jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Si...si...sisäinen devalvaatio!

Pääministeri Juha Sipilän "kohuttuun" puheeseen eksynyt virhe hämmästytti minua.

 

Suomen talousongelmat on tarkoitus saada kuntoon sisäisellä devalvaatiolla - työvoimakustannusten madaltamisella, että yritysten kustannukset pienenisivät ja vientimäärät ja investoinnit käynnistyisivät joskus myöhemmin. Alkuperäisenä tavoitteenahan oli viiden prosentin tuottavuusloikka.


Tämä on valittu linja siitä huolimatta, että taloustiede sekä teoriassa että käytännössä kertoo, että sisäinen devalvaatio on vaikeampi toteuttaa, kestää pitkään ja aiheuttaa useimmiten taloudelle isompaa vahinkoa kuin ulkoinen devalvaatio. Ulkoinen devalvaatiohan edellyttäisi euroeroa ja markan käyttöönottoa, ja siihen ei ole poliittista tahtoa, teknistä osaamista tai suostumusta meitä mahtavammilta mailta. Todennäköisesti ei mitään näistä kolmesta.


Sipilän puhe (linkki) ei yllättänyt kuin yhdeltä osalta:

 

Myös työtä tekevien on kannettava oma panoksensa työttömien hyväksi. Monet ovat esittäneet sisäisen devalvaation keinoa. Sen olisivat maksaneet kaikki suomalaiset, kun arvonlisäveroa olisi jouduttu korottamaan usealla prosenttiyksiköllä. Arvonlisävero on tasavero ja se rokottaisi ihmisten taloutta salakavalasti.

Sisäinen devalvaatio olisi myös temppu, ei pysyvä uudistus.Minulta on kysytty, miksi hallitus ryhtyi näin poikkeuksellisiin toimiin.

 

Sipilä puhui sisäisestä devalvaatiosta, mutta tarkoitti fiskaalista devalvaatiota. Fiskaalisessa devalvaatiossa verotuksen painopisteitä muuttamalla yritetään matkia ulkoisen devalvaation, eli maan oman valuutan devalvoitumisen, aiheuttamia hintamuutoksia.

Sisäinen devalvaatio on juuri se, mitä hallitus koko ajan yrittää saada aikaiseksi. Se on hallituksen, valtiovarainministeriön ja Suomen pankin suositus, jopa vaatimus. Fiskaalinen devalvaatio on yksi sisäisen devalvaation alalaji.

 

Meillä on kaksi vaihtoehtoa:

1) Sipilä tai puheen kirjoittaja eivät tiedä, mitä puhuvat. Se ei yllättäisi minua. Olisi valitettavaa, jos kansalle kerrankin suoraan töräytettäessä keskeisin asia sanotaan väärin.

2) Virhe oli tahallinen: ehkä devalvaatio-sanasta on tullut 90-luvun laman myötä niin kamala peikko, että melkein mikä tahansa maistuu yleisölle, jos vaihtoehtona on vain Iso Paha Devalvaatio.

 

Tässä välissä on hyvä muistuttaa, että 90-luvun laman keskeisin syy oli ns. vahvan markan politiikka yhdistettynä rahamarkkinoiden vapauttamiseen, ja markan kurssikytkös, mikä pakotti pitämään korot hyvin korkealla. 90-luvun lama oli eurokriisi. Se vaivasi tuolloin kaikkia ERM-järjestelmään liittyneitä maita.

Tämä on valitettavan monelle täysin vierasta. Sen verran ahkerasti markka-ajan kaksinumeroiset korot vilisevät täällä Puheenvuorossa ja heikompitaitoisten toimittajien ja poliitikkojen puheissa. Mikään määrä kauppakorkean pääsykoekirjan otteita tai kurssikäyriä ei saa heitä muuttamaan käsitystään. Jotkut ovat tehneet todella hienon työn hämärtäessään ja sotkiessaan Suomen edellisen laman taustat ja pääsyylliset. Kukaan ei ole kiinnostunut tutkimaan murhaa - se on selvittämättömien joukossa. Pelkään, että myös nykyiselle kriisillemme käy joskus tulevaisuudessa samoin. Pelkään siksi, että sama virhe tullaan toistamaan vielä kolmannenkin kerran omana elinaikanani. Vain sen takia, että "heilläonunelma".

 

 

Toivottavasti tästä otettiin pääministerin kansliassa koppi. Ehkä olisi parempi jättää kansiksen puhuminen hallituksessa niille, jotka sen osaavat - ai niin, Stubb on valtiovarainministerinä. Venttaas... Sori. Ei siellä ole ketään. Never mind.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Sipilällä on kummallinen käsitys yhdessä tekemisestä ja osallistumisesta. Ei sanallakaan veronkierrosta, ei sanallakaan.
Samaan aikaan hallitus suunnittelee superrikkaiden veropakolaisten armahtamista ja pimittämistä. Antaa erinomaisen kuvan siitä, kenen suulla Sipilä puhuu.
Väitän, että Sipilä suoraan sanottuna valehtelee puhuessaan sisäisestä devalvaatiosta. Vero on vero olkoonkin vaikka tasavero. Sisäinen devalvaatio on palkanalennus. Se juuri nyt tehdään. Puhuisi edes oikeilla termeillä.
Jos Sipilä olisi ottanut kaikki tahot talkoisiin asia olisi toisin. Nyt se on rumaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

http://yle.fi/uutiset/sipila_tukee_veroparatiisiyh...

Sipilälläkin puhutaan olleen jotain verovälttelypuuhia. Miksi tämmöiset koskisivat tikullakaan verosuunnitteluongelmaan? Hehän keräävät sillä jatkossakin rahat.

Juha Hämäläinen

Veropakolaisista pitää meteliä muut, kuin EU-käskytetyt marionetit!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202760...

Matias Härkönen

Samaa asiaa ihmetelliin täällä kotisohvalla heti kun puhe tuli. Nolo moka. Itse puhe oli sentään ok muuten. Moni kun ei vieläkään ole ymmärtänyt tilan vakavuutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Moni kun ei vieläkään ole ymmärtänyt tilan vakavuutta."

Varmaankin on mutta ei sitä miksi korjaavia keinoja ei oteta käyttöön. Nyt lähinnä toivotaan että aika korjaa vahingot, investoi ja työllistää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Nyt ollaan siinä ytimessä, miksi sisäinen devalvaation vaikeaa toteuttaa. Aikamme me ruoskimme muita maita kädettömiksi, kun eivät saa aikaan. Se on vaikeaa.

Vielä vaikeampaa on sitten, kun se saadaan aikaiseksi, kestää ne vaikutukset.

Ja kun niitä on kestetty 5-10 vuotta, säilyttää usko loppuun asti.

Ja lehmät lentää.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Huomasiko sitä kukaan tonttutoimittajakaan? Tampere degeneroi kummasti isänmaantoivoja.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sama pisti kyllä silmään. Minä kun jo luulin, että se on kaikille täysin ilmiselvää, että tässä on kyse sisäisestä devalvaatiosta. Onhan se vähintään hullunkurista, että jonkun Pihtiputaan mummon traumojen takia ei voida puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Sitä en usko, etteikö Sipilä tietäisi käsitteiden määritelmiä. A-Studion kommentaattoreillakin olisi ollut mahdollisuus tarttua epäkohtaan, mutta eihän heistäkään kukaan tilaisuutta tajunnut hyödyntää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sosiaalisen median syötteeni ihmettelevät laajalti tuota lapsusta. Jokaikinen talouden parissa painiva satutti korvansa ja älähti puolisolle. Media ei tietenkään huomaa mitään.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Terve Juhani,

kiitos blogistasi, joka päätyi myös uutiseemme Roger Wessmanin kommenttien ohella: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115167-sipilan-puh...

Huomion tein alun perin itse, mistä syystä en heti jutun alussa kreditoi blogiasi (vaikkakin myös sen luin ennen jutuntekoa).

Teppo, US

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #37

Toki tuon moni huomasi. Eivät kaikki toimittajat ole retardeja - sinä nyt et ainakaan.

Siksikin on outoa, että puheen tekijät eivät sitä huomanneet. Koska kyseessä oli myös tavallaan puheen oleellisin sisältö - "Teidän on suostuttava X:ään, tai teemme Y:n" - niin olisin luullut, että toimitukset olisivat tarttuneet tähän jo ensikommenteissaan.

Marko Parkkola

En kuunnellut puhetta. Tuskinpa olisin jaksanut keskittyä tai oppinut mitään uuttakaan.

Sisäisestä devalvaatiosta, että deflatorisessa lamassahan sellaisen suorittaminen onkin sitten vasta helppoa. Toivottavasti eivät sairauspäivärahoihin koske. Ensimmäinen sairauspäivä kun meni jo 3 vk sitten.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Liekö tiivistämisestä jäänyt lapsus?
Eipä toisaalta TV-kommenteissa kukaan edes pitkällä kepillä hapuillut myöskään Fixitiä, jolla aasinsillalla olisi päästy väittelemään eurojäsenyyden ns. siunauksellisuudesta Suomen casessa - siis kelluvan valuutan nousua avittavasta nopeavaikutteisuudesta verrattuna tähän sisäiseen pitkään ähellykseen.
Tabu mikä tabu... ;-) Ei siis taikapillerin synonyymi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Eipä tietenkään. Ei tässä ole mitään uutta, jos on vaikka mun juttuja 2011 lukenut. Ihan sama on tanssi vielä. EDIT: lisäsin biisin sua varten.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Juu.
Siinä sitä hiivitään vaivalloisesti eteenpäin - askel kerrallaan... Sarkasmia voi näemmä saada piano+vocalillakin aikaan. :-)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sisäinen devalvaatio on siis keino simuloida devalvaatiota yhteisvaluuttajärjestelmässä. Ongelmana nyt vain näyttää olevan, että johtuen hallituksen poliittisesta ideologiasta, devalvaation tulkitaan tarkoittavan vain palkka-alea.

Palkka-ale suhteessa kansainväliseen palkkatasoon on tietenkin yksi oikean devalvaation vaikutus. Mutta se vaikuttaa tietenkin myös tuhanteen muuhun asiaan; hintatasoon, säästöihin, sosiaalitukiin, eläkkeisiin ja muuhun sellaiseen. Nyt devalvaatio siis halutaan repiä vain palkansaajien selkänahasta. Tosin, se ehkä silloin kohdistuu ehkä oleellisimpaan kohtaan. Yhtä kaikki, maksumiehiksi joutuvat vain palkkatyöläiset. Tämä epäilemättä sopii porvarihallituksen kannattajakunnan ideologiaan, mutta ei juuri edistä yhteishenkeä.

Oikeat talkoot ovat kuitenkin nyt tarpeen. Kaikkea täytyy supistaa yhtäläisesti ja kaikkien täytyy solidaarisuuden hengessä talkoihin osallistua. Jäämme odottamaan todellisen valtiomiehen puhetta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Noinhan se pitäisi mennä, mutta valitettavasti se on ihan fantasiaa. Valtio ei pysty mitenkään järkevästi muuttamaan a) kaikkia lakisääteisiä sitoumuksiaan b) kaikkien muiden lakisääteisiä sitoumuksia c) kaikkien yksityisten tahojen keskinäisiä sitoumuksia.

Kumpi on vaikeampaa - muuttaa miljoonaa hintaa, vai muuttaa ne kaikki hinnat kerralla, samanaikaisesti, valuuttanappulasta?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tämä ehkä lienee euroeron vahvin argumentti, mitä nyt ehkä Väykkä lienee näkyvimmin ajanut. Voisin kuitenkin ajatella, että säätämällä edes muutamaa kymmentä painoltaan merkittävintä nappulaa, saataisiin suurin piirtein sama vaikutus aikaan. Se vain edellyttäisi, että hallitus kykenisi talouspoliittiseen yhteisymmärrykseen muiden tahojen kanssa. Nyt tätä tahtoa ei näytä löytyvän.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #14

Mitkäs nää muutama kymmenen nappulaa on?

On säälittävää kuunnella talouskeskustelua valtaa hallitsevien puolelta, puhutaan tuottavuusloikasta, palkkojen jäädyttämisestä, etuuksien leikkaamisesta jne jne.

KUKAAN ei ole vielä ottanut pöydälle sitä että jos kerran tavallisen veronmaksajan tuloja leikataan niin silloin pitäisi myös menoja leikata = makkaran hinta, bensan hinta, vuokrat, lämmitys, vaatteet ym. ym.
Kas kummaa näiden tahojen leikkausinto onkin olematon.

Asia on niin yksinkertainen että kummassa tapauksessa sinä kulutat enemmän, silloin kun sinulla on 100 rahaa vai silloin kun sinulla on 80 rahaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #16

Se auttaa aika paljon, että osa nappuloista säätyy automaattisesti toisten mukaan. Markkinataloudessa hinnat aina määräytyvät kustannusten, kysynnän ja kilpailun mukaan. Jos työvoimakustannukset tai kysyntä muuttuvat johonkin suuntaan, kilpailu vaikuttaa myös hintoihin. Tämä mekanismi on varsin fundamentaalinen; kyllähän myyjille aina sopisi ottaa enemmän, mutta mekanismin ansiosta ei voi. Sikäli mekanismiin voi aika hyvin luottaa, monopolitilanteita lukuun ottamatta.

Tämä ei toki päde kaikkiin hintoihin; autot, älykännykät ja muut sellaiset ovat pääosin ulkomaisia teollisuustuotteita, joten niihin alentuneet työvoimakustannukset eivät vaikuta juuri lainkaan. Kysyntä toki voi hintoihin tällöinkin vaikuttaa. Ulkomaisten tuotteiden kallistuminen on kuitenkin sama kuin tavanomaisen inflaation kanssa ja juuri tähän tuonnin pienentämiseen inflaatiolla myös pyritään.

Ehkä jopa melkein kaikki kotimaiset nappulat säätyvät automaattisesti, lakisääteisiä kiinteitä summia lukuun ottamatta. Esimerkiksi rikesakot eivät tietenkään säädy. Mutta nythän hallitus ei päättänytkään alentaa niitä vaan kaksinkertaisti, mikä kiinteän kustannuksen kohdalla tietenkin osuu pienempituloisiin enemmän kuin suurempituloisiin. Koko kuvio siten osuu aika hyvin hallituksen poliittiseen agendaan eli varakkaiden eturyhmäpolitiikkaan.

Työvoimakustannukset epäilemättä ovat selkein nappula, mitä voidaan säätää, ja toivoa että kaikki muut nappulat seuraavat perässä, enemmän tai vähemmän, vaikka jonkinlaisella viiveellä. Mutta se osuu yhteen kansaosaan nopeammin ja suoremmin kuin toisiin, mikä ei tietenkään ole reilua ja käytännössä siksi johtaa myös tuloerojen kasvuun, mikä tässä epäilemättä taitaa olla hallituksen poliittisena agendana.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #24

Kaunis ajatus: "Markkinataloudessa hinnat aina määräytyvät kustannusten, kysynnän ja kilpailun mukaan."

Valitettavasti tuo ei pidä paikkaansa. Mm. palkkojen jäykkyys alaspäin, muutenkin hintojen joustamattomuus useista syistä (menu cost, yksityisten sopimusten pitkät kestot jne) aiheuttavat isoja sopeutumisongelmia.

Rahapolitiikka on olemassa juuri sen takia, että nämä ongelmat ovat olemassa. Kohtalaisen sivistyneiden, markkinatalouden kannattajien tragedia on, että hyvin harva heistä ymmärtää markkinoiden tehokkuuden olevan rajallista. Tämä rajallisuus tulee pääsykoekirjatasolla ja perusopinnoissa esiin, ja siksi mm. rahapolitiikan ja oman valuutan merkitys on ollut tiedossa ainakin 50-luvulta lähtien.

Marko Parkkola

Sisäinen devalvaatio laskee monesti myös omaisuusarvoja ja iskee asuntovelallisiin. Kun asunnon arvo laskee, syntyy vielä takuuvajetta, jos asunto toimii takauksena. Pankki voi haluta lisää takuutuksia. Yritänkin kuumeisesti myydä kaksiotani pois tällä hetkellä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hyvä pointti. Velat tosiaan ovat yksi tärkeä kustannus, mikä ei muutu vaikka palkkataso muuttuisikin. Periaatteessa niihin voi kyllä vaikuttaa vastaavalla korkotason säädöllä, mutta siinä ei nyt taida olla mitään säätövaraa alaspäin enää.

En tiedä miten velkaisuus on yleiseti jakautunut eri tuloluokkiin ja kansanryhmiin yleisesti, mutta asuntolainoista on kyllä tilastoja. Korkeimmissa tuloluokissa on selvästi enemmän omistusasuntoja kuin alemmissa ja niissä omistus myös selvästi eniten perustuu velkaan, joten sikäli tuo mainitsemasi vaikutus painottuisi parempituloisiin. Heillä tosin tulot ovat useammin omaisuustuloja, joihin palkanalennus ei aivan suoraan vaikuta (voi kyllä nostaa omaisuustuloja), mutta tuon asuntojen hinnan alenemisen kautta vaikutus tosiaan kantautuu myös sinne.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eikö yksi syy miksi euroon mentiin (lue pakotettiin) ollut juuri se, että haluttiin eroon jatkuvista devalvaatioista. Devalvaatio kun koski kaikkia. Nyt voidaan "pakottaa" maksajiksi halutut tahot. Kenelle taakka ollaan nyt osoittamassa?

Nyt ollaan leikkaamassa suomalaisten ostovoimaa ja toivotaan, että sillä taivas aukeaa. Ei aukea. Suomalainen ostovoima leikkaantuu ja ulkomainen ostovoima pysyy ennallaan. Toiveissa siis on, että ulkolaiset haluavat vaihtaa kulutuksensa suomalaisiin tuotteisiin. Tämähän pätee vain tuotteisiin, joissa ei ole muuta kilpailuetua kuin hinta. Jalostusarvoa tulee nostaa ja saada muitakin kilpailuvaltteja kuin hinta. Eikö Suomi osaa jalostaa tuotteita?

Lopussa kaikki palkat on leikattu nollaan. Kuka ostaa tuotetut tuotteet ja miten yhteiskunnasta pidetään huolta? Tuo kommentti toimii herätyksenä.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Minäkin huomasin tuon, mutta se ei ärsyttänyt minua. Oma tulkintani oli että Sipilä haki kevyttä kuittailua "sisäisen devalvaation mörölle" eli Paavo Lipposen moosesmaiselle profetialle "mörön seinältäkaapimishommista" kun Esko Aho kyseenalaisti eurojärjestelmän vaikutuksen Suomeen kriisitilanteessa (aivan oikein) aikoinaan kun Suomi vietiin euroon.

Eli minun mielestäni tuo ei ollut virhe vaan melko nokkela piilokettuiluyritys :)

Lipponen vs. Aho:

https://www.youtube.com/watch?v=TSngJmYPBCE&featur...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Siinä tapauksessa Sipilä on yliarvioinut demarien / ay-liikkeen ymmärryksen. Jos jotain olen oppinut, tässä maailmassa ei riitä se, että Sami Miettinen hoksaa jotain. Siksi johtopäätöksesi on virheellinen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuohon Sami Miettisen lainaamaan linkkiin viitaten:
Nythän on voitu todentaa se, olemmeko "voineet ottaa vastaan myös huonompia aikoja EMU-olosuhteissa", kuten PM Paavo Lipponen uskoi - siis USKOI! (anteeksi ääneni korotus)
Ei sitä joustoa löydykään.

Murphyn lain mukaan, kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee pieleen... tai jotain sinnepäin. EMU-kärsimys ei taida sittenkään jalostaa EMU:n jäsenkansoja, vaan saattaa ne jatkuvasti napit vastakkain.
Paavo ei ole vielä ilmoittanut uskoonsa hiipineistä epäilyksistä, joten...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #45

Mitä tekemistä Paavon uskomuksilla tai uskomustensa ilmoituksilla on todellisuuden kanssa?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Puheen sisäisen devalvaation kohta oli ihan mielekäs. Devalvaatio alentaa kaikkien ko. valuutta käyttävien ostovoimaa. Sen sijaan nämä hallituksen nyt esittämät, sinänsä erityisen epäoikeudenmukaiset tulonsiirrot julkisen sektorin työntekijöiltä yksityiselle sektorille työnantajamaksujen alentamisen kautta eivät vie ostovoimaa niiltä, jotka eivät ole muutenkaan saamassa sunnuntailisiä tai ylityökorvauksia, kuten eläkeläisiltä, työttömiltä ja pummeilta.

Saksa-osio oli asiallinen: ”Oman kokemukseni mukaan saksalainen työnantaja miettii ensisijaisesti sitä, miten työ voidaan jatkossakin tehdä kotimaassa ja samoin Saksassa työntekijät tulevat oma-aloitteisesti työnantajaa vastaan vaikeassa tilanteessa. Tätä henkeä tarvitaan enemmän Suomessa. Tavoitteemme on, että suomalaiset yritykset investoivat Suomeen ja palkkaavat uusia työntekijöitä Suomessa.” (Juha Sipilä, puhe 16.9.2015.)

Sipiläkin siis myöntää, että kyse ei ole pelkästään työn yksikkökustannuksista (jotka eivät ole Suomessa korkeita verrattuna eurooppalaisiin kilpailijamaihin, kuten täälläkin kommenteissa on lukuisia kertoja osoitettu).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomen ongelmat ovat paljon suuremmat kuin mitä ilmeni Sipilän puheessa ja mitä ay-liike (lähinnä SAK) ei näytä ymmärtävän tai hyväksyvän ollenkaan. Nimittäin ei pelkästään työkustannusten alentaminen riitä talouden alamäen pysäyttämiseen, eikä pieni palkkakustannusten alentaminen tuskin saa aikaan kilpailukykyäkään.

On otettava huomioon myös sosiaalitukijärjestelmän kokonaiskustannukset ja eritoten tukien määrän alati kasvava määrä. Saman suuruista tukirahaa saavien määrä näyttää myös kasvavan olennaisesti jo vallitsevan hallitsemattoman maahan muuton myötä. Mikäli entisen mukaan oleskeluluvan saavien määrä tulisi olemaan n. 40 % tarkoittaisi tuo arviolta n. 12000 uuden tuensaajan määrää, joka taas kasvattaa arviolta 115 200 000 euron vuotuiset lisäkustannukset sosiaalimenoihin (arv. 800/henk/kk), vähimmäsmäärä. Otetaanko jälleen lisää velkaa vai leikataanko kaikkien sosiaalitukien määrää? Mitäs sanoo tähän oppositiopuolueet? Sosiaalitukijärjestelmään on pakko puuttua nykyjärjestelmässä leikkaamalla tai sitten luomalla kokonaan uusi järjestelmä.

Tuokin on vain yksi ongelmallinen kohta varsinkin oppositiopuolueille (demareille, vasemmistoliitolle ja vihreille), sillä puolueet ovat kaiken aikaa vain pyrkineet kasvattamaan tukien määrää ajattelematta sitä mistä rahapussista korotukset maksetaan. Tietenkin tähän saakka aina ottamalla vasemmiston tapaan lisää velkaa. Vasemmistolle kun solidarisuus varsinkin oman maan ulkopuolelle on vähintäänkin arvovaltakysymys EU:ssa. Eikä pidä tuossa yhteydessä unohtaa kokoomuksen pyrkimyksiä.

Eipä ole näkynyt demareiden suunnalta muutoinkaan puututtavan eurovaluutan ihanuuteen. Siihen ihanuuteen jota ex-pääministeri Paavo Lipponen tarjoili eduskunnassa puhuessaan. Keskustan Aholle Lipponen sanoi puheessaan tuolloin että oppositio kuvittelee devalvaatiomörön seinälle. No nyt voi Lipponen tulla kertomaan ay-liikkeelle ja varsinkin omalle puolueelleen demareille, joka on tiiviisti sidoksissa ay-järjestöihin, jotta mitä on tehtävä jotta se mörkö sieltä seinältä saadaan "pestyä" pois. Nyt on kalliin selityksen aika. Vai tunnustaako demarit (tuskin) vieläkään että euro oli virheliikku?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Suosittelen lukemaan Jaakko Kianderin koostaman 1990-luvun kriisiin johtaneet syyt Laman Opetukset vuodelta 2001:

https://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/j27-...

Kun sitä matskua luki, niin tulee esiin paljon samanlaisia asioita mitä nyt viime hallitukset teki ja nykyinen hallitus aikoo tehdä.

Tämän matskun voisi kääntää nykykielelle Euro-fantasian Opetukset.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Mitäpä tuohan lisäämään, kun olennainen on sanottu. Pahasti kyllä särähti itselläkin korvaan tuo kohta Sipilän puheessa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Odottelemme edelleen demareiden ilmoitusta, että Lipponen oli saatanasta ja euro on helvetinkone.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Tulee aika pitkäksi. Eu on yhtä ihanaa vaaleanpunaista hattaraa jossa on demokratia ja massojen pärjääminen on päättäjien kärkihankkeita....NOT!

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Sisäinen devalvaatio tuo mukanaan myös ongelman, jota ulkoisessa devalvaatiossa ei ole. Valtion verotulot pienenevät samalla prosentilla jolla palkkoja leikataan. Valtion velkojen suhde tuloihin muuttuu vain huonommaksi.

Tämä voidaan korjata vain korottamalla veroja, jolla taas saadaan kotimainen ostovoima laskemaan. Ostovoiman lasku pienentää kotimaista myyntiä ja verotuloja, joten veroja pitää taas korottaa, kunnes viimeinen sammuttaa valot.

Valitettavasti oma kelluva valuutta on ainoa tapa saada Suomen talous nousuun. Kuinka rappiolle Suomi joutuu ennenkuin tosiasiat tunnustetaan? Markka tulee varmuudella takaisin, mutta saadaanko se poliittisilla päätöksillä vai rynnökkökiväärillä jää nähtäväksi.

Reino Jalas

Kenties talousmiesten tekemässä puheen ensimmäisissä tekstivedoksissa fiskaalinen devalvaatio on saattanut ollakin. Sitten rivitason puheenkirjoittajat ovat hieroneet ja hieroneet tekstiä eteenpäin.
Mitään anglikanismin rippeitäkään ei saa jäädä tällaiseen, maan isältä koko kansalle suunnattuun puheeseen.

Lopulta fiskaalinen devalvaatio on korvattu jollakin suunnilleen sinne päin olevalla, kotimaisella ilmaisulla. Agraaripuolueen avustajakaarti valitsi yksimielisesti sisäisen devalvaation siihen tilalle.

Samalla koko ajatuskuviokin tietenkin meni mössöksi. Puheen sanomaksi muuttui että eihän tässä herra paratkoon ainakaan mitään sisäistä devalvaatiota olla tekemässä. Ei, ei, kun ihan täysin muunlaisia toimenpiteitä me täällä touhutaan.

Kaikkineen tuokin osuus ehkä toimi kuitenkin ok. Sikäli että ns. suuri enemmistö, eli ne noin 3.8 miljoonaa 4 miljoonasta äänioikeutetusta suomalaisesta ei kuullut puheessa mitään outoutta.

Selostus vaikutti täysin normaalilta 15 min uudenvuodenpuheelta kaikin puolin. Enemmän se fiskaaliherrojen uhkailu fiskaalisella devalvaatiolla olisi jäänyt korvaan kaivelemaan.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Näin luulen itsekin. Silti se on virhe. Jos näitä ihan oikeasti kirjoitettaisiin niille 3.8 miljoonalle, niin näin pitäisikin tehdä - puhua väärin ja epätarkasti, ja tähdätä maksimaaliseen vaikuttavuuteen.

Tässä nyt kuitenkin kävi myös niin, että se porukka, joka näistä ymmärtää jotain, näki viestin myös. Jos esimerkiksi jonkin keskuspankin johtaja (mitähän Yellen tänään murahtelee) sotkisia inflaation ja pörssikurssien nousun keskenään, etukäteen valmistellussa paperissa, asiasta voisi nousta haloo.

Mikäli hyväksytään, että näiden ihmisten (hallitus ja avustajat) ei ole tarkoituskaan ymmärtää, mitä tekevät virkakoneiston ohjeistamana, niin eihän siinä mitään. Ei se silti hyvää signaalia mielestäni lähetä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Epäilisin niin, että hallitus on tarkoituksella ottanut sairaahoitajat ja kaupan kassat hampaisiinsa pakottaakseen ay-porukan suostumaan lomarahojen leikkaamiseen. Onnistuuko tuo, jää nähtäväksi.

Jos liitot ei lomarahoista suosiolla luovu, mikä estää hallitusta päättämästä asiaa ihan itse. Ei kai mikään, mutta vastuu kaikkien palkkaa leikkaavasta ratkaisusta olisi mukava jakaa työntekijäjärjestöjen kanssa.

Kilpailukykyloikasta puhumisella Sipilä sai jo paljon parkua aikaiseksi mikä ei varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta. Yksi mahdollisuus on, että puheella sisäisen devalvaation välttämisestä pyritään tarkoituksellisesti viittaamaan aiempaan nurinaan. Vaikutelma, että hallitus on tässä nyt tarjoamassa jotain parempaa kuin vaihtoehtona on tarjolla, jäi vähän turhan vahvaksi. Saattaa hyvinkin mennä kansassa läpi joka ei tiedä loppujen lopuksi taloudesta yhtään mitään.

Jore Puusa

Kirjoitat ""heilläonunelma"."
Kuullostaa suoralta 100% lainaukselta "MV" sivustolta.
Persuna tiedät, että ainoa todellinen asia puolueessanne ovat Putkosen kirjoittamat fraasit.
-
Rahalla ja taloudella ei Suomen tilanteen suhteen ole tekemistä, vaan ihmisten toivottomuuden, josta kumpuaa matala suorite. Ihmiset kiusataan ja kadehditaan hengiltä työpaikoilla ja se saa aikaan näköalattomuutta ja innovaatioiden esittämisen haluttomuutta. Kylllä tämä on ihmisen ominaisuuksiin sitoutuva kriisi, ei kauppakorkean pääsykokeen kysymys.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jore, kirjoittele sekavia horinoitasi omaan puheenvuoroosi, etkä tänne. Samalla toivotan sinulle muuten jaksamista ja hyvää loppuvuotta, ja toivon, että ne idiootit, jotka sinua ovat kertomasi mukaan kiusanneet netissä, lopettavat.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Poistin viestin, minkä ainoa sisältö oli mainostaa viestinkirjoittajan omaa tekstiä. Koska ne tekstit ovat pääsääntöisesti tylsiä enkä saa niistä mitään irti, katson, että jättämällä mainosviestin tänne tavallaan suosittelisin niitä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jos joku mainosti omaa tuotettaan tänne blogiisi, niin silloin teit oikein.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei tuotetta, vaan omaa kirjoitustaan.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Sipilän väärästä lääkityksestä lisää linkissä. Kuulisin mielellään arvostamani Huopaisen näkemystä - ollaanko tämäntyyppisissä ehdotuksissa oikeilla jäljillä...?

http://harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toimituksen poiminnat