jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Arvaa kuka populisti?

Uudessa juttusarjassani ”arvaa kuka populisti” esittelen muutaman lausahduksen eurokriisistä. Lukijan tehtävä on arvata, minkä poliittisen taustan omaava taho on lausahduksen esittänyt.

 

Populisti #1: Lipponen ajoi pääministerinä valtaeliitin ja liike-elämän asiaa. Suomi vietiin Euroopan unioniin ja rahaliitto Emuun. Lipponen liittoutui valtiovarainministerinsä Sauli Niinistön kanssa. Sen seurauksena Suomi on suurissa vaikeuksissa ja euroalue sosiaalisen hädän ja hajoamisen tilassa....On vain ajan kysymys, milloin euroalue halvaantuu ja hajoaa. Urpilainen ei ymmärrä tästä mitään.”

 

Populisti #2: EU on ottanut askeleen liittovaltion suuntaan. Kreikka-tukiin osallistumisen syy oli todellisuudessa halua suojella ranskalaisia ja saksalaisia pankkeja...Kreikka ei selviä veloistaan ja velkakuormaa joudutaan vielä leikkaamaan...Kreikka-ratkaisu on eräänlainen poliittinen silmänkääntötemppu: taloudellisesti ajateltuna olisi pitänyt suoraan leikata Kreikan velkaa. Mutta poliitikoille tämä oli helpompi ratkaisu, koska Saksa ei halua kirjata luottotappioita.

 

Populisti #3: Eurohanke on epäonnistunut...Suomi on menettänyt peruuttamattomasti budjettivaltaansa, eikä ole pystynyt irtautumaan yleisestä euroalueen linjasta. Jatkosotaan Suomi joutui ajopuuna - vaikka teoria myöhemmin osoittautui vääräksi. Sama ajopuuteoria käy Suomen EU-politiikkaan...EU-maiden ensisijaisena tavoitteena ei ole euron pelastaminen, vaikka näin näytelläänkin, vaan kaikki ajavat vain omaa kansallista etuaan. Yhteisvastuiden kasvattamisessa puhutaan Suomen määräysvallan kaventamisesta, eikä tällaisia ratkaisuja pitäisi tehdä kriisin aikana. Mielestäni Suomen ei pitäisi mennä mukaan tähän.

 

Populisti #4: Liittovaltio maksaisi meille demokratian, ja se on liian kallisarvoinen uhrattavaksi "Brysselin byrokraateille", eurolle tai ylimalkaan taloudelle.

 

Populisti #5: Euromaiden hätäluotot eivät ratkaise velkakriisiä, vaan ainoastaan viivyttävät lopullista ratkaisua sekä vievät euroaluetta kohti liittovaltiota...Suomelle pankkiunioni merkitsee käytännössä kasvavia vastuita euroalueen pankkien ja viime kädessä valtioidenkin veloista ilman nopeaa rahamarkkinoiden vakauttamista.

 

Populisti #6: Suomen pitäisi laittaa ”peli poikki”, erota eurosta heti ja ottaa mallia Ruotsista, Tanskasta ja Sveitsistä. Euro on epärealistisille oletuksille rakennettu ja yhteinen raha pysyy enää pystyssä Euroopan keskuspankin tuella.

 

 

Oikeat vastaukset täällä.

 

Jatkokysymykset:

a) Miksi asioita lähimpänä olevat uskaltavat avautua vasta eläkepäivillään?

b) Miksi näitä tahoja ei kutsuta impivaaralaisiksi tai populisteiksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tää on paha. :D

Eiköhän tämä haudata kaikessa hiljaisuudessa ja jatketaan teeskentelyä, että kaikki on hyvin.

Juhani Piironen

Hei. Helpottaisit nyt vähän. Liian vaikeeta. Pistä lausujien puoluekanta perään.

Ne Persut on sitten niitä populisteja. :D

Jari Reinikka

Jatkokysymykset:
a) Ei ole mitään menetettävää ja omatunto painaa.
B) Tämä kysymys pitäisi etupäässä esittää median edustajille. Ehkä Huusko voisi vastata tähän?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tulee olemaan todella hauskaa nähdä, mitä sanottavaa Puheenvuoron änkyräpopulisteilla on tähän.

Jari Reinikka

Jep. Veikkaan, että kantaa ei oteta itse asiaan, mutta persuista varmasti kuulemme jotain.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Persuissa tulee vilkuilla olkapään yli ennen kuin ottaa asioita omaan suuhunsa. Se on tullut selväksi jo kauan sitten.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jouni, voitko täsmentää, en oikein ymmärtänyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Haluat, että eurosta erotaan. Listaat kannallesi perusteluja ja annat ymmärtää, että niin ajattelevat muutkin. Et ilmaise sitä suoraan, koska Soini istuu sen päällä yksin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #9

1) Kyllä, näen euroeron olevan joko ulkoisen pakon (kaatuu muiden aloitteesta) tai sisäisen pakon saneleman (Suomen tilanne jatkaa heikkenemistään ja euron kustannukset käyvät liian suuriksi) - ajoitus on vain epäselvä.

2) Kyllä, annan ymmärtää, että muutkin ajattelevat niin. Osaatko arvata, ketkä populistit ovat nämä lausahdukset sanoneet?

3) Miten niin en ilmaise tätä suoraan? Jos et ole aiemmin lukenut kirjoituksiani, tai et ole ymmärtänyt niiden sisältöä ja viestiä, niin olen pahoillani. Yritän jatkossa kirjoittaa selkeämmin.

4) Viimeinen lauseesi, että Soini istuu kannan päällä yksin on, no, typerä. Juuri esittelin lausahduksia populisteilta. Määritelmän mukaan siis viimeinen lauseesi on vailla todellisuuspohjaa. Ehkä sittenkin olisi sinun tehtävä olla hieman selkeämpi kommenteissasi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Sinä kirjoitat mielestäni todella hyvin. En tiedä, ketkä sanojat ovat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #9

Lapsena muuten halusin kesälläkin, että tulisi taas se jouluaatto. Sitä joutui kuitenkin odottamaan. :(

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä Vastaus kommenttiin #9

Euro on lakannut olemasta, koska sen säännöillä ei ole enää mitään merkitystä. Niinpä myös euroero on epämääräinen käsite. Voi tulla pohjoinen euro ja eteläinen, pohjonen euro ja omat muut valuutat, pohjoisen valuutat ja eteläinen euro jne. Kyproksen eurojäsenyys on tällä hetkellä lähinnä vitsi. Alkuperäiseen v. 2002 tilanteeseen ei ole paluuta.

Euron pystyssäpitäminen maksaa yhteisvastuuna joka päivä lisää. Nyt pitäisi päästä keskustelemaan siitä mihin tuon summan annetaan päätyä. Kuvaavaa on, että Espanja on Kreikan lainojen takuumiehenä.

Jari Reinikka

Ja Snellman a.k.a Hämäläinen kerkesi ensimmäisenä. Onnittelut!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

a) Viranhaltijana toimiessa edustaa Virallista, Aukotonta, Pyhää Ja Virheetöntä Totuutta. Vain nämä ovat suomalaisessa auktoriteettiuskonnollisessa kulttuurissa asiantuntijoita. Ne, jotka myötäilevät VAPJVT:n kantaa ovat viisaita, harkitsevaisia, älykkäitä, asioihin perehtyneitä, laaja-alaisia visionisteja. Ne, jotka ovat VAPJVT:n kantaa vastaan ovat vähä-älyisiä, rabieksen täyttämiä vauhkoontujia.

b) He ovat eläkeläisiä. Hieman seniilejä ja muistikin pettää. He kertovat ukkeina ja mummeina satuja lastenlapsilleen, ja toisinaan eläytyvät tähän rooliin niin pahoin, että satuilevat myös kansalle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kohdat 5 ja 6 ovat populisimia, jos esimerkki otetaan suomalaisesta populistisesta liikkeestä Perussuomalaisista.

Lisäkysymyksistä kohta (a): Tuohon on helooa vastata. Eläkeläisillä ei ole enää sidonnaisuutta, eikä vaitiolovelvollisuutta entisiä työpaikkoja- tai ylipäätään mitään kohtaan. Uskalletaan puhua kun koetaan olevamme "vapaita."

Minä itse koen entisiä työnantajiani kohtaan solidaarisuutta, vaikka sanomista saattaisi ollakin, mutta en pidä sitä soveliaana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miten näette vastauksenne a-kohdan lisäkymyksen kohdalla lausunnon luotettavuudesta?

Onko henkilö viranhaltijana luotettavampi tietolähde kuin vasta silloin viranhaltijan eläköidyttyä?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Pidän eläkkeelle asti kestäneinä varsin luotettavina omassa asiassaan.
Eläkeläiset eivät suinkaan edusta homogeenista joukkoa.

Työläiseläkeläiset, toimihenkilöeläkeläiset, poliitikkoeläkeläiset, yrittäjäeläkeläiset jne.

Varsin epämääräinen joukko.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #19

Rajasin nimenomaisesti nämä näihin viranhaltijoihin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tyry, taisit missata tekstissä esitetyn tehtävänannon:
"Lukijan tehtävä on arvata, minkä poliittisen taustan omaava taho on lausahduksen esittänyt."

lisäkysymys a:n vastauksesta olen samaa mieltä. (EDIT: vaitiolovelvollisuus ei pääty työsuhteen päättymiseen, tosin se epävirallinen "suu säpissä"-linja tietenkin loppuu.)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Joo, niin missasin, kerrankos sitä erehtyy.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Älä tuommoisia mene tunnustamaan! Siitä saa helposti kuulla vuosikymmeniä, jos kerran tunnustaa erehtyneensä :)

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Populismi on elitismin vastakohta ja siten kannatettava periaate politiikassa.

Petri Haapa

Suomenkielinen Wikipedia määrittelee termin näin: "Populismi tavoittelee laajaa kannatusta tarttuvilla iskulauseilla, vaatimalla asioita, joita enemmistö haluaisi, kehumalla ”todellista kansaa” ja pilkkaamalla räikeästi poliittisia vastustajiaan." Eli maailma ei ole tältäkään osin mustavalkoinen, Jiri. Toisin sanoen voi irtisanoutua elitismistä olematta silti populisti

Susanna Kinnunen

"tavoittelee laajaa kannatusta tarttuvilla iskulauseilla, vaatimalla asioita, joita enemmistö haluaisi, kehumalla ”todellista kansaa” ja pilkkaamalla räikeästi poliittisia vastustajiaan."

Kaikkihan tota tekee! Jutta, Jyrki ja Paavo etunenässä. Fantastista! Kannetaan vastuuta! Aivan ensiksi haluaisin kiittää! Maassa maan tavalla!

Toinen kysymys on sitten, onko populismin käsite edes käyttökelpoinen. Se kun on lyömätermi myös, napsaistaan palkintona mistä tahansa suorasta järkipuheesta.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #37

Pilkkaavatko he räikeästi myöskin poliittisia vastustajiaan?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #44
Petri Haapa Vastaus kommenttiin #45

Kommenttini liittyy aikaisempaan kommenttiini, joka käsitteli populismin määritelmää, johon sitten S. Kinnunen kommentoi

Johannes Kytö Vastaus kommenttiin #44

Jos valtionvarainministeri toteaa televisiossa, että perussuomalaiset jymäyttävät kansaa populismilla ja samasta puolueesta presidentiksi päässyt toteaa, että rasistit löysivät kotinsa perussuomalaisista, niin voi sanoa, että aika räikeää on.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #48

Ei se mitään pilkkaamista ole, Tuomas, jos sanoo, että rasisti löytää kotinsa persuista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #50

Ongelmansa kullakin. Toivon, että löydät rauhan persuantipatioidesi osalta. Maltetaan kuitenkin välttää off-topic keskustelua. Tätä rotu/rasismikeskustelua en jaksaisi enää päivääkään.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #51

Olet pikkuisen ulkona, mutta unohda... keskustelin ainoastaan Kinnusen kanssa, en sinun, but enivei omahan on blogisi, joten moro

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #53

Ihan luettavuuden takia olisi kiva, että edes jotenkin kommentoinnissa pysyttäisiin aiheessa. En minä nyt mitenkään erityisesti tästä halua nipottaa, mutta minua ärsyttää, miten usein puheenvuorojen kommenttiketjut ovat sitten lopulta tuon rikkinäisen levyn toistamista, puolin ja toisin.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #44

Kyllä. Simmut auki.

Kun politiikan portailla noustaan kohti valtaa, on tosin niin, että pilkan muoto muuttuu autoritäärisemmäksi, vrt. Paavo Lipposen kaustit.

Santtu Nurmi

"Populismi tavoittelee laajaa kannatusta tarttuvilla iskulauseilla"

Tuossa se on hyvin määritelty. Mainostoimisto Bobin keksimät lausahdukset liittyen vastuunkantoon ja tahtotilaan käy todella hyvin esimerkiksi populistisista lausahduksesta. Ne tosin uppoo ns tärähtäneistöön kuten kokoomuslaisiin yllättävän hyvin.

Artturi Noitalahti

"Miksi asioita lähimpänä olevat uskaltavat avautua vasta eläkepäivillään?"

Itsesuojeluvaistosta on tietenkin kyse. Sama vaisto sulkee suut myös "ilmastonmuutoksen" kritisoijilta -kunnes ovat turvallisesti eläkkeellä.
http://ilmasto.wordpress.com/

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ovathan työelämässäkin olevat joskus avautuneet, mutta he ovat sitten sijoittuneet MOL:n asiakkaiksi tyyliin "Alppilan koulu" ;-)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Tuttuja on tekstit, mutten kyllä millään jaksa muistaa kuka on sanonu mitäkin.

Sailas, Korkman ja ehkä affenanmaan pankin äijä. (ei järjestystä).

Tämä oli kyllä paha juttu, mutta ihan hauska. :)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Nyt täytyy vähän kehua itseään; lanseerasin jo useita vuosia sitten mielestäni itse keksimäni määritelmän:

Suomi - sellaisen sananvapauden maa, jossa totuuden kuulee eläkeläisten suusta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Oikeat vastaukset voi käydä tarkistamassa lopussa mainitun linkin takaa.

Vitsi vitsinä - hyvä, että joku sanoo, mutta saisi sanoa aktiiviaikoina. Kumma, että kukaan ei ihmettele, onko SDP hajoamassa sisäisiin ristiriitoihinsa, tai vaatimassa Urpilaisen irtisanoutuvan selkeästi vanhojen konkarien "populistisita" lausunnoista.

Tärkeintä olisi huomata, että tässä asiassa ajatellaan monella tapaa yli puoluerajojen. Alan ammattilaisista ei kyllä oikein positiivista viestiä saa irti. Miksi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kysymys on niin iso. EU-sopimusten irtisanomisesta ei ole kenelläkään kokemuksia. EU-jäsenyys on kirjattu perustuslakiin, mikä on sinänsä käsittämätöntä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Sekin tehtiin EU-jäsesenyyttä vastustajia vastaan, ettei kaikki salaiset sopimukset paljastuis.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Nyt äkkäsin vasta. :)
Sopiiko tuokin linkki ajatukseen?

http://blogit.iltalehti.fi/raimo-ilaskivi/

Kuinka kauan siis on realistista odottaa, että avustuspakettien linja, jolle on varattu sadat miljardit niin Komission kuin EKP:kin toimesta, todella ratkaisevat ongelmat. Eikö päinvastoin näin kerrottu piikin aukiolo pikemminkin johda löysyyden jatkumiseen sen sijaan että tukisi kriisimaitten tiukkoja otteita? Ei täten ihme, että esimerkiksi Suomessa kansalaiset suhtautuvat yhä penseämmin lypsylehmän osaan ja että seuraavien, eduskunnan hyväksymistä vaativien toimien läpimeno alkaa näyttää yhä epätodennäköisemmältä!

Ei Suomen tule eurosta luopua. Jos jotakin tarvitaan, on se euroalueen vahvistaminen päinvastaisin toimin eli siten, että Kreikka ensimmäisenä suljettaisiin sen ulkopuolelle ja että maa palaisi vanhaan valuuttaansa drakmaan. Sehän pakottaisi maan tulemaan toimeen omillaan – sanoisivat kansalaiset mitä hyvänsä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Otin aivan tarkoituksellisesti mukaan vain demareita. Ilaskivestä on vaikea sanoa, mitä hän nykyään edustaa, aiemmin ollut kokoomuslainen. Lefan kommenttia käytin lähinnä lämmittelyyn ennen demarisitaatteja.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #33

No joo, ajattelin enempi sitä että eläkkeellä olevat vasta voivat aukaista suunsa.

Demarit varmaan koittaa saada synninpäästön teoilleen, ennen kuin horsmanjuuret maistuu suussa. Omatunto taitaa kolokuttaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pahus, kun havaitsin tämän vasta kylältä palattuani. Nyt vastaukseni olisi jälkiviisautta ;-)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei ole, jos ei lunttaa ja on vilpitön omassa vastauksessaan. Kyllä peruskouluissakin tiedetään, paljonko on 2+2, mutta silti sitä kysytään lapsilta joka vuosi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

No, peruskoululaisella oli 1 oikein;-) Eli paha tehtävä muistinvaraisesti tai arvaamalla...

Aki Mönkkönen

Sixten meni oikein, muuten päin honkia.
Emme todellakaan ole yksin EU-kriittisyytemme kanssa, joukkomme kasvaa. Soisi verkottumisen tiivistyvän ja arvokkaan panoksenne (Suomen Perusta)unionin mädännäisyydestä, nousevan ansaitsemaansa arvostukseen kansalaisten keskuudessa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Laitan tähän vielä oikean rivin.
1. Leif Salmén
2. Sixten Korkman
3. Raimo Sailas
4. Seppo Lindblom
5. Peter Nyberg
6. Heikki Koskenkylä

Toimituksen poiminnat