jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

EU-virkamiehet valitsevat jäsenvaltioiden johtajat

Syksyllä 2011 muutamat EU-virkamiehet lähestyivät meitä koskien suunnitelmaa pakottaa Italian pääministeri Silvio Berlusconi eroamaan virastaan. EU-virkamiehet halusivat, että USA kieltäytyisi kannattamasta Kansainvälisen valuuttarahaston lainoja Italialle siihen asti, kunnes Berlusconista olisi päästy eroon.

Kerroimme presidentille tästä yllättävästä pyynnöstä, ja vaikka paremman johtajuuden saaminen Euroopaan olisi ollut hyödyllistä, emme voineet osallistua ehdotettuun juoneen. Emme voineet tahria käsiämme hänen vereensä.

 

Timothy Geithner, Yhdysvaltain valtiovarainministeri 2009-2013, tuoreessa kirjassaan Stress Test: Reflections on Financial Crises.

 

Lähde: Reuters

 

Berlusconi oli ehtinyt jo uhkailla aiemmin, että Italia eroaisi yhteisvaluutta eurosta. Euroopan keskuspankki EKP kieltäytyi tukemasta Italian velkakirjoja jälkimarkkinoilla, ja vasta kun Berlusconi erosi marraskuussa 2011 markkinakaaoksen jälkeen, EKP käynnisti velkakirjaosto-ohjelman Italian osalta. Berlusconin tilalle pääministeriksi nimitettiin ilman vaaleja entinen EU-komissaari Mario Monti. Mario Montin hallituskoalitio jäi vuoden 2013 vaaleissa neljänneksi.

Tämä siis vastauksena kysymykseen mm. Markku Huuskolle, joka ihmettelee euron ja EU:n vankkaa kannatusta poliitikkojen parissa. Minä en ihmettele. Jos ei kannata, tulee tältä vakauden, rauhan ja demokratian liitolta kaapelipamppua munuaisiin. Onko tämäkin asia, joka ei muka koske tai ole jo koskenut Suomea? Koska nähdään ensimmäinen EU-kriittinen komissaari? Miksi ei nähdä?

Mistä lähtien Euroopan unionilla ja sen virkamiehillä, tai Euroopan keskuspankilla, on ollut mandaatti sotkeentua jäsenmaiden politiikkaan ja valita, kuka saa jäsenmaita johtaa, ja kuka on tämän mandaatin antanut?

Tullaanko tämä asia tutkimaan, ja kyseiset virkamiehet tuomitsemaan asianmukaisiin rangaistuksiin demokratian vastaisesta toiminnastaan, tai oikeastaan vallankaappauksen valmistelusta?

 

Olisi vaalit. Harkitkaapa vielä hetki, myös fantsuttelijat. Kyllä tekin tiedätte, missä mennään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eipä silti, itsekin olen sitä mieltä, että hyvä, että Berlusta päästiin. Silti demokratiaa pitää kunnioittaa, eikä kuvatunlainen menettely ole mitenkään hyväksyttävissä. On italialaisten asia, kenet he haluavat johtajakseen, ja haluaako maa pysyä eurossa.

EKP:n ja nimeltä mainitsemattomien henkilöiden menettely on yksiselitteisesti väärin ja rikkoo kaikkia periaatteita, joita virallisesti EU esittää olevansa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Italiahan olisi voinut kaataa pienen kakkalastin Sarkozyn palatsin postilaatikkoon, ja miksei Merkelillekin vähän pohdittavaa. :D

Noo, nyt mennään vastuullisesti ja kolmatta biljoonaa euroa täytetään tarmokkaasti. Nyt heidän ongelmansa on enempikin se, että heidän omat pankkinsa nielee seuraavan lastin.

That time is past.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #7

Pitäisköhän minun opetella jo tuo kommenttien tägitys. Linkkiä aiheeseen?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22
Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #7
Aslak Koivuila

Vähän kuin tilaisi noottia Neuvostoliitosta.
No NLa ei enää ole, mutta..........

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Remeksen kirjassa oli hiukan samankaltaista meininkiä. Vaikka kirja on fiktiivinen niin taustatyö kirjaa varten oli tehty kunnolla ja tarina oli täysin uskottava siinä mielessä että mikään ei ole pyhää näille rosvoille.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tuossa sekin on hyllyssä, mutta toistaiseksi en ole alkuun päässyt. Todellisuus on tarua ihmeellisempää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Saattaa olla tuo Geithnerin kirja mielenkiintoinen. Ehkä hieman ns. riippumattomampaa analyysiä eurokriisistä kuin vaikkapa Rehnin "Myrskyn silmässä", joka jäi kesken sen, noh, puolueellisuuden takia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Legrainin kirjan tilasin tänään. Ei toki mitään kiirettä sen kanssa, sillä ainakin kesäkuun alkuun asti on täysillä muut projektit päällä.

Jos komissio toteaa, ettei "kirjailijalla" ole mitään hyödyllistä annettavaa niin sehän menee sitten pakkolukemistoon. :D

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tarkoittanet siis nykyistä "Irakin tiedotusministeriä" eli EU-komission tiedottajaa Simon O’Connor:ia?

EU-komission puheenjohtaja Barroson entinen neuvonantaja Philippe Legrain puhuu suunsa puhtaaksi. Tässä aiemmin teksti häneltä:

Barroson ex-neuvonantaja: kriisinhoitoa kansalaisten kustannuksella http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166307-...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #16

Juu, onhan Legrainia käsitelty jo monessakin vaiheessa. Mutta tosiaan Eurooppalaisen kevään tilasin. Tulee sitten joskus.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Remeshän kertoi että kun rupesi tutkimaan Eu:a ja sen historiaa ja nykypäivää niin järkyttyi siitä mikä ero on illuusiolla mikä luodaan ja realiteeteillä.

Kertoi myös ehkä kirjoittavansa ihan tietokirjan mikä olisi hieno juttu, koska se olisi pakko noteerata myös mediassa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Ei yllätä, ei sitten yhtään..

Tässä demokratiaa ja rauhaa voi etsiä vaikka Ukrainan suunnalta..

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Tullaanko tämä asia tutkimaan, ja kyseiset virkamiehet tuomitsemaan asianmukaisiin rangaistuksiin demokratian vastaisesta toiminnastaan, tai oikeastaan vallankaappauksen valmistelusta?"

Juhani, taitaa olla toiveunta tai unelmahöttöä,sillä eihän tähän saakka ole yhtäkään EU:n virkamiestä vastaan yhdessäkään toimielimissä nostettu tutkintaa vaikka tuollaisiin kenties olisi ollut syytä. Eiköhän Berlusconin eroa vaatinut/-neet ole syytesuojattuja?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nähtiinhän Suomenkin eduskunnassa kaikkien kunniamerkkien riisto Uusikselta, joka ilmeisesti ainoana edustajana ymmärsi tuolloin rahan olemuksen ja syntymekanismit, ainakin tikkuaskin ulkopuolelta. Hän ei ymmärtänyt, että askia saa vain ihailla. Piti ottaa tikku ja raapaista.

Hänen epäonnekseen curling-rata oli kesken ja rahahanat menivät kriittisellä hetkellä kiinni. Sillä varjolla oli helppo mollata, ettei ukko tiedä taloudesta mitään.

Siinä mielessä ei tiennytkään, että peli on kentällä juuri noin raakaa. 199 edustajan häpeä kaadettiin ainoan siinä talossa viattoman niskaan. Näin se demokratia toimii...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Toivottavasti vielä joskus kirjoittaa rehelliset muistelmat. Siellä on varmasti monella jos ei pelättävää niin ainakin hävettävää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eihän näillä ole mitään merkitystä. Vakausvakausvakaus. Silmät kiinni. SDP:tä tai Kokoomusta ei häiritse ollenkaan. Rauhanyhteisökahvikupinhinnalla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisiko niin, että EU-kelvolliset saavat näkötestin perusteella pitää jakkaransa, jos näkevät - tai siis kertovat näkevänsä - valoa tunnelin päässä? Tässä on poikkeuksellisesti valaistu - Tampereelta nääs - uittotunneli, jotta sokea Reettakin sen näkee:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-...
:D

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vinkkinä vastaava tapaus, eli miten EU junailee Kreikan pääministerin pois tieltään, Henri Myllyniemi förevisar: http://uutiset.perussuomalaiset.fi/ft-kreikan-kans...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ilmeisesti Geithnerin "Stress Test"-kirja hermostuttaa monia. Lokakampanja ainakin on alkanut:

Tim Geithner's Lack Of Nerve Drove Me From The New York Fed – BI

Tim Geithner: More Banker Than the Bankers – New Republic

This man made millions suffer: Tim Geithner’s sorry legacy on housing – Salon

ja sikurina pohjalla tunnustus, että Geithner valehteli 2011, kun hän väitti, että USA:lle ei koidu eurokriisistä merkittäviä riskejä:

Now out of public office, Mr. Geithner himself paints a far more dire picture in his new book “Stress Test” than the one he described as a U.S. official. The renewed turmoil in Europe threatened the U.S. financial system, Geithner wrote.
http://blogs.wsj.com/economics/2014/05/14/out-of-o...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Mieleeni muistui tapaus, kuinka USA suoraan puuttui Suomalaisen yrityksen toimintaan , sanoisinko törkeästi.

Matomäki silloisessa tv-haastattelussa antoi ymmärtää, että toiminta oli uhkaus Suomelle aiheutettavista taloudellisista vaikeuksista.
Tuolta löytyi linkki aiheeseen:
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/metallitekni...

On syytä myöskin seurata Ukrainan tapahtumia monelta kantilta, ennenkuin luo voimakkaan "oikean" mielipiteen tapahtumista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tästä tapauksesta mielenkiintoisen tekee sen, että USA ei Berlusconin kaatamispyyntöön suostunut. Euroopa teki sen sitten itse, EKP:n kautta.

Olen pahoillani, mutta yritän olla seuraamatta Ukrainan tilannetta liikaa. Venäjä on tällä hetkellä voimiensa tunnossa, eikä vastavoimaa löydy heikosta Euroopasta, ja USA:lla on parempaa tekemistä. Ukraina on rutiköyhä, läpikorruptoitunut mutta väkirikas maa, ja yhtälönä Eurooppa ja EU olisivat taloudellisesti ja henkisesti aivan nesteessä, mikäli maata yritettäisiin ottaa ns. siipien alle.

Siksi kai helpointa on ollut kerätä pieni "pelastuspaketti" yhteisestä pussista, jolla Ukraina saa maksettua kaasulaskunsa Gazpromille, ja että itävaltalaiset ja italialaiset pankit, jotka ovat tyhmyyksissään luotottaneet Ukrainaa, eivät menisi konkurssiin.

Ukraina ei näe niistä rahoista senttiäkään. Tai jos näkee, niin ne varastetaan. Tämähän on muuten lyhyen ajan sisällä kolmas IMF:n keräämä tukiaispotti Ukrainaan. Kaksi edellistä keskeytettiin, koska Ukraina lopetti tukiohjelman ehtojan noudattamisen heti, kun IMF:n edustajat olivat maasta poistuneet.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tarkoitat siis, että Ukraina on pääomaköyhä maa?

Lisää perspektiiviä saadaan, kun muistetaan, että maan pinta-alasta 58 % on viljelykelpoista, vieläpä erittäin viljavaa. Yhdistetään tähän tosiseikkaan Kiinan ongelmat ruokkia mieletön väestönsä ja jenkkien vastaava ongelma siksi, että he ovat pilanneet itse suurimman osan viljelymaastaan.

Kiina vuokrasi jo 5 % koko Ukrainan pinta-alasta pitkäaikaisella sopparilla. Jenkithän eivät ole kiinnostuneet vuokraamisesta, vaan omistamisesta. Mikä rooli tällä mahtaa olla Ukrainan tilanteessa?
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Kiina%20osti%...

Ukraina oli muuten jo Neuvostoliiton keskitetty vilja-aitta, mutta silloinen logistiikka hieman ontui. Kuljetusten keskinopeus oli 7 km/h ja jopa 90 % sadosta pilaantui ennen päätymistään asiakkaille. Tai "pilaantui" mustaan pörssiin...

Sorry, että poikkesin aiheesta, mutta eri näkökulmat ovat sinänsä kiinnostavia. Talouspolitiikan takaa löytyy aina suurvaltapolitiikka.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #28

Maatalous-Euroopalle kilpailukykyinen tuottaja on myös rasite - tai ainakin tietyille piireille. Kiina on kyllä talouskasvun ja ylijäämiensä takia mielenkiintoinen toimija.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Aivan.

Yhdistävä tekijä on se, että asioita johdetaan muualta, kuin yleisesti annetaan ymmärtää.

Siksi kommentissani tuo huomautus.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

...."ja EU:n vankkaa kannatusta poliitikkojen parissa. Minä en ihmettele. Jos ei kannata, tulee tältä vakauden, rauhan ja demokratian liitolta kaapelipamppua munuaisiin.....

Merkel jo antoi pamppua muniaisiin:
Merkeliltä outo paimenpuhe - Suut kiinni !
http://reijopaunonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1680...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Mielenkiintoista muuten, että Saksan heikossa hapessa, valtion omistuksessa ja avokätisesti puolueita, (erityisesti CDU:ta) rahoittavat pankit eivät kuulu stressitestin piiriin.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Täh! Miten voi olla edes mahdollista! Nämä uudet stressitestit ovat mielenkiintoisia muuutama kuukausi takaperin luin jostain uutisen että eivät olleet vielä lopussa ja silti löytynyt jo 700 miljardin myrkyt pankkien taseista...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #31

Et kai luullut, että Saksa sallisi EU-armadan tulevan penkomaan maan ns. jänniä pankkeja?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #32

Nämä Landesbankit vastannevat aika hyvin taannoisia suomalaisia säästöpankkeja? Onko tietoa, miten nämä olivat osallisena Välimeren kuplan rahoittamisessa ja paljonko niitä sitä kautta pääomitettiin uudelleen?

Otaksun, että ne ovat ainakin välillisesti hyötyneet, koska osana apupaketteja Kreikalle myytiin saksalaisia "rauhantuotteita" varsin merkittäviä määriä.

Ei ole nimittäin osunut silmiin kunnollista analyysia niiden toiminnasta ja roolista, vaikka Tyhmyri muistaakseni sivusi asiaa jossakin blogissaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #33

Luin jostain arvion, että Saksa olisi omia pankkejaankin propannut n. 600 miljardilla, mutta en muista mistä sellaista luin. Kannattaa siis suhtautua äärimmäisellä varauksella.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #34

Bloomberg 2012: "Would it surprise you to know that Europe’s taxpayers have provided as much financial support to Germany as they have to Greece? An examination of European money flows and central-bank balance sheets suggests this is so."
http://www.bloomberg.com/news/2012-05-23/merkel-sh...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #37

Hmm, ei ollut tuo lähteenä. Siinä käytiin kuitenkin kaikki Saksan omat ongelmapankit (kuten "suosikkifirmani" Hypo Real Estate) ja niiden pumppaukset kriisivuosien varrella.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #33

"Suomalaiset säästöpankit" on oikein hyvä kuvaus.

5.5.2014 Tyhmyri: Joidenkin arvioiden mukaan yksi merkittävistä motiiveista Saksan toiminnalle onkin tuon julkisessa omistuksessa olevan pankkimassan pelastaminen. Se, että pelastamisen sivutuotteena puoli Eurooppaa on vajonnut velkadeflaatioon, on saksalaisten näkökulmasta valitettava mutta pakollinen oheisvaikutus.
http://tyhmyri.wordpress.com/2014/05/05/euroalueen...

24.5.2012 Huopainen: Saksa löysi itselleen asiakkaita, joille se antoi avokätisesti lainaa ostaa tuotteitaan. Nyt nämä asiakkaat eivät pysty maksamaan lainojaan takaisin. Saksan saatavat ovat Eurosystem-keskuspankkijärjestelmästä n. 500 miljardia euroa, lähinnä kriisimaista. Osa näistä jää saamatta. Tässä on lyhyesti kuvattuna koko eurokuplan ydin.

http://jokumuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106644-mik...

http://jokumuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106644-mik...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Uskomatonta toimintaa, joka sotii kaikkia "EU:n yhteisiä arvoja ja demokratiaa vastaan".
P.S.
Olli Rehn kätteli kansaa Turussa parin turvamiehen silmien alla. Olisiko tämä Suomen lahja komissiolle ollut tietämätön näistä EU-ytimen 'manöövereistä'? Se saattaa ilmetä Geithnerin kirjasta?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

"Suunnitelma Z"
With most of the world’s economic leadership flying to Los Cabos, Mexico, for the annual Group of 20 summit the same weekend as the Greek vote, a small group of top EU officials stayed at their desks in case Plan Z had to be activated. They were led by Olli Rehn, EU economic commissioner, who cancelled his flight to Mexico to stay in Brussels. Mario Draghi, the European Central Bank chief, remained in Frankfurt and Jean-Claude Juncker, the Luxembourg prime minister who headed the eurogroup of finance ministers, was also on call.

http://www.zerohedge.com/news/2014-05-15/when-head...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eli suomeksi: julkisuudessa selitettiin kuten asiaan kuuluu, että mitään euroexittejä ei ole, eikä tule, eikä mitään b-suunnitelmia ole. Olihan sellainen, mutta se oli Z-suunnitelma. Salainen ryhmä, johon kuului avainhenkilöitä keskeisistä EU-instansseista. Heidän tehtävänsä oli olla valmiina, jos "lepakkopuhelin" hälyttäisi, että nyt se Kreikka on sitten päättänyt lähteä eurosta.

Saksan johtajatar Angela Merkel yksinkertaisesti tiedusteli Plan Z-iskuryhmältä,, että onko suunnitelma ja ryhmä valmiina, mutta ei halunnut itse nähdä suunnitelmaa. Mikäli hänelle olisi ojennettu se suunnitelma käteen, Saksan lainsäädännön mukaan maan parlamentilla olisi ollut oikeus pyytää dokumentti nähtäväksi. Sinällään asialla ei ollut mitään merkitystä, koska eihän kukaan tulisi ikinä tietämään Plan Z-ryhmän olemassaolosta. Ja jos tietäisi, Merkel voisi rehellisesti sanoa, että hän ei ole suunnitelmaa nähnyt, eikä voi kertoa siitä mitään.

Villiä touhua.

Toimituksen poiminnat