jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Suomi tarvitsee SDP:tä

Minulle on loppupeleissä ihan sama, kuka on vallassa, kunhan ohjelma on järkevä ja johdonmukainen, ja toteutus pelittää.

SDP:n ongelma pähkinänkuoressa on epäjohdonmukaisuus eli juuri se populismi, mistä se mielellään muille huutelee. SDP:n pitäisi valita, mitä se oikein haluaa.

Markan vai sisäisen devalvaation?

Liittovaltion yhteisvastuineen vai hitaan trendikasvun?

Lisää virkoja ja puuhastelua omalle porukalleen, vai matalan säätelykynnyksen osallistumisyhteiskunnan?

Globaalin puun- ja pakolaishalausvelvoitteen vai kansallisen tason itsekkyyden?

AY-liikkeiden rahat vai tarjontapuolen ekonomian?

 

SDP:n ongelma on, että se haluaa kaikkea, tarjoaa kaikkea eikä tule siksi saamaan mitään aikaiseksi. SDP kelpaa siksi lähinnä mielipidettä vailla oleville, jotka eivät osaa valita asiakysymyksissä puoltaan, asioihin perehtymättömille ja ikälopuille perinneäänestäjille.

Koska mielestäni tarjontapuolen ekonomia ja ns. kovat arvot tarvitsevat vastavoimansa, minusta on törkeää, että SDP on "vaihtoehto ei mihinkään". Minä haluan Demarit kuntoon - Suomi tarvitsee demareita!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Niko Sillanpää

Ruotsissa sikäläisen S:n määritelmä on kansan suussa ollut jo pidempään "jos et tiedä, ketä äänestää, äänestät S".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Mielenkiintoinen kommentti muualta:

Kaikkialla Euroopassa vasemmisto voi liittoutua keskustaoikeiston kanssa ja tavoitella ylikansallista utopiaa. Vaihtoehtoisesti se voi liittoutua kansallismielisten kanssa ja puolustaa kansallista hyvinvointivaltiota. Haluamalla samaan aikaan sekä rajattoman globaalin onnelan että kattavan hyvinvointivaltion vasemmisto uhkaa menettää kaiken saaden keskustaoikeistolaiset ja kansallismieliset puolueet liittoutumaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"SDP:n ongelma on, että se haluaa kaikkea, tarjoaa kaikkea eikä tule siksi saamaan mitään aikaiseksi."

Itse koen tuon hieman toisin, eli uskon, ettei demarit itsekään tiedä mitä haluavat tai mikä pitäisi olla puolueen linja. Käytännössä SD tarvitsisi vahvan linjakeskustelun ja vaikkapa viikon seminaarin jossa demareiden viisaat loisivat suomalaisille demareille 2000-luvulle sopivan ohjelman.

Mutta muuten olen aika samanlaisella linjalla. Suomi oikeasti tarvitsee vanhan ja määrätietoisen SD-puolueen.

Jouni Nordman

Demareita tarvitaan jos heillä on jotain mitä ihmiset tarvitsevat, tässä ei uudistus vastarinta, eikä se että ei hyväksytä muutosta joka on tapahtunut. Tässä vain on ongelma, sillä Demarien nykyiset kannattajille näiden myynti on hyvin vaikeata, sillä tällöin keskustelua käydään siitä miten töitä tehdään tulevaisuudessa.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Minustakin Suomi tarvitsee SDP:tä. Nykyään pitäisi pystyä erottautumaan porvareista, mitkä myös sanovat kannattavansa hyvinvointivaltiota.

Onko Suomi parempi paikka ilman demareita? Tuskin. Mutta nyt pitäisi kyetä pitämään omat kannattajat vaaleissa ja mahdollisesti myös hieman kasvamaan. Se ei onnistu, jos ei ymmärretä uusiutua. Siihen pitää panostaa ja täysillä, jotta uusi mahdollisuus avautuisi puolueelle ja sen kannattajille. Siinä sitä tekemistä sitten riittääkin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miksi haikailla vanhan AY-tuoksuisen SDP:n paluuta? Elämme nopean yhteiskunnallisen murroksen aikaa, jolloin tarvitaan henkisesti ketterää tavallisen ihmisen puoluetta. Puoluetta, joka aktiivisesti hakee uusia toimintamalleja, eikä haikaile vanhojen rakenteiden perään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kuka sellaista haikailee? Ainakin minun pointti oli, että SDP ei enää tiedä, mikä se oikeastaan on. Kuten yllä joku muukin mietti. Sanoitko sinä muuten mitään tuossa kommentissasi - itse en löytänyt siitä muuta kuin epämääräisen uusiutumiskehotuksen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sanoin, etten kaipaa SDP:tä. Enkä ole sitä koskaan kaivannutkaan. Kaipaisin ihmisten asioihin kantaa ottavaa puoluetta. En sellaista, jonka pääasiallisena tehtävänä on puolustaa olemassa olevia valtarakenteita ja rahamiesten omaisuutta. Mielellään sellaista joka takaa hyvän elämän vielä syntymättömille lapsenlapsilleni ihan toisenlaisessa yhteiskunnassa. Tämä nykyinen malli on jo melko huonoksi osoittautunut.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pari lisäystä Huopaisen hyvään listaan:
* Sdp voisi myös ratkaista, onko se edelleen "työväenpuolue sosialismilla" vai ilman tuota kytkyä.
* Se voisi myös päättää, onko se yhä ulkoparlamentaarisen AY-nyrkin "poliittinen siipi" vai ei.
* Lisäksi se voisi selvittää, onko sosialistisen internationaalin etu sille kaikesta huolimatta tärkeämpi kuin oman maan etu.
* Viime aikoina sdp näyttää kallistuneen siihen suuntaan, että tärkeämpää kuin ihmisen hyvinvointi, on julkisen vallan, "järjestelmän", byrokratian tai korporaatioiden yltäkylläisyys - myös EU-tasolla: "Whatever it takes"
Siksi kai ihmiset ovat vilistämässä tuon onnenpyörän alta pois.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa demareilla on ollut hyvin merkittävä rooli, samoin kuin sen tuhoamisessakin. Koivistosta se hyvinvointiyhteiskunnan tuhoaminen alkoi, kun 90-luvun pankkikriisissä Koivisto ohjasi oikeuslaitosta käymään pankkioikeudenkäynnit pankkien hyväksi ja tappoi näin yhden pienen ja keskisuuren yrittäjäsukupolven kertaheitolla.

Varsinaiseksi katastrofiksi demareiden touhut menivät Lipposen ja Halosen aikana ja sieltä tämä nykyinenkin puolueen alennustila on lähtöisin, enää demareita kannattavat pääasiassa vain eläkeläiset, jotka ovat valtatiedotusvälineiden varassa, ja kaikki mahdolliset vähemmistöt, joiden asiat demarit kyllä ovat pystyneet hoitamaan kuntoon, enemmistön kustannuksella.

Demareiden pitäisi minun mielestäni pitää 1903 pidetyn Forssan ohjelman jatkokokous ja linjata edellisessä kokouksessa otetut tavoitteet uudestaan vain joiltakin osin uusittuina. Alkuperäiset saavuttamattomat tavoitteet kuten kirkon ja valtion eriyttäminen, uskonnonopetuksesta luopuminen kouluissa ja suoran demokratian ajaminen, jossa tärkeistä yhteiskunnallisista asioista järjestettäisiin sitovat kansanäänestykset. Uusia linjauksia pitäisi olla nelipäiväinen ja kuusituntinen työviikko.

Jos demarit lähtisivät tosissaan ajamaan edellämainittuja asioita, uskoisin puolueen kannatuksen lähtevän nousuun. Tosin itse en usko nykyisen demaripuoluejohdon lähtevän ajamaan mainittuja linjauksia ja täten uskoisin puolueen kannatuksen putoavan vielä lähitulevaisuudessa roimasti.

Minä henkilökohtaisesti haluaisin itse jättää lapsilleni perinnöksi suoran demokratian, jossa he saisivat itse päättää asioista täysivaltaisesti.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

btw, jätin vielä yhden avaavan kommentin siihen laillisuuskeskusteluun.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Huomasin, mutta koska lupasin lopettaa keskustelun omalta kohdaltani, en viitsinyt enää vastata.

Mutta jos joku instanssi on perustettu vain lakien kiertämiseksi, voidaan koko juttu tulkita laittomaksi operaatioksi. Näin ainakin toimitaan käsitykseni mukaan yksityisten yritysten kohdalla. Kyseessä siis lienee tulkintakysymys?

Kävin nyt kuitenkin antamassa siihen oikeaan blogiisi vastineen!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mitä Markku Laitinen tarkoitat täysivaltaisella suoralla demokratialla?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tarkoitan sitovia kansanäänestyksiä tärkeistä yhteiskunnallisista asioista, Sveitsin mallin mukaista suoraa demokratiaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #18

Minusta ajatus suorasta demokratiasta on typerä.Ihmisillä on muutakin tekemistä kuin olla kaikkien alojen asiantuntija. Eikä se edes onnistuisi.

Välillinen demokratia on parempi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #19

Olet siis niitä ihmisiä, jotka eivät kykene päättämään omista ja itseään koskevista yhteiskunnallisista asioista, vaan haluavat tarhatädin määräävän mitä saavat tehdä, missä ja koska?!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #20

Aivan varmasti juuri noin. On tsiljoona asiaa, joista en tiedä yhtään mitään, enkä ymmärrä, miksi minun pitäisi sellaisiin asioihin perehtyä - kun ei kaikkea pysty tekemään. Siihen kai virkamiesten ja poliitikkojen käyttäminen noin niinkuin ideana pohjautuu. Sitä kutsutaan myös työnjaoksi.

Pitäisikö meidän kansanäänestää siitä, mikä hävittäjälentokonemalli meille ostetaan Hornettien seuraksi? Tai miten energiapolitiikka hoidetaan? On joitakin asioita, joissa näen perusteltuna kysyä kansanäänestyksellä jos nyt ei päätöstä, niin ainakin mielipidettä päätöksenteon tueksi. Mutta ei sitä ole mitään järkeä käyttää jokaiseen asiaan.

Ihmisillä on päivätyönsä. Olisi naurettavaa vaatia, että ne samat ihmiset viettäisivät iltansa pähkäillen huolellisesti yhteiskunnallisia asioita, ja sitten osaisivat vielä äänestää niistä oikein.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #19

Eivät ole toisensa pois sulkevia! Kun meillä on tupaillat joissa ovat jo kaikki asioista riittävästi ymmärtävät, internet-politikointi on turhaa ja ihmisten ajanhukkaa?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

SDP ei ole kansanliike, vaan etujärjestöpuolue. Demokratian idea ei ole se, että lobbauskoneistolla on omat edustajat parlamentissa. SDP:n hiipuminen puoluekartalta tervehdyttäisi meidän edustuksellista järjestelmää melkoisesti.

Ay-liittojen johtopaikoille päätyy pelkästään demareita ja sdp:ssä johto on ay-väkeä väärällään. Mahtaako liittoon kuuluvat ja sdp:n äänestäjät saada parhaimmat kyvyt ja edustajat asiaansa ajamaan porukan valikoituessa noinkin sisäänpäin lämpiävästä piiristä.

Jarmo Timonen

Ennen vaaleja Perussuomalaiset olivat köyhien asialla - heti virallisen vaaliohjelman alussa julistettiin tätä:
"Suomalaisista huolehdittava: Miljoona suomalaista elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella. Pienituloisuus vaikuttaa koko elämään ja sen valintoihin. Mielivaltaiset leikkaukset on loputtava ja 90-luvun laman virheitä ei tule enää toistaa. Suomalaisista on ryhdyttävä nyt huolehtimaan. Meidän ei kuulu olla koko maailman terveyskeskus tai sosiaalitoimisto. "
https://vaalit.perussuomalaiset.fi/vaaliohjelma

Tuolla julistuksella Perussuomalaiset saivat houkuteltua tuhansittain vasemmiston äänestäjiä riveihinsä. Moni luuli, että Perussuomalaiset todellakin ajaisivat pienituloisten etuja, mutta nyt moni heistä on raskaasti pettynyt kun Perussuomalaiset ovatkin kääntäneet takkinsa ja ovat mukana toteuttamassa nuo pienituloisiin, lapsiperheisiin, opiskelijoihin, eläkeläisiin ja työttömiin kohdistuvat "mielivaltaiset leikkaukset".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Snif. Ehkä jos Vas ja SDP eivät olisi Euroopanlaajuisesti olleet sikainnoissaan rakentamassa toimimatonta valuuttaliittoa ja hyvinä aikoina vaatineet kaikkea hyvää kaikille, budjettien osalta olisi mahdollista tehdä jotain toisin.

Snif.

Persut ihan varmasti yksin sitä hallitusohjelmaa sorvasivat. Äänestit persuja ja koet olevasi pettynyt? Vai äänestit niitä, joita nyt ei valittu valtaan ja ovat tämän nykytilanteen aiheuttaneet?

Snif.

Korjaa kuvasi tai korjaa luusi tästä puheenvuorosta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen viimeisen vuoden aikana jonkin verran kysellyt demareilta mikä on oikeastaan heidän linjansa,mutta koska on tosiaan koitettu tarjota kaikille kaikkea,on samalla päädytty tilanteeseen missä puolueen sisään on muodostunut blokkeja. Nyt nämä blokit syyttelevät toisiaan ilman,että hakisivat yhteistälinjaa...miksiköhän tämä kuulostaa melko tutulta koko Suomenkin mittakaavassa?

Dualismi elää ja kukkii paremmin Suomessa kuin pitkään aikaan,mitä se sitten tuo mukanaan on vielä arvoitus.Todennäköisesti kärjistämistä ja onnettomuutta. Harmi sinänsä..

Toivoisin myös demareilta jonkinlaista ryhdistymistä..moniarvoisuus vaatii sitä moniarvoisuutta,myös demokratiassa. Jostakin on kantautunut silti se kärjistämisen into demokratiaankin,kun tahdotaan blokkeja. Silloinhan syntyy mitä kärjekkäämpiä ja suurempia eturyhmiä joiden etuja sitten vain ajetaan. Hyvä esimerkki tästä on yhdysvallat.

Toimituksen poiminnat