jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Äänestäminen ja joukkotuhoaseet

Skotlannissa järjestetään kansanäänestys 18.9.2014. Äänestyslapussa kysytään ”Pitäisikö Skotlannin olla itsenäinen maa?”. Skotlanti on ollut osa Iso-Britanniaa vuodesta 1707 lähtien, mutta sitä ennen se oli itsenäinen kuningaskunta yli 800 vuotta.

Tuorein mielipidekysely näyttää 40 prosentin kannatusta itsenäisyydelle, kun 45 prosenttia vastustaa sitä, ja 15 prosenttia ei osaa tai halua vielä sanoa. Vaikka ”Ei” on johtanut kyselyissä koko ajan, lopullinen tulos on täysin arvailujen varassa, etenkin kun niin monet eivät ole vielä kantaansa päättäneet.

Mikäli kansanäänestys kallistuu itsenäistymisen kannalle, maa joutuu päättämään monista vaikeista kysymyksistä. Kukaan ei ole ihan varma, kuuluisiko itsenäinen Skotlanti automaattisesti Euroopan unioniin, vai pitäisikö maan käydä jäsenhakemusprosessi läpi. Koska kaikkien jäsenmaiden on hyväksyttävä mahdollinen jäsenhakemus, hajoamisvaarassa oleva Espanja saattaisi hyvinkin torpata Skotlannin jäsenhakemuksen, hillitäkseen omia separatistisia alueitaan.

Millä valuutalla Skotlanti jatkaisi? Brittipunnan säilyttäminen valuuttana edustaisi jatkuvuutta, mutta aiheuttaisi helposti ongelmia ja talouspolitiikan liikkumavaran rajoitteita, kuten euroalueellakin on nähty. Lontoo on juuri ilmoittanut, että punnankäyttö eli valuuttaunioni Skotlannin ja Iso-Britannian välillä on poissuljettu vaihtoehto. Etäinen mahdollisuus olisi jossain vaiheessa hakeutua euron jäseneksi, mutta eihän tähän kerhoon enää mikään kehittynyt länsimaa jäseneksi hae, kuten Björn Wahlroos viime viikolla tokaisi. Todennäköisesti Skotlanti ottaisi käyttöön oman valuuttansa. Asiaa ei pidetä isona ongelmana ja pankkien analyysiosastot pohtivat jo sellaisen käyttöönoton eri muotoja ja vaikutuksia kansantalouteen.

 

Mitäs kaikkia tabuja tässä olikaan mukana?

  • Suora kansanvalta.
  • Itsenäistyminen.
  • EU-jäsenyyden hylkääminen ainakin väliaikaisesti.
  • Pienen maan oman valuutan käyttöönotto.

 

Ei ihme, että Brysselissä koko kuvio kismittää. Joku voi saada vaarallisia ideoita. Toivottavasti saakin.

Ai niin, ne joukkotuhoaseet. Skotlannista on kerrottu, että britit voivat viedä Trident-luokan ydinsukellusvenetukikohtansa mennessään. Britit valittavat, että muutakaan paikkaa ei ole, ja jopa ydinaseista luopumisesta on keskusteltu. Eikö ole hurjaa, mitä kaikkea äänestämällä voi saada aikaiseksi. Pienikin maa.

 

 

Wikipedia: Scottish independence referendum, 2014

Yes Scotland

The Wall Street Journal: U.K.'s Osborne Rules Out Currency Union With an Independent Scotland -

The Wall Street Journal: Breaking Up Could Be Hard for Pound, Deutsche Says

BBC: Scottish independence: Osborne tells MPs currency union has been 'ruled out'

Yes Scotland: What currency will an independent Scotland have?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Minä kun kuvittelin, että kansallisvaltiot ovat sukupuuttoon häviämässä, mutta mitä vielä ;(. Joukossa tyhmyys tiivistyy.
Monet nuoret aasialaiset ( ei kiinalaiset) ilmoittavat kansallisuudekseen international. Toivottavasti yleistyy myös länsimaissa.

Antti Jokinen

Mitäs pahaa kansallisvaltiossa on?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vartiainen, ainahan sitä kuvitella saa. Se on hyvin suosittu johtamistapa mm. suomalaisessa politiikassa :D

Joukossa todellakin tyhmyys tiivistyy. Hajautettu päätöksenteko kantaa yleensä paremmin hedelmää.

En ota kantaa siihen, onko Skotlannin mahdollinen itsenäistyminen hyvä vai huono juttu. Kunhan tuon esiin, että vaalien alla on hyvä muistaa, että äänestämällä voi todellakin vaikuttaa asioihin. Ei Skotlantikaan ihan parissa viikossa ole kansanäänestyspisteeseen päässyt, vaan pikkuhiljaa äänestäjät ovat alkaneet ohjata puolueita, jotka ovat alkaneet muuttaa kantojaan.

Sotket ehkä kaksi asiaa keskenään - kansainvälisyys ja itsemääräämisoikeus eivät ole sama asia. Esimerkiksi valuuttaliitto EMUun kuuluminen ei tee kenestäkään tai mistäkään automaattisesti kansainvälisempää. Joskus, mutta ei aina, on helpompi olla kansainvälinen, jos on autonominen.

Ai niin - kävit kertomassa omia näkemyksiäsi ulkoisesta ja sisäisestä devalvoinnista tässä: http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167920-...

Vastasin muutamalla lähteellä. Ilmeisesti haluat pitää kannastasi kiinni?
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167920-...

Kun Turunen ei ole näihin asioihin mitään pystynyt vastaamaan, niin minä ajattelin, että jos sinä sitten? Kai nämä käsitykset teillä johonkin argumentteihin pohjautuvat?

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

En rupea väittelemään kanssasi"oman" valuutan paremmuudesta, mutta muutaman kirvelevän devalvaatiotappion ottaneena yritystaipaleen alussa 90-luvulla, en arvosta pätkääkään kilpailukyvyn parantamista D-vitamiinilla. Edesmennyt yrittäjä Savitaipaleelta, jota arvostin suuresti (Raimo Sinkko) sanoi tuolloin, että devalvaatio on kuin kusisi housuun pakkasella - auttaa hetken, mutta kohta on vielä kylmempi. Ko. asia pitää mielestäni edelleen paikkansa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #8

Aa, se on tietysti ikävää, jos on itse ottanut suuria sijoitusriskejä, jotka ovat sitten aktualisoituneet tappioiksi.

90-luvulla markan kelluttaminen ei ollut kuitenkaan missään määrin "tehdään nyt tällainenkin liike ihan piruuttaan", vaan ajan myötä markkinoiden pakottama operaatio. Suomi halusi kuitenkin pysyä edes jossain määrin luottokelpoisena maana.

Nyt olemme samalla kehityskaarella. Voimme tehdä toisin ennen kuin markkinat pakottavat meidät tekemään niin. Nyt voitaisiin vielä välttyä pahimmilta tappioilta.

Mutta ei enää kovin kauaa. Taantumassa taas.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #8

Eli ensin kerrot, että on huono ja epäreilu vaihtoehto, sitten kun heitän lähteet kehiin, että eihän se niin ole, niin et "rupea väittelemään"?

Pakko kysyä suoraan, älä ymmärrä röyhkeydeksi. Muistan oikein hyvin 90-luvun alun. Toimin silloin valuuttamarkkinoilla.

1) Oliko yritykselläsi valuuttalainaa? Miksi olit ottanut valuuttalainaa, jos liiketoimintasi oli kotimaassa? Alhaisen koron takiako? Eikö hälytyskellot soineet, että jos laina markoissa on korkeakorkoisempi kuin laina XYP:ssä (vai mitä niitä valuuttakoreja oli), siinä valuuttalainassa on jokin riski? Oliko syyllinen sittenkin sinä, tai ehkä lainaa suositellut pankin työntekijä - eikä markka?

2) Muistatko, että markkaa pidettiin keinotekoisen vahvana ja se jopa kytkettiin ECUun kuten muutkin euroon haluavat maat tekivät, ja että kaikki muutkin maat joutuivat purkamaan valuuttakytköksensä samoihin aikoihin kuin Suomi? Että kyseessä oli siis eurojärjestelmän vika, ja että valuutan kytkeminen siihen oli virhe?

3) Kun markan kytkeminen ja keinotekoinen vahvuus aiheuttivat korkeat korot, korkean työttömyyden ja suurlaman, et näe mitään ongelmaa siinä, että markka oli kytketty? Jos näet, etkö pidä nykyistä tilannetta ongelmallisena, kun "Suomen tauti" on nähtävissä mm. Etelä-Euroopassa, ja kolkuttelee kohta taas meidänkin ovia?

4) Oletko samaa mieltä siitä, että Suomen taloudellinen toipuminen lähti käyntiin sinä päivänä, kun markka laskettiin kellumaan ja markka alkoi heikentyä sille tasolle, mitä markkinatalous piti sen oikeana kurssina? Olisiko pitänyt tehdä toisin?

5) Onko mielestäsi nuoruudentöppäilysi takia järkevää toteuttaa täsmälleen sama virhe nyt kuin mitä päättäjät tekivät 90-luvulla, eli roikkua mukana valuuttajärjestelmässä, joka näyttää aiheuttavan useille maille ongelmia, ja sen valuuttajärjestelmän takia pitää työttömyys korkealla? Se kunto, mihin maa ajettiin silloin ennen kellutusta, oli juuri sitä reiluna pitämäsi sisäisen devalvaation toteutusta.

6) Oletko oikeasti yllättynyt, että euron kanssa kävi taas kuten aiemmin? Uskotko oikeasti, että se sisäinen devalvaatio, mitä mikään maa ei 90-luvun alussa pystynyt tekemään, olisi nyt yhtään sen helpompaa?

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen Vastaus kommenttiin #11

1)No mitä luulet olisiko sitä ollut? Älä kysele tyhmiä. Eilistä päivää ei saa takaisin vaikka kuinka haluaisi. Tunnetko yhtään rehellistä politikkoa – minä en. Uskon enemmän joulupukkiin kuin suomalaiseen politikkoon.

2Muistan, että Suomen pankki (Koiviston suostumuksella) halusi katkaista ainaisen devalvaatiokierteen, koska siitä oli niin huonoja kokemuksia 70- ja 80-luvuilla. Uskoin silloista Suomen hallitusta, nyt en usko yhteenkään politikkoon. Politikko on henkilö, joka käyttää toisten rahoja omiin hyviin ja lähipiirinsä tarkoituksiin ja kun rahat ei riitä niin korottaa veroja (vrt. Jutta&Jyrki)

3)En näe nykytilannetta ongelmallisena, sillä elintason lasku on tervetullut. Omalla valuutalla ei elintaso maassamme nouse vaan menemme ojasta allikkoon.
Etelä-Eurooppa on elänyt yli varojensa ja nyt on heille maksun aika.

4)Olen liki samaa mieltä. Kun Sorsan sisäisen kustannusten alentaminen meni puihin, oli lopulta pakko devalvoitava markka ja seuraavan vuonna laskea markka kellumaan (uusi devalvaatio)

5)Jos mitään virheistä ei ole opittu ja kansa haluaa elää kuin siat vatukossa niin ottakaa markka takaisin. Muutan muualle ja maksan laskuni edelleen euroissa tai Setä Samulin dollareissa.

6)Eihän tässä ole mitenkään huonosti käynyt! Tilanne on Euroopassa monilta osin erilainen kuin 25 vuotta sitten eikä vähiten ahkerien aasialaisten ansiosta.
Vaikka otatte Suomeen takaisin markan niin tämä kansa ei tule enää nauttimaan samasta elintasosta kuin aikaisemmin - TOSI ON sanois Lassilan Jaska

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos.

1) Ei se tyhmä kysymys ollut, vaan hyvä arvaus. Tarkoitus ei todellakaan ollut kiusata. Ne olivat karmeita aikoja. Olen samaa mieltä siitä, että poliitikkoihin ei voi luottaa. Juuri sen takia kammoan tämmöisiä suunnitelmatalousjärjestelmiä, mitä euroaluekin on. Selkeä matalahko inflaatiotavoite ja kelluva valuuttakurssi on mielestäni läpinäkyvin ja vaikein "mokata", edes poliitikonkaan. Jopa kinkkuvoileipä osaisi sen. Ja tuo luottamuspula oli yksi syy, miksi kiinnostuin politiikasta - katsoa, onko asiat mahdollista tehdä toisin. Edes kirjoittaa niistä rehellisesti.

2) Inflaatiosta ja erilaisista valuuttakytkösjärjestelmistä oli huonoja kokemuksia kaikkialla maailmassa 70-80-luvuilla. Se ei siis ollut mikään markan tai suomalaisen politiikon erityinen ominaisuus, vaan yleismaailmallinen tilanne.

3) Elintasoa voi laskea kahdella tapaa - nimellisesti (palkkasi puolitetaan) tai reaalisesti (palkka ennallaan, mutta saat sillä puolet vähemmän). Nimellinen laskeminen tuhoaa velalliset (kotitaloudet ovat nurin, pankit samoin ja yrityksille käy kuten 90-luvulla). Reaalinen lasku, inflaation kautta tai devalvoinnilla, jättää sentään joitain raatoja henkiin. Ikävistä vaihtoehdoista yritän valita sen vähemmän ikävän, vaikka sillä olisikin huono maine.

Oletko muuten ajatellut, että markalla on huono maine juuri sen takia, että poliitikot ja virkamiehet kippasivat vahva markka- ja ECU-kytkentä-politiikkansa markan viaksi, ettei tarvinnut ottaa syitä niskoilleen huonosta talouspolitiikasta?

4) -

5) Pelkään, että se on juuri noin. Sisäistä devalvaatiota ei tulla saamaan aikaiseksi poliittisista syistä. Ja vaikka se saataisiinkin aikaiseksi, ongelma on, että siitä seuraisi tolkuton lama, ja tuoreita esimerkkejä siitä löytyy Etelä-Euroopasta.

Mielestäni talouden ei ole tarkoitus olla mikään moraalipeli, jossa tyhmyydestä rangaistaan: "korotitte liikaa palkkoja, olkaa siis työttöminä ja menköön valtio verotulojen laskiessa konkurssiin". Talouden tarkoitus on olla keskimäärin siedettävää suurelle enemmistölle, ja pitää mahdollisimman moni töissä ja koneet käynnissä.

Helpoin, varmin ja testatuin tapa siihen on valuuttakurssin joustomahdollisuus. Kokemus ja teoria on asiasta aivan yksimielinen. En usko, että sinäkään oikeasti haluat ehdoin tahdoin, että Suomi menee vaikeimman kautta. Mutta ei kenenkään ole syytä kokea sitä kärsimystä uudelleen, jonka esimerkiksi sinä olet lama-ajan yrittäjänä kokenut - ellei ole aivan välttämätöntä.

6) Suomen nykyinen lama on jo nyt pitempi sekä syvempi kuin 90-luvun alun lama oli. Se ei vain näy äänestäjille, koska velanotto peittää sen. Mielestäni tässä on käynyt todella huonosti. Samaa mieltä siitä, että elintason lasku on edessä, lyhyellä tähtäimellä ainakin. Ensin täytyy olla suu säkkiä myöten, että olisi vauraampi myöhemmin.

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen Vastaus kommenttiin #14

6. Suomen lama ei johdu mielestäni 2008 alkaneesta Lehmanin veljesten kaatuisesta vaan siitä tosiasiasta, että läntisen maailman kilpailukyky oli heikentynyt suhteessa Aasian nouseviin talouksiiin. Valuuttakurssit näyttelivät siinä erittäin pientä osaa jos ollenkaan.
Tämä lamahan jatkuu vielä vaikka kuinka pitkään, sillä esim. Aasiassa on muutama sata miljoonaa nälkäistä ihmistä, jotka haluavat rikastua. Meillä halutaan korottaa veroja ja tasata muuhun maailmaan verrattuna olemattomia tuloeroja. Meillä on kuulemma jotakin ylivoimaista osaamista jota ei ole muilla, mitähän? Nyt hoetaan jonkin cleantecin perään, mutta jos kuninkaalla ei ole vaatteita niin voishan sen joku sanoa, että alastihan tuo on.

Meillä on mennyt liian hyvin ja suurin osa meistä kuvittelee palaavansa eilisen päivän kasvu-uralle. Ei onnistu laulaa Eino Grön :))

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #19

Bingo, samaa mieltä. Lehman oli vain lähtölaukaus tai herätyskello. Tosin kilpailukyvyn heikkenemisen lidäksi se taustalla kummitteleva velkakupla on ihan yhtä paha myös Kiinassa ja Japanissa. Tämänkin takia Suomen valityu politiikka, jossa lähinnä keskityttiin muiden maiden velkakriisien hoitoon on hyvin outo. Ratkomme muiden ongelmat ja oma on jätetty hoitamatta.

Sanot ensin, että kilpailukykyero, sitten hieman irvaillen, että täällä halutaan laskea olemattomia tuloeroja - oletan, että tarkoitat nimenomaan Suomen sisäisiä tuloeroja, mikä ei ratkaise yhtään mitään ongelmistamme, samaa mieltä siis.

Cleantechit ym ovat ihan tuubaa. Kuningas Katainen on ollut munasillaan, koko ajan (ole hyvä).

Itse en keksi mitään muuta ratkaisua kilpailukyvyn nostoon kuin kelluvan valuutan, joka todnäk devalvoituisi. Politiikassa ei menesty lupaus huonoista ajoista. Se on johtajuuden puutetta. Churchillin vaalilupaus oli "Verta, hikeä ja kyyneliä". Vastaavaa ei mäy, eikä tule Suomeen. Siksi kantani on, mitä on.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on helpppoa pitää vähän yksinkertaisina ihmisiä, jotka haluavat (palavastikin) jotakin, mikä on itselle itsestäänselvyys. Tosiasiassa se on lopulta omaa yksinkertaisuutta sen edessä, että ottaa asioita, joiden ei ole itse mitään tehnyt itsestäänselvyytenä.

Kuten jo joku muu vähän sivusikin, tuollaista ajattelun tasoa on lupa odottaa joltain 18 -kesäseltä lähiössä Saarioisten pitsalla kasvaneelta, ei suinkaan keski-ikäiseltä mieshenkilöltä.

Mutta siinä on hyvänä puolena se, että yksinkertaisille ihmisille usein käy kalpaten, eli he saavat muistuksensa niistä tosiasioista, joita eivät tajua, hahmota tai muista.

Henkilökohtaisesti toki olen sitä mieltä, että kansallisvaltio toimii ainoastaan ollessaan riittävän pieni. Suomikin on ehkä liian suuri. Liittovaltiosta puhumattakaan. Vallan keskittäminen johtaa vapauden kapenemiseen. Isojen kokonaisuuksien koheesiota ei tehokkaasti hallita jollain edustuksellisella demokratialla tai pienille yhteisöille tyypillisellä yhteisöllisyydellä, vaan valtiollisella vahtauslaitoksella ja kovilla otteilla.

Internationaaleiksi ihmisiksi identifikoituvat ihmiset saattavat aidosti olla sitä. Monikulttuurisia, monessa maassa hyvin nuoresta saakka asuneita ihmisiä. He eivät silti ole sen parempia ihmisiä kuin ne, joilla moista taustaa ei ole.

Toisaalta mietityttää jos ei muu, niin aina se freudilainen isänmurha; Ehkä heidän lapsissaan elää kaipaus olla paikallaan. Niin se maailma muuttuu.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Hyi noita skottiseparatisteja. Hyökkäävät jenkkien ja brittien pyhiä etuja vastaan, romuttavat EU:n rauhanprojektin ja rikkovat kansainvälisen lain perusprinsiippejä. Panssarit sinne pitäisi lähettää, ainakin sitten, jos enemmistö äänestää itsenäisyyden puolesta!

Aki Häkkilä

Onneksi eivät ehdottaneet minkään patsaan siirtämistä, siitä olisivat "anti-fasistit" innostuneet ja syöksyneet vaatimaan venäläisten maihinnousua.
https://www.youtube.com/watch?v=KHiQmsNp03w&t=385

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Viehättävä ajatus, että skotit lähtisivät kävelemään Englannin alaisuudesta. Siitä voisi seuraavaksi hakea oikeutusta vaikka siihen, että Katalonia ja Baskimaa lähteävät Espanjasta. Samoin lisäymmärrystä tulisi myös sille, että Itä- ja Länsi-Ukraina lähtevät omille teilleen. Onhan meillä Tsekki ja Slovakiakin. Tsekeissä ollessani yksi slovakkityökaveri kertoi muuttaneensa tsekkeihin, koska tsekeissä on kauniimmat naiset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tsekeissä on ihan näppärän näköisiä... no joo, jos se siitä.

Huomioitavaa on, ettei Buckinghamin palatsista kuulu ukaaseja, ultimaattumeita, uhkailuja, kiristyksiä tai mitään muutakaan skottien ajatuksille.

Mutta annas olla, jos Katalonia, joka katsoo maansa tulevan imetyksi kuiviin, kun korruptoituneet kunnallispolitiikot pitkin Espanjaa tehtailee lentokenttiä keskelle-ei-mitään, ylläpitää 20 000 zombieraksafirmaa yms. - ja haluaisivat itsenäistyä - tai ainakin päättää omista verorahoistaan.

Ei käy.

Parlamentissa Katalonian nektarihanoihin tottuneet politiikot olivat jyrkästi ideaa vastaan. Aina ei demokratiakaan toimi. Se on sitä päivällisäänestämistä kahden suden ja yhden lampaan välillä.

Katalonia kesti pitkään omalla kielellään ja kulttuurillaan Espanjan alla, mutta jossain vaiheessa se kamelinkin selkä napsahti poikki.

Espanjalle pl. Katalonia neuvoksi antaisin, että se sopeutumiskyky on aika tärkeää säilymiselle sitten, kun Katalonia itsenäistyy.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Osasyynsä varmaan on myös sillä, että mandaatit alkavat vallanpitäjillä olla aika heikot. Vihaisia ja katkeria ihmisiä on paljon. Moni varmasti miettii, että voiko sitä enää ikinä kävellä avoimella paikalla ilman taustatukea.

Jos heikossa hapessa oleva hallinto osoittaa heikkouden merkkejä esim. antamalla jonkun alueen itsenäistyä, se vain ruokkii epäluuloja hallinnon auktoriteettia kohtaan.

Ainoastaan hyvät tyypit voivat tehdä hyviä juttuja. Jos minä kehun vaikkapa Henrin tekstiä, niin se on vain kehu. Jos tuolta puskista nyt hyökkäisi Katainen kehumaan Henrin tekstiä, kaikki ajattelisivat, että nyt se vasta onkin epätoivoinen, ei hyvää päivää.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Historiallisesti euroopassa on rajoja liikuteltu vikkelään tahtiin jo vuosisatoja. Tyyli ja toimintatavat ovat vain vaihdelleet. Viimeisestä isosta tapahtumasta on aikajanallamme vain muutama minsa, kun pätkä muuria pantiin nurin eräässä maassa, joka periaatteessa oli pari päivää ennen sitä jakautunut useihin pieniin vasallivaltioihin...

Mikäs tilanteen nyt muuttaisi, kun maanosassamme on enemmän itsenäisiä valtioita kuin pitkään aikaan ja lisää näyttää tulevan.

Voi olla, että Skottien yritys ei eka kerralla onnistu. Toisella voi hyvinkin mennä läpi. No Hadrianuksen muuri saa uutta käyttöä. Pystytettiin aikoinaan, pitämään pohjoisen barbaarit omalla puolellaan häiritsemästä saaren eteläosaa, jonka keskushallinto sijaitsi tuohon aikaan Roomassa.

Pelkkä kansanäänestys asiasta on jo painava viesti ja sellaisenaan otettava vakavasti. Meinaan näitä irroittelujuttuja on muuallakin kuin esim. Espanjassa. Eikä siinä kaikki, irroittelun lisäksi on havaittavissa jonkinlaista halua myös palata ainakin osittain vanhaan....

Rakenna siinä sitten keskushallinnon johtamaa yhtenäistä eurooppaa. Ei muuten onnistu.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Pienten kansallisvaltioiden etu on se, että päätöksenteko on lähempänä tavallista kansalaista: päätöksentekijä joutuu katsomaan silmiin. Siis kannatan isojen valtioiden hajoamista kaikkialla.

Toimituksen poiminnat