäästötoimet eivät korjaa Espanjaa vaan ne vain pahentavat sen tilaa.

Draghi osti vähän aikaa. Kuinka paljon? Arvaukseni on, että kolmen kuukauden kuluttua olemme taas täydessä kriisitilassa.

 

Teksti: Bruce Krasting

Käännös: Juhani Huopainen

Eurokriisiaiheisiin artikkeleihin maailmalta linkitän ja kommentoin englannikielisessä blogissani MoreLiver’s Daily. Olen koonnut näkemäni kommentoinnin EKP:n suunnitelmaan liittyen ECB Watch-blogipostaukseen, jota päivitän ajoittain. Aluklsi kommentointi oli yksinomaan positiivista, myöhemmin negatiivisia kommentteja on alkanut näkyä yhä enemmän. Toivottavasti tuoreimmalla kriisiratkaisulle ei käy kuten LTRO:lle, joka vain pahensi ongelmia, jotka sen piti ratkaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Taidan ulos käydessäni varustautua
hyvälaatuisella Barbourilla, mitä
tulee tuohon julkaisuusi nähden.

Tuolta Draghilta tuntuu nyt puuttuvan
selvästi rekursio...


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Käyttäjän BruceKrasting kuva
Bruce Krasting

Hello Finish readers. I am happy to be able to connect with you.

We are in interesting times. Your little country could determine the fate of the EU. When was the last time that Finland had so much influence?

I'm interested to hear from you.

- Are you willing to risk your future by participating in the Southern Europe bailouts?

- Are you willing to give up the Euro to avoid paying for Spain?

Bruce Krasting

Asta Tuominen

Hi Bruce, and welcome! You will only be able to get answers from individuals, not the whole people. =)
My personal answers:
- No.
- Yes.

Furthermore, I would be willing to leave the EU at this point. The whole EU is a monetary scam.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hi Bruce,

Excellent Jekyl & Hyde summary of the groundbreaking ECB plan and good work by our resident financial market guru Juhani Huopainen in translating it here!

The Finnish readers here hopefully agree that I have been pessimistic up to now on the failing Eurozone fix attempts but this time I pretty much agree with your optimistic summary of events. I am for once optimistic, there is light at the end of the tunnel, precisely because of Mario Draghi.(However, your pessimistic counterarguments are correct, and I acknowledge this could well fail like the earlier "fixes").

I very much believe ECB cannot push its losses to Eurozone countries with ECB capital key but instead the eventual bailout losses will be blown up relatively safely in the ECB balance sheet as write offs. Only Germans care if ECB has a negative equity. This fix is also important because of the pari passu principle, which hopefully will leave ESM superseniority in place, which would be politically impossible for us Finns to give up (EFSF with pari passu ranking has been a huge pain for us Finns, as we have had to counterbalance bad structure with guarantees from Greece and Spain).

I have been preaching about the need for fair ECB monetization, and whilst this is not it, it is a decent attempt to fixing the situation. I belive Mario Draghi is by far the smartest cookie in the Eurozone mix, and have personal trust in him (not so much in the other people).

Whilst this won't fix Eurozone, it will have a clear positive impact, which should last far longer than the usual one day.

The one weak link and immediate test is Greece. If ECB just keeps on bailing it out despite Troika perforamnce misses, this decision has been a catastrophich error. If, however, ECB let's Greece go to default or out of the Eurozone (or in the unlikely case Greece delivers, then gives it just enought to make it survive), the system could be quite robust as then the remaining Eurozone-16 would have a clear deterrant for bad behaviour and moral hazard.

PS. Here is my proposal for "fair money printing", which would give Finland €18 billion out of €1000 billion ECB money creation:

http://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=en&...

Here is my earlier proposal on having the pari passu bailut by having 17 Eurozone countries individual ECB-financed bailout funds:

http://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=en&...

Finally, I agree your "optimistic version" is wrong to say that ECB surprised the market. As you can see, on Wednesday my prediction of the ECB moves was pretty much exactly right, and I had pieced it together from various sources, so I was not alone in predicting the ECB plan:

http://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=en&...

Anne Pylkkönen

The most influential moment in Finnish history is in April 1917 when we helped exciled Mr. Vladimir Ilyich Lenin back to Russia.. :)

*

But here's my votes regarding euro crisis:

- no, no more bailouts. Finland is too tiny an economy to help Spain or Italy which are giants compared with us

- not willing. Euro is regarded as an established currency in our foreign trade which has served us well in the last decade. I think many Finns like to see euro survived. But how and in which form - that's harder question. Is there really not option not to pay for Spain and keep euro?

Have you had opportunity to explore Robert Laidley's ideas about splittig euro in three? He suggests that Northern Europe would form eurozone 1, Mediterranean countries eu­rozone 2 and France with other countries supporting it's growth model eu­rozone 3.
In your opinion, would that make sense?

Matti Jalagin

Hi Bruce and thanks for visiting us and thanks to Juhani as well of translating your text and introducing You.

We, the finnish people, are not willing but we're not asked.

This is something which is here called democracy though term demockery would suit far better.

All the best for You and keep up writing.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Comments are always loaded - usually it is more important to know who's talking than what they're saying. Same thing with opinion polls: it is very difficult NOT to present a loaded question. But here goes: according to some recent polls, slight but dropping majority of Finns still support euro membership. A clear majority is against further financial support to deficit countries, even if would be required AND would lead to a stable currency union.

In the end, of course, it matters very little. Two of the "big three" political parties have put all their rhetoric and trust into the euro project, and they simply cannot turn back without admitting that they've made mistakes. Most of the payments are not simple transfers, but indirect support (TARGET2 balance accumulation, LTRO, SMP, IMF, EFSF, and pretty soon ESM and OMT).

The hardcore believers still insist that the guarantees and low-interest loans are not wealth transfers, but that simply underlines their lack of understanding - or, what really scares me, their unwillingness to admit the truth.

The great majority see the rising stock prices and the low interest rates. That's all they want to see - nominal wealth and not the huge bill ahead at the end of the road. That suits the politicians perfectly: "one more election term and I've made enough". Sad.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

My apolgies for not answering your two questions immediately. Here are my answers:

1. Are you willing to risk your future by participating in the Southern Europe bailouts?

I have been very much against the use of EFSF, leveraged EFSF or ESM stripped from its superseniority as bail out mechanisms. I have been strongly objecting against these plans.

However, as per this ECB plan, I have no big problem sacrificing ECB balance sheet for bailing out some Southern European investors such as German, French and US bond investors and banks, but would very much like Finland to also get a direct fix of free ECB money in the same ratio (we have practically no exposure to Southern European junk, so the money printing should be directed to Bank of Finland at 1.8% capital key ratio). I believe, when ECB will eventually face write offs, it will be impossible to ask for ECB balance sheet recapitalisation with e.g. Germany and Finland recapitalising but France and Spain not. ECB losses can be relatively safe losses (causing only inflation) whilst EFSF/ESM-losses can be etremely damaging and very unfair, as they contradict the EU Articles 123 and 125 of no bail outs.

ECB balance sheet growth also just counterbalances the monetary forgery practiced by FED, BoE and BoJ and Swedish Central Bank, who up to 2011 have been clearly winning the "race to the bottom" of debasing their currencies for national gain (and Eurozone loss, especially under Trichet, who was willing EURUSD to go over 1.6 and not do anything, except raise interest rates twice in 2011!)

Potentially weaker Euro also is a direct benefit vs. the EU-10 freeriders such as Sweden, Poland and the UK who don't for some unclear reason participate in the bailouts. It would be great for Finland to have weaker euro to compete especially against Sweden, whose Central bank I very much admire (last week's surprise rate cut was typically cunning way to debase SEK).

2. Are you willing to give up the Euro to avoid paying for Spain?

This one I can agree with, especially if we could adopt a Nord, meaning currency union with Sweden, Denmark and Estonia. My proposal is here:

http://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=en&...

The proposal also cointains less good plan for leaving Eurozone-17 alone to FIM (Finnish markka), but this could work okay, if we could copy Swedish Central Bank practicises, or better still, the unbelievably cocky Swiss National Bank strategy of one-way-peg to Euro:

http://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=en&...

However, with this ECB plan I see Euro being viable again, if it is being strongly implemented.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

My own view (last Sep 6th, 16:43 local / 09:43 New York, posted on a closed message board)

ECB, own view: good stuff in short run: pari passu = no seniority. New name = new vehicle. We might get positive momentum for a week or two, but there are plenty of countries lining up for additional support, the interbank markets are still dead, real economy is still tanking. And the problem of high debt levels is not going anywhere.

Also: as the program is conditional, what happens when you don't meet the conditions? Will the ECB sell away the bonds purchased earlier, or simply halt further purchases? There will be trouble, just like with LTRO. This is a tactical buy, sell in November...

Suomeksi tässä:
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116147-...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Dear Krasting,

I can only give my personal insights of forthcoming events. There is a moment for over-optimism. Look at behind and what do you have got there? Over-optimist scenarios how economy would wind up in any given European country and then these forecasts are constantly cut time after another.

So, basically we've got now Draghi-euphoria, but if the recent turns in SPGB's do stand then there will be no immediate rush for Spain to pledge for financial assistance from the ECB, Troika and EFSF/ESM. Give to this deadlock few weeks and when the market condition deteriorate yet again the trouble is almost doubled. That's the extra price tag for over-optimism.

How did stance changed when Greece got off the Troika-track on its first bailout programme? It didn't. "There're no alternatives" is being said. Actual comment from the previous Prime Minister of Finland (Mari Kiviniemi) was back then: "We help Portuguese for the same reason we helped Irish and Greek people: to prevent crisis from spreading." Such contradictionary is irony within her phrase, but it got sold... without hesitation.

Finns are systematically misled about the Euro. In Finnish parliament the things are actually usually turned upside down. Some representatives really scare off by comparing events of Finland leaving Euro to the 90's financial meltdown "look what happens if we had our own currency, who longs the times when we had double digit interest rates!" Either they do know that it was caused fixed rate currency (like the Euro is for its member states) and thus lie on purpose, or they are not simply aware. I am not sure which way is less bad.

I think it will be one morning when we wake-up and the Euro is no more: first one who leaves or is forced to leave will unwind the break-up event, when investors are terrified to think who will be the next one.

And should you prepare for such event you're simply doomsaying and summoning the break-up. You better be shut up. That was also message from mr. Monti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Bruce Krasting,

"Are you willing to risk your future by participating in the Southern Europe bailouts?"

NO we are NOT! Unfortunately our government cocnsists mostly of confessional federalists that in the fear of loosing face will run this country into ruins.
And of course we are aware that it is not about saving countries but banks and the financial system based solely on debt (debt = money)

"Are you willing to give up the Euro to avoid paying for Spain?"

YES! Euro could be turned into something like SUCRE is, if needs be but otherwise I see no reason to try and keep this union/euro together forcefully.
The money (debt) that is poured into countries has not been helping the people, just the other way around. They´re even more deeply in the pit.

May we publish this article of yours in Verkkomedia http://www.verkkomedia.org/ also? With Huopainen´s permission also of course.
You can answer straight to my email duuniposti@journalist.com

Riikka Söyring

Edit: As Myllyniemi says there in his comment: "Finns are systematically misled about the Euro." This is so, I assure you.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Brucen lupa on. Kunhan teksti menee ns. sellaisenaan, Brucen ja mun nimi mainitaan (kirjoittaja, kääntäjä) ja linkki vaikka tänne.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juhani Huopainen,

Siellä tämä teksti nyt komeilee http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=4942

Hyvin lähti liikkeelle, neljä suositusta muutamassa minuutissa. Tästä saattaa (toivottavasti!) tulla talousjuttu-hitti, mikä olisi erinomaisen suotavaa, niin oivaltava ja selkeä teksti tämä on.

Siitä hyvän kirjoittajan tuntee: asiat tulevat selvästi esille niin että sellainenkin, joka ei ole asiasta aiemmin kuullut, ymmärtää mistä puhutaan. Ja tiedon jakamista näissä asioissa kaivataan!
Panimme sen siis talousosion pääjutuksi.

Nöyrimmästi kiitän julkaisuluvasta, niin omasta kuin VM:n lukijoidenkin puolesta.

Mielellään julkaisisimme toistekin niin sinun omia kuin Krastinginkin tekstejä...

Riikka

ps. Ja Myllyniemen tekstejä - wink wink, Henri.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Söyring, en minä katso pahalla vaikka tekstejäni esittelet toisella portaalilla. Nuo Huopaisen laittamat hyvän lainaustavan mukaiset toimet kun suorittaa niin siitä vain nostamaan esille ne kirjoitukset, jotka miellyttävät.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hyvä tiivistelmä.

Minä uskon ensimmäiseen optimistiseen versioon mm. siksi että keskuspankkirahan tuhlaaminen lyhyisiin tukiostoihin on Suomen taloudelle vähemmän vaarallista kuin kovien veronmaksajatakauksien tuhlaaminen pitkiin kriisimaasubventiolainoihin.

Uskon että markkinat kehittyvät varsinkin EKP:n pari passu-riskin ottamisen vuoksi varsin suotuisasti, mikä voi auttaa talouden syöksyn korjaamisessa. EKP:n pari passu riskinotto on parempi kuin esim. Oma ehdotukseni kansallisista lyhyen koron pari passu rahastoista:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1138...

Minua silti harmittaa että Suomi ei suoraan saa keskuspankkirahaa ns. reilun setelirahoituksen kautta, mutta koska ehtona on IMF:n holhous, tämä ei tunnu niin epäreilulta.

PS. Kirjoittajan optimistisen version väite Marion radiohiljaisuusyllätyksestä on tosiaankin naurettava tai sitten minäkin olen nero ;-D

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1161...

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

@ J.H. " Mielestäni tämä on täyttä hevonpaskaa. "

Ettenkö sanois, että jopa virtahevonpaskaa. ;)

http://www.ebaumsworld.com/video/watch/81939659/

Jotenkin tulee tosta videosta mieleen myös se isolla singolla roiskinta ;D

Draghin tarjoama krapula-ryypyn vaikutus ei muuten kestä edes kolmea kuukautta. Ei markkinat voi olla niin sokeita, etteikö ne huomaisi tulleensa taas vedätetyksi. Oma veikkaukseni on jossain 4-6 viikon tietämillä, eli sopivasti ennen vaaleja taas rytisee.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Normaalia housuun pissimistä kylmällä, joka hetken lämmittää jonka jälleen vielä hassumpi tilanne. Joskin sen ymmärtää koska helppoja tai toimivia helppoja ratkaisuja ei vaan ole.
Mukava nähdä tuleeko käänne jo ensi viikolla, yleensä ei kauaa ole kestänyt ao. kuviot. Joskin nyt saattoi auttaa euroshorttareiden tappioiden otto näyttämään tilannetta markkinoiden kannalta paremmaksi kuin muutoin, koska meni juuri kriittisten pisteiden yli..

Lisäys: kun tuli hunosti kirjoitettua, siis shortit paukkui stoppareihin, joka osaltaan nosti markkinaa. Tai tämä ainakin meikäläisen näkemys kun oli sen verran rajoilla.

Matti Jalagin

All-in ja pelkkä ässäpari pohjalla.

Sillä häviää useammin kuin voittaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja sitten oli niitä änkyröitä, jotka olivat jo heti kättelyssä LTRO:ita vastaan - ja joita voidaan nyt hyvällä omalla tunnolla syyttää jälkiviisastelijoiksi.

Palaan aiheeseen tässä vielä omalla tuuttauksellani. Mukana on muutama arvio Talous-Sanomien Jan Hurrilta, jonka kanssa tässä on käyty sähköpostitse hieman teknisiä asioita lävitse.

Kysymykseesi Saksan instituutioiden toiminnasta voi peilata sitä taustaa vasten, miten hyvin perillä Suomen eduskunta on asioista ollut. Larppaajalle voi myydä säkillisen paskaa kiskurihintaan, jos väittää säkin olevan keskiajalta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sulta tulossa kirjoitus ulos? Mielenkiinnolla orotellaan! Seuraavaksi pitäisi liene kirjoittaa Accenturen ihmettelyhomma. Veronmaksajien rahoja meinataan taas laittaa melkoisen sileäksi (1,9 miljardia näin alkuun) terveydenhuollon IT-hankkeisiin aivan järkyttävällä tavalla - eikä kukaan sano mitään. Tuli bongattua muutama nimi, jotka ovat kieltämättä melkoisen jäävejä, mutta ei näköjään menoa haittaa. Jäljet johtavat SITRAan, jälleen kerran.

Eräs hyvänpäivän tuttu varoitti, että jos kaivelen aihetta enempää, saa vihapuhe/pedofiiliepäilyt ja kaiken mahdollisen niskaan, koska liian monen "eläkekassa" on kiinni hankkeen toteutumisesta....

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä puolestani odottelen mielenkiinnolla tuota.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tässä hyvä alku.

http://virrassa.wordpress.com/2012/09/09/hinnalla-...

Eikös se ollut Sitran selvitys, jossa suositeltiin Accenturea...
ja kas kummaa Accenturen entinen maajohtaja löytyy mistäpä muualta kuin:
http://www.sitra.fi/ihmiset/markku-silen

EDIT: toinen mielenkiintoinen on Keskustapuolueen taustavoimia:
http://www.linkedin.com/pub/mika-rossi/26/3a6/7b

Lisäksi Accenture yritti sumplia ja ilmeisesti kohtalaisella vastakaiulla, että hanke ei menisi yleiseen tarjouskilpailuun...

Hankintaa valmistelee hanketoimisto, jossa työskentelee sosiaali- ja terveydenhuoltoalan, tietohallinnon sekä juridiikan ammattilaisia. Onneksi asiantuntijoiden näpeissä projekti.

Sopivasti menee epäonnistumiset ja kustannushiipiminen sitten just eduskuntavaalien yli - aivan varmasti....

Vastaava potilastietojärjestelmä väsättiin Virossa 10 miljoonalla vuodessa ja päälle vielä sähköinen resepti 1 miljoonalla. Sähköistä reseptiä ei ole miljardien upottamisesta huolimatta saatu vielä Suomessa toimimaan.

Laskin huvikseni, että koodareita ja kampaviineriä möheltäviä projektipäälliköitä voisi vaikka kasata ihan itse tähän hankkeeseen:

4.500 euron kuukausipalkka tekee sivukuluineen vuodessa 80.000. Laskutoimituksella sain 22.500 miestyövuotta saatavan projektin tämänhetkisellä kustannusarviolla. Voitaisiin siis palkata vaikka 500 ammattilaista koodaamaan 45 vuodeksi sen sijaan, että ostetaan ulkomaiselta monikansalliselta yritykseltä ylihinnoiteltu projekti, joka taatusti ylittää kustannusarviot, viivästyy ja todennäköisesti ei toimi suunnitellusti. Tai palkattaisiin vaikkapa 100 ukkoa viideksi vuodeksi, jolloin kustannukset olisivat pari prosenttia nykyisestä himmelistä.

Kuinka paljon ja ketkä tästä aikovat vetää ohi? Ketkä on lahjottu? Jos olisi pakko arvata, aika hemmetin monella on leppoisat eläkepäivät varmistettu tätä kautta. Sähköpostiosoitteeni on vieressä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mainio blogi kaikkiaan Huopaiselta.

Ihan uteliaisuudesta kuitenkin miksi juuri kyseinen herra? Kavereita tms.. ?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Brucen blogi on yksi niistä yli sadasta (Financial Timesin, CFA Instituten ja monen muun) blogista, joita seuraan päivittäin ainakin otsikkotasolla. Mielestäni Brucen artikkeli listasi riskitekijät täydellisesti ja olin niistä pitkälti samaa mieltä, kuten aiemmasta kommentistani, mitä tästä ajattelin, voi päätellä. Kuten sähkömiehemme Henri tietää, mun tyyli on aina aloittaa niistä riskeistä eikä kuten nämä populistit, johonkin eurojumalaan uskoen.

Laitoin sitten Brucelle vaan sähköpostia ja kysyin, voinko kääntää ja postata. Nynnyt istuu kotona eikä lähesty muita ihmisiä. Kyllä ihmisille voi kirjoittaa ja soittaa. Monet vastaavat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se on riskienhallinnan puolelta silviisiin, että esimerkiksi Kataisen, Urpilaisen, Merkelin, Barroson yms. veivaajien kannattaisi luetuttaa ehdotuksensa esimerkiksi teikäläisellä. Jos teikä pitää ideaa hyvänä niin se voi sellainen ollakin. :)

Olli Pusa

Mikähän mahtaisi olla se tekijä, joka saisi välimerenmaiden taloudet kääntymään ja julkiset taloudet ylijäämäisiksi. Silloinhan velkakierre katkeaisi.

Rahan kaataminen Espanjaan ja Italiaan ei tule kierrettä pysäyttämään. Säästöt vain pahentavat asiaa. EKP:n toimi ei ole mikään tilanteen korjaaja vaan sillä järjestetään lisää velkaa ylivelkaantuneelle ja konkurssikypsälle valtiolle, jolle normaalit lainaajat eivät suostu lainaamaan rahaa tolkullisilla ehdoilla.

Siis hurrataan sille, että antaa lisää velkaa muutenkin ylivelkaiselle? Voi olla hyvä arvaus, että ennen joulua tuo kupla puhkeaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

ja ennenkaikkea, lainaa annetaan vain ja vain jos maa on valmis kurjistamaan itseään vielä lisää, jolloin takaisinmaksu on varmasti mahdotonta....

Tässä ei ole tarkoituskaan ajaa mitään Espanjan asiaa - vaan huolehtia siitä, että keskeiset pankki- ja vakuutussijoittajat saavat omansa pois ja musta pekka läväistään sitten veronmaksajille tai keskuspankkirahoituksen kautta ns. kaikille tasapuolisesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

... myös syyttömille ja sivullisille... nimenomaan tasapuolisesti:)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Dear Bruce Krasting,
As an economic amateur, I was fascinated by your bipolar, but down-to-earth approach of the EU/euro crisis translated by Mr. Juhani Huopainen: How much of ECB is sound sense, how much is gambling risk...?

Perhaps this results to a new math problem for our kids in comprehensive school. Ex. The Price of Time: "How much worth is one month in terms of euros (during 2009-2012-->), if you add cumulatively all the stakes derived from TARGET2, LTRO, SMP, IMF, EFSF, ESM, OMT and ECB etc. etc.?"

This is how the Finnish cabinet looks for an economic adviser:
A paper mill wanted to hire a new engineer to replace a fired one, using strange criteria: the new employee had to be a person with just one hand. Here is the explanation: The previous engineer used to describe any technical problem with a long jambo-mambo, ON ONE HAND, and then he continued, ON THE OTHER HAND...

As to you two questions. I'd hate to go on bailing out e.g. Spain, and I think Finland could even survive without euro, taking into consideration our pre-euro track record. (on the other hand....;=)

Henry Hammar

Tämä on hyvä blogi. Mukava lueskella tekstejä, joita kirjoittavat henkilöt jotka todella ovat pulssilla mitä tapahtuu. Siis herrat Huopainen,Myllyniemi, Pusa ja Saari. Kiitoksia. Jos joutuisi olemaan pelkästään poliitikkojen uudisoinnin varassa, niin kyllä aika heikoilla olisi tavallisen kansalaisen tiedonsaanti.
Eurosta eroaminen sinänsä tuskin olisi mikään maailmanloppu, mutta jos sen proseduurin hoitaisivat Arkadianmällä tällä hetkellä majaansa pitävä aivoriihi niin aivan varmasti sadaan sekin homma kusemaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos Henry Hammar, mutta minut voi kyllä unohtaa "asiantuntijana" näissä jutuissa...:)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kello kymmeneltä saadaan sitten päätös lahjussyytteiden nostamisesta muutaman Oikein Tärkeän Ihmisen osalta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

http://www.talouselama.fi/uutiset/ei+rikosta+ei+sy...

Kuinka muutenkaan? Taxell olisi mennyt mukana.
Ja sitten olisi kaivettu esiin monta muutakin vastaavaa säätiökeissiä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/50978-grecon-korru...
Greco saapuu maahamme.

"Tarkastuksessa selvitetään erityisesti syyttäjiin, tuomareihin ja kansanedustajiin liittyvää korruptiota ja toimia sen estämiseksi."

Olli Pusa

Tuo päätös oli jo ennakolta aivan selvä. Jos syytteet olisi nostettu, olisi koko hyvä veli verkosto joutunut kaaokseen. Ja olisi syntynyt vaarallinen ennakkotapaus häiritsemään puuhia. Nythän tuollainen toiminta on siis laillista.

Käyttäjän BruceKrasting kuva
Bruce Krasting

I want to thank Juhani for posting my article and the Finnish readers who wrote these many comments.

I have read them all. (I struggled with the Finnish language)

From these comments I conclude that "you" are angry. Angry with the prospect having your country and your money used to bailout southern Europe. And angry that your political leaders don't seem to listen to you.

In that, you are similar to Germans and also similar to people from the USA. I think we are all angry with the constant bailouts that we must pay for, but are not responisble for.

Where does this go? How does it end?

For America, it will end badly.
For Spain, it will end badly.
For Germany, it will end badly.

But for Finland? I think it will be okay in the end. I wish all of you best of luck in these troubled times.

Bruce Krasting

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

May the force be with you, Bruce, and keep writing! Deleveraging is never funny, and always takes more time and effort than one would have originally believed. This is the biggest bubble in history, and it is deflating, albeit slowly and erratically.

Anne Pylkkönen

Tulkitsen Krastingin viestin siten, että se pikkuruinen hippu impivaaralaisuutta joka tässä vähäväkisessä kansassamme ehkä vielä saattaa olla jäljellä, pelastaa (EHKÄ) suomalaiset karsealta rysähdykseltä, joka usaa, espanjaa ja saksaa odottaa. ?

Toimituksen poiminnat