jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Jälkiviisautta vuodelta 1971

Jonain päivänä Euroopan valtiot voivat olla valmiita yhdistämään kansalliset identiteettinsä luodakseen Euroopan Unionin – Euroopan Yhdysvallat. Jos ja kun ne näin tekevät, eurooppalainen hallitus ottaa tehtävikseen kaikki ne toiminnot, jotka liittovaltion hallitus hoitaa tällä hetkellä USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa. Tähän kuuluu ”täyden talous- ja rahaliiton” luominen.

Mutta on vaarallinen virhe kuvitella, että talous- ja rahaliitto voisi edeltää poliittista liittoa, tai että se voisi toimia (Werner-raportin sanojen mukaan) ”hiivana, joka nostaa poliittisen liiton, jota ilman se ei voi toimia”. Mikäli rahaliiton luominen ja Euroopan unionin valta kansallisista budjeteista luo paineita, jotka murtavat koko järjestelmän, se edistämisen sijaan estää poliittisen liiton luomisen.

[...]

Viime vuosien tapahtumat – Saksan tarve revalvoida ja Ranskan tarve devalvoida – vahvistavat, että EU ei ole kestävä nykyisellä taloudellisen yhdentymisen määrällä. Järjestelmä edellyttää valuuttojen täysimääräistä vaihdettavuutta ja kiinteitä kursseja, mutta jättää raha- ja budjettipolitiikan jäsenmaidensa päätäntävaltaan.  Tämänkaltaisessa järjestelmässä jotkut maat kasvattavat kauppataseensa ylijäämää ja toiset maat alijäämää.  Tällä on kaksi kielteistä vaikutusta: inflatoriset paineet siirtyvät ylijäämämaista alijäämämaihin, ja ylijäämämaat rahoittavat alati kasvavasti alijäämämaiden vajeita.

[...]

Raha- ja talousliiton tavoite on saavuttamaton ilman poliittista liittoa. Poliittinen liitto edellytää yhteistä budjettia, eikä pelkkää yhteistä budjettikuria. Poliittinen liitto edellyttää EU-tason hallituksen ja parlamentin luomista, jotka päättävät rahankäytöstä jäsenvaltioiden sijaan, verottamalla jäsenmaita yhtenäisellä veroasteella ja maksamalla niiden menot. Tämänkaltainen keskitetty järjestelmä tukisi köyhempiä maita automaattisesti rikkaampien maiden pussista, ja tukisi vientinsä vähenemisestä kärsiviä maita verottamalla niitä vähemmän, mutta maksamalla niille enemmän. Taipumus kasvulle tai taantumukselle kumuloitua pysyisi näin aisoissa ”sisäänrakennetulla” budjettivakauttajalla, joka siirtäisi ylijäämämaista automaattisesti rahaa alijäämämaihin.

[...]

Werner-raportti ei huomioi, että keskitetty järjestelmä verotusoikeudella ja rahankäyttöoikeudella on huomattavasti vahvempi työkalu ”aluetukien” maksamiseen kuin mikään ”poikkeustoimi” kehittyville alueille voisi olla.

EU:n nykyinen suunnitelma on kuin asettaisi maat toisiaan vastaan kestämättömällä tavalla. Rahaliitto ja unionin määräysvalta jäsenmaiden budjetteihin estää jäsenvaltioita ajamasta täystyöllisyyttä edistävää politiikkaa estämällä toimenpiteet vaimentaa taloudellisen tuotannon tai työllisyyden laskua, tarjoamatta tilalle vahvaa EU-hallitusta, joka suojelisi väestöä näiden alamäkien pahimmilta vaikutuksilta.


 

Näin kirjoitti Nicholas Kaldor vuonna 1971, käännös ja lihavoinnit minun tekemiä, lisäksi vaihdoin Euroopan yhteisö-sanan tilalle unionin, että nykylukijan olisi helpompi tekstiä seurata.

Kaldorin teksti oli kritiikki lokakuussa 1970 julkaistun Wernerin raporttiin, jossa asetettiin suuntaviivat Euroopan rahaliiton pystyttämiselle. Ja ne saatanan tunarit pystyttivät sen rahaliiton, ja nyt kertovat, että ei voinut arvata, emme tehneet mitään väärin, muiden vika, ettei toiminut.

Edelleen toistan johdonmukaisen kantani: edessä on joko euroalueen hajottaminen tai tulonsiirtoliittovaltio. Se, mikä oli Paavo Lipposen mielestä EMU-äänestyksessä "pimeää pelottelua", tai vielä pari vuotta sitten täällä puheenvuorossakin  "persupropagandaa", tiedettiin kauan, kauan sitten. Tämä nähtiin todeksi myös 90-luvun alussa, kun ERM-järjestelmä hajosi juuri Kaldorin varoittamien tekijöiden seurauksena. Mitään ei ole siis opittu.

Kolmas vaihtoehto, eli sisäisen devalvaation kanssa nysvääminen ja taloudellinen taantuminen seuraavat kymmenen vuotta, muiden talousalueiden mennessä menojaan, on liian kauhea ajateltavaksi. Toisaalta, tämähän ei estä Matti Vanhasta, Olli Rehniä, EK:ta ja monia muita vaatimasta sisäistä devalvaatiota.

Ääni keskustalle on ääni fantsutuksen jatkamiselle ja Rehnin ja Vanhasen ministerisalkuille.

 

 

Lisää jälkiviisautta:

Wynne Godley: Maastricht and All That (1992)

Martin Feldstein: The Case Against EMU (1992)

Barry Eichengreen: Analyzing the prospects for monetary unification (1994)

Thomas Palley: EMU: An Old Keynesian Guide to the Issues (1996)

otteita ylläolevista tässä.

Milton Friedman: The Euro: Monetary Unity to Political Disunity? (1997)

It would exacerbate political tensions by converting divergent shocks that could have been readily accommodated by exchange rate changes into divisive political issues. Political unity can pave the way for monetary unity. Monetary unity imposed under unfavorable conditions will prove a barrier to the achievement of political unity.

 

Kevennyksenä suomalainen auktoriteetti:

Työryhmän väliraportista ei vielä löydy valmiita vastauksia (1997)

Juhana Vartiainen tyynnytteli pelkoja palkkojen alenemisesta EMU:ssa. Hän ei uskonut, että mallia käytettäisiin laajemmassa mitassa.

- On vaikea kuvitella tilannetta jossa kaikkien nimellispalkkoja pitäisi samanaikaisesti laskea.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Juhani varsin hyvästä ja valaisevasta kirjoituksestasi fantsuttelijoiden luettavaksi. "Toisaalta, tämähän ei estä Matti Vanhasta, Olli Rehniä, EK:ta ja monia muita vaatimasta sisäistä devalvaatiota." Niinpä.

Matti Vanhasen allekirjoittamassa dokumentissa on kaikki tuo fantastinen tuotu esiin, joten tuota rataa on jatkettu hallituksissa ainakin vuodesta 2011 alkaen ja jatkuu edelleen. Eurooppalainen hanke on historiallinen menestys. Noin ja paljon muuta muun muassa todetaan tuossa linkin dokumentissa.

http://www.scribd.com/doc/63991033/Future-of-Europ...

"ENGAGED CITIZENS. These steps toward further integration can only go hand in hand, step by step, with a broad and deep engagement of the public.The process of further integration must be led by a Parliament, a Commission and a Council that has the active support of European citizens."

Edit; tuo linkin dokumentti on täytynyt sopia/allekirjoittaa jo aiemmin kuin 2011, sillä Vanhanen on ollut pääministerinä aikana 24.6.2003–22.6.2010 (I ja II hallitus)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Sitä pieni ihminen ihmettelee, poistuuko euron perusongelma taloudesta tulonsiirtounionilla vai hoidetaanko siten vain sairauden seurausta.

Ihan sen vuoksi kysyn, että näyttäisi tämä euron valuvika alentavan kaupankäyntiä euroalueella talouden potentiaaliin nähden näillä säillä. Jos tuo perusongelma tulonsiirtounionilla ei poistu, kaupankäynti ja talouskasvu jää pysyvästi alemmalle tasolle.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Siltä varalta, että on jäänyt epäselväksi, oma kanta:

Tulonsiirtoliittovaltio on poliittisesti mahdoton - maksajamaat eivät siihen suostu ilman sellaisia ehtoja, että saajamaat eivät niihin voi suostua. Jos saavat kuitenkin jonkinlaisen hökötyksen sovittua, niin se on riittämätön, epäreilu, myöhässä, kohdentuu väärin tms.

Eli aivan tuhoontuomittu ajatus, eikä tässä ole mitään syytä odotella, että "jos se nyt sitten vaikka kymmenen vuoden kuluttua".

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo voisi olla mahdollista jos kaikkialla pelattaisiin samojen sääntöjen mukaan (verolait, sosiaaliturva yms), mutta tulonsiirtovaltio ilman noita taitaa tosiaan olla suurempi ongelma kuin mitä hyötyjä siitä olisi koskaan saatavilla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Wernerin ja MacDougallin rapsat 70-luvulta ovat klassikkokamaa. Olen niihin viehättynyt jopa siinä määrin, että olen näistä täälläkin kertonut. Ainakin kolumnissa "Hekin tiesivät mitä tekivät".

Herrojen rapsat ovat luettavissa Euroopan komission omilta sivuilta.

Juha Kuittinen

Ensin jatketaan nysväämistä ja sitten kun loputkin paskat on tuulettimessa seuraa euroalueen hajoaminen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Oivalluksen hetki: jollekin se tapahtuu empirian myötä, jotkut näkevät jo horisontti-kuvana.

Nykyisellään EU on pelkkä epävaltio, täysin kykenemätön tehtäviin, jotka se on ottanut itselleen. Mahdoton yhtälö.

Itse jutusta olen Juhanin kanssa samaa mieltä.

Paitsi että Kaldorin näkemykset vuodelta 1971 eivät ole jälkiviisautta - vaan ehdottomasti ennakkoviisautta!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä, painun pehkuihin ihan aitoa flunssaa.

Pakko vain kuvailla niitä talvikenkiä jotka ostin ja maksoin oikeudenmukaisesti rehellisilla tuloillani ja rehellisesti kaikki verot mukaan lukien.

Kuluvat joka askeleella ja no, yksi kysymys finanssitalouden ja reaalitalouden tietäjille.

Voipi olla, että vietän vanhuuteni Goalla ilman kenkiä...

Hyvää Joulua

Toimituksen poiminnat