jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Saksalaisten makromiesten laskelma

 • 1. Suomen TARGET-saatavat ovat kutistuneet
  1. Suomen TARGET-saatavat ovat kutistuneet
 • 2. Espanjassa sisäinen devalvaatio etenee fantsusti
  2. Espanjassa sisäinen devalvaatio etenee fantsusti
 • 3. Tehtiin tyhmästi
  3. Tehtiin tyhmästi
 • 4. EKP kulkee vastavirtaan
  4. EKP kulkee vastavirtaan

Kokonaisriski mikäli GIPSIC-maat ajautuvat maksukyvyttömiksi [*]

 

TARGET-saatavat (GIPSIC-maat)                                       € 19 mrd

Euroopan keskuspankin velkakirjaostot                           € 3 mrd

Kreikan rahoitus (euromaiden suorat, EFSF, IMF)             € 5 mrd

Irlannin rahoitus (euromaiden suorat, EFSF, IMF)             € 1 mrd

Portugalin rahoitus (euromaiden rahoitus, EFSF, IMF)      € 1 mrd

Kyproksen rahoitus (IMF)                                                 € 0 mrd

IMF (vielä maksamatta)                                                    € 1 mrd

ESM-takaus                                                                      € 11 mrd

ESM maksettu pääoma                                                     € 1 mrd

Kriisimaita vähäisempi setelien liikkeellelasku                 € -1 mrd

Yhteensä:                                                                     € 42 mrd

 

 

[*] Laskelmat eivät huomioi Kreikan tai Espanjan lainajärjestelyiden vakuuksia. Kreikan vakuusjärjestelyn yksityiskohdat tuntemattomat,  Espanjan vakuusjärjestelyt n. 770 miljoonaa euroa, mikä on n. 40 prosenttia Suomen osuudesta.

GIPSIC-maat = Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja, Italia, Kypros

EFSF = Euroopan rahoitusvakausväline

ESM = Euroopan vakausväline

IMF = Kansainvälinen valuuttarahasto

TARGET = kansallisten keskuspankkien väliset

 

Lähde: saksalaiset makromiehet eli CESifo

http://www.cesifo-group.de/ifoHome/policy/Haftungspegel/Haftungssummen-F...

 

 

Mitä nyt pitäisi tehdä, hyvän sään aikaan? Kun Suomen TARGET-saamiset ovat kutistuneet huipputasoiltaam neljäsosaan, lähelle eurokriisin alkuhetkiä? (KUVA 1.)

Odotellaanko, että paraneeko tilanne Kreikassa ja Espanjassa tuntuvasti? (KUVA 2.)

Odotellaanko, että myös Suomessa saadaan nauttia sisäisen devalvaation hedelmistä, kun se on ollut järisyttävä menestystarina Etelä-Euroopassa ja jopa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on myöntänyt, että euroalueen johtajat uunottivat kansainvälisen järjestön tekemään vähän tyhmästi Kreikan ja koko eurokriisin suhteen? (KUVA 3.)

Odotellaanko, että Euroopan keskuspankki lopettaisi rahapolitiikan räätälöimisen Saksan tilanteen mukaiseksi, ja huomioisi muuta euroaluetta vaivaavan akuutin deflaatiovaaran?

Odotellaanko, että Saksa ja Bundesbank ottaisivat oppia katastrofista, minkä ne aiheuttivat Euroopalle, Suomi mukaanlukien, 90-luvun alussa?

Odotellaanko, että EKP huomioisi euron korkean valuuttakurssin ja tämän "vahvan euron politiikan" aiheuttaman haitan Saksan ulkopuolisten euromaiden talouksille?

Odotellaanko, että EKP huomaisi, että USA:n ja Japanin keskuspankit laajentavat taseitaan ja heikentävät samalla valuuttojensa arvoja saadakseen suhteellista kilpailukykyä ja pienentääkseen velkataakkojensa ulkoista arvoa? (KUVA 4.)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli oikein käsitän ESM:ään kertyneet pääomamaksut, niin Suomi näyttäisi olevan ainoa maa joka on alkupääoman maksanut. Johtuu surullisen kuuluisasta Kreikan vakuussopimuksesta, johon perustuen meidän neuvotteleva ministeri suostui ns. etukäteismaksuun.

Mitä tpahtunee kun/jos Saksa joutuu maksamaan pääomasijoituksensa? Hyväksyykö Saksan parlamentti ja kansalaiset mukisematta tuon?

Onko tuo ESM:n takaukset mahdollisesti EFSF:n kautta annetut takaukset? Siirretty ESM:ään? Kreikan ajautuessa maksukyvyttömyystilaan johtaisi se sitten tuon laskelman mukaan siihen että Suomi ottaisi 'pataan' pääomasijoituksensa verran suoraan ja yksin (vakuussopimus)?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minäkin muistelen, että Suomi oli ainoa joka hetimmiten kiltisti pulitti alkupääomamaksunsa EVM:n, suorastaan vaati saada maksaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Oikein muisteltu. Vieläpä vähän pröystäillen, että kyllä meillä tätä paalua on, että me voimme kyllä maksaa tällaiset taskurahat heti.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kauppalehti tänään:

"Paljon pilkatut Kreikka-vakuudet voivat tuoda liki miljardin euron säästöt suomalaisille veronmaksajille.

Professori Sixten Korkman arvioi tänään ilmestyneessä kirjassaan Euro: Valuutta vailla valtiota, että vakuudet turvaavat Suomen valtion saatavia, kun Kreikan velkoja leikataan. Korkmanin mielestä Kreikan velkojen uusi leikkaus on vain ajan kysymys."

En ota kantaa itse sanomaan, mutta tällaistakin näkemystä on.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Muutama havainto:

1) potentiaalisessa viiden miljardin menetyksessä miljardin säästö on tietenkin kiva juttu.

2) vakuuksien piti kattaa koko lainaerä. Rahan nykyarvolla mitattuna näin ei käynyt.

3) lainaehtoja on höllennetty jo, eli annettu korkovapaata. Suomi teki jo tappiota tästä diilistä.

4) huomaa: "KUN Kreikan velkoja leikataan. Korkmanin mielestä Kreikan velkojen uusi leikkaus on VAIN AJAN KYSYMYS". Mitenkäs tässä näin kävi? Puheenvuorossakin kuikuilee vielä näitä tahoja, joiden mielestä "senttiäkään ei olla hävitty, ja nyt näyttää Kreikan suhteen paremmalta".

5) mikäli mennään velkojen vapaaehtoiseen leikkaamiseen, vakuudet voivat osoittautua kalliiksi turhakkeeksi: niistä on maksettu kova hinta, mutta mitään hyötyä niistä ei saada.

6) Suomi maksoi Kreikka-vakuuksista. Saman efektin olisi saanut laittamalla piirongin laatikkoon valtionkonttorista miljardin ja kutsumalla sitä vakuudeksi. Ne eivät kelvanneet muille maille - ei yhdellekään.

Mielelläni lukisin tuon Korkmanin kirjan. Pari vuotta sitten hän piti liittovaltiota täysin epärealistisena ja poissuljettuna vaihtoehtona, mutta nykyisin yleinen käsitys on, että yhteisvaluutta-alueesta ei mitään tule ilman liittovaltioelementtejä. Tämä ristiriita joudutaan ratkaisemaan melko pian.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #14

Eikös yleisesti hyväksytty sopimustulkinta ole sellainen, ettei yhteisymmärryksessä tehty velkojen leikkaus anna oikeutta hyvityksiin. Teoriassa siis voisimme saada jotain, jos Kreikka yksipuolisesti päättäisi todeta ettei maksa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Aivan. Ja tuolta pohjalta ei liene mitenkään poissuljettua sekään etteikö oikeusistuin tuomitse Suomen häviäjäksi vakuussopimuksen ehtojen mukaan, sillä taitanee nuo takausvelkojen laina-ajanpidennykset jo katsottava takaajan hyväksymäksi velkojen leikkaamistoimeksi. Vakuudet jo mennyttä 'kalua'?

Vain jos Kreikka olisi yksipuolisesti jättänyt velkojaan maksamatta ja ehkäpä sen johdosta olisi takaajat myöntäneet laina-ajanpidennystä voinee Suomi havitella vakuuden saamista hyväkseen ylipäätään. Koska näin ei olle käynyt vaan laina-ajanpidennykset ovat takaajien keskenään sopimia, niin goodbye deposits.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yksi lisähavainto: Kreikan tällainen nimellisarvoinen velkaleikkaus tehdään kuitenkin 1. tukiohjelman lainoille (kahdenväliset lainat). ERVV:n osuuteen tuskin siis kajotaan, paitsi vapaaehtoisesti suostumalla pidempiin takaisinmaksuaikoihin ja/tai pienempään lainakorkoon. Julkaistuissa vakuusasiakirjoissa ilmenee yksipuolisesti, ettei Suomen tasavalta saa senttiäkään vakuusmassasta, jos Suomi suostuu mihinkään vapaaehtoiseen saneeraukseen tästä 2. tukiohjelmasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos Huopaisen euroalueen kriisin GPS-paikannuksesta Suomen kantilta.

Eikö Saksan ESM-jyvityksen kokoluokka olisi lähes 20-kertainen Suomeen nähden, jolloin Saksan "käsiraha" (se, minkä Suomi jo maksoi) olisi noin 20 mrd€:n kieppeillä - ja koko hoito lähellä 200mrd€?
Ei kai sellainen olisi läpihuutojuttu edes Saksassa.

Turunen: "(Professori Sixten) Korkmanin mielestä Kreikan velkojen uusi leikkaus on vain ajan kysymys."
Mikä Korkmanin argumenteissa on muuttunut, kun hänen lausuntonsa nyt Aalto-yliopiston professorina alkavat muistuttaa yhä enemmän ÅB:n ex-pankinjohtaja Stefan Törnqvistin ajatuksia parin vuoden takaa? Ne liippaavat aika läheltä myös Timo Soinin (PS) näkemyksiä vuodelta 2010.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ref #1: Ei Saksan parlamentilta kysytä - nimet ovat sopparissa alla. Toisekseen, Saksassa kansa kyllä ymmärtää tai niille voidaan selittää.

Nuo fyrkathan olivat alunperin Deutsche Bankin, Commerzbankin ja vastaavien tahojen saatavia Kreikasta, Espanjasta ja Italiasta. Mikäli ESM-tyyppisiin toimiin ei olisi ryhdytty, lasku Saksan veronmaksajille olisi ollut tuplat tähän nykyvaihtoehtoon verrattuna. Löysivät mm. Suomen jakamaan kustannuksia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ajaako ECB "kaksilla kärryillä", jos se toisaalta tukee euroaluetta ja toisaalta valmistatuu sen hajoamiseen?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #13

Tuo on se avainkysymys. Koska euro on ensisijaisesti rahapoliittinen ongelma (euro on eurokriisin aiheuttaja), ainoa mahdollinen ratkaisija on Euroopan keskuspankki.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Euroopan keskuspankki = (de facto) Bundesbank.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Oooo Juhani, olitpa ihanan ilkeä ja suorasanainen! :D :D

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Aika kiltistihän tuossa tuli oltua - suorasanainen kyllä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eurosta puhuttaessa suorasanainen on ilkeän synonyymi :D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"...Odotellaanko, että Saksa ja Bundesbank ottaisivat oppia katastrofista, minkä ne aiheuttivat Euroopalle, Suomi mukaanlukien, 90-luvun alussa?

Odotellaanko, että EKP huomioisi euron korkean valuuttakurssin ja tämän "vahvan euron politiikan" aiheuttaman haitan Saksan ulkopuolisten euromaiden talouksille?"

Just eilen puhuin tästä miehelleni, että onhan se nyt prklettä roikkua vapaaehtoisesti mukana porukassa niistettävänä, niin että Saksan teollisuus hyötyy.

Ja meillä asiantuntijakaarti ja poliitikot senkun lallattaa kilpailukyvystä. Nyt EU:ssa euromaat kilpailevat keskenään samoilla sisämarkkinoilla, ja koska euro on "vakaa valuutta", siis jäykkä ja joustamaton, se ei paranna kilpailuasemia edes muuhun maailmaan nähden.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aina sinne kivitalon takapihallekin ilmaantui se sama poika kiusattavaksi, vaikka kerta toisensa jälkeen isot kundit veivät sen karkit taskusta ja hieroivat sen nenää punaiseksi... ;-)
Halusi kuulua jengiin!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juhani valtionvarainministeriksi!
Puhuu enklantiakin niin, ettei tartte hävetä. ;>)

_____________________

Joo, tuosta kolmannesta kuvasta tulee kyllä mieleen joku ala-asteeen ope joka haluaa nössien kirjoittavan himaan kikkien näyttämisestä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ihan hyvä esitys, kun edellinen päivä oli alkanut aamuviideltä ja päättynyt puolen yön jälkeen. Ja heti seuraavana aamuna seitsemältä törkätään kamera naaman eteen. Pientä lauseiden hapuilua ja kielisolmua kyllä havaitsin. Tullut kirjoitettua liian paljon ja puhuttua aivan liian vähän.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Surullista huomata kuinka Suomi tekee aivan saman virheen kuin teki 90-luvun lamassa. Vahvan markan politiikka on muuttunut vahvan euron politiikaksi.

EKPltä on turha odottaa ratkaisua. Kännissä on omaisuuden uus jako euroopassa. Tosin kaikki ei siihen näytä taipuvan = Unkari.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllähän tämä paremmalta näyttää kuin vuosi sitten. Vuonna 2009 alkanut 10 vuoden savotta (elinkeinoelämän puolella) etenee alkuvaikeuksista huolimatta. Kilpailu sisämarkkinoilla tervehdyttää ja erityisesti vahvan euron ansiosta. Odottaisin liiketoiminnan volyymin sisämarkkinoilla kasvavan muutaman sata miljardia vuosikymmenen loppuun mennessä. Harmi kun USA:n riski paisuu, Japanin odotukset jäivät kauas heidän tavoitteistaan ja Venäjä ei vain omin voimin pärjää - ulkolaiset investoijat vetävät hieman henkeä. Mutta kyllä se tästä. Pökköä pesään ja kaupantekoon.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jotain pilkahduksia näkyy, mutta vielä on yö. Auringonnousua ei tule, ennenkuin maapallo alkaa pyöriä taas. Sitä ei ole vielä näillä eväillä tapahtumassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vain Kreikassa on tuo Kultainen sarastus... ;-)
Ja GP:lla Arctic Sunrise.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiina ja euromaat laittavat maapallon pyörimään. Muista ei taida olla näillä näkymin motintekijöitä tähän "savottaan".

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #31

Tarkennan: "Euromaitten moottoreina toimiva elinkeinoelämä - yritykset"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #31

Nevalainen, Taloussanomat kertoo tämän päivän uutisia:

"Myös muualla Euroopassa pörssit ovat olleet painuksissa useiden yhtiöiden kerrottua tuloksen ja liikevaihdon heikkenemisestä."

http://www.taloussanomat.fi/katsaukset/2013/10/23/...

Eli kuvio on se, että firmat kuolkoot, ja tehdään carry trade rahaa valtioiden velkakirjoilla. Tiedäthän: jobless recovery?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #40

Ensin oli PIGS, sitten PIIGS, nyt GIPSIC.

Minä tässä huvittelen testaamalla tulevien käyrien lyhenteitä.
NBSIIAGCLMPFGSSFE vai EFSSSSIIANBGCLMPF vai FEFSSIIASSNBGCLPM - ja jos eurokonkka tapahtuu ensi vuonna Latvian menestystarinan liityttyä euroon niin NBSIIAGCLMPFGSSFEL vai LEFSSSSIIANBGCLMPF vai FEFSSIIASSNBGCLPML vai peräti ASIALEFFASSNMPBLGC?

Olisiko kätevämpää käyttää suoraan "ALLOFTHEM" -lyhennettä kuitenkin? :D

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #50

Siistimpi versio voisi olla 17-G. Tai vaihtoehtoisesti EZ-G.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #57

Niin, tai tuo EZ ottaisi uuden merkityksen: se ei olisikaan enää eurozone, vaan eurozero. :D

Evangelos "Eurozeros" Venizelos. Mallaisi aika hyvin vai mitä?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #60

Eurovision-laulukilpailun hengessä "Nolla-Kojo"?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #61

Miksei? Suomi voisi osallistua kappaleella: "Europorukat laulaa":

Luis Barcénas laulaa
Ja Rajoyllä otsa kostuu
Ei pankkiholvien sontaa
Tiedä Draghikaan, vaan hermostuu
Meklari-Farage laulaa
Barrosokin punastuu
Europarlamentin saleilla
Laskutaidottomat pökertyy

Urpilainen Ateenaan majoittuu
Tehtävään tuiki tärkeään
Takuutukset kansalle on luvattu
Ilman joutuu häpeään
Urpilainen siis laulaa
Nimet papereissa on
Kansalaiset kärkkäänä tarkistaa
On paperi viraton

Le Pen Galliassa laulaa
Vaalivoitto taskussa jo on
Hollandea vaalit ahdistaa
On suosio lohduton
Keisarinna Merkel laulaa
Deflaatioon kaikki upotkaa
Weidmann kiirehtii urakkaan
Korkotasoa nostamaan

Komissaarin salkusta uneksii
Savon nuorimies verraton
Lainapaketteja etelään kiirehtii
Ettei jää itse paitsioon
Europorukat kuorossa laulaa
Tyhjiä taskujaan näyttelee
Kansalaiset jaksavat hurrata
Ja jonottaa seuraavaan esitykseen

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #57

EZ-G kuten merkityksessä Eurozone Gone down under?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #64

Euroalue poislukien Saksa. Helpompi puhua kuin DASJDEDGFJSD-yhdistelmät.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eikö me voitais tehdä niin, että pidetään salkullinen euroja valmiina, ja kun USAn ja Japanin keskuspankit ovat heikentäneet valuuttojaan tarpeeksi, niin käytäisiin New Yorkin ja Tokion pörsseissä ostamassa parhaat firmat päältä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, mutta kun pitäisi muutama rahtilaivallinen olla niitä euroja paikkamaan europankkien kupruja.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sehän riippuu ihan siitä, kuinka paljon Japanin ja USAn keskuspankit kotimaidensa kilpailukykyä parantavat. Jos Japanista ja USAsta tulee ihan älyttömän kilpailukykyisiä, niin riittää käsilaukullinen euroja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Höpsis! Riittää hyvin, kun lähetetään läppärillinen bittejä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Noin Sveitsi tekee. Mutta Sveitsin "ongelma" on monella tapaa käänteinen euroalueen ongelmien kanssa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei kai? Vasta vähän aikaa sittenhän Sveitsin keskuspankki julisti tekevänsä mitä tahansa, jotta frangin arvo ei nouse.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #28

Sveitsiin on tunkenut rahaa runsaasti euroalueelta, lähinnä kriisimaissa tapahtuneen panikoinnin takia. Sveitsin keskuspankki painaa vastavuoroisesti rahaa, ja saamillaan euroilla ostelee pää märkänä AAA- ja AA-luokan maiden velkakirjoja, ja mm. AAA-luokan firmojen osakkeita.

Sveitsin keskuspankki on top10-osakkeenomistaja mm. Koneessa. Suomihan on suunnilleen viimeinen maa Euroopassa, jossa osakeomistukset ovat julkisia ja näkyvät rekistereissä. Todennäköisesti Sveitsin keskuspankin omistukset myös muissa euromaissa ovat merkittäviä, mutta niistä ei ole tietoa. Sveitsin keskuspankki ei kerro mitään muuta tietoa kuin ulkomaisten sijoitustensa kokonaissumman. Mutta Suomen luvuista voi jotain päätellä.

Nurinkurisesti, Sveitsi on siis hyötynyt tavattomasti eurokriisistä. Sekä tiettyjen firmojen osakkeenomistajat.

Siinä vaiheessa, kun frangin vahvistuminen alkoi haitata Sveitsin kansantaloutta (vienti, kotimarkkinoiden mm. asuntomarkkinoiden kuplahtamisvaara), keskuspankki ilmoitti asettaneensa "pohjan" EURCHF:n kurssille, ja ostavansa kaikki eurot, mitä siihen hintaan joku yrittää myydä.

Sveitsi tekee rahaa. Kriisillä.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Tuohon kuvaan 4 tartun sen verran että EKPn raha ekspansio on suhteessa liikepankkeihin jotka eivät lainaa koska eivät näe hyviä valallisia näköpiirissään.

Japanissa on ihan eri tilanne kun valtio kuluttaa siellä. Asia mitä euro alueella ei tule tapahtumaan kuska valtiot joutuvat hakemaan rahansa markkinoilta sen sijaan että nojautuisivat omaan keskuspankkiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

2. kuvan sinisen käppyrän viime aikainen "kupru" on kokoluokaltaan 40 gigaeuroa.

Laitetaanhan poliisinkin kuviin aina se mittanauha siihen mukaan referenssiksi, että tiedetään suurusluokat. :)

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Euroopan pankit on niin rapa kunnossa. Siellä taseisiin piilotettu vaikka mitä. Kunnon stressitestejä ei tule ennen kuin on maksaja tiedossa.

On tämä euro hieno ja vakautta aikaan saava systeemi.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

"GIPSIC-maat = Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja, Italia, Kypros"

On kirjaimmia tullu lisää, ja tulee saamaan jatkoa.

Kiitti Juhani taas avaavasta kirjoituksestas taas.

:)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Odotellaan kaikessa rauhassa liittovaltion kehittymistä euromaiden ympärille.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Juu. Liittovaltion sanansaattajia tulikin tuossa käytyä kuuntelemassa: http://www.libera.fi/kommentti/asiantuntijoita-vai...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ai niin, pakko muistuttaa, että Sixten Korkman pitää liittovaltiota "absurdina".

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/10/2...

Tällä hetkellä aikataulut ja edes jonkinlaiset suunnitelmat on vain pankkivalvonnasta. Edes konkkapankkien suhteen tapahtuvasta menettelyjärjestyksestä ei ole mitään yksimielisyyttä, puhumattakaan talletusten yhteisestä takaamisesta. Muut liittovaltioelementit, kuten kilpailukykyerojen ja normaalien suhdannevaihteluiden tasaaminen tulonsiirroilla on jo ihan scifiä.

Kyllä minä ymmärrän, että sinä odotat Suurta Kurpitsaa ja Joulupukkia ratkaisemaan niitä ongelmia, joita fantsuttelemasi rakennelma kipeästi tarvitsisi. Et edes tiedä, mitä odotat, sillä kukaan muukaan ei tiedä, mitä on tulossa, tai mihin ylipäätään eri tahot voisivat suostua.

Liittovaltio on mielestäni haihattelua.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ongelmat on edelleen samat kuin ERM:in kanssa 80-luvulla, ECU:n kanssa 90-luvulla ja EMU:n kanssa sen jälkeen :D

No, mitä muuta voi odottaa kun samat hemmot (Trichet, Tietmeyer & co) tyydyttää omaa vallanhaluaan kuin tarinan alussakin.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Onkohan tuossa haastettalussa saatu talteen se mitä Korkman oikeasti tarkoitti:
"– Eihän voida vaatia, että maat tappavat itsensä, Korkman sanoo.

Mutta mitään suurempaa rahanluonti- ja siirtomekanismia hän ei halua. Ajatusta siitä, että rahaliitto tarvitsee toimiakseen liittovaltion hän pitää "absurdina".

– Jos luomme pankkiunionin, voimme elää tämän järjestelmän kanssa. En lähtisi tekemään euroalueesta isoa Italiaa, jossa lapioidaan tulonsiirtoja miljarditolkulla."

Pankkiunionissahan juuri pankit voivat elää sen kanssa, että valtiot tappavat itsensä. Se ettei niiden tarvitsisi tehdä sitä, vaatisi sitä tulonsiirtoliitovaltiota.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #55

Tämä on hieman etääntynyt blogin otsikosta. Mutta:
Jos "vain pankkiunioni voi pelastaa Euroopan", niin tarkoittaako prof. Korkman sillä Euroopalla 1) EU:ta, 2) euroaluetta vai pelkkää 3) eurovaluuttaa sekä niihin kuuluvia 4) betonoituja hallintorakenteita?

Itse ajattelen, että Euroopan kansat ja - kuten vihreät asian ilmaisisivat - niiden kulttuurinen "biodiversiteetti" tulisi kai vain hyväksyä ja antaa niiden pelastua niissä puitteissa. Jos kansojen yhteistyön Eurooppa ei aina toteuta eurofiilien päiväunia, se kuitenkin saattaa olla hyväksi eri kansakunnille, ihmisille ja jopa rauhalle. EU ei menestyne pakko-organisaationa?

On kai Euroopassa vielä muitakin arvoja kuin keskusohjattu totalitaarinen hallinto Brysselissä?
Suosittelen 24.10. Turun Sanomien yliön lukemista. Siinä kirjoittaja vertaa EU-kriitikoita pahimmillaan ihmisten vihaajiin, rasistisiin ja yhteistyökyvyttömiin äärioikeistolaisiin. Leimakirves heiluu taas TS-toimituksessa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #63

Miksi joku lukisi Turun Sanomia?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #63

Mitä?! Onko EU:n kritisoiminen nykyään Suomessakin vihapuheeksi tulkittavaa?

----
Kyllä Jutan ja Korkmanin jutut aika absurdeja on, absurdimpia kuin liittovaltio.

Kun Jutta Urpilainen sanoo Taloussanomien haastattelussa, että jokaisen tulisi vastata omista veloistaan, hän lienee unohtanut, että Suomi on osallistunut mm. Kreikan (I,II, III), Portugalin, Irlannin ja Kyproksen tukipaketteihin. Espanjan pankkisektoriakin on muistettu pankkituella. Rahaa on lapioitu myös euroalueen rahoitusvakausvälineeseen (ERVV) ja euroalueen vakausmekanismiin (EVM).

ERVV- ja EVM-vakausvälineriskien suuruudesta ja historiallisesta erikoislaatuisuudesta kertoo, että Suomi joutui ottamaan yksityiseltä kansainväliseltä luotottajataholta korollista velkaa kyetäkseen antamaan rahaa muille valtioille.

Urpilainen lienee unohtanut myös, että lokakuun 2013 puolivälissä euroalueen valtiovarainministerit kokoustivat Luxemburgissa neuvotellakseen siitä, miten kriisiin ajautuneita pankkeja jatkossa tuetaan (pankkiunioni). Pelätään näet ensi vuodeksi ajoitettujen pankkien stressitestien paljastavan vakavia puutteita euroalueen pankkien taseissa.

Luxemburgissa suunniteltiin pankkien kriisirahastoa, johon kerätään varoja euron jäsenmailta.

VM Urpilainen vastustaa Taloussanomille antamassaan haastattelussa myös budjettivallan siirtoa pois Suomesta Eurooppaan. Urpilainen on joko unohtanut eduskunnan hyväksyneen hallituksen esityksestä 18.12 2012 talous- ja rahaliiton vakautta koskevan sopimuksen eli ns. EU:n pakkopaidan (talouskurisopimus eli European Fiscal Compact). http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=...

Talouskurisopimuksen ilmoitettu tarkoitus on "osapuolten julkisen talouden hoitamisen kurinalaisuuden vahvistaminen ja talouspolitiikkojen yhteensovittaminen sekä talouden ohjauksen ja hallinnan parantaminen Euroopan unionissa ja euroalueella."

Sopimus kaventaa merkittävästi eduskunnan budjettivaltaa, ja se tuotiin eduskunnan käsittelyyn hyväksi havaitulla "anna paperit viime tingassa niin ettei niitä ehdi lukea ja äänestytä pikapikaa ennen lomaa"-metodilla.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen totesi noihin aikoihin eurokriisin pitkittymisen johtaneen siihen, että Brysselissä ryhdyttiin keksimään keinoja välttää tukipakettien raskaat eduskuntakäsittelyt.

Eikö Urpilainen ole ollut tietoinen siitä, mikä Suomen ratifioimien sopimusten sisältö on?
Eikö Urpilainen ole ollenkaan tietoinen komission kesäkuussa 2012 julkaiseman tiekartan, nimeltään "Kohti todellista talous- ja rahaliittoa", sisällöstä?
Tiekartassa komissio kaupittelee visioitaan liittovaltiosta, johon pyritään pankkiunionin ja muiden "vahvan lähentymisen" välineiden kuten "suvereniteetin yhteisen käytön" kautta; tiekartan esittelemä "suvereniteetin yhteinen käyttö" merkitsee vallan luovuttamista keskusjohdolle.

Muita uudehkoja, valtaa Suomelta pois siirtäneitä, hyväksyttyjä sopimuksia ovat

* Euro Plus Pact eli Eurooppa 2020 -strategia (2011)
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/...
* European Semester (komissio tarkkailee ja koordinoi jäsenmaiden budjetteja, 2011)
http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx?document...
* Six Pack (talouspolitiikan koordinaatio, finanssipolitiikan valvonta, 2011)
http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/gover...
* Kasvu- ja työllisyyssopimus (2012) http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/growth_report_f...
Sopimuksista lisää http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/gover...

Lue myös:

Eduskunta sitoi Suomen EU:n pakkopaitaan
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6168
Valtamedian hidas herääminen: Suomen eduskunnan budjettivalta vakavasti uhattuna
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=9&id=7399
EU julkaisi jäsenmaille budjettivaatimukset - ´noudattakaa tai selittäkää, miksi ette noudata
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=8016
Nyt saa jo sanoa: EU-liittovaltio (komission tiekartan esittelyä)
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=4293
Onko hallitus hyväksyttämässä vakausvälineriskit tavallisina lakeina?
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=3139
Komissaarijuntan vaiettu vallankaappausyritys (Esko Seppänen)
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5917

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #63

Jos viittaat tähän juttuun:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/551141/Kanga...

Pääkirjoitustoimittaja Ari Niemi sanoo toki selvästi, että "Eurokriittisyys on hyvästä, EU-vihamielisyys ei."

Mutta muuten teksti onkin surkea. Argumentit ovat onnettomia ja nykypäivän voimasanoja (natsit, kommunistit) heitellään löysästi. Voisihan tuon ampua alas lause lauseelta. Helppoa se ainakin olisi. Heikot ovat eväät, jos tuon parempaa puolustuspuhetta ei herra osaa kirjoittaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #71

Jep. Mikä (taas kerran) antaa ikävän sivumaun on se, että Ari Niemi vertaa tätä vuotta 2013 vuoteen 1938, jolloin natsit (Stalinin kanssa sopien) alkoivat toteuttaa Euroopan jakamissuunitelmiaan hard-warensa avulla. Vihjaillaan ikään kuin olisi joku III maailmansodan aatto meneillään.

Tällainen epäsuora varjojen langettaminen Erovaaliasetelmaan ei taida palvella ketään, ei EU:ta, ei maan hallitusta eikä euroalueen kriisiä, mutta taitaa jo kuulua lehden normaaliin arkeen. Ei sodan uhkaan viittaamalla Eurooppaa rakenneta varsinkin, kun kriisi on itsessään aiheuttanut jo kosolti kärsimystä, näköalattomuutta, aivovuotoa ja väkeviä mielenilmauksia.
No hihamerkki-Sanomat ainakin säilyttää linjansa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #72

Ari Niemi on väsynyt fantsuttelija, jolla ei ole esittää lähempää tarkastelua kestäviä argumentteja, joten sitten fiilistellään Kjell Wästön ja Nobelin nimillä.

Ihan oikeasti - jos ei ole mitään järkevää argumentoitavaa, miksi ylipäätään tehdä itsestään naurettava ja avata suunsa?

Loukkaantukoon minun puolestani. Hävetä hän ei osaa - eikä tuskin edes ymmärrä.

Jussi Jäntti

Juhani, selvyyden vuoksi tulkitsen sinua näin:
- olet samaa mieltä Nalle Wahlroosin kanssa EKP:n epäonnistumisesta
- EKP harjoittaa kireää rahapolitiikkaa kun sen pitäisi nimenomaan löysätä rahapolitiikkaa ja kasvattaa tasettaan

Kun Saksan vaalit ovat nyt ohi, uskotko Merkelin uuden koalitiohallituksen taipuvan löysempään rahapolitiikkaan?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Lyhyesti: joo, mutta se on jo myöhäistä. Rahapolitiikan olisi pitänyt olla tuntuvasti tiukempaa ennen kriisin puhkeamista, ja tuntuvasti löysempää kriisin puhkeamisen jälkeen. Nyt rahapolitiikkaa löystettiin pikkuhiljaa, sillä käytännössä rahapolitiikkaa on optimoitu Saksan tilanteen mukaan.

Tämäkään ei ole mielipide, vaan käy ihan ilmi vaikkapa toteutuneista pohjainflaatiolukemista eri Euroopan maissa, tai yritysrahoituksen korkotasosta eri maissa.

Tilanne on erityisesti nyt kiusallinen, sillä samanaikaisesti kun USA ja Japani toteuttavat massiivisen ekspansiivista rahapolitiikkaa "epätavallisilla menetelmillä", Euroopassa mennään toiseen suuntaan. Siitä kertoo mm. euron vahvistuminen dollariin ja jeniin nähtynä. Saksan vientiä se ei haittaa, mutta koko muu Eurooppa köhii deflaatiovaarassa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Saksan vaalit - hyvä kysymys. Mikäli aiemmin olisi toteutettu järkevää politiikkaa, nykyisenkaltaisiin ongelmiin ei olisi ajauduttu. Oletan, että Saksa jatkaa samalla, hyväksi luulemallaan linjalla.

Eli löysäämistä ei ole tiedossa. Juuri Saksan keskuspankki esitti huolensa, että asuntojen hinnoissa on pientä kuplanmerkkiä..

Toimituksen poiminnat