jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kypros - periaatteiden hautuumaa

Jan Hurri säästi onneksi vaivalta kirjoittaa Kyproksen kuvio auki – pääpiirteittäin ja erityisesti hyvien lähteiden avulla kokonaiskuva tulee harvinaisen selkeäksi. Aiemmin Kyproksesta kirjoitin marraskuussa ja tukipaketin tupsahtamisen arvasin jo vuosia sitten muissa Puheenvuoroissani.

Kannan sitten korteni kekoon ja lisään muutaman ilkeän kommentin, kuten tapanani on. Jonkunhan nämä on sanottava. Kuten esimerkiksi maininnat Italian mafian mittavista varoista Kyproksella, tai kuinka kv-asekauppias Viktor Bout, hevoslihaskandaali ja monta muuta vekkulia tahoa ja operaatiota kulkee saaren kautta. Tai miten myös ”enemmän Eurooppaa”-virkamiesten rahoja makaa saaren pankeissa.

Miksi näin tehdään? Konkurssikypsiä pankkeja ei ole mahdollista pääomittaa markkinaehtoisesti, eikä saaren pankeilla ole sellaista velkaa, jota voisi leikata. Ainoa mahdollisuus olisi pankkeihin tallettaneiden varojen takavarikko. Kuten pankkikonkursseissa on tapana, talletussuojan verran maksettaisiin, eikä yhtään sen enempää. Euroeliitti tosin pelkää, että jos Kyproksella tallettajat kärsisivät nahoissaan tappionsa, myös muissa kriisimaissa käynnistyisi uusi talletuspakokierros. Sen takia kaikki moraalit ja periaatteet ollaan jälleen kerran valmiita uhraamaan. Euro on jostain syystä tärkeämpi kuin mikään muu.

Mistä tappiot ovat syntyneet? Kreikasta. Kyproksen pankit sijoittivat varojaan Kreikan valtion velkakirjoihin, ja kun yksityisen sektorin hallussa olevien velkakirjojen arvoa leikattiin, siitä syntyi pankeille mittavat tappiot. Kreikka-tappiot ovat samaa suuruusluokkaa tukipaketin koon kanssa.

Tämä asettaa myös Valtiovarainministeriön viime toukokuisen arvion Suomelle Kreikasta maksimissaan  400 miljoonan euron tappioista mielenkiintoiseen valoon.Kuten varoitin, Kreikka-riski ei rajoitu pelkästään suoriin riskeihin, vaan kuten Kypros nyt osoittaa, myös epäsuorasti muiden maiden kautta tulee tappioita sekä bonuksena mahdollisesti väistyvien takaajien osuudet. Ilmeisesti ministeriössä oli kova poliittinen paine, ja epäilen Hetemäen joustaneen periaatteistaan varmistaakseen nimityksensä kalifiksi kalifin paikalle – eli uudeksi raimosailakseksi.

Paristakymmenestä miljardista kelpaa jo maksella lahjuksia, kiristää tai vaikka tappaa. Kun laskee yhteen kaksi asiaa; päättäjien selkärangattomuuden ja saamapuolella olevien vaarallisuuden, ei ole vaikea kuvitella, miten helppo tämä kuvio on ollut järjestää. Euro on niin hieno ja vahva juttu, että Kyproksenkaan ei ole varaa antaa mennä, kuten Krugmanin ylistämä isänmaallisuuden ja makrotaloustieteiden ihme Olli Rehn meille juuri kertoi.

Sinä maksat. Kokoomus kutsuu vastuunkannoksi ja tarjoaa mitä lupasi – paitsi sitä ”ei enää lisävastuita ilman täysimääräisiä vakuuksia, 1,9 miljardia ainoa luku joka pitää muistaa”. SDP, joka vastusti vastikeettomia tukipaketteja, veroparatiiseja ja veronkiertoa. Kiitos kaikille osallistujille.

 

Silmät kiinni – pian me pelastamme rahanpesijöitäJan Hurri / TalSa

Europäättäjät ovat luvanneet Kyprokselle apurahaa velkojen maksuun ja pankkitukeen, kunhan maailman tunnetuimpiin kuuluvalta veronkiertosaarelta ei lähiviikkoina löydy tuoreita jälkiä rahanpesusta. Komission kanta on selvä: Kypros-riski kuuluu ennemmin euromaiden veronmaksajille kuin kansainvälisille rahanpesijöille.

 

Urpilainen HS:lle: Tuemme Kyprosta, vaikka siellä pestäisiin rahaaTalSa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan Suomi osallistuu Kyproksen pelastusohjelmaan siinäkin tapauksessa, että pian käynnistyvässä pankkitutkimuksessa löytyisi todisteita rahanpesusta ja veronkierrosta.

 

Horsemeat scandal linked to secret network of firmsThe Guardian

Intermediaries in horsemeat supply chain seem to be using similar companies to arms dealer Viktor Bout

 

Of fish, flowers, AKs, offshore banking, and now horsemeatA Fistful of Euros

I think it is fair to say that nobody is particularly keen to bail out Viktor Bout or Horsemeat Guy. As a result, it’s politically very possible that the whole idea of a bail-in might get tested. And whether it does, and the exact terms, are increasingly linked to things like “how far into the maze the journalists get” and “whether Richard Chichakli starts singing in jail”.

 

Russia Hemorrhages at Least US$211.5 Bln in Illicit Financial Outflows from 1994-2011GFI

Cyprus a “Laundry Machine for Dirty Russian Money” * Illegal Inflows of Capital Estimated at US$552.9 Billion; Driving Underground Economy, Crime, Tax Evasion * US$764.3 Billion in Total Illicit Flows (Inflows + Outflows) Measured * Russia’s Underground Economy Averages 46% of GDP, 35% in 2011; Weak Governance and Endemic Tax Evasion Lead to Increasing Outflows

 

Cypriot offensive: the leaked money laundering reportThe Financial Times

 

EU's Rehn rules out Cyprus debt restructuringReuters

The euro zone is not considering a debt restructuring for Cyprus, the EU's top economic official was quoted on Friday as saying, as the heavily indebted island struggles to negotiate an international aid deal.

 

EU Currency Commissioner: 'We Are Prepared to Initiate Sanctions'Der Spiegel

Rehn: If Cyprus were to face a disorderly default, there is a high probability that the consequence would be an exit from the euro zone. All members of the euro zone have committed to doing everything in their power to preserve the unity of the euro…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Just aamulla kiinnitin tähän samaan Janin juttuun huomion. Teit Juhani laajennetun version. Hyvä.
Muutenkin suomalaisten kannattais juuri näinä aikoina tutustua tähän journalistipalkitun Jan Hurrin kirjoituksiin antaumuksella.

Ja vielä yksi tärkeä linkki.
Raha pakenee Kyprokselta:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jan Hurria on vaikea kehua liikaa. Yleensä mun ikkunaan pääsee, jos kirjoittaa hyvin taustoittaen ja perustellen - tai valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä - tai on jälkikäteen arvioituna oikeassa. Hurrin tapauksessa kaikki kolme täyttyvät. Ihmeellistä, että kaverin kirjoittelua suvaitaan lasitalon yläkulmahuoneessa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Olin tänään Talouslehden uutispäällikön kanssa juttusilla koskien Janin kirjoitusta. Hyvin positiiviset näkemykset puolin ja toisin. Talouslehdelle on hyvä että media-arvo on hyvä, ja jos lukijat tekevät tässä suhteessa osansa niin ei pitäisi olla hätiä mitiä.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Ja Kyproksen tukipakettiasiaa ei aiota tuoda edes Eduskunnan Suureen saliin. Kuulemma Suuri Valiokunta riittää. Tämä alkaa vetää jo aika lailla sanattomaksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ihan totta?!? No, eipä näiltä kampaviinerikakkamahoilta muuta voi odottaa. Riskinähän olisi, että 1) ei menisi läpi 2) asia saisi kiusallista huomiota ja kannatus voisi laskea.

Yleensä ihmisiä punnitaan tekojan kautta. Välillä tuntuu, että meillä ihmisiä punnitaan markkinointiviestintämateriaalin ja ennakkoluulojen kautta. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, minkälaisen ylistyspuheen SJP tai Arvo kohta kirjoittavat tehdyistä ratkaisuista, jotka ovat "ikäviä, mutta välttämättömiä. Asioita on tarkasteltava puhtaalta pöydältä" jne.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Voit kyllä huoletta poistaa tuon ensimmäisen riskin, "ei menisi läpi".

Siihen Suomen Eduskunnasta ei ole...

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #16

Menisi varmasti läpi eduskunnasta ryhmäkurilla. Helppoheikit Sasi ja Zyskowich esimerkiksi puhuvat suuria mediassa, mutta äänestävät eduskunnassa kiltisti niin kuin käsketään. Eli toimivat pelkästään kokoomuksen kilven kiillottajina julkisuudessa.

Mutta jos asiaa käsitellään eduskunnassa, on julkisuusmylly suurempi. Ja sitä ei haluta tällaisten kauas löyhkäävien skandaalien kanssa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

taidanpa tehdä suuresta valiokunnasta lyhyen kirjoituksen...

Janne Hilden

Kokoomuksen edustajat ulostuloillaan ovat muka paheksuvinaan Kyproksen tukemista. Ensin Zyskczxkowitz ja nyt Lasse Männistö sekä Sanna Lauslahti. Mitä he tekevät asian eteen? Vain Kataisen mielipiteellä on väliä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128854593662...

http://www.verkkouutiset.fi/index.php/kotimaa/981-...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vähän muodon vuoksi pitää ulista. Jos Benkku äänestäisi suuressa salissa tukiaispäätöstä vastaan, olisin kyllä hyvin yllättynyt. Kanervahan avautui kanssa tästä jutusta aiemmin.

Ennen meillä oli koulukiusaajina Sauli ja Paavo. En ole varma, kuka tuota jengiä nyt pyörittää, mutta luulen, että Katainen ei ole näitä itse keksinyt. Jo pelkästään ulosannista huomaa, että omat taidot ja tiedot eivät riitä tämmöisten kuvioiden keksimiseen. Oma veikkaus on Sasi ja Barroso, Stubbin toimiessa viestimiehenä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mutta kukahan tai keitähän seuraavaksi pitää pelastaa, vai pitäisiköhän jonkun pelastaa suomi koko muiden maiden tukipaketeilta?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Espanjahan tuolla on parhaillaan vuorossa. Kreikka todennäköisesti. Santsauskierros Portugalissa.

Sitten päästäänkin Italiaan ja lopulta Ranskan kuntoa arvuuttelemaan. "Yllätykset" eivät Euroopassa lopu.

Kuten sanoin vuonna 2005: "The last countries will be the ones with the most stubborn and committed politicians and (obviously) smallest problems with financial credibility – perhaps small states like Finland."

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mutta kukahan suomen pelastaa kun aika koittaa?

Vai joudummeka pelastamaan itse itsemme, mutta vasta sitten kun luonnonvarat ja kansallisvarallisuus on jo ryöstetty?

Olli Pusa

Sasihan julisti telkkarissa viime syksynä, että yksi tukipaketti maata kohti riittää. Jos ei tokene, saa selvitä itsekseen. Ja nyt valmistellaan Kreikka 3:tsa. Niin se mieli muuttuu.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Kansan sumuttamisesta on siis tullut jonkinlainen standardi, tapa jolla asiat hoidetaan kansalaisten tahdon vastaisesti!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi-neito istuu oksalla ja sahauksen ääni kuuluu. Nyt ei olla sahaamassa sitä oksaa, jossa Suomi-neito istuu, vaan ollaan jo puun tyven kimpussa koko puuta kaatamassa. Sahureissa on myös ”omaa väkeä ” mukana. Näiden kannattaisi muistaa, miten Suomi-neitoa puolustettiin viime sodissa.

Talvisodan uhrit olivat 26 662 kaatunutta ja Jatkosodan uhrit olivat 63 327 kaatunutta eli yhteensä 89 989 kaatunutta. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Esittävät epätodellisen kolmiodraaman. Saksa, Ranska ja Italia josta ei totuutta kerrota. Ainoastaan se on tosi että me maksamme. Arkadianmäellä näyttellään joku sivuosa. Espanjaa tekohengitetään sen aikaa kunnes kolmiodraaman kässäri on allekirjoitettu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tämä Kyproksen tilanne on huolestuttava meidän veronmaksajien näkökulmasta katsottuna. Pitääkö aina pelastaa kaikki, rikollisetkin? SDP:ltä kuten myös koko hallitukselta odottaisi oikeudenmukaista toimintaa. Jos tuo edellä kerrottu tieto pitää paikkansa että Kyproksen lopullinen tukeminen tapahtuu yksinomaan Suuren valiokunnan päätöksellä (enemmistöpäätös), niin eipä demokratiasta ole kyllä tietoakaan.

Eiköhän Italiassa ja Saksassakin, puhumattakaan maista joissa jo liikehditään, kansalaiset nouse vastarintaan Kyproksen tukipaketin suhteen. Niin Italiassa kuin Saksassakin on vaalit tulossa ja vaalien tulos on epävarma. Saksassa ei Merkelinkään asema ole enää varma, sillä vaaleihin tullee osallistumaan euro-vastainen uusi puolue. Italiahan on jo nyt oma lukunsa, jossa uudet vaalit voivat jopa johtaa eroon eurosta. Se jos mikä olisi kolaus EU johtajille ("diktaattorit"), joilla ei monissa maissa ole enää kannatusta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Merkelinkään asema ole enää varma"....ei todellakaan. Kun ottaa vielä huomioon että merkittäviä taloustieteiljöitä on vastakarvaan. Lähinnä kiinnostaa kuinka paljon Suomi ehtii tuota vastuuta vielä ottamaan? Ja ratkaiseeko vasta Saksan vaalit tämän koko sopan?

Henry Hammar

Nyt on ilmeisesti käynnissä eräs Suomen itsenäisen ajan mielenkiintoisimmista poliittisista kokeiluista.

Eli kuinka paljon voi poliittinen eliitti kusettaa ja kupata kansalaisia
ennekuin vastuuttoman median turruttama kansa herää ja alkaa vaatimaan
poliitikkoja vaihtoon ja vastuuseen.

Ilmeisesti aika paljon.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

..."mielenkiintoisimmista poliittisista kokeiluista....
Aivan.
Tämä kokeilu alkoi ainakin jo silloin kun päätettiin että Rehn:istä tulee talouskomissaari. Euroeliitti tiesi meidät kriittisiksi uppiniskoiksi. Tähän maahan piti saada SOPIVA eliitin keulakuva epäuskon torppaajaksi. Pahaksi onneksi tällä ei kuitenkaan ihan niin tyhmiä oltu, että olis menny läpi. Epäusko on levinnyt jo laajalti ja sormet eivät enää riitä patoa tukkimaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tekisi mieli linkata Kyösti Takkusen "ajankohtainen video"-pätkään youtubessa. Kielenkäyttö on lähellä, mitä tulee itselle mieleen. Not safe for work.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Oivallinen blogi. Asetelma on kuin pahin kummitusjuna.
Nyt ei puutu enää kuin se, että joku teatteriryhmä ottaa ohjelmistoon Topeliuksen kirjoittaman ja Paciuksen säveltämän laulunäytelmän "Kyproon prinsessa", jonka naispäärooli kuuluu toki Jutta Urpilaiselle.

Sieltä sitten voidaan kuulla tenori (Katainen?) väristen laulamana "Laps' Suomen ällös vaihda pois".
http://www.kalevalaseura.fi/kaku/sivu.php?n=p1a4&s...
"Topeliuksen näytelmän pääristiriita vallitsee lämpimänvilkkaan etelän ja kylmän, jähmeän Suomen välillä."
Jähmeitä - totta vie - ollaan.

Lisäys klo 20:04:
Lemminkäisen mukana Suomeen tullut "huolettomaan elämään tottunut [Kyproon] prinsessa joutuisi tavallisen aviovaimon raadantaan ynseän anopin käskemänä mielestään alkeellisissa oloissa".
Tällainen ei voi tulla kyseeseenkään!

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Poimisin tuosta ylläolevasta GFI-raportista seuraavan:

"Cyprus

The report notes that Cyprus, a tiny island nation with a GDP of just $23 billion, is the largest source and destination of Russian foreign direct investment (FDI) from 2009-2011. According to the IMF, Cyprus sent $128.8 billion in FDI into Russia in 2011, more than 5 times the size of Cyprus’ GDP. “The recorded FDI positions merely reflect the round-tripping of prior illicit deposits from Russia into Cyprus,” write Dr. Kar and Ms. Freitas in the report.

Cyprus is a laundry machine for dirty Russian money,” added Dr. Kar."

***
Niille, jotka eivät tiedä - tiedoksi, että foreign direct investment(FDI) tarkoittaa yrityksiin tehtäviä suoria sijoituksia, jotka poikkeavat ns. portfolio-investoinneista eli esim. pörssikaupan kautta hankiutusta sijoitustoiminnasta siinä, että FDIssä käytännössä ostetaan reaalitaloutta, merkittävä osa yritystoiminnasta, yleensä pitkäaikaisesti ja osallistuen yrityksen päätöksentekoon esim. hallituspaikkojen kautta.

Joten - on ne perhanan rikkaita ja Venäläisistä yrityksistä kiinostuneita nuo kyproslaiset.

No kohtahan me ollaan osa-omistajia. Tai sitten ei, jos Urpilainen ei tällä kertaa järjestäkään meille takuuksia...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Putinin, tiedustelupalvelun, oligarkkien ja energiayhtiöiden fyrkkaa. Kenraalit, mafiaperheet.

Ei ihme, että menee heittämällä läpi.

Olli Pusa

Mediassa puhutaan hienostelevasti, että Kyproksella on autettu verokierrossa. Todellisuudessa siellä on ilmeisesti pesty puhtaaksi rikollista rahaa. Luettelossasi olevien tahoja ja mafiaa on käytännössä mahdotonta erottaa toisistaan.

Saamme siis kunnian pelastaa venäjän mafian rahat. Mitä on kuullut palautetta eri puolilta, ihmisillä on aika selkeä käsitys, mistä tässä on kysymys ja ajatuskin herättää raivoa ihmisissä. Mutta sitkeästi Suomessa ajetaan tuota politiikkaa ihmisten mielipiteistä välittämättä. Miten tuo raivo lopulta purkautuu?

Jari Söderholm Vastaus kommenttiin #24

Mahtaako tuo kypros kuitenkaan olla juurikaan enempää pelurien kohteena kuin muutkaan euromaat joille EU:n päättäjät haluavat lappaa veronmaksajien rahoja, samaa veronkiertoa ja pankkien tukemista on kaikissa tukea tarvitsevissa euromaissa.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #25

Kyproksen asema on erityisen korostunut nimenomaan venäläisten "pelurien" kohteena ja temmellyskenttänä.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #24

"Miten tuo raivo lopulta purkautuu?"

Äänestämällä kokkareita ja sossuja taas uudestaan.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #26

Noin voi käydä, mutta eri asia purkaako se ihmisten raivoa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Juha, foreign direct investment(FDI) istrumentit ovat ihan toista kuin esim näiden innokkaiden federalistien mainostamat EVM järjestelmät jotka tulevat kaatumaan euroveronmaksajien niskaan. Hulluinta näissä oli vielä se että vaadittiin ns vivutusta, eli riski nelinkertaistettiin kun ei "kovaa" rahaa löydy, tai sen vakuuksien järjestelyissä olisi törmätty hankalaan kanslaistottelamattomuuteen....totaalista hulluutta joka tapauksessa. Se on aivan väärä työkalu sellaiselle kuin EU:n hidas talouslaiva. Jos esim EVM:n vivutettu summa olisi tuo 2 000 miljardia, päätökset syntyisivät siis hitaasti, eivätkä pärjäisi tässä (kään) suhteessa globaaleille markkinoille. Jo yksistään näissä globaaleissa osake- ja valuuttakaupoissa pyörii rahaa 24 tunnin aikana noin 4-5 triljoonaa dollaria! Sen agressiivisessa päiväkaupassa käytetään jopa 400 kertaista vipuvaikutusta. Lisäksi tuo summa kasvaa koko ajan. Tämä valtava pääomamassa on aina liikeellä ja aina oikeaan suuntaan. Jokainen ymmärtää että tuo 2 000 miljardia, joka on siis vivutettu "vain" 4 kertaisesti, syötäisiin niin haluttaessa nopeasti. Sitä ei vaan tehdä sen tähden että "pelimerkit" pitää olla pelissä mukana. Myös euro. Mutta tämä on koko ajan päällä oleva valtava riski, eikä mikään maa edes maanosa tässä tapauksessa EKP pysty paniikkimyyntiä estämään tukiostoin, mikäli markkinat päättävät "pitää vähän hauskaa". Ainoa oikea tapa on vakuuttaa markkinat todellisilla EU taloutta elvyttävillä toimenpiteillä ja pankkisektorin puhdistamisella.
Suurin virhe näissä söheltämisissä on se että ihmisiä pidetään tyhminä. Kuka vaan joka osaa lukea pysyy kärryillä ja lontoon kieli auttaa lisää .....siis...kansalaiset...lukekaamme ja keskustelkaamme niin kauan kuin se on vielä mahdollista.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Jottei nyt jäisi epäselvyyttä, niin tässä suorien sijoitusten (foreign direct investment, FDI) ja porfoliosijoitusten ero:

Jos ostat 20 prosenttia Volvo-yhtiöstä tarkoituksena vaikuttaa firman pyörittämiseen seuraavat viisi vuotta osallistumalla yrityksen hallitukseen - kyseessä on suora sijoitus.

Jos ostat pörssistä 2.000 eurolla ELektrolux-yhtiön osakkeita myydäksesi ne pois kun yhtiö on maksanut osingon ja osakkeen hinta on noussut muutaman prosentin - kyseessä on portfoliosijoitus.

Ps. näillä ei ole mitään tekemistä EVMn eikä muidenkaan tukipakettien kanssa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #31

"näillä ei ole mitään tekemistä EVMn eikä muidenkaan tukipakettien kanssa"
Juha, Ymmärsin hyvin tämän. Tarkoitin esimerkin omaisesti kahta ääripäätä.....Jos minulla olisi vakuuksia tai riihikuivaa rahaa niin on selvää mihin noista kahdesta vaihtoehdosta sen tumppaisin.
Poliitkot ja virkamiehet pitäisi saada sitoutumaan (takaus) vaikka promillen osalla tekemiinsä maan talouspäätöksiin.

Olli Pusa

Suuren valiokunnan jäsenistä Sasi (kok) ja Männistö (kok) ovat julkisuudessa jyrkästi vastustaneet Kyproksen tukipakettia. Seurataan, miten herra äänestävät valiokunnassa. Kestääkö kantti äänestää Kyproksen tukipakettia vastaan, kun ovat julkisuudessa sen tuominneet? Vai eikö kantti kestä, ja jäävät pois kokouksesta? Mitä he silloin ovat?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kataisen ja Stubbin uramahdollisuudet komissiossa sekä mahdolliset hyvän miehen lisät voisivat vaarantua. Esimiehenä minulla oli aikoinaan Juha-niminen mies. Valitteli usein flunssaa. Kutsuimme vaikeaa aamu-unisuutta juhakuumeeksi. Ehkä Sasille nousee kova juhakuume.

Mauri Skön

Kovin on hiljaista €urouskovaisten puolella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Oisko Börjellä mennyt pupu pöksyyn?

Pentti Järvi

Täällä Maalahdessa Börje= Böyvi

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Lainaus:
"Lehdistö ja virallinen media toistaiseksi ihan hiljaa. Jutta ja Jyrki yrittää hoitaa homman niin, ettei kukaan hoksaa, ettei Suomella itseasiassa ole edes mitään sananvaltaa siihen tukeeko Suomi 400 M€:lla Kyprosta. Kyprosta tuetaan EVM:n kautta ja Eduskunta pikkujuttuna äänesti vajaa vuosi sitten, että EVM:ssa ei enää tarvita yksimielisyysklausuulia, vaan 85% määräenemmistöpäätös riittää. Suomessa ihan sama mitä hallitus tai Eduskunta päättää, Suomi joutuu tukemaan Kyprosta 400 M€:lla, kun määräenemmistö päättää näin EMU:ssa, tai on jo päättänyt kuten Jutta paljasti."

Olli Pusa

Noin menee päätöksenteko EVM:ssä. Ja varmaan tuohon EVM:n koreografiaan kuuluvat formaliteettitkin saadaan hoidettua.

Mutta päätti EVM:ssä enemmistö tai ei, pitäähän Suomen kanta muotoilla Suomessa. Jos se ei mene läpi EVM:ssä, se on eri asia ja seurausta aikaisemmasta tyhmyydestä (eli päätösvallan luovuttamisesta). Mutta se ei poista sitä kysymystä hyväksyykö Suomi Kyproksen tukipaketin vai ei?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja koska se menee EVM:n kautta ei niitä täysvakuuksiakaan tarvita, helppo nakki, ei tarvitse kuin maksaa. SJP:n mukaan kun ei tule nämäkään miljoonat budjetissa näkymään, niin mitäs pienistä. Vastuullista politiikkaa.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Hyvä pointti.

Tulee kuitenkin olemaan mielenkiintoista seurata eduskunnassa asiasta käytävä "näennäiskeskustelu". Jos tätä nyt suureen saliin edes päästetään.

Sen sijaan kiinnostavaa olisi tietää, miten tämä asia meni läpi Saksassa. itse en ole törmännyt tai sitten se on mennyt ohi silmien.

Saksan SPD otti jo viime vuoden puolella voimakkaan kielteisen kannan Kyproksen ja venäläisrahan tukemiseen, minkä arveltiin toimivan hyvin edessä olevien vaalien lähestyessä.

Mutta mitä tapahtui sittemmin, mikä käänsi Per Steinbruckin mielen?

Olli Pusa

Venäjän mafialta tuli tarjous, josta ei voi kieltäytyä?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #45

No, SPDn edellinen puheenjohtaja Gerhard Schröder taitaa Paavo Lipposen lailla olla jo Gazpromin hommissa ja Steinbruck tässä vaiheessa varmaankin vielä haaveilee kanslerin virasta, joten en tiedä...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #45

Tästä tuli niin pitkä kommentti, että teenkin siitä ihan oman tekstinsä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt kun piti puhua sote-uudistuksesta, Chavezin hautajaisista, Pohjois-Korean uhosta, sukupuolineutraalista avioliitosta, turkistarhauksen tappamisesta ja Talvivaaran saasteista median johdolla, niin

eikös Italia ryssi omat vaalinsa, joku Nobel-professori keksi ottaa esille Rehnismejä, blogistit Kyprosta veronkiertoineen ja rahanpesuineen, talousgurut koko euroalueen velka- ja eurokaaosta sekä - jo melkein onnisuneesti haudattua - EVM:ia, jossa euromaiden isojen jäsenten turvin voidaan tukkia kaikki pienet turvat.

Kyllä ovat ihmiset ja Jan Hurri brutaaleja oman maan hallitukselle ja komissaarille! Onko tämä muka kansanvaltaa?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ratkaisu on luonnollisesti nettisensuuri, vihapuheiden kriminalisointi ja pakollinen nimellä kirjoittaminen, ettei kukaan asioiden päälle ymmärtävä, mutta asemansa puolesta pelkäävä uskalla puhua mitään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tiedän tapauksen Suomesta, jossa maakuntalehden johtokuntaan kuulunut ns. merkkihenkilö piti puhuttelun toimitukselle antaen siinä uhkauksen keralla ohjeet, MISTÄ ja MITEN voi kirjoittaa. Asia liittyi korruptioverkostoon, tilastoväärennöksiin ja avustuspetoksiin sekä työntekijäin uhkailuun.
Lehden päätoimittaja, kaupunginjohtaja, kansanedustaja ja paikallispankin johtaja kuuluivat tähän kuvioon, samoin erään ministerin avustaja sekä yhden keskusviraston virkakuntaa.
Surullista Suomessa...

Toimituksen poiminnat