jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Arvaa kuka populisti? (osa 4)

 

Populisti numero 1:

...kun katson asiaa Suomen kannalta, vastaukseni on epävarma ja ehdollinen. Emu voi olla – oikein käytettynä – Suomelle väline vakaaseen talouskasvuun ja vakaaseen valuuttaan. Mutta väärin käytettynä Emu voi olla syrjäiselle ja suhdanneherkälle pienelle avotaloudelle sellainen pakkopaita, joka estää kansantalouden joustavan selviytymisen kansainvälisen talouden suhdannevaihteluiden tai epäonnistuneen talouspolitiikan seurauksista.

...

...on välttämätöntä viileästi arvioida Emun etuja ja haittoja Suomelle, sillä varsinkaan pienellä valtiolla ei ole varaa sankarilliseen itsemurhaan, ei edes Euroopan yhdentymisen sinänsä oikean päämäärän takia.

 

Populisti numero 2:

Kaikki nämä maat tulevat kuitenkin edelleen vuosikausia kärsimään korkeasta työttömyydestä. Tämä on epäonnistuneen valuuttakokeilun kallis hinta.

 

Oikeat vastaukset, mutta yrittäkää edes arvata ensin.

 

EDIT: Aiemmat "arvaa kuka populisti"-tekstit:

Arvaa kuka populisti? (osa 3)

Arvaa kuka populisti? (osa 2)

Arvaa kuka populisti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Aivan varmasti joku nuiva impivaaralainen persun tekele ja sit joku syrjivä/ahdasmielinen kristillisdemokraatti.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Satavarma en voi olla, kun en päivänä populisteja henk.koht. tunne, mutta veikkaisin, että eivät ole.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Höh, ihan tylsää tuollainen, että annetaan vastaukset heti, jää kaikki hauskuus ja haaste pois ;).

Kakkosen selvittämiseen meni aikaa n. sekunti, ykkönen oli ainakin itselle melkoinen yllätys.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

On luonteenheikkoutta kurkkia oikeita vastauksia ennen yrittämistä!

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Jep, mutta aika moni kuitenkin niin tekee ennen kommentointia, jos siihen [kurkkimiseen] vain tarjotaan mahdollisuus -> jää kommenttien ja erilaisten arvausten lukemiseen liittyvä hauskuus pois -> ihan tylsää :).

Plus pedagogisessa mielessä on ihan hyvä idea pistää/pakottaa ihmiset etsimään itse; tiedonhaku on taito, joka on syytä opetella hallitsemaan edes välttävällä tasolla, ja itse etsiminen on ehdottomasti tehokkain tapa tiedonhakua oppia.

(Itse tosiaan yritin; normitoimintatapani on se, että tilaisuudet tiedonhakutaitojen treenamiseen kannattaa aina hyödyntää. Kakkosesta ei tosiaan mitään pedagogista hyötyä tai iloa irronnut (oli niin helppo selvittää), mutta ykkönen olikin sitten jo hieman haastavampi. Joo, itse jouduin tuon ykkösen lunttaamaan...hitsin pimpulat vieköön; ärsyttävää olla osaamatta -> ei muuta kuin lisää treeniä :).)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #10

Olisi pitänyt jättää lunttausmahdollisuus pois :)

Jep, ykköstä vaikeuttaa se, että se ei ole hakukoneiden ulottuvissa. Rehnin kirja vuodelta 2012 on hyvin kirjoitettu, mutta ensivilkaisun perusteella sisällöllisesti huttua. Katsotaan, jos saisi kirjan lueskeltua ja näkemyksen muodostettua sen jälkeen.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #13

"Jep, ykköstä vaikeuttaa se, että se ei ole hakukoneiden ulottuvissa."

Joo, näin vähän arvelinkin, sen jälkeen kun olin vastauksen luntannut. Mutta eihän sitä koskaan tiedä - ja mahdottoman selvittämistä yrittäessä oppii matkan varrella usein yhtä ja toista :). (Henkilökohtaista empiiristä kokemusta löytyy.)

Pelkään pahoin, että itse en pystyisi tuota Rehnin kirjaa selvin päin lukemaan...saattaisi vielä verisuoni katketa päästä moista urotekoa yrittäessä. (Päivittäinen elämäni tarjoaa nykyisin ihan riittävästi haasteita itsehillinnän ja mielenmaltin harjoittamisen suhteen; pohja se on miunkin säkissäni ja raja kantokyvylläni.)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

1 Korkman
2 Kanniainen

Ja sitten lunttaamaan...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

On pakko veikata ekaa komissaari Olli Rehn. Toisesta ei sitten mitään hajua.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Nyt kun esileikkivaihe on (ilmeisestikin?) käyty ja oikeat vastaukset jo kommenttiketjussakin esitetty, niin voidaan varmaan siirtyä niihin varsinaisesti mielenkiintoisiin kysymyksiin:

1) Mitä mieltä lukijat ovat, mikä on ollut Emun käytön käytännön toteuma Suomen kannalta katsoen, "oikein käytetty" vai "väärin käytetty"? (ref tämänkertainen populisti nr. 1)

2) Onko Emun hyötyjen & haittojen viileä arviointi suoritettu onnistuneesti? Jos kyllä, niin mitkä olivat tämän viileän arvioinnin johtopäätökset?

3) Onko tämänkertainen populisti nr. 1 edelleen samaa mieltä kuin tuolloin v. 1996, jolloin hän tässä Puheenvuorossa lainatun kannanottonsa esitti?

3.1) Jos ei ole, niin miksi ei? Mikä on muuttanut mielen?
3.2) Jos on, niin miksi hän ei sano tätä ääneen? Miksi hän enemmänkin julistaa tuon v. -96 ulostulonsa kanssa täydessä ristiriidassa olevia näkemyksiä?

4) Onko epäonnistuneen valuuttakokeilun hinta Suomen kannalta katsoen kohtuullinen? (ref tämänkertainen populisti nr. 2)

4.1) Kuinka mielekästä tämän hinnan maksaminen on? (Eli toisin sanoen: mitkä ovat epäonnistuneen valuuttakokeilun kokonaisvaikutukset Suomelle kansantaloudellisesta näkökulmasta tarkastellen?)
4.2) Ovatko suomalaiset halukkaita tämän hinnan maksamaan?
4.3) Pystyvätkö suomalaiset tämän hinnan maksamaan?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Omat johtopäätökset:

1) en ole oikein varma, onko Emua edes mahdollista käyttää oikein. Rehn totesi itse kirjassaan, että ajatus oli alunperin, että euroalue ei ollut ns. optimaalinen valuutta-alue, mutta aikalaiset fantsuttelijat teoretisoivat, että pystyttämällä euro siitä huolimatta, alueesta voisi sellainen muodostua myöhemmin.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Agreed. Erot liian suuria eri maiden välillä -> not going to work.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Nämä keissit joissa ollaan menty optimismilla täyttä häkää kohti horisonttia välittämättä väistämättömistä uhreista pitäisi dokumentoida ja laittaa peilinä niiden ihmisten eteen, jotka fantsutteluun osallistuivat.

Kaikella on hinta ja tiesit sen valitessasi tai et, moraalisesti olet yhtä heikoilla ja siten aivan yhtä vastuussa. Jos olet onnistumisessa keräämässä kunniaa ja mammonaa, pitäisi myös epäonnistumisessa osata kantaa se osansa.

Keitä nämä fantsuttelijat ovat? Rehnin kirjasta selviää?

Toimituksen poiminnat