jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Venäjästä töpseli irti?

  • Venäjän tunnuslukuja
    Venäjän tunnuslukuja

Iltalehden uutisen mukaan EK:n Venäjä-asiantuntija, kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Kai Mykkänen esitti ajatuksen, että Venäjä suljettaisiin Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Venäjän kaikki maksuliikenne muihin maihin tai niistä maista takaisin vaikeutuisi, hidastuisi tai muuttuisi osittain mahdottomaksi.

Ajatus ei ole uusi, eikä EK:n, Mykkäsen tai kokoomuksen keksimä. Viime elokuussa Iso-Britannian hallitus esitti toiveen, että Euroopan unioni sulkisi Venäjän Swiftin ulkopuolelle.

Businessweek-lehden syyskuussa julkaistussa artikkelissa ”Swift Justice” kuvattiin toimenpidettä ”äärimmäiseksi aseeksi” ja sen käyttöönoton johtavan todennäköisesti rajuihin vastapakotteisiin Venäjän puolelta. Käytännössä Venäjä olisi pakotettu etsimään ja kehittämään korvaavia maksuliikennemuotoja, millä saattaisi olla kielteisiä vaikutuksia läpinäkyvyydelle - rahavirrat siirtyisivät kanaviin, joihin ei välttämättä pääsisi edes oikeuden päätöksellä, kuten nykyään Swift-dataan pääsee.

Financial Times-lehden kolumnisti Gillian Tett kirjoitti lokakuussa, että yksi todennäköinen seuraus edes Swift-sululla spekuloimisesta on vaihtoehtoisten maksujärjestelmien kehittämisen lisääntyminen.

Swift on itse ilmoittanut, että se ei aio taipua poliittisen painostuksen alla ja sulkea mitään maata tai muuta yhteisöä järjestelmänsä ulkopuolelle, mutta on valmis noudattamaan viranomaismääräyksiä.

Mikäli EU haluaa, että Venäjä suljetaan Swiftin ulkopuolelle, sen pitäisi siis tehdä lainmukainen päätös, että EU:n ja Venäjän välinen Swift-liikenne lopetetaan toistaiseksi. Ymmärtääkseni tämä ei ole sama asia kuin Venäjän irrottaminen Swiftistä. Rahaliikenne tulisi vain kiertämään yhden välikäden kautta. Kansainvälinen päätös olisi siis ainoa konsti, mutta siihen tuskin löytyy tahtoa edes EU-tasolla, eikä taatusti laajemmin.

 

* * *

On vaikea sanoa, olisiko Swift-kortti hyvä idea. Yksi Euroopan näkymiä heikentävä tekijä on Venäjän synnyttämä jatkuva epävarmuus. On mahdollista, että Venäjä-laastarin "repäiseminen pois", eli maksimaalinen kipu nyt, vähentäisi kokonaiskipua. Ehkä odottelu, että lievemmät pakotteet purevat, tulee lopulta kalliimmaksi. Ehkä Venäjä ei rauhoitu lievillä toimilla ollenkaan. Swift-kortti on tehokas, etenkin, koska se on teknisesti kohtuullisen helppo toteuttaa – riittää, että ”vetää töpselin irti”. Epämääräisten tietojen mukaan Venäjä on jo suunnittellut omaa maksujärjestelmää sulun varalta.

Toinen näkökulma on, että Swift-kortti olisi niin sanotusti totaalisen sodan julistamista, mihin Venäjän olisi pakko reagoida heti. Se ei jättäisi mahdollisuutta perääntyä niin, että Putin säilyttäisi kasvonsa. Käytännössä kaasuhanat voisivat mennä kiinni. Ehkä Venäjän yleinen mielipide kääntyisi täysin länttä vastaan. Ehkä kansainvälisesti Swiftin käyttö aseena olisi vähän kuin ydinaseen käyttö - se voisi heikentää globaalisti luottamusta perusinfrastruktuuriin, mitä maksujärjestelmä edustaa, ja lisätä protektionistisia ääniä. Tämä on enemmän taidetta kuin tiedettä. Eikä asiasta kannata täällä oikeastaan edes keskustella, koska me emme siitä päätä. Kuten emme juuri mistäkään muusta, vaikka olemme muka päättävissä pöydissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pakotteiden ongelmana on aina se, ettei niiden lopullista vaikutusta koskaan tiedetä. Vaikkapa se, että saadaanko pakotteilla rauha aikaan Ukrainassa vai saadaanko aikaan vain kiihtyviä sotatoimia on arvoitus. Historiallisesti katsottuna pakotteiden toimimisprosentit ovat olleet aika kehnoja, mutta yhä uudelleen niitä kuitenkin tehdään.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Pakotteille ja muulle taloudelliselle painostukselle ei taida olla muuta todellista vaihtoehtoa kuin hyväksyä Venäjän hyökkäyssota. Aseellisesti EU ei pysty Ukrainaa tukemaan. Jos Venäjän toimia katsellaan sivusta puuttumatta niihin, se antaa hyvän kannustimen jatkaa valtapolitiikan harjoittamista aseellisin keinoin.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Voitaisiinko tulla pois sieltä "juoksuhaudasta" ja lopettaa tämä typerä vaikerrus. Tuskin Venäjä lähtee Krimiltä tai Itä-Ukrainasta pois, muuten kuin itse vetäytymällä. Meidän olisi jo hyvä lopettaa oman talouden, joka on ollut riippuvainen viennistä myös Venäjälle, kurjistaminen typerällä ja lyhytnäköisellä pakotepolitiikalla. Tällä hetkellä suoranaiset pakotteet ovat alkaneet purra myös niille talouden osa-alueille jotka eivät ole niin riippuvaisia Venäjän taloudesta, mutta yritysten ja tavallisten ihmisten ostovoima tippuu koko ajan. Se ruokkii lamaa ja lisää työttömyyttä kiihtyvällä tavalla..

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #4

Tulkitsen tämän niin, että katsellaan toisaalle niin kauan kunhan Venäjä pysyy hyvänä toverina meille suomalaisille. Ei mitkään naapurivaltioiden valtaukset meitä koske. Oma napa on tärkein.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kärsivällisyyttähän tämä vaatii niiltä, jotka haluavat ratkaista ongelman nopeasti. Monen mielestä muutos on liian hidas, mutta nopeaan ratkaisuun tarvittavat keinot ovat ehkä sitäkin huonompia niin kauan, kuin naapurin nykyinen hallinto jatkaa.
Toisaalta, emmehän me tiedä, onko Putin edes Venäjän presidenttinä v. 2018? Parasta olisikin, jos Venäjän kansa itse haluaisi pois pattitilanteesta ja kenties vaihtaisi hallintoa rauhallisesti.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Molemmat oikeassa - pointtini olikin, että Swiftin käyttö aseena saattaa kääntyä itseään vastaan. Venäjä laittaisi rajut vastapakotteet, käyttäisi proxyä rahaliikenteessä ja pistäisi pystyyn oman darknettinsä, mille löytyisi varmasti halukkaita käyttäjiä muualtakin. Lisäksi on epäselvää, onko Venäjä rationaalinen toimija.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tämä on toki totta, mutta arvoitus on, että tuleeko pakotteiden vakutus olemaan haluamamme.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei pysty? Ei halua. Mihin tahansa pystyy, jos haluaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan hankalaa olisi niille suomalaisillekin tavarantoimittajille, jotka haluavat vaikkapa osittaista etumaksua ennen toimitusta. Ja varsinkin näinä aikoina Venäjän kohdalla saatavien turvaaminen on ehdottoman tärkeä osa kaupankäyntiä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

En kannata "töpselin irroittamista". Venäjän sisäinen tilanne on joka tapauksessa erittäin hankala ja kassa hupenee; pankkien (isojenkin) konkurssit ovat aivan porstuassa. Otaksuisin että kassavarojen kriittinen piste on jossain 200 miljardin paikkeilla - siihen ei mene pahimmillaan kuin vajaa vuosi. Suomalaisomisteisilla yhtiöillä Venäjän sisällä menee vielä joten kuten; osalla jopa hyvin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ruplan devalvoituminen pitää vaihtotasekriisin ja öljyn hinnan laskun negatiivisimmat vaikutukset poissa kuvioista. Venäjän valtionvelka on alhainen, ja tarvittaessa se voi velkaantua lisää. Valuuttareservit ovat messevät, ja riittävät pitkään. Vuosi-pari Venäjä voi aivan hyvin tulla toimeen nykymenolla. Väittäisin, että euroalue kestää huonommin pakotesotaa kuin Venäjä. Ja Venäjä tietää tämän. Lisäsin kirjoitukseni viereen kuvan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Muutama näkökulma (reaalitaloudenkin puolelta):

Lukuunottamatta sotateollisuutta Venäjä on hyvin riippuvainen länsiteknologiasta. Siis myös öljy ja kaasu ja ylläpito alkaa maksaa (valuuttakurssi).

Tehtailla on käyttöasteissa break even taso (vrt vaikka paperitehdas Suomessa). Nyt ollaan jo monin paikoin (kuljetusväline, kemia, kaivannais yms) kriittisellä rajalla ja edessä on sulkemisia (puoliteholla ei länsiomisteiset aja.

Alueitten kesken on suuria eroja (velkaantumisessa ja pankkien rahoituskyvyissä). Pietari, Moskova ja muutamat vauraat alueet porskuttavat.

Maariski tapissa eli esim. Suomi, Ruotsi ja Saksa eivät anna vakuutta omille vientiyrityksilleen (tänä vuonna on paljon hankkeita toteutuksessa, missä viime ja toissa vuonna myönnetty vakuus on voimassa). Siis kaupankäynnin realisoituminen/supistuminen alkaa vasta tulevan talven aikana. Jos venäläinen pankki ei anna vakuutta (tuskin).

Myös sisäinen kauppa (b to b) Venäjällä pyörii etukäteismaksun (normaali 70...80%) varassa. Se on alkanut ontumaan aivan viime kuukausien aikana.

Saksa on vastannut noin 50% EU:n viennistä ja vielä suuremmalla osuudella teknologiaviennistä. Kuitenkin Saksan viennille Venäjä on vain 3%.Yritykset eivät ole poliittisesti ohjattavissa ja luottamuksen palautus voi kestää esim. 10 vuotta.

Iso kysymys on, paljonko Kreml on valmis ottamaan takkiin Krim-Ukraina jupakasta ja luopuuko se massiivisesta asevarusteluohjelmastaan.

Sitten Kremlin pitäisi pitää Valko-Venäjäkin tyytyväisenä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #16

Jep, Venäjänkään talous ei kestä nykymenoa kovin pitkään. Käytännössä ilman isompia poikkeustoimia ilmeisesti n. vuoden he voivat jatkaa. Poikkeustoimia otetaan taatusti käyttöön jossain vaiheessa. Oletetaan, että pari vuotta pärjäävät niiden kanssa.

Euroalue ei välttämättä kestä ja malta odottaa tuota hetkeä - vaalit alkavat puskea päälle, Italiassa kansalaisten enemmistö kannattaa mielipidekyselyiden mukaan euroeroa. Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa tiedossa on joko "populistien voitto", tai "shitpackit". Talous ei kasva, sisäinen devalvaatio on vasta puolitiessä. Edes Espanjan toipuminen ei ole päässyt vauhtiin selvästi. Kasvua ei tule, ja nyt päälle puskee deflaatio - markkina hinnoittelee euroalueen vajoavan deflaatioon seuraavan kahdentoista kuukauden aikana.

Oleellista ei siis mielestäni ole, onko Venäjän roikkuminen nykytilantessa kestävää vai ei. Venäjän tarvitsee vain sinnitelllä EU:n ja erityisesti euroalueen kestorajan yli ja ohi. Ja se on helppoa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #21

"Euroalue ei välttämättä kestä"

Kiitos tuosta "välttämättä" sanasta. Voi tässä huojentunein mielin aloittaa laittamaan ruokaa ja siirtää hamstraukset huomiselle.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #26

Lol... tarkoitin, että lopulta joko EU tai Venäjä taipuu, ja voi olla, että EU (erityisesti euroalueen ongelmiensa takia) on se, joka taipuu ensimmäiseksi: "pitäkää Krimin niemimaa, ja laittakaa Itä-Ukrainaan venäläismielinen nukkeitsehallinto, kunhan jatketaan taas bisneksiä entiseen malliin".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #21

"Most of Russia’s external debt is owed by the country’s banks and corporates. About $138 bln comes due in the next eighteen months. With the currency down 40 percent against the dollar this year, that will put a major strain on enterprises’ cashflows. Expect the state to step in."
http://blogs.reuters.com/breakingviews/2014/12/03/...

"The Russian economy, suffering from structural problems and intensified geopolitical pressure, is also challenged by the plummeting oil prices. The combination of the well-known old problems with investment activity and weakening consumption growth, combined with the current poor outlook for commodity markets, is triggering a downward revision of our forecasts for the Russian economy and the rouble."
https://nexus.nordea.com/#/article/16861

Antti Jokela

Totta, Venäjän keskuspankin mukaan rahaa riittää ensi vuoden loppuun, mutta tuskinpa halua on päästellä aivan perälautaan saakka. Vaikka valtiolla on vain vähän velkaa, niin yrityksillä ja pankeilla sitä on on 614 mrd dollaria, mikä tekee noin 30 % suhteessa BKT:hen. Viime kuukausina takaisinmaksua ei ole juuri ollut, mutta loppuvuonna yritysten on lyhennettävä ulkomaista velkaansa (ml. korot) 39 mrd dollaria ja pankkien 14 mrd dollaria.

Myös Moody’s arvioi, että useimmat suuryritykset pystyvät hoitamaan velkansa huomattavien kassareserviensä avulla ainakin kuluvana ja ensi vuonna. Joidenkin yritysten velanhoito voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi, koska ulkomailta ei uutta rahoitusta juuri saa. Jatkossa yritysten on rahoitettava velanhoito aiempaa korkeammin kustannuksin kotimaasta.

Keskuspankki tutki syyskuussa 30 suurimman pankin taseen rakenteen. Selvityksen mukaan pankit pystyvät huolehtimaan ulkomaisista veloistaan ainakin vuoden 2015 loppuun asti, joskin jotkut yksittäiset pankit saattavat kohdata vaikeuksia valuuttamääräisten tulojen ja menojen eriaikaisuuden vuoksi.

http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/seuranta...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Venäjällä on mahdollisuudet kestää pakotteita tietyn ajan mutta kestävätkö Venäjän kansalaiset? Kun setelin arvo lähenee sen painamiseen käytetyn paperin arvoa voi kansalaiselle tulla musta mieli. Vanhemman polven venäläisillä on muistissa ne ajat kun Suomesta käytiin ostamassa ruplilla muovikasseja.

Jotain tarttis tehrä koska Itä-Ukrainan kansanmurhaa ja Krimin valtausta ei voi hyväksyä.

Vastatoimien tulee olla minimissään sellaiset että se toimii varoittavana esimerkkinä niille jotka seuraavan kerran aikovat puolueettomia rajanaapureitaan vallata.
Siinäpä päättäjille miettimistä. On kylläkin oletettavaa että päättäjillä on käytössään myös sellaista tietoa jota ei julkisuuteen ole annettu.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Venäjä tietänee ja tuntee paljon lännen päättäjien ja toimijoiden julkisuudessa pimentoon jääneistä ikävistä asioista - kuka sai rahaa, kuka nai ja ketä, miten puolue rahoitettu jne. Koska niin minä tekisin, jos olisin Venäjä.

Venäjä voisi tehdä veemäiset, ja sulkea EU-maiden kaasuhanoja, vaikkapa yksi kerrallaan, ilman, että vienti kärsisi, mutta yksittäiselle EU-maalle aiheutuneet ongelmat olisivat huomattavia. Samalla toki huolehtien Ukrainan kaasunsaannista, jolloin voitaisiin esittää, että Ukrainaa ollaan auttamassa, länsi se on, joka on paha. Koska niin minä tekisin.

Länsi, etenkin USA, tietää varmasti enemmän, kuin mitä julkisuudessa on kerrottu. EU tietää varmasti enemmän Ukrainan ja lännen suhteista, ja miksi ne mahdollisesti hiertävät Venäjää, kuin mitä julkisuudessa on kerrottu. Sekä USA että EU eivät kuitenkaan voi tuoda näitä asioita julkisuuteen. Koska niin minä tekisin.

Venäjän intresseissä on normaalin maantieteellisen edun (koko, sijainti, reitit) lisäksi sisäpolitiikka, sekä liuskeöljyn ja maakaasun reitit. Venäjä haluaa energiakuljetuksissa itselleen monopoliaseman. Ukraina on polttopisteessä. Länsiyhtiöt olivat ehtineet aloittaa kokeet liuskemaakaasun hyödyntämiseksi alueella. Euroopan liuskemaakaasusta muistaakseni yli kolmannes on Ukrainan ja Romanian alueella. Sotkemalla alueen Venäjä nostaa vaihtoehtoisten energialähteiden breakeven-hintoja ja vähentää tarjontaa, eli samalla kilpailua.

Koska niin minä tekisin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kaikista pahimpana "tunnuslukuna" pidetään Venäjällä väkiluvun alenemaa. Itänaapuri itsekin pitää. Se on niin suuri, että 30-40 vuoden päästä väkiluku on lähes puolittunut jos kehitystrendi jatkuu lasketunlaisena.
Väestökatoon suurimpia syyllisiä ovat: alhainen elinikä, maastamuutto, ja alhainen syntyvyys.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjä epäilemättä käyttäisi selektiivisiä sanktioita.

Kohdistaisi omat pakotteensa ja muut toimet eri maiden erilaisiin herkkiin kohtiin. Periaatteella: Mahdollisimman iso harmi ja kiusa mahdollisimman vähillä omilla menetyksillä. Ensimmäinen tällainen mieleen tuleva kenttä on kyberavaruus: erilaisten haittaohjelmien ja pörriäisten syöttö energian, liikenteen ja tuotantotalouden sekä politiikan ja yhteiskunnalle välttämättömien jakeluverkkojen, kuten vesi-, energia- ja telepalvelut.

Aika pienellä vaivalla naapuri saisi maksimaalisia tuhoja aikaan.

Se epäilemättä mobilisoisi lännessä olevan agenttiverkostonsa toimeen, joten "kotimuistuksiakin" alkasi sadella.

En suosittele pakotteiden tietä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jonkinlainen sota tässä nyt kuitenkin on käynnissä. Se oli Venäjän valinta alunperin.

Erimielisyyttä on enää siitä, mikä on sodan lämpötila (kylmä, kuuma vai haalea) ja mikä sen tyyppi on (proxyjen kautta eli sotilaallista tukea, suora sota, luovutusvoiton myöntäminen Venäjälle vai talodellisin pakottein/salamurhin jne).

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Aika pienellä vaivalla naapuri saisi maksimaalisia tuhoja aikaan."

Näin varmasti, mutta ei tuhojen tuottaminen ole suinkaan yksipuolista. Samoin konstein loppuu sähkönsaanti Pietarissa, hajoavat Venäjän televerkot ja Kreml muuttuu sorakasaksi.

Tosin tuon molemminpuolisen hulluuden alkamisen todennäköisyys itänaapurista on paljon toista ilmansuuntaa suurempi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa Putinilla on kasvoissaan jo ilman sitäkin pelastamista:

Venäjä vajoaa keskikokoiseksi taloudeksi - samassa sarjassa Espanjan ja Korean kanssa

- Siihen uutiseen pujahtanut virhe: Brittilehti Telegraph kirjoittaa, että _Espanja_ on menettänyt asemansa maailman kahdeksanneksi suurimpana taloutena.

Maa on kutistunut tämän vuoden aikana 2,1 biljoonan dollarin öljyjättiläisesti "keskikokoiseksi pelaajaksi, joka on kooltaan Espanjan ja Korean luokkaa", lehti kirjoittaa.

Ja rupla heikkeni entisestään tänäänkin.

http://www.talouselama.fi/venaja/venaja+vajoaa+kes...

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Arvoisa Seija

Onko niin, että Venäjän verrokkimaasi Espanja tulee omillaan toimeen ja sen BKT kasvaa hyvän taloudellisen kehityksen seurauksena? Kummalla maalla on valtion velka 90 % BKT:stä (kun sillä toisella on 10 %)? Venäjällä on suunnattomat raaka-ainevarat, Espanjalla ei ole. Raaka-aineiden hinta nousee ja laskee, ja joudumme varautumaan Venäjän naapuruuteen myös siinä tilanteessa kun sen vauraus palautuu.

Jos Venäjän ongelma on heikko rupla, meidän ongelmamme on Saksan talouskehitystä palveleva ylivahva euro.

Älä ole ylimielinen, sillä Suomen talouskehitys on sellainen, että pian tulee hätä käteen. Tilannetta eivät paranna pakotteet ja kaupankäyntikiellot.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Venäjän valtion velan pienuudella on hyvin vähän tekemistä Venäjän kansalaisten taloudellisen hyvinvoinnin kanssa. Se ei todellakaan ole hyvä!
Ja valtion (oligarkien?) hyvinvointi ei näy vähääkään suurimman osan kansaa hyvinvoinnissa. Suomi pärjää tässä vertailussa aivan hyvin.

Vastaapa Esko Seppänen siihen, kun Venäjällä mielestäsi menee hyvin ja se on maailman laajin valtio, niin miksi Suomen kaupoissa ei ole hyllyt täynnä venäläisiä edullisia ja korkealaatuisia televisioita, tietokoneita ja muuta elektroniikkaa, kännyköitä ja kodinkoneita, myymälöissä useita malleja autoja ja muita moottoriajoneuvoja? Miksi näitä kotimaisia laadukkaita kulutustavaroita ei ole riittävästi saatavissa Venäjän väestöllekään kuin suurimmissa kaupungeissa? Edes rahallakaan.

Miksi Venäjä tuottaa ja vie ulkomaille vuodesta toiseen lähinnä vain öljyä, maakaasua ja aseita?!

***

EIPÄ NÄYTÄ LÖYTYVÄN VASTAUSTA SEPPÄSELTÄ, eikä ole löytynyt keneltäkään muultakaan vasemmistolaiselta, jolta olen asiaa kysynyt!?!

***

Neuvostoliitto/Venäjä on pysynyt jollakin lailla teknisen kehityksen mukana vain laajalla teollisuusvakoilulla.

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Kai Mykkänen on EK;n Venäjä-"asiantuntija". Hän vaatii kovia otteita ja nopeita iskuja Venäjää vastaan.

Nyt olisi selvitettävä, puhuuko hän siinä asiassa EK:n nimissä ja valtakirjalla vai kokoomuksen kansanedustajaehdokkaana.

Minä lähden siitä, että hän ei edusta EK:n kantaa. Olisi kummallista, jos maamme elinkeinoelämän kattojärjestö haluaisi edistää kauppaa, tuurismia ja taloudellista yhteistyötä pakottein, kovin ottein ja nopeavaikutteisin iskuin.

Jos Mykkänen ei edusta EK:n kantaa, isojen poikien on mielestäni astuttava esiin ja sanouduttava irti hänen puheistaan. Muussa tapauksessa hänen on katsottava edustavan EK:n linjaa käsillä olevassa poliittisessa kriisissä.

Muuten ole sitä mieltä, että juuri tällaisia konflikteja varten tarvittaisiin vanhaa puolueettomuuspolitiikkaa, ja liittoutumattomuuskin käy, jos ei ole muuta vaihtoehtoa. Media ja EK näyttävät suorittavan kovapanosammuntoja Venäjää vastaan (otsikko Ilta-Sanomissa: Putin ”puree kuin bulldoggi, kuin hullu”, EK:n Venäjä-asiantuntija: "Venäjän voi pysäyttää vain kovilla otteilla", "Venäjän pysäyttämiseksi tarvitaan nopeavaikutteisia iskuja.").

Jos Venäjä pettää taas kerran Suomen ja siinä samalla suomalaisen median eikä hyökkääkään Suomeen, kuka menettää siinä tapauksessa uskottavuutensa, Venäjän presidentti vai Ilta-Sanomat, Iltalehti, Helsingin Sanomat ja Yleisradio?

Antti Jokela

Ei puhu noin kenenkään nimissä - edes omissaan, ainakaan mikäli uskomme hänen mielipidekirjoitustaan (HS 2.11):

"Hel­sin­gin Sa­no­mien jut­tu (Ta­lous 30. 11.) an­toi ym­mär­tää, et­tä vaa­ti­sin ko­vem­pia pa­kot­tei­ta Ve­nä­jäl­le. Näin en teh­nyt. Jut­tu pe­rus­tui aiem­paan haas­tat­te­luun, jos­sa erik­seen ke­ho­tin har­kit­se­maan tark­kaan, oli­si­vat­ko mah­dol­li­set tiu­kem­mat pa­kot­teet­kaan hin­tan­sa ar­voi­sia. Ve­nä­jä ei vält­tä­mät­tä rea­goi toi­vo­tul­la ta­val­la min­kään­lai­siin pa­kot­tei­siin, kos­ka nii­den vai­ku­tuk­sis­ta voi­daan syyt­tää länt­tä omien päät­tä­jien si­jaan."

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Jaa että miesparkaa oli väärin ymmärretty...

Isot pojat olivat panneet pienen pojan vetämään ne puheet takaisin, joita ei voinut ymmärtää väärin. Natokiima oli sotkenut Venäjä-"asiantuntijan" oman arvostelukyvyn.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä nyt en oikein tajua mitä noilla venäjän pakotteilla haetaan.
1. siis onko ongelmana ettei venäjä kaada ukrainan vallankaappaajia asevoimin ja se halutaan painostaa hyökkäämään?

2. vai halutaanko estää venäjän öljyn ja kaasun ilmastoa tuhoava vaikutus euroopassa?

3. vai pyritäänkö tukemaan venäjää oman teollisuuden ja maanviljelyn kehittämisessä?

4. vai pyritäänkö venäjä provosoimaan että se vapauttaisi suomen eusta ja eurosta?

Jos minä olisin venäjän puikoissa:
1. pitäkää natsinne
2. kiinaan on järkevää myydä, muuten ne ottaa siperian lähteet. eusta ei niin suurta väliä ole koska alue kuolee nälkään oman neroutensa seurauksena.
3. tietty ulkoa autettu projektionismi on tässä tilanteessa hyvä asia, etenkin jos voi devalvoida ilman WTO mutinoita ja syyn saa joku ulkomainen kylähullu.
4. pitäkää soppanne, mettää ja köyhiä on omiks tarpeiks itelläkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tavoitteena on, että Venäjä lopettaa hyökkäyssodan Ukrainassa ja vetäytyy Krimin niemimaalta. Venäjän ei tarvitse "kaataa" minkään itsenäisen valtion "vallankaappaajia" vaan sellainen toiminta kuuluu kansainväliselle yhteisölle. Venäjä käy kansainvälisten lakien vastaisesti sotaa Ukrainassa ja sitä ei haluta hyväksyä.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Suomessa puhutaan yleisesti Venäjän hyökkäyssodasta, vaikka virallista sodanjulistusta ei kai ole tehty ja todisteet venäläisistä joukoista ovat lähinnä epäsuoria ja osa myös epämääräisiä. Washington Post pohti elokuisessa artikkelissaan sitä, mitä aiheesta todellisuudessa tiedetään: http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/...

Sittemmin noita Naton satelliittikuvia on arvosteltu väärennöksiksikin: http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887337380...

Krimin tapaus on myös monimutkainen, koska Ukrainan oman armeijan sotilaat vaihtoivat vähin äänin puolta, eivätkä puolustaneet Krimiä valloittajalta. Kansa toivotti Venäjän tervetulleeksi: http://www.bbc.com/news/world-europe-26627036 Tietenkään tämä ei tee valloituksesta hyväksyttävää, mutta asiaa on silti syytä tarkatella useammastakin näkökulmasta.

Mietin myös, eivätkö Yhdysvaltojen sodat Irakissa, Syyriassa ja mitä näitä nyt on, ole kansainvälisten lakien vastaisia? Länsihän käyttää kaksoisstandardeja. En osaa edes kuvitella, mitä tapahtuisi, jos Venäjä pommittaisi Syyriaa tai ilmoittaisi, ettei se aio keskustella aiheesta maan hallituksen kanssa: http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/lehti...

Kaksoisstandardeista Tallinnan yliopiston kansainvälisen politiikan ja Eurooppa-opintojen professori Jyrki Käkönen kirjoittaa artikkelissaan:
"Nyt Venäjä on määritelmällisesti paha, kun se ei leiki lännen asettamilla säännöillä. Niinpä Venäjää voi kohdella objektina, jolle voidaan sanella, miten sen tulee käyttäytyä kuuluakseen sivistyneiden valtioiden joukkoon. Venäjän näkökulmasta tätä on kuitenkin vaikea hyväksyä, koska länsi näyttää usein toimivan kaksilla säännöillä määritellen samankaltaisia asioita erillisiksi kysymyksiksi, jotka vaativat erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Kosovon tilanteessa 1999 katsottiin oikeutetuksi rikkoa Serbian yhtenäisyys. Mutta Ukrainan tilanteessa yhtenäisyyden säilyttäminen on asetettu keskeiseksi tavoitteeksi."
http://politiikasta.fi/artikkeli/ukrainan-kriisi-ja-muuttuva-maailmanjärjestys

Heikki Patomäki on myös ottanut asiaan kantaa:
"Yleisemminkin oikeudenmukaisuus edellyttää suurta johdonmukaisuutta. Olen useissa blogeissani kritisoinut lännen ja erityisesti Yhdysvaltain kaksinaismoralismista ja maailmassa vallitsevia kaksoisstandardeja. Ne ovat taas kerran silmiinpistävän ilmeisiä. Miten voi olla mahdollista, että Yhdysvaltain tuesta täysin riippuvainen Israel saa jokseenkin vapaasti pommittaa siviilejä Gazassa, mutta Venäjän tuki Ukrainan separatisteille on tuomittavaa? Miten Israelin ydinaseet ovat ihan ok, mutta Irania on painostettu ja uhkailtu vuosikausia pelkän epäilyn pohjalta, että se saattaisi olla kehittämässä valmiuksia rakentaa ydinase."
http://patomaki.fi/2014/08/ukraina-mita-on-tehtava/

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #29

USA:n laittomat hyökkäyssodat ovat yhtä tuomittavia kuin Venäjän vastaavat. Sota ei edellytä virallista sodanjulistusta. Todisteet venäläisten joukkojen läsnäolosta ovat kiistattomia. Tunnuksettomien joukkojen käyttö on jo sotarikos itsessään.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen Vastaus kommenttiin #31

Venäläisiä sotilaita siellä on todistetusti kyllä, mutta eikö virallinen Venäjä ole kuitenkin väittänyt sotilaiden olevan siellä "vapaa-ajallaan", eikä Kremlin käskystä? (Ei sillä, että selitys olisi uskottava). Ukrainan Azov-pataljoonassa kai on taistelemassa myös muiden maiden kansalaisia http://www.bbc.com/news/world-europe-28329329. Yhdysvaltojen virallinen hallinto on aikonut myös lähettää (lähettänyt?) alueelle omia sotilaitaan, mutta silti ei kai puhuta, että Yhdysvallat sotii Ukrainassa? http://www.businessinsider.com/here-are-the-soldie...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #32

Toki, Venäjällä taitaa olla maailman vapaimmat aselait kun vapaa-ajalla kaikenmaailman seikkailijat voivat huristella naapurimaahan tankkeja, raskaita ilmatorjuntaohjuksia ja tykistöä mukanaan ;)

Venäjä on selkeä hyökkääjä niin kun se oli Kriminkin tapauksessa, ja sen jopa Venäjän johto myönsä myöntämällä aiemmin kieltämänsä joukot omikseen.

Eikä tiettävästi yhdysvaltojen joukkoja ole osallistunut tasteluihin - itse asiassa siitä kyllä kerrottaisiin suurin uutisin osoituksena kuinka USA taas turvaa vapautta maailmalla.

Jostain syystä monet kuvittelevat, että jos yksi suurvalta on roisto täytyy toisen olla hyvis. Valitettavasti vain on niin, että suurvallat pelaavat omia pelejään, välillä macho-ajatusten innottamina välillä kylmän reaalipolitiikan ohjaamina. Aina kuitenkin politiikka on juuri niin "eettistä" kuin kyseisen suurvallan etu sitä vaatii. Pienempien maiden ei valitettavasti auta muuta kuin sopeutua isompien öykkäröintiin mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi johonkin jengiin liittyminen on välillä hyvä ajatus, välillä katastrofaalinen sellainen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #32

Tämä on tyypillistä matalan intensiteetin konflikteille. Kukaan ei kuulemma ole missään, eikä ainakaan sotimassa, korkeintaan humanitaarisissa tehtävissä. Ei jenkitkään olleet Vietnamissa aluksi sotimassa, vaan muka neuvonantajina.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Mukavaa lukea välillä älyllistäkin pohdintaa Ukrainan tilanteesta, koska se ei varmastikaan ole niin yksinkertainen, kuin esim. suomalaisessa mediassa nyt annetaan ymmärtää. Yhdysvallat ei ollut yhtä kiinnostunut Georgian ja Venäjän välisestä sodasta, kuin nyt Ukrainan konfliktista, mikä viittaa muihinkin intresseihin kuin pelkästään solidaarisuuteen itäistä Eurooppaa kohtaan. Varmastikin öljyllä ja kaasulla on asian kanssa tekemistä.

George Soros ehdotti jo maaliskuussa, että Yhdysvaltojen pitäisi myydä öljyreservejään painaakseen öljyn maailmanhintaa alas ja siten romahduttaakseen Venäjän talouden. Samassa artikkelissa eri asiantutijat spekuloivat Venäjän kaasutoimitusten korvaamista Yhdysvaltojen kaasulla, ja mielenkiintoinen on tämäkin lausunto: "“America can and should be an energy superpower,” Senator Mary Landrieu, chairman of the Energy and Natural Resources Committee, said this week at her first hearing as head of the panel. “The last thing Putin and his cronies want is competition from the United States of America in the energy race,” said the Louisiana Democrat." http://www.bloomberg.com/news/2014-03-26/soros-end...

Tänään Jan Hurri kirjoittaa analyysissään: "Käytännössä Opec tulkinnee ylituotannon virtaavan markkinoille pääosin Yhdysvalloista, jonka tuotanto onkin viime vuosina kasvanut voimakkaasti." http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/12/03/h...

Toisaalta suursijoittaja Jim Rogers esitti aika mielenkiintoisia näkemyksiä Business Insiderin haastattelussa vastikään:

"HB: Could the recent move in oil prices indicate a fundamental positive for the economy?

JR: It's a fundamental positive for anybody who uses oil, who uses energy. It's not a positive for places like Canada, Russia, or Australia. It seems to me that this is a bit of an artificial move. The Saudis, from what I can gather, are dumping oil because the US has told them to in order to put pressure on Russia and Iran. And it's probably not a real move. I read about shale oil like you do. But at the same time, North Sea production is declining. Russian production will start declining next year. All the major oil fields that we know about — all the production is static or declining. So it doesn't quite add up on any kind of medium-term basis I can see.

HB: You've been bullish in the last year or two on Russia, which is now going through something of a crisis. Has your view changed?

JR: No, no. I've been traveling a lot lately. I should probably try to sit down and figure out what to buy in Russia again. It has had a collapse, as you know, but I suspect if you look at things like Russian ETFs, they are down at previous lows, but not making new lows. And a lot of that is because of the ruble. To Russia's credit, Russia has not been sitting around supporting the ruble in any big way. My view of markets is you let them clean themselves out, let the system find a clearing price. To my astonishment, the Russians are being more capitalist than the Western capitalists. They are letting the currency find its own bottom. That will change soon. It will find its own bottom, and then Russia will be a good place to invest.

HB: And you say that even given Russian President Vladimir Putin and his aggressiveness?

JR: It sounds like you have been reading American propaganda too much. This all started with America, with that diplomat in Washington [Victoria Nuland, the Asst. Secretary of State]; they have her on tape. We were the ones who were very aggressive. We're the ones who said, 'We're going to overthrow this government, we don't like this government, even though it was elected. They are fools and we don't like them, so we're going to get rid of them.' We were the aggressive ones. Crimea has been part of Russia for centuries. If it weren't for [Nikita] Khrushchev getting drunk one night, it would still have been part of Russia. That election was in process, anyway. Everybody would rather be part of Russia than Ukraine. Ukraine is one of the worst-managed countries I've ever seen. Of course people want to get out of Ukraine. You would, too. It's a disaster. And Russia has been much more prosperous."

http://uk.businessinsider.com/jim-rogers-on-oil-ru...

Ja nyt Venäjän toinen kaasuputkihanke näyttää törmänneen seinään, joka pitää Ukrainan edelleen kaasuntoimitusten keskiössä sekä Venäjän että EU:n kannalta: http://yle.fi/uutiset/south_stream_kompastui_ukrai...

Oma lukunsa ovat tietenkin kaikki väitteet ja vastaväitteet siitä, kuka teki mitä. Suomessa uutisoinnin linja on yksinkertaistettu siihen, että Venäjä/Putin hyökkää Itä-Ukrainassa, mutta esim. ihmisoikeusjärjestö Human Right Watch on syyttänyt myös Ukrainan armeijaa rypälepommien käytöstä siviiliväestöä vastaan: http://www.bbc.com/news/world-europe-29702522
Tällaiset uutisoinnit taas jäävät Suomessa hyvin vähälle huomiolle: http://yle.fi/uutiset/saksalaislehti_cia_ja_fbi_av...
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887337380...

Sekavaa on ja asioiden yksinkertaistus Putin on paha - Länsi on hyvä -akselille on älyllinen rimanalitus, kun peli tuntuu aika paljon monimutkaisemmalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minäkin puhuisin kuin Rogers, jos rahaa olisi kiinni Venäjällä. Mutta sitä en ymmärrä, että Suomen veronmaksajat eli Fortum ottavat uusia vastuita Putinin konkurssipesästä.

Venäjä/Putin ei kai hyökkää tällä hetkellä Itä-Ukrainassa, siellä on liian kylmä. Paljon hehkutettu Novorossija on vielä tynkä, mutta kyllä Suur-Venäjällä tykinruokaa riittää.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Totta kyllä, vaikka käsitin, että hänellä ei vielä ole rahaa kiinni Venäjällä, vaan miettii, mihin siellä sijoittaisi. Rogersin ystävä George Soros, jolla taas on tietääkseni rahaa kiinni Ukrainassa, onkin ihan toista mieltä tilanteesta :D

http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/nov/...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voi jopa olla, että jos Euroopassa oltaisiin selvitetty pankkikriisi heti kättelyssä, viimeistään vuoden 2010 loppuun mennessä niin 2012 olisi alkanut toipuminen ja nyt EU olisi vahvemmassa hapessa.

Uskoakseni Putin käytti "lännen" sekasortoista tilaa ja haavoittuvaisuutta hyväkseen ja Ukraina joutui liipaisimelle.

Jatkammeko edelleen täällä euroalueella teeskentelyä ja tölkkipotkintaa?

Juha Kuittinen

Kyllähän Venäjälläkin varautua osataan. Venäjä ja Kiina sopivat toukokuussa massiivisen kaasusopimuksen..

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/venaja-ja-ki...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Käsittääkseni Venäjä oli jo varautunut siihen, että se irrotettaisiin Swiftista, ja oli suunnittelemassa omaa vastaavaa järjestelmää muiden maiden kanssa. Muistelen, että ainakin Glazyev on ottanut asian esiin.

Tuo South Stream näyttää menneen niin, että Venäjä päätti ettei jatka sen rakentamista Eu:n venkoilun takia ja siirtyi rakentamaan Blue Streamia, joka kulkee Turkin kautta. Turkki ja Venäjä sopivat asiasta jokunen päivä sitten.

Eu-maista ainakin Itävalta, Bulgaria, Tsekki ja muutama muu kiristelevät nyt hampaitaan menetettyään South Streamin. Saimmeko lisää avuntarvitsijamaita kollektiivikassajonoon?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän sulkeminen Swiftistä "tarkoittaisi sotaa," sanoo VTB-pankin pääjohtaja Andrei Kostin. Yhdysvaltain suurlähettiläs saisi lähteä Moskovasta samana päivänä.

http://vz.ru/news/2014/12/4/718552.html

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sitten Venäjä suljetaan Swiftista. Sota näet näyttää olevan suunnitelmissa, ainakin mikäli mitään voi tästä Yhdysvaltain kongressille tehdystä H.Res 758 -lakialoitteesta voi päätellä https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house...

Ymmärrän jotenkin, että valtamedia esittää todentamattomia olettamuksia uutisina mutta että niitä lakialoitteissa käytetään perusteluina, menee jo yli ymmärryksen - ja sietokyvyn.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Jäiväthän ne joukkotuhoaseetkin löytämättä Irakista, joten jenkeiltä nyt voi odottaa melkein mitä vaan. Se tässä eniten ihmetyttää, kuinka suuri pitää ihmisen itsepetoksen olla, että näkee Yhdysvallat yhä jonain läntisen vapauden ja sivistyksen kehtona.

Antti Harjula

Washingtonista kuuluu kummia. Syypäät Ukrainan kriisiin lymyävätkin siellä! http://www.salon.com/2014/12/04/new_york_times_pro...
Venäjä ei pelannut Ukrainan kriisiä Washingtonin pelikirjan mukaan ja Krimin valtaus oli isku vyön alle ja se sattui - ainakin itsetuntoon. Epäreilua ja siksi Venäjä pitää eristää. Koulukiusaamista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Venäjän toiseksi suurimman pankin VTB:n johtaja Andrej Kostin varoittaa saksalaisessa Handelsblatt-lehdessä, että Venäjän sulkeminen pois Swift-maksujärjestelmästä ”tarkoittaisi sotaa”.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14177674874...

Toimituksen poiminnat