jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Lars Christensen: Euro – kohtalokas ylimieli

Kuvittele, että euroa ei koskaan olisi perustettu ja meillä olisi käytössä vapaasti kelluvat kansalliset valuutat, jolloin jokainen maa voisi noudattaa haluamaansa raha- ja budjettipolitiikkaa.

Jotkut maat olisivat pärjänneet hyvin, toiset huonommin, mutta uskotko vakavissasi, että olisimme kokeneet yhtä syvää kriisiä kuin mitä Euroopassa on nähty viimeisen seitsemän vuoden aikana?

 

Uskotko, että Kreikan bruttokansantuote olisi romahtanut 30 prosenttia?

Uskotko, että Suomi olisi kokenut suuremman kertyneen BKT-menetyksen kuin 30- tai 90-luvun lamoissa?

Uskotko, että Euroopan veronmaksajat olisivat joutuneet kaatamaan miljardeja euroja Etelä- ja Itä-Euroopan pelastamiseen? Ja saksalaisiin ja ranskalaisiin pankkeihin!

Uskotko, että Eurooppa olisi yhtä epäyhtenäinen kuin nyt?

Uskotko, että olisimme nähneet nykyisenkaltaista Euroopan maiden keskinäistä vihamielisyyttä?

Uskotko, että olisimme nähneet Kultaisen sarastuksen ja Syrizan kaltaisten puolueiden nousun Kreikassa tai Podemoksen Espanjassa?

Uskotko, että muukalaisvihamielisyys ja protektionismi olisivat lisääntyneet samassa määrin kuin nyt?

Uskotko, että Euroopan pankkijärjestelmä olisi ollut puolihalvaantunut seitsemän vuotta?

Kaikkein tärkeintä, uskotko, että Euroopassa olisi 23 miljoonaa työtöntä?

Vastaus näihin kaikkiin kysymyksiin on EI!

 

Olisimme pärjänneet paljon paremmin ilman euroa. Euro on taloudellinen, rahataloudellinen, poliittinen ja sosiaalinen fiasko.

Se on vastenmielinen ja syytän Euroopan poliitikkoja ja eurokraatteja siitä. Syytän ekonomisteja jotka eivät saaneet suutaan auki euron käyttöönoton vaaroista, mutta sensijaan siunasivat projektin, joka oli taloudellisesti niin seinähullu, että ainoastaan brittihistorioitsija Paul Johnsonin kuvailemat ”intellektuellit” olisivat sellaisen voineet ideoida.

Äläkä sano, ettei teitä varoitettu. Milton Friedman varoitti, että pakotettu rahaliittoutuminen synnyttäisi poliittista epäyhtenäisyyttä ja olisi taloudellisesti katastrofi. Hän oli tietenkin oikeassa.

Bernard Connolly, Euroopan mätä sydän-kirjan kirjoittaja, varoitti täsmälleen siitä, mitä on tapahtunut nyt. Connolly sai vuonna 1995 potkut Euroopan komissiosta tuotuaan julki mielipiteensä.

Connollyn potkut kertovat oleellisen eurooppalaisesta rahapolittisesta keskustelusta. Kaikki ”projektin” vastainen kritiikki vaiennetaan. Yleinen ”etu” on aina etusijalla.

Vain muutamassa maassa on järjestetty kansanäänestys euron käyttöönotosta. Tanskassa ja Ruotsissa äänioikeutetut katsoivat viisaammaksi toimia vastoin euroestablishmentin ”käskyjä”. Tämän seurauksena molemmat maat ovat paremmassa jamassa verrattuna vaihtoehtoon, jossa äänestäjät olisivat seuranneet eliitin käskyjä ja äänestäneet ”kyllä” eurolle.

On helppo ymmärtää eurooppalaisten äänestäjien turhautumista. Heille valehdeltiin. Valitettavasti lopputuloksena äänestäjät kautta Euroopan äänestävät nyt mielellään puolueita kuten Front National, UKIP, Podemos ja Syriza. Minun on pakko kysyä europrojektin huutosakilta – tätäkö te halusitte?

En voi muuta sanoa kuin että ymmärrän kreikkalaisten raivon seitsemän vuotta jatkuneen taloudellisen ja sosiaalisen ahdingon takia. Ymmärrän suomalaisia veronmaksajia jotka eivät halua maksaa jälleen uutta tarkoituksetonta ja turhaa Kreikan pelastuspakettia. Mutta teidän ei pitäisi syyttää toisianne. Teidän pitäisi syyttää poliitikkoja, jotka toivat teidät euroon.

Syyttäkää eurokraatteja jotka eivät koskaan ymmärtäneet Hayekin lausahdusta kirjassaan Kohtalokas ylimieli:

"Taloustieteen kummallinen tehtävä on osoittaa ihmisille, kuinka vähän he todellisuudessa tietävät siitä, minkä he kuvittelevat voivansa suunnitella."

Euro on kohtalokas ylimieli.

 

 

Vieraskynä: tanskalainen ekonomisti Lars Christensen kirjoitti ylläolevan tekstin suosittuun Market Monetarist-blogiinsa. Käännös allekirjoittaneen. Larsia voi seurata myös Twitterissä.

 

 

Aiheeseen liittyvää verkossa:

Ei "Euroopan vakain" valuutta vaan rahakokeilu

Jan Hurri, Taloussanomat 8.5.2013

 

EU -kriitikot - Oikeassa vai väärässä?

Riikka Söyring, Uusi Suomi Puheenvuoro 30.6.2012

 

Pääkirjoitus: Euroopan mätä sydän?

Iltalehti 23.2.2010

 

Sota Euroopan rahasta

Pekka Mäkelä VTK, erikoistutkija, Valtion taloudellinen tutkimuslaitos

Kansantaloudellinen aikakauskirja 92.vsk. 2/1996


Friedrich A. von Hayek ja Kohtalokas ylimieli

Tero Luoma 24.1.2010

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Erinomainen avaus keskusteluun.
Euro on kohtalokas ylimieli, lähipäivinä ja -vuosina näemme sen toteutuvan. Ylimielisyyttä ainakin valtiovarainministeriössä näemme henkilöityneenä.
Kreikasta on tulossa kastiton maa kuten Intiassa alin ihmisten kasti on kastittomat ja Maailmassa kautta aikojen on ollut kerjäläisvaltioita ja muukalaisrotuja, juutalaisilla oma synkkä historiansa.

Eikö ihmiskunta ole oppinut mitään?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Ylimieli"? Enpä ole sitä tuolleen käytettynä nähnyt vähään aikaan.

"Oi tulkaa katsomaan kuinka poikanne teurastetaan
Eilen vielä joutui ylimielensä valtaan"

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Oudon tuntuinen käännös, mutta täytyy olettaa, että Hayekin kirjan kääntänyt henkilö on kirjan nimen osannut kuvaavasti kääntää. Itse ainakin olin helisemässä alkuperäisen sanan kanssa, joten mieluummin turvallisesti venettä keikuttamatta edellisen kääntäjän mahdollista virhettä toistaen :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Antaisiko pankin luottopäällikkö kaksi suurtaa lainaa ryssineelle asuakkaalle vielä kolmannenkin? Tule vain tänne, jos tarvitset lisää lainaa?

Sanoisiko Suomi tiukassa neuvottelutilanteessa "olemme ylpeä kansa, meillä on upeat omat perinteet ja suuri ja loistava historia"? - Ja sen jälkeen kolmatta kertaa "ge mig pengar!"

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Uskon, että tämänkin näytelmän on joku (taho) käsikirjoittanut. On kysyttävä, miksi? On myös varauduttava kirjoitetun sarjan uusiin jaksoihin. Mikä tulee olemaan loppukohtaus?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Alkuperäinen käsikirjoitus:

"Haluamme Euroopan Yhdysvallat. USA:ssa ja muissakin liittovaltioissa on yhteinen valuutta eli rahaliitto. Rahaliitto edellyttää liittovaltiorakenteita tulonsiirtoineen kaikkineen. Liittovaltiolle ei kuitenkaan ole poliittista kannatusta. Laitetaan rahaliitto pystyyn, ja kriisien kautta se liittovaltio syntyy väkisin ajan kanssa".

Eli kriisit ovat odotettuja, ja tarkoituksellisia. Niiden tehtävä on synnyttää yhteisvastuita, siirtää valtaa pikkuhiljaa keskushallinnolle ja avittaa liittovaltiopyrkimyksiä. Euroopan tragedia on, että kriisistä tuli osaamattomien setien käsissä liian syvä, ja kannatusta liittovaltiolle ei edelleenkään ole syntynyt.

Asiaan kuuluu olennaisesti, että alkuvaiheessa äänestäjille puhutaan paskaa. 1) "EU-jäsenyys ei ole kannanotto rahaliiton jäsenyydestä", 2) "Emme ole menossa liittovaltioon" 3) "Ainoastaan liittovaltio voi ratkaista kriisin".

Paavo Lipponen, häpeä typeryyttäsi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Olet täysin oikeassa. Liittovaltiota ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Isossa kuvassa myös Kiinan nousu aiheuttaa sen, että USA haluaa yhden paikan mistä kysellä kavereita yhteisiin operaatioihin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Riikka Söyringin sivu ei auennut. Löysin googlettamalla:
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1102...

Henry

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä kun korjasit virheellisen linkin, minä vähän ihmettelinkin kun tuli pamahtaen Uuden Suomen korjaussivu esille.

Toimituksen poiminnat