jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Barroson ex-neuvonantaja: kriisinhoitoa kansalaisten kustannuksella

Philippe Legrain, 22.4.2014, mielipidekirjoitus The New York Times-lehdessä.

 

George Magnus (mm. UBS:n pääekonomisti) tästä kirjoituksesta: If anyone knows,he does.

 

Kuusi vuotta kriisin alkamisen jälkeen Eurooppa ei ole vieläkään selvittänyt pankkijärjestelmänsä sotkuja.

Finanssimarkkinoiden positiivisesta vireestä huolimatta kriisi jatkaa vakavien vaikeuksien aiheuttamista. Zombie-pankit rajoittavat luotonantoa Etelä-Euroopan elinkeinoelämälle. Miljoonat ihmiset kituvissa kansantalouksissa ovat menettäneet työpaikkansa tai joutuvat tulemaan toimeen leikatuilla palkoille, kärsien isoista velkataakoista, maksaen korkeampia veroja ja saaden vastineeksi aiempaa huonompia julkisia palveluita. Monet ovat menettäneet tärkeimmän: toivon paremmasta huomisesta.

Sosiaaliset jännitteet maiden sisällä kasvavat, kuten myös poliittiset jännitteet maiden välillä. Euroopan unionin kannatus on kaikkien aikojen pohjalukemissa. Ääriaatteita edustavien puolueiden kannatuksen odotetaan kasvavan lähestyvissä Euroopan parlamentin vaaleissa.

 

Kriisin keskeinen syy oli saksalaisten ja ranskalaisten pankkien holtiton luotonanto (sekä suoraan että paikallisten pankkien kautta) espanjalaisille ja irlantilaisille asuntolainaajille, portugalilaisille kuluttajille ja Kreikan valtiolle. Vaatimalla, että Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan veronmaksajat maksavat saksalaisten ja ranskalaisten pankkien virheistä täysimääräisesti, Saksan kansleri Angela Merkelin hallitus ja hänen käsikassaransa Brysselissä ovat systemaattisesti nostaneet saksalaisten ja ranskalaisten pankkien edun euroalueen kansalaisten etujen edelle.

Erityisesti Saksa ei edelleenkään hyväksy eikä tunnusta pankkiensa myöntämien lainojen huonoutta. Mikä vielä pahempaa, Saksan hallitus yhdessä EU-komission ja Euroopan keskuspankin kanssa virheellisesti syytti eurokriisistä Etelä-Euroopan julkisen sektorin holtitonta rahankäyttöä. Tämä omahyväinen väärä diagnoosi on aiheuttanut pysyvää taloudellista ja poliittista vahinkoa.

Euroopan johtajien ajama massiivinen säästöpolitiikka on aiheuttanut syviä taantumia ja ennätyskorkeaa työttömyyttä, ja nurinkurisesti heikentänyt julkisen sektorin rahoitusasemaa. Kreikassa talous on supistunut neljänneksellä ja köyhien tulotaso on laskenut kolmanneksella. Kuusi kymmenestä nuoresta on työtön. Joillain mittareilla tämä on pahempi kuoppa kuin mitä Saksa koki 30-luvulla.

 

Toimiessani taloudellisena neuvonantajana Euroopan komission puheenjohtajalle vastustin näitä toimenpiteitä, mutta se ei muuttanut mitään.

Kun Euroopan päättäjien virheet käynnistivät paniikin velkakirjamarkkinoilla, vieden rahaliiton romahduksen partaalle, päättäjien vastaus oli vain lisätä säästötoimia. Vasta kesällä 2012 Euroopan keskuspankki lopulta toimi ja vaimensi paniikin. 

Kiitos keskuspankkien toimien ja säästöpolitiikan keventämisen, euroalueen taloudet ovat vakaantuneet. Berliini ja Bryssel väittävät virheellisesti, että heidän kriisitoimenpiteensä ovat vakaantumisen myötä osoitettu oikeiksi.

 

Typerä päätös pelastaa saksalaiset ja ranskalaiset pankit lainaamalla maksukyvyttömälle Kreikalle rahaa toukokuussa 2010 – velkojen alaskirjauksen sijaan – haavoitti euroaluetta. Se rikkoi sitä laillista pohjaa, jolle euroalue oli perustettu: vaikeuksiin ajautunutta jäsenmaata ei tulisi pelastaa muiden jäsenien toimesta.

Koska Merkel suostui tämän säännön rikkomiseen, Saksan veronmaksajat huolestuivat joutuvansa maksumiehiksi Etelä-Euroopan veloista. Merkel vaati siksi suurempaa kontrollia muiden maiden budjeteista – ja Euroopan komissio oli oikein tyytyväinen saadessaan taas lisää valtaa. Maat, jotka jakavat valuutan ja koron, tarvitsevat suurempaa, eivät pienempää, budjetin joustovaraa. Nyt EU-komissio asettaa maille budjettipakkopaidan – mukaanlukien mahdollisuuden vaatia, että budjetit kirjoitetaan sanelupolitiikan mukaiseksi jo ennen kuin niitä on edes esitetty kansallisissa parlamenteissa.

Tämä budjettivallan keskittäminen ei ole pelkästään taloudellisesti vaarallista. Se on poliittista myrkkyä. Kun äänestäjät jäsenmaassa kyllästyvät hallitukseensa, kuten melkein kaikissa jäsenmaissa on kriisin alkamisen jälkeen käynyt, Olli Rehn, komission varapuheenjohtaja ja fiskaalipoliisi (vaalilomilla), on ilmestynyt televisioon vaatimaan, että seuraava hallitus jatkaa edellisen hallituksen epäonnistunutta politiikkaa. Etäisen, vaaleilla valitsemattoman ja ilman mitään vastuuta olevan virkamiehen pyrkimys kieltää äänestäjiltä heidän laillinen päätösvalta verotuksesta ja julkisista menoista on epädemokraattista ja vieraannuttaa ihmiset Euroopan unionista.

Kriisi olisi voinut yhdistää Euroopan asettamaan suitset pankeille. Sensijaan euroalue on jakaantunut velkojiin ja velallisiin, ja pankkien happamaksi menneistä lainoista on tullut hallitustenvälisiä velvoitteita. Euroopan unionin instituutioista on tullut velkojamaiden välineitä käskyttää velallismaita, alistaen Euroopan etelän ”periferian” pohjoisen ”ytimen” käskyille hieman siirtomaa-ajan tyyliin. Sekä Berliinillä että Brysselillä on omat intressinsä säilyttää tämä systeemi, kun vaihtoehtona olisi vallasta luopuminen ja omien virheittensä tunnustaminen.

 

Päästäkseen ulos tästä sotkusta euroalueen politiikkaa ja instituutioita on muutettava. Pankit on järjesteltävä uudelleen ja kestämättömät velat on leikattava. Tarvitaan enemmän investointeja sekä rohkeita uudistuksia, että tuottavuus saadaan kasvuun.

“No bailout”-sääntö pitää palauttaa. Vaaleilla valittujen kansallisten hallitusten on saatava enemmän sananvaltaa budjettipolitiikkaan sekä verojen että kulutuksen osalta, markkinakurin päättäessä kenelle lainataan ja mihin hintaan. Tätä varten tarvitaan mekanismi hallituille valtionvelkojen alaskirjauksille.

Tulevien paniikkien välttämiseksi Euroopan keskuspankin asema luottokelpoisten valtioiden viimekäden luotottajana pitää virallistaa. Myös epäonnistuneiden pankkien uudelleenjärjestelymekanismien pitää olla aidosti riippumattomat.

Pitkällä aikavälillä pitäisi luoda euroalueen “valtiovarainministeriö” rajallisella verotus- ja lainanotto-oikeuksin, ja joka olisi vastuussa sekä Euroopan että kansallisen tason lainsäätäjille.

Nykyisen politiikan ja instituutioiden jatkaminen vain syö Euroopan unionin kannatusta ja riski on, että koko unioni tuhoutuu. Tarvitsemme Euroopan Kevään, taloudellisen ja poliittisen uudistumisen.

 

Legrain wikipediassa 

Legrain Twitterissä, verkkosivut

Käännös allekirjoittaneen, teksti muuten ennallaan mutta pudotin liian aikasidonnaisen ensimmäisen kappaleen pois. Lihavoinnit omia. Hepun kirja on mitä ilmeisimmin lukemisen arvoinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Äänestäkää omantunnon mukaan, mutta mieluiten ei federalisteja, jos saa pyytää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juhani aivan varmasti ei federalisteja.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

En oikein näe tästä asiasta ääänekkyyttä merkkinä omahyväisyydestä.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

On kyllä hieno tuo Euroopan komission kyky vastaanottaa kritiikkiä toimistaan:

"Komissio tyrmää syytökset, ja toteaa ne väliaikaisen työntekijän surulliseksi avautumiseksi, jolla ei ole mitään ”hyödyllistä annettavaa” kriisin hoidossa. Komissiosta korostetaan, ettei se linjaudu minkään yksittäisen jäsenmaan mukaan, vaan heijastelee kansainvälisten järjestöjen näkemyksiä. Komissio nimeää yhtenä tällaisenä järjestönä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n, [...]"

Niin kypsää, aikuista ja keskustelevaa viestintää, että oksat pois. Ja mikä huikea vastuuntunto: "Ei me, mutku IMF..." ja "kansainväliset järjestöt".

(Ja mites se sitten todellisuudessa menikään:
http://www.presseurop.eu/en/content/article/424092...
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis... )

Näin sitä yhteistä kansojen paratiisia rakennetaan. Täysin ilmeisetkin virheet kiistäen, valehdellen ja vastuuta pakoillen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Alkuperäinen lähde (Financial Times):

"“These remarks reflect the views of a former temporary staff member who sadly chose not to contribute any useful or practicable input to the crisis response”, said Simon O’Connor, a Commission spokesman."

Okei, se "avautuminen" on ehkä slangimuodossaan turhan vihjailevaa, mutta mielestäni silti täysin oikein tulkittua. :D

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #13

Kyllä tuo minun silmiini ihan ok-käännökseltä näyttää. Jos joku tuossa jonkin olennaisen asiavirheen havaitsee, niin kertokoot.

Kiitos btw kun toit tuon ap. lähteen esiin; mietin itse, että tjoo-oh, pitäisi tuo itse tsekata varmuuden vuoksi ja laittaa linkki mukaan, mutta päädyin siihen tulokseen, että olkoot, ei jaksa, luotan sinuun ja kielitaitoosi :).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

“These remarks reflect the views of a former temporary staff member who sadly chose not to contribute any useful or practicable input to the crisis response”, said Simon O’Connor, a Commission spokesman.

Mr O’Connor added: “The economic strategy espoused by the commission is not aligned with the view of any one member state but reflects an approach also supported by the Ecofin Council of EU finance ministers, the European Central Bank and the International Monetary Fund and which is now delivering a strengthening economic recovery in Europe.”

O'Connor puhuu paskaa.
1)Hänen mainitsemansa Ecofin, EKP ja IMF ovat käytännössä aivan eri mieltä siitä, miten asiat pitäisi hoitaa. Toteutetut toimenpiteet eivät ole mitenkään edesauttaneet talouskasvun käynnistymistä.

2) Mikäli Legrain oli vain väliaikainen staff member jolla ei ollut mitään rakentavaa sanottavaa, miksi hän toimi tehtävässään kolme vuotta? Miten on mahdollista, että Barroso piti pääneuvonantajanaan niin huonoa miestä?

"From February 2011 to February 2014, [Legrain] was principal adviser and head of the analysis team at the Bureau of European Policy Advisers to the president of the European Commission, José Manuel Barroso. As such, he provided President Barroso with independent economic advice and led the team which provides him with strategic policy advice."

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Heititpä pahat kaksi argumenttia. Ykköskohtaan en kyllä keksi mitään, mutta kakkoskohdassa syyhän voi olla "ärjyvässä työvoimapulassa", josta Eurooppa kärsi parhaillaankin aivan vimmatusti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #33

Nam-nam sarcasm! :D
Muuten olin kerran 6 vuotta tällaisena "määräaikaisena", jolla ei ollut mitään rakentavaa sanottavaa. Perhana, jos syynä olikin työvoimapula, koska itse luulin olevani korvaamaton...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #33

Mainittakoon, että Simon tänään on sössöttänyt medialle, että Kreikan velkakuorma on kestävällä pohjalla. Tämmöisiä Irakin tiedotusministeriöitä komissiolla on töissä. VMP.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jännää, että jostain syystä, kun persu sanoi pari vuotta takaperin Kataisen hallituksen vääntäessä tukka märkänä tukipaketteja, että tämähän on saksalaisten ja ranskalaisten tukipaketointia, höpötettiin impivaarasta ja vaihtoehdottomuudesta.

Jos Barroson neuvonantaja tämän tiesi, sen tajusi myös aivan varmasti Barroso. Se tarkoittaa, että EU on käytännössä Saksa ja vähän Ranskaa. Erityisesti tämä koskee euroaluetta.

Lipponen, Katainen (Romakkaniemi & Kekkonen kai käytännössä), Rehn ovat tulleet Suomelle hyvin kalliiksi, mutta tehneet elämän huomattavan paljon helpommaksi Merkelille. Mitä kansallista on Kansallisessa Kokoomuksessa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sitä kuitenkin saattoi olla SocGenin tai DB:n konttorissa joku suomalainen kassatiskivirkailija, jolloin pelastettiin suomalaisia työpaikkoja?

En tiedä mitä he (Katainen & co.) olisivat omille rahoilleen tehneet, mutta n. 1 euron turvaaminen 40 euron lahjoittamisella (Kreikan kautta puliveivattiin 1000 miljoonaa, alkuperäisen riskin ollessa siinä n. 25 miljoonaa) on minusta harvinaisen typerää rahankäyttöä.

Suomella olisi tuolla ylisuojan toisenlaisella allokoinnilla 15 suurimmassa kaupungissaan omat lastensairaalat, vaikkei ehkä henkilökuntaa olisikaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Noh, Romakkaniemi sai pestin Rehnin kabinettiin (mistä vetoa, että ei läpäissyt komission virkamiehiltä edellytettyä monivaiheista testiä, vaan pääsi ns. vanhoilla ansioilla). Kekkonen kaupittelee Guggenheimia etu- ja keittiönoven kautta ja istui Kataisen vienninedistämisreissuilla mukana. Ehrnroothien rahoilla Kekkosen yksikkö pystytettiin.

Tiilikainen kehuu vanhana Lipposen suojattina ytimissä olemista Ulkopoliittisessa instituutissa.

Vartiainen on värvätty VATTiin kehumaan sisäistä devalvaatiota ja dissaamaan mm. Ruotsin itsenäisen rahapolitiikan roolia. Roolistaan EMU-työryhmässä ei ymmärrettävästi metelöidä, mutta SDP-jäsenkirja takataskussa ja lojaalisuus...

Hetemäki nostettiin myös, ja viimeisimpään nostoon riitti Kreikka-vakuuksien räpeltäminen.

Korkman oli ja on ainoa painavista, joka olisi voinut sanoa jotain, mutta ilmeisesti hänen oma mokansa 90-luvun alussa sekä pitkäaikainen työskentely EK- ja EU-kuvioissa painaa niin paljon, että ei ole rohkeus riittänyt puhua suutaan puhtaaksi.

Kyllä tässä on isien ja äitien työpaikkojakin siis syntynyt. Eräille.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #12

Hetemäen Kreikkavakuuksien räpeltämisessä en ole itse välttämättä aivan yhtä jyrkkä kuin teikä.

Kyllä Jutta uhollaan (negative knowledge of negative pledge) sai aikaan sellaisen urakan, että Hetemäki teki minkä pystyi. Tietysti, jos pitäisi olettaa, että Hetemäen olisi pitänyt tulla kameroiden eteen sanomaan suoraan, että ei tule tapahtumaan Jutan kuviot, niin sitten...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #16

Hetemäkenä olisi mennyt sanomaan ensin Urpilaiselle, ja jos se ei olisi auttanut, telkkarikameralle. Kai tässä kävi se klassinen, että man's gotta eat. Ei ole mikään salaisuus, että mm. Espanjan surkea tilanne ennen EU-tukipakettia oli hyvin Hetemäen possella tiedossa, ja he myös esittivät asian niin hallitukselle. Mokia sattuu, mutta tahallisuus on tahallisuutta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Tarpeeksi reilua.

Ymmärrän kyllä kantasi, mutta mun näkökannalta alainen ei voi olla vastuussa esimiehen (tai -naisen) "surullisista avautumisista, joilla ei ole mitään hyödyllistä annettavaa kriisin hoidossa". ;D

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #18

Juhanin kanssa samaa mieltä. Muutamien asiantuntijoiden kanssa keskustelleena, aiheena ministeriöiden briiffaukset ym konsultointi niin on muodostunut sellainen kuva että järki puhe ei mene yläkertaan.

Tosiasiat ohitetaan jos ne eivät sovi ajettuun agendaan. Surullista.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #16

"negative knowledge of negative pledge" :D

Itse aikalailla samaa mieltä Juhanin kanssa.

No, toivottavasti Hetemäki edes syö hyvin. Olisi jännä tietää, että tunteekohan kaveri koskaan edes pieniä omantunnon pistoksia siitä, mitä on tehnyt (tai jättänyt tekemättä, miten päin sen nyt haluaa ajatella).

Sama kysymys omantunnon pistoksista koskee luonnollisesti muitakin eurosopan keskeisiä toimijoita.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

No, oletettavasti Philippe Legrain on omalta osaltaan vastannut, oliko huono omatunto hänen pistelevä painajainen vai myhäilevä rikostoveri.

Kaipa se on tässä tapauksessa kuitenkin todettava, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan?

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #21

Totta.

Itsellä pyöri mielessä enemmän suomalaiset toimijat, mutta kyllä, Legrainin osalta lienet oikeassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Peter Nyberg? Seppo Lindblom? Heikki Koskenkylä?

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #23

Liian vähän, liian myöhään.

(Tuo siis henkilökohtaisena mielipiteenä; noin minä sen näen.)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #23

Peter Nybergistä tuore Talous ja Yhteiskunta-lehdessä:
Suomen osallistumiselle euroalueen liittovaltiokehitykseen on vaihtoehtoja http://www.labour.fi/TjaYpdf/ty22014/ty22014Nyberg...

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #28

Joo, tarkoitukseni ei sinänsä ollut dissata Nybergiä, Lindblomia tai Koskenkylää; aivan pahuksen hienoa, että puhuvat. Edes nyt.

Lähinnä mietin sitä, että auttaako tuo "avautuminen" tässä vaiheessa enää mitään - ja jos kyllä, niin mitä ja kuinka paljon.

(Itse olen siis vahvasti taipuvainen näkemään asian niin, että eipä tässä vaiheessa enää kovin paljoa ole tehtävissä.)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #29

Kaikilla heistä on yksi yhteinen tekijä: eläke. He voivat siten kertoa näkemyksistään "henkilökohtaisena mielipiteenä sen tiedon varassa, mikä heillä on". Virassaan oleva taas ei näin pysty - ainakaan käytännössä - tekemään.

Mutta se on sitten kokonaan "meidän asia", että minkä painoarvon me näiden mistereiden näkemyksille annamme, ja mitä me aiomme asialle tehdä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #21

Legrain irtisanoutui tehtävästään, mistä pisteet. Kävinkin jo vi**uilemassa, kun kertoi olevansa electron ja housen ystäviä. Kuten jo muinaiset roomalaiset tiesivät, ainoastaan 1991-1993 tuotettu trance on ikuista.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola Vastaus kommenttiin #26

Vai että muinaiset roomalaiset...;). Hitsi, olisipa se aikakone säästynyt jälkipolville, olisi meinaan nimittäin käyttöä.

Sori OT :).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #12

Lisäyksenä - tiedän, että tämmöinen henkilöön menevä arvostelu ja tuomitseminen on jonkun mielestä "populistista", "tarpeetonta jälkiviisautta" ja "kunnioituksen ja hyvien tapojen puutetta".

Tietenkin se on. Lupaan tehdä kaikkeni, että älyllinen epärehellisyys, asioiden vääristely ja kriittisissä paikoissa vaikeneminen ja myötäily muuttuisi halveksuttavaksi. Siksi olen pitänyt aiheesta meteliä nyt - ja vastakin.

Koska muuten saamme vain lisää samaa, eikä se koskaan lopu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi "pojat", Juhani ja Henri, miten hienoa kirjoitusta olettekaan saaneet aikaan hallituksemme puolueineen tekemistä "kaupoista" joilla on pelastettu muita maita. Niin ja olihan se pensaspalokin kaiketi Kokoomuksen mukaan saavuttamassa jo Suomeakin . Taisi työttömyyskin olla tulossa (tuli kuitenkin ja oli jopa tiedossa näin käyvän)) ja heinäsirkat ruttoineen mikäli niihin tukipaketteihin ja ERVV:hen sekä EVM:ään ei olisi osallistuttu pääomituksella. Ei tehnyt kipeää lainkaan Jutallekaan kun piti sopimuksen mukaan maksaa kerralla 1,44 mrd euroa EVM:ään. Kuinka tyhmiä voivatkaan olla eduskuntaan valitut ja ministereiksi nimitetyt kansanedustajat?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Heh, muistutan tässä välissä eräästä vanhasta lainalaisuudesta: ei se ole tyhmä, joka pyytää...

Kuka maksaa? Kuka saa astua Brysselin lennolle?

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Mahtaako äänestäminen vaikuttaa yhtään mihinkään? Ketä tahansa eurovaaleissa äänestämällä samalla hyväksyt ja legitimoit kyseisen systeemin olemassaolon?

Kova hinku sinne Brysseliin on perussuomalaisilla niin kuin muillakin puolueilla. Epädemokraattisen systeemin muuttaminen sisältäpäin on mielestäni mahdoton ajatus.

Mutta eihän se ketään haittaa, kunhan vaan saadaan omat edut turvattua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä pystyn tekemään sellaisen analyysin, että ainakin äänestämättä jättämisellä vaikuttaa nykytouhun jatkumiseen - sillä tähän jamaan on päädytty Suomenkin äänestysaktiivisuuden oltua viime europarlamenttivaaleissa mykistävät 40,3 prosenttia.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

En todellakaan tiedä, voiko äänestämällä vaikuttaa. Lisäksi, jo tapahtuneet vahingot eivät muutu miksikään - nämä "vain takauksia ja lainaa, ei lahjoituksia"-sopimukset on jo tehty, eikä niitä tekemättömiksi saa enää kukaan.

Jos jotain vaikutusmahdollisuuksia on, se piilee jatkokehityksessä. Lisäfederalisaatio, läpipaska talouspolitiikka ja subsidiariteettiperiaatteen silmille pissiminen on varmaa, mikäli äänestetään niitä tahoja, jotka sitä ovat tähänkin asti ajaneet, jopa ääneen.

Tärkeintä on osoittaa, että poliittinen muisti ei ole lyhyt. Netti ja pehmeän kontrollin ulkopuolella oleva media on tässä avainroolissa. Eivät päättäjät niin tyhmiä ole, että loputtomiin kehtaisivat tehdä sellaisia asioita, mistä jäädään myöhemmin kiinni.

Juha Hämäläinen

Päättäjät Brüsselin kabineteissa on kaukaa viisas ja kaikki näkevä!

Esim:
Tiesitkö mitä Nigel Farage sai arvoisan EUn ja sen komission, jopa presidentin arvostelusta rangaistukseksi ?

http://www.youtube.com/watch?v=bypLwI5AQvY#t=35

2.980 Euro sakkoa!

Tämä sama sääntö oikeuttaa EU-komission rankaisemaan puolueita !!!! ja muita henkilöitä, jotka eivät noudata ja kunnioita "EUn arvoja" voidaan rangaista sakolla ja sulkea EU-parlamentin puoluerahoituksen ulkopuolelle.

EU-parlamentin 13 puoluetta saa puoluerahoitusta 31 miljoonaa, josta riittää oiva siivu jokaiselle joka kannattaa "arvoja".

Tällä säännöllä on tavoiteltu samaa, kuin demokratian kehdossa Kreikassa, jossa Kultainen Sarastus jäseniä vangittiin ja puolueen rahoitus katkaistiin.

Ennen EUn aikoja Nigelin tekoa kutsuttiin kuningan loukkaukseksi, mutta sehän oli ennen demokratiaa!

Demokratioissa, kuten Kreikka ja EU, hallitus tai komissio päättää kenen kanssa haluaa leikkiä, koska ja millä säännöillä.

Kreikan tapauksessa on todettu ikäviä poliittisia kieroiluja (Samaras) kulissien takana.

EU nauraa kansansa mielipiteelle ja valitsemille edustajilleen julkeasti päin naamaa. Nämä pelle hermannit ovat lisäksi valittu virkoihinsa ilman kansan mandaattia, juuri niin kuin Nigel sen sanoo!

Lisää EUta ? Parempaa EUta ?

Linkit uutisiin:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05...

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/09/17/farage-nennt-van-rompuy-einen-„feuchten-lappen-3-000-euro-strafe/

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #24

"Lisää EUta ? Parempaa EUta" ?

Tämä on se höttö mitä myydään ihmisille. Vasemmisto, SDP, Kokoomus, Vihreät, PS, RKP, Keskusta ja KD. Kaikki haluavat parempaa Eu:ta.

Sidä odotellessa jokainen voi ruveta miettimään että onko suvussa jollain maatilaa tai kesämökkiä mihin mennä kun paska todella osuu tuulettimeen. Ja sehän osuu.

The Train Stops HERE!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voiko äänestämällä vaikuttaa?
Voi.
Mutta kysymys on harhaanjohtava. Oikea kysymys:
Millä muulla voi vaikuttaa (enemmän) kuin äänestämällä?

Minun vastaukseni:
- Lukemalla/opiskelemalla esim. näitä tämän kaksikon blogeja.
- Tarkastelemalla annettuja linkkejä.
- Opiskelemalla kieliä, jotka ovat välttämättömiä saadakseen kokonaiskuvan.

Ja sitten tiedottamalla kaikesta tästä omassa viiteryhmässään, tukien myös muita tekemään samoin.
____________________________

Mitä tässä yllä kuvaan?
Vastaus:
Metodia, jolla ajetaan erilaisten Pöö-miesten ja politiikkabroilerien yli sekä ohi.
Tie on pitkä, mutta näemmehän että muutkin ovat sen kulkeneet ja avanneet latua.

P.S. Toki muutakin opiskeltavaa löytyy - paljonkin.

Henry

Toimituksen poiminnat