jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kunniavelka on jo maksettu

Hallituksemme pitäisi sanoa, että turvapaikan hakijoiksi ilmoittautuvien erityisasemalle raja-asemilla ei enää ole tarvetta.

Rajalle saapuvien turvallisuus on jo kunnossa, eikä ole mitään mieltä tuoda enää Suomeen suuria joukkoja kielitaidottomia maahanmuuttajia. Tilanne on kestämätön, kun rajan takana on jonossa kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka uskovat pääsevänsä Suomeen.

Suurten massojen joukossa Suomeen yrittää myös järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella toimivaa ainesta.

Hallitus tekee todennäköisesti pikaisen esityksen maahanmuuton tiukentamiseksi siten, että Suomeen haluaville järjestetään todelliset kotoutumiskykykokeet.

Tällaisesta kokeesta puhui eduskunnan ulkoasiainvaliokunta jo vuosia sitten käsitellessään hallituksen linjauksia asiasta ja edellyttäessään muuttajilta "vähintään auttavaa kotoutumiskykyä." Suomi on jo hoitanut yleismaailmalliset velvoitteensa turvapaikkakriisissä.

Suomeen on tullut 30 000 muuttajaa, joista merkittävä osa on täysin kielitaidottomia ja ilman täkäläisen kulttuurin tuntemusta ja työpaikkaa. Suomeen tulleista 40 prosenttia on työttömänä vielä pitkänkin ajan kuluttua.

 

Mukaillen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (135 kommenttia)

Janne Suuronen

Koskakohan Kokoomuksen kukkahattuosasto rientää julkisesti lynkkaamaan Norjan rasistiseksi valtioksi (kun kerran uutinen oli Kokoomuksen lehdessä):
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/turvapaikkapo...

Demareiden, Vihreiden, RKP:n ja Vasemmistoliiton Norja-leimakirveiden näkeminen on jo selvä peli.

Ja ministerit Kokoomuksen Orpo etunenässä aloittavat taas kerran luettelemaan, mitä kaikkea Suomi ei voi tehdä koska kansainväliset sopimukset :) Aijai Norjaa, valtion kansainvälinen mainekin nyt menee ihan täysin. Moisista toimista. Kuulemma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan se myös ainakin keskustan Suomenmaassa ja Demokraatissa, onko kristillisillä lehteä ollenkaan?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tanska kuuluu. Tosin Tanska tajusi neuvotella erivapauksia itselleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Onko Tanska käännyttänyt turvapaikanhakijoita rajalla?
Mitä erivapauksia tanskalla on?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #27

Googlaa. On vähän off-topic.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Tässä osa siitä Norjan hallituksen listasta mitä on tarkoitus päivittää jatkuvasti ja 150-sivuinen ehdotus sisältää noin 40 muutosta. Nämä poimin Verdens Gang.no lehdestä 28.12.

* Pysyvän maassaoleskeluluvan saadakseen pitää maassa olla asunut viisi vuotta aiemman kolmen sijasta

*Oleskelulupa voidaan peruuttaa jos lähtömaassa tulee rauha tai olosuhteet sellaiseksi että turvapaikkaa ei katsota tarvittavan

*Suunnitellaan yksikköä joka voi myöntää tilapäisen oleskeluluvan ilman että lopullista päätöstä turvapaikan oikeudesta on vielä tehty.

*Vaatimus Norjan kielen taidosta ja yhteiskunnan sääntöjen osaamisesta, sekä itsensä elättäminen kolmen vuoden ajan ennen pysyvää oleskelulupaa.

*Kotouttaminen siten että myös 55-67 vuotiaiden pitää opetella norjaa ja yhteiskuntatietoutta.

*Viisumivapautta turvapaikanhakijoille tiukennetaan ja joka ei pysty esittämään tarpeeksi hyvää syytä hakemuksensa käsittelyyn Norjassa, voidaan käännyttää jo rajalla

*Norja voi käännyttää jo rajalla muiden pohjoismaiden kautta tulevat turvapaikanhakijat

*Väliaikaisen turvapaikan saaminen ei oikeuta pysyvän turvapaikan saamiseen eikä perheen yhdistämiseen

*Yksin tuleville alaikäisille annetaan turvapaikka siihen asti kun täyttävät 18 vuotta. Sen jälkeen arvioidaan onko jotain muuta ulkomaalaislakia minkä nojalla turvapaikan jatkamista tai oleskelulupaa voidaan myöntää. Kun alaikäinen on täyttänyt 18 häntä koskee samat säännöt kuin aikuista ja ellei riittäviä syitä ole turvapaikkaan voidaan häntä vaatia poistumaan Norjasta.

*Vaatimus neljän vuoden työskentelystä tai koulutuksesta Norjassa ennenkuin perheen yhdistäminen voi tulla kysymykseen. Lisäyksenä ehdotetaan että perheen yhdistäminen voidaan evätä jos hakija ei ole saanut pysyvää oleskelulupaa ja perheen yhdistäminen on mahdollista siinä maassa mihin perheellä kokonaisuutena katsottuna on vahvimmat siteet.

*Hallitus haluaa ottaa käyttöön maksukortit turvapaikanhakijoille käteisen rahan sijasta, estääkseen rahan lähettämisen ulkomaille

*Turvapaikkaoikeus voidaan estää mikäli on painavia syitä, esimerkiksi riittävät todisteet identiteetistä puuttuvat.

*Valitusaikaa kielteisistä turvapaikkapäätöksistä lyhennetään kolmesta viikosta yhteen viikkoon

*Hallitus ehdottaa muutoksia oikeuteen saada maksutonta oikeusapua ja poistaa oikeuden maksuttomaan oikeusavustajaan karkoituspäätöksissä

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä sitten niille tehdään jotka eivät läpäise kotiuttamiskykykokeet (mitä sitten lienevätkin)?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ilmeisesti sitten ei ole maahankaan asiaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Missä sinä niitä kotiuttamiskokeita pitäisit?
Integroitumiseen vaikuttaa olennaisesti yhteiskunta johon tulija on liittymässä ja miten häntä siellä vastaanotetaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #7

#7

Onhan tuossa kotouttamiskokeessa pointtinsa. Ainakin oikeasti maahan haluavat myös fokusoisivat tekemisiään.

Hyvin ovat muuten integroituneet nuo aiemmin mm ssa Somaliasta tulleet. Ovat olleet maassa jo vuosia, eikä osa puhu muuten sanaakaan Suomea., ehkäpä sitten pitäisi jokaiselle laittaa henkilökohtainen konsulttii ja avustaja + personal trainer auttamaan. Vaikkapa itikseen kannattaa mennä tekemään pikainen analyysi integroitumisen arkipäivästä.

Hieman off topic. Vuosaaressakin on kansan suussa jo katukin nimetty Mogadishun mukaan. Integraatiota sekin parhaimmillaan.

Mutta joo, nythän meillä on persuloiset hallituksessa ja nyt on hyvä ryhtyä tekoihin, tilanteen ja kannatuksen korjaamiseksi. Kun ei enää tarvi oppositiossa peukaloita pyöritellä. Reilu puoli vuotta mennyt ja mitäs Soini onkaan saanut aikaiseksi ?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #7

Vai niin. Väittäisin, että lukutaidoton kouluja käymätön ja työelämästä poissa koko ikänsä ollut integroituu huonommin kuin vaikkapa lukutaitoinen koulutettu työelämässä ollut, samantyyppisestä kulttuurista tuleva. Luonnollisesti yhteiskunta pystyy jotain asialle tekemään - mutta ei mitään kovin ihmeellistä tai käänteentekevää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Mihin niitä lukutaidottomia pakolaisia sitten laitetaan?
Sosiaalisetkin taidot vaikuttavat kotoutumiseen. Yhdenkin ihmisen tuella voi olla käänteentekevä merkitys.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Jos opettaa niille aluksi ruotsin kielen ja sitten totuttelee suomen kieleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

???
Siis kuitenkin kelpuutetaan.
Ruotsin kieltä on opetettu turvapaikanhakijoille ruotsinkielisillä paikkakunnilla.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä kysymys. Pakolaisleireille, ja kun tilanne rauhoittuu, takaisin lähtömaahan?

Väitän, että hypoteettisen luku- ja kirjoitustaidottoman 40-vuotiaan koko ikänsä kotona olleen naisen mahdollisuudet kotoutua "yhdenkin ihmisen tuella" ovat lähes olemattomat. Mutta saahan sitä mukavia ajatella ja toivoa, en minä sillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Mikä pakolaisleiri ottaa vastaan turvallisesta maasta tulevia?
Minä olen ystävystynyt sellaisen naapurirouvan kanssa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #15

Varmaan samantyyppiset leirit kuin mitä ovat ne maat, jotka ottavat vastaan turvallisesta maasta tulevia? Hienoa, että olet ystävystynyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Nyt en ymmärrä mitä maiden tyyppisiä leirejä tarkoitat.
Taidat olla nykytilanteeseen sitten aika tyytyväinen kun suurin osa on työkykyisiä miehiä. Heivaisit vain vaimot ja lapsensa pois?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #17

EDIT: jos kerran Suomi ottaa turvallisten maiden kautta saapuneiden hakemuksia käsiteltäväksi, se on melkoisen tyhmää touhua. Kysyit, mikä pakolaisleiri suostuisi ottamaan vastaan turvallisesta maasta saapuneita turvapaikanhakijoita. Olet oikeassa, ei varmasti mikään. Yksikään pakolaisleiri ei ole niin tyhmä ja vastuuton, että toimisi sillä tavalla. Kommenttini oli piikki tyhmille maille, jotka noudattavat Schengenin sopimuksen ja EU:n pakolaiskäytäntöjen tyhmimpiä ominaisuuksia. EDIT ENDS

Anyway, ärsytyskynnykseni meni sinne kasipuoleen, kun aloit satuilla käänteentekevyyksistä. Tiettyjä perustaitoja ei aikuisille hetkessä opeteta, ja integraatio kestää suurelta osalta sukupolven, parikin. Näin ainakin muualla. On haihattelua olettaa, että jokin olisi tämän suhteen muuttunut. Tosin en kyllä yllättynyt, että sitä nyt sinulta tuli.

Enkä muuten ole tyytyväinen nykytilanteeseen, sillä suurin osa tulijoista ei täytä kotoutumiskriteerejä. Sitähän me emme varmasti tiedä, kun edes yksinkertaista "osaatko laskea", "osaatko englantia", "mitä olet tehnyt työksesi", "oletko käynyt kouluja"-tilastoja ei ole.

Kiire ei siihen syynä ole. Parin A4:n rasti ruutuun-kysely ja muutava tarkentava kysymys, ettei ihan satuilu mene läpi, olisi hyvä alku, ja helppo järjestää.

Mistä muuten johtuu, että kukaan ei ole huomannut tekstini varsinaista tölväisyn kohdetta - ehkä tämä oli liian vaikea.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Ehkä se johtui siitä, että kirjoitit ulkoasiainvaliokunnasta, arvelen näet että sekoitit siihen inkeriläiset - muiden kotoutumisesta tuskin on keskusteltu siellä jo vuosia sitten.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Satuilu turvapaikkahakuhaastatteluisa tuskin menee läpi.
Jossa on kysymys siitä täyttääkö turvapaikkaan oikeuttavia pakolaiskriteerejä.
Kyllä aikuisetkin yleensä oppi nopeasti lukemaan.
Ei pakolaisleirit ota vastaan hylättyjä turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #24

Hei, katso tuo moderointiohje tuosta vierestä. Puhuttiin kotoutumiskykytesteistä, ettei ihan satuiluksi menisi tp-prosessi. Toteat itse, että tp-haastatteluissa keskitytään ainoastaan turvapaikkaan oikeuttaviin kriteereihin. Eli off-topic.

Hienoa, että aikuisetkin yleensä oppivat nopeasti lukemaan. Onko esittää tämän väitteen pohjaksi jotain faktaakin - esimerkiksi kotoutumisen ihmetarinoita tilastollisesti merkittävässä määrin?

Tiedän, että pakolaisleirit eivät ota vastaan hylättyjä turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Luulisin,että niissä hastatteluissa tulee esiin kielitaito ja ammatti ym. vaikka tarkoituksena on punnita Geneven sopimuksen mukaiset ehdot.
En oikein ymmärrä mitä tarkoitat; pitäisikö mielestäsi pakolaistatus korvata jollain kotouttamiskykytestin läpäisyllä?
Ja edelleen on epäselvää mihin hylätyt laitetaan.

Minun iranilainen ystäväni, suurperheen matriarkka, ei ole oppinut juuri suomea mutta pärjännyt kuitenkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Sehän on ollut käytännön sanelema pakko, että Unkari, Itävalta jne. Ruotsikin on joutunut päästämään niitä pakolaisia eteenpäin, jotka eivät ole halunnut hakea turvapaikka maasta. Tukholman joku poliisipäällikö ehti jo julkaista, että laittomat matkaajat laitetaan lukkojen taa, mutta ilmeisesti asiaa raukesi.
Minä tölväisen vastuuttomia EU:n päättääjiä jotka ovat lykänneet kaiken vastuun Välimeren yli rikollisten kuljetuksilla tulevista pakolaisista Italialle ja Kreikalle Dublinin sopimukseen vedoten, ja nyt vasta yrittää paniikissa jotain ratkaisua kun homma on täysin karannut lapasesta.
Minusta tässä vaiheessa tarvittaisiin jo Nato apuun ainakin Turkin rannikolle palauttamaan merihätäkuljetuksia jo lähtörannikkovesiltä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #20

Puuttuuko osalta median lukutaito ;)?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Tarkoittanet jotain EU-maata, mutta mikähän maa voisi olla kyseessä?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Käytäntöön soveltuvaa vastausta ei ole?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #25

Osuit oikeaan jo arvaamalla P. "Töölön Cincinnatus" L:n osuuden tässä.

Tilanne on lähes identtinen aiemman kanssa, määriä ja työttömyylukuja myöten, mutta 2002 oli normaalia pääministeriltä ja demarilta sanoa noin. Nyt jos sanoisi noin, joku tuohtuisi, valittaisi ja alkaisi selittää käänteentekevistä merkityksistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Voi ei, se sama Lippos-juttu on linkissä, jota en huomannut. Kiitän illan naurusta.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #11

Ainakin englantia puhuu melkein kaikki sujuvasti joten mistään beduiini-teltasta tuskin saapuneet...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #38

Minkä lähteen mukaan, vai oliko ironiaa?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #39

Tässä Saksan tilanne, joka kuulemma "kuorii kerman päältä":

"Zwei Drittel können kaum lesen und schreiben"

http://www.zeit.de/2015/47/integration-fluechtling...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #40

"Kaksi kolmasosaa tulijoista on lukutaidottomia". Mutta hei, yksikin ystävällinen ele voi olla käänteentekevä!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #41

Missä sellaista olet lukenut? Vaikka en saksaa osakaan, ymmärsin; "kaksi kolmasosa syyrialsisista koululaisista". Ei mikään ihme,että lapset eivät juuri voi käydä koulua pommitusten keskellä.
Mikä ihmeen ele on käänteentekevä?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #43

Totta, muksuista tässä kyse. Hyvä, että fakta tuli korjattua. Menin klikkiotsikkoharhaan - kuvittelin, että otsikko tiivistäisi jutun sisällön, mutta ei. Ok, lapsien tilanne on hyvin ymmärrettävä. Katsotaanpas vanhempia ihmisiä sitten:

Osaa lukea ja kirjoittaa yli 15-vuotiaista:
Afganistan 28,1%
Irak 78,5%
Somalia 37,8%
Syyria 84,1%
Lähde: CIA World Factbook

Kuten sanottu, olisi kiva nähdä jonkinlainen selvitys tulijoiden osaamistasosta. Osattaisiin ehkä vähän paremmin arvioida, kuinka paljon kotouttamiseen pitää budjetoida varoja. Samalla olisi hyvä selvittää, mikä on kotouttamisen rajahyöty. Resurssit ovat rajalliset, joten ne kannattaa käyttää huolella.

EDIT: p.s. edes jonkinlainen luku- ja kirjoitustaito on tietenkin hyvä alku, mutta siitä on pitkä matka kielen, ammatin ja kulttuurin hallintaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #45

Ei ole klikkiotsikkoharhaa, vaan tulkintasi on oikea.

Kyse on vuoden 2011 PISA- ja TIMSS-tutkimusten tuloksista eli käytännössä peruskoulun päästötodistusikäisistä tutkittavista (15-v), jotka ovat nyt kansainvaellusiässä. Kovin suurta eroa ei tietenkään ole myöskään aiempiin tutkimuskierroksiin eli vanhempiin kansainvaeltajiin.

Tulos on siis, että:

"Wößmann: ...Legt man die Ergebnisse der internationalen Schulleistungsstudien Pisa und Timss von 2011 – also für die heute 18-Jährigen – zugrunde, ergibt sich ein niederschmetterndes Bild: In Syrien schaffen 65 Prozent der Schüler nicht den Sprung über das, was die OECD als Grundkompetenzen definiert. In Albanien liegt die Quote bei 59 Prozent – gegenüber 16 Prozent in Deutschland.

ZEIT: Was heißt das konkret?

Wößmann: Das heißt, dass zwei Drittel der Schüler in Syrien nur sehr eingeschränkt lesen und schreiben können, dass sie nur einfachste Rechenaufgaben lösen können."

Ja nyt kyse on Syyriasta, jossa sentään oli jonkinlainen yhtenäinen koulutusjärjestelmä. Suomeenhan tulevat irakilaiset, afganistanilaiset ja somalit.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #45

En näe mitään estettä mitä varten koulutus ym. tietoja ei voisi tilastoida. Tiedot löytynevät tp-hakemustiedoista.
Luultavasti heikoimmin koulutetut ei kovin todennäköisesti ole niitä varakkaampia joilla on varaa maksaa rikollisille. Minä pidän kuitenkin nykyistä rahavaroihin perustuvaa karsintaa pahimpina epäkohtana johon pitäisi puuttu välittömästi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #7

Niin. Näin EU-kansalaisena voin kertoa, että miten pirun vaikeaa on integroitua toiseen EU-maahan.

Että kivitystuomioita raiskauden uhrille langettavat olisivat lähtökohdiltaan "helpommin assimiloitavissa"?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Tuomareitako kaikki ovat? Mitä varten pitäisi assimiloitua?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #47

Sinähän voisit kirjoittaa vaikkapa oman puheenvuoron siitä, kuinka kulttuurinen assimiloituminen ja integroituminen ei loppujen lopuksi ole tärkeää, koska muutenkin pärjää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #51

En ole sanonut, ettei integroituminen olisi tärkeätä ja siinä työ on keskeinen.
Kaupan myyjinä näkyy jo olevan jonkin verran maahanmuuttajia, eilen Lidlin kassalla oli sysimusta nuorukainen ja bussikuskinakin oli ulkomaalaistaustainen. Työttömyystilanne on iso ongelma ja tilanne on pahempi kuin mitä tilastot näyttävät.
Assimiloituminen taas on, että luopuisi omista kulttuuripirteistään niin, ettei erottuisi porukasta, esim huivin käytöstä luopumista.
Ihonväristään ja muusta ulkonäöstään ei kuitenkaan voi luopua,joten silmätikkuja kaipaaville niitä kuitenkin riittäisi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #69

Valitettavasti ei riitä, että osa, tai edes iso osa integroituu. Jos lähes kaikki eivät integroidu, siitä seuraa iso lasku yhteiskunnalle, mikä asettaa rajoittimen sille, kuinka paljon tänne voidaan ottaa a) turvapaikanhakijoita b) kuinka monelle voidaan turvapaikka myöntää c) kuinka monelle näistä voidaan luvata pysyvä oleskelulupa ja perheenyhdistäminen.

Emme tarkoita assimiloitumisella samoja asioita. Katson voivani pitää Star Wars-pipoa, vaikka muut pitäisivät lätkäpipoa. Ei se ole ongelma. Ongelma ovat ne kulttuuriset piirteet (vaikkapa naisten asemaan liittyen, tai uskonnolliset käytänteet), jotka haittaavat integraatiota tai aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia.

Koulukirjaesimerkkinä vaikkapa USA, missä ei eri kuppikuntien pyhäpäiviä erityisemmin kunnioiteta - assimilaatiohengessä siellä vietetään kansallisia vapaapäiviä kuten presidentin päivä, työn päivä ja kiitospäivä, ja tapaninpäivät, kiinalainen uusi vuosi jne on kylmästi pudotettu pois.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #71

Meillä on satoja tuhansia työttömiä jotka ovat enemmän tai vähemmän syrjäytettyjä.
Eriarvostava suhde naisiin haittaa tietenkin integraatiota.
Äidinkielestä luopuminen voi edistää assimilaatiota, mutta mielestäni äidinkieli on arvo jota kannattaa säilyttää.
Juutalaiset koulukaverini olivat lauantaina poissa koulusta, ei se ollut ongelma.
Minä taas en erotu katukuvassa, mutta en pidä itseäni kovin assimiloituna tähän yhteiskuntaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #47

Tahdoin kertoa, ettei EU-maasta toiseen EU-maahankaan ole ongelmatonta. Ei, vaikka on lievästi koulutusta, länsimaiset arvot ja lukutaitoa.

Voisin lisätä vielä Ruotsin Husbyn mellakoiden opin: ongelmana eivät olleet sotaa ja hirmutekoja paenneet tp-hakijat. Heillä on perspektiiviä asioihin, ja he olivat pääosin vain tyytyväisiä siihen, että voi elää ilman vainoa ja kuolemanpelkoa.

Ongelmaksi muodostuivat näiden tp-hakijoiden jälkeläiset, jotka eivät olleet nähneet sotaa ja hävitystä. He eivät ymmärrä, miksi on vaikeaa. Kotona pidetään kotimaan kielestä, kulttuurista ja kaikesta muusta kiinni. Koulu ei suju, syrjäydytään ja sitten turhautuneisuus leimahtaa aika ajoin ikävällä tavalla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #44

Historiallisesti katsoen mitkään rodut eivät ole missään maailman kolkalla täysin "assioituneet valtaväestöön", vaikka olisivat syntyneet maassa. Kaikissa Euroopan suurkaupungeissa - Lontoo, Pariisi Amsterdan, jne - on alueita, joissa asuu vaan määrättyyn etniseen ryhmään kuuluvia. USAn melkein jokaisessa kaupungissa on alueet mustille, kiinalaisille, meksikolaisille, jopa persialaisille -- chinatown, black neighborhoods, latino areas, jne. Monet näiden alueiden asujista ovat toisen tai kolmannen polven siirtolaisia. Jotkut eivät ole koskaan oppineet maan kieltä, vaikka valtiovalta kaikissa maissa on voimakkaasti tukenut rotujen sulautumista toisiinsa.

Jos joku luulee, että huonosti koulutettu syyrialainen, somali, jne ... sulautuu suomalaiseen yhteisakuntaan parissa kolmessa vuodessa, on pahasti erehtynyt. Suomen suurkaupubgeissa tulle olemaan asumaalueita, joissa asuu vaan maahanmuuttajia ja heidän jälkeläisiään --- hamaan tulevaisuuteen. Jotkut eivät opi suomenkieltä koskaan.

Suomen hallituksen täytyy selvittää perusteellisesti siirtolaisuuden haitat ja hyödyt, että suurilta virheiltä vältyttäisiin.

PS. Margaret, minä en käynyt koulua launtaisin!!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #93

Mitä tarkoitat "rodulla"?
Minäpä kävin lauantaisinkin koulua ja sain nauttia kolmen kuukauden kesälomista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni suomalainen on ehkä luullut, että meilläkin on jo vuosia ollut tällainen säädös:
"Muista Pohjoismaista tulevat turvapaikanhakijat voidaan käännyttää rajalla, jos ei ole erityisiä perusteita käsitellä hakemusta Norjassa."

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Kunniavelka on jo maksettu''

Ei ole!

Suomen pitää Viron kunnian ja Suomen vapauden puolesta antaa vielä 10 -vuotta myydä alkoholijuomat Suomeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tällaisesta kokeesta puhui eduskunnan ulkoasiainvaliokunta jo vuosia sitten käsitellessään hallituksen linjauksia asiasta ja edellyttäessään muuttajilta "vähintään auttavaa kotoutumiskykyä."

Löytyisiköhän lähde, tai ei kai kyseessä olleet inkeriläiset?

http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/politiikka/1465...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Bingo! Linkkihän oli jo alkuperäisessä, mutta puhiksen GUI on sen verran kökkö linkkien osalta, että ei ihme, jos jää huomaamatta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Inkeriläiset ovat ns. palumuuttajia ei mitään turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tarkoitatko sitä, että osan Suomeen aiemmin tulleista inkeriläisistä Suomi - toki Stalin ohjauksesta johtuen - palautti takaisin N-liittoon?
Vai tarkoitatko Ruotsin vallan aikaisia tilanteita inkeriläisten asuttamisessa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Inkeriläiset

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomella ei olisi mitään ongelmaa maahanmuutossa, jos kaikki tulijat olisivat inkeriläisiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #94

Eiköhän sieltä jo kaikki vähänkin inkeriläiset tulleet, ja ulkoministeriön 1999 tekemän tutkimuksen mukaan sopeutuminen sujui odotettua huonommin.

Lipposenkin mukaan tietynlainen moraalinen velvoite oli täyttynyt.

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/1234567...

(s. 6, teksti taitaa olla painettua kun ei kopioidu)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #100

Joo, pdf-tiedosto, joka on skannaus työstä - eli ei ole tekstinä itse tiedostossa. Sivu 23->. Ilman kielitaitoa todella vaikeaa integroitua. Näin käy nytkin, kaikesta fantsuttelusta ja yrityksistämme huolimatta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #101

Kommunikointimahdollisuus on integroitumisen perusta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #102

Jep, ja kun sitä ei ole, syrjäytyy suurella todennäköisyydellä - ihan kuten toteutuneista tilastoista voi päätellä, ja ihan kuten tulee käymään nyt maahan jäävillä turvapaikan saajilla ja isolla osalla heidän seuraavastakin sukupolvesta.

Todennäköisesti vain kohtalaista englantia ja tunnistettavan koulutuksen/työkokemuksen omaavat tulevat integroitumaan. Muista tulee hyvällä tsägällä kotiäitejä, työvoimakoulutettavia ja suomenkielikurssilaisia. Huonolla tsägällä syrjäytymisen lieveilmiöihin ajautuvia - uskonnollinen fundamentalismi, mielenterveysongelmat, pikkurikollisuus, päihdeongelmat ovat ilmeisiä vaaroja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #103

Voihan kieliopetusta tehostaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #104

Juu voi. Eihän se kestä kuin viisi vuotta auttavaan, kymmenen vuotta kohtalaiseen kielitaitoon. Toki jos lähdetään luku- ja kirjoitustaidottomasta liikkeelle, voi alku olla vähän hankalampaa. Siinä ajassa tuollainen kolmekymppinen tulija on muuttunut nelikymppiseksi tulijaksi, ja ollut työelämän ulkopuolella ehkä lyhyitä pätkä- ja hanttihommia lukuunottamatta jo hyvin pitkään. Työllistymismahdollisuudet ovat kertaluokkaa huonommat kuin suomalaisella pitkäaikaistyöttömällä. Kuten yllä sanoin, huonosti tämä tulee menemään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #105

Kielen oppimisen alku ei ole lukutaidottomalle sen hankalampaa ja kirjoitustaito voi siinä samalla oppia. Oppihan lapsikin puhumaan vaikka useampi kieli rinnakkain ennen kuin oppii lukemaan. Jos kohtalaisen kielitaidon oppiminen kestää kymmenen vuotta, silloin opetusmenetelmät ovat pahasti pielessä.
Suomalaisella pitkäaikaistyöttömällä ei juuri ole työllistämismahdollisuuksia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

# 36

Paluumuutto olisi edellyttänyt että olisivat olleet edes suunnilleen ennen sodan loppua tai niillä main syntyneitä, mutta sieltähän tuli Inkerin kieltäkään osaamatonta jälkipolvea. Yksi ja myöhemmin kaksi suomalaista alkuperää olevaa isovanhempaa riitti. Jotta Manu olisi voinut harkita mitä hövelisti lupasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #107

Niinpä, kuka sen "paluumuuton" loppujen lopuksi keksi, vaai oliko Manun oma idea?
Joka tapauksessa turvapaikanhakijat ovat ihan eri asia, eikä sillä ole mitään tekemistä kunniavelan kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #108

No näin siitä kirjoitetaan:

Inkeriläisten paluumuutto todellakin alkoi kuin yllättäen. Presidentti Mauno Koivistolta kysyttiin ulkomaantoimittajien lehdistötilaisuudessa inkeriläisten muutto-oikeudesta Suomeen, jolloin Koivisto totesi heitä voitavan pitää suomalaisen syntyperänsä takia "takaisinmuuttajina". Virkamieskoneisto rytkähti käyntiin ilman lainsäädäntöä ja ohjeetkin laadittiin jälkikäteen.

- Turvapaikanhakijat ovat luonnollisesti eri asia.

http://www.inkeri.com/kesak11.html

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #112

Koivistolle sattui ja tapahtui. Ehkä ihan hyvä, että presidentin tehtävä muutettiin lähinnä seremonialliseksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #113

Josko huomasi itsekin mitä tuli tehneeksi ja mitä jätti tekemättä. Sotakorvauksetkin oli maksettu mutta eikun lähialueyhteistyösopimus ja itänaapurille vuosittaista rahaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #115

Jospa luuli vielä saavansa lähialueet takaisin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #116

Ehei, kyllä siinä vaan lahjoitettiin Venäjälle rahaa, jonnekin Komin tasavaltaankin joka ei edes ole lähialuetta. Kerran taisi Viro vähän muodon vuoksi saada, ja siinä se.

Eipä Manu kysellyt edes Petsamoa takaisin vaikka Jeltsiniltä olisi voinut Jäämeren sataman saadakin.

http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=9...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #118

Ihan hyvä, että ei pyydelty. Jälleenrakennus- ja korjauskustannuksien järkyttävä koko.

Enemmän minua ärsyttää ulkopolitiikan sijaan taloudenpito. 90-luvun laman ainekset kokattiin 80-luvulla inflaationvastaisessa taistelussa ja EU-yhteensopivuutta valmistellessa.

Puntila, Koivisto, Kullberg, Sorsa.... ja sitten puolestaan heidän kasvattinsa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #119

Rajantakaisesta Karjalasta valtavat kustannukset kyllä, mutta ei se Petsamon alue suuri ole ja samalla olisi auennut pääsy arktisiin projekteihin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #121

Vastustan kaikkia arktista luontoa häiritseviä projektejä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #130
Juha Kuittinen

Pakolaiskiintiöt käyttöön tai vastaavasti vapaaehtoinen pakolaisvero kirkollisveron tapaan ja kiintiö määräytyisi sitä kautta.

Ja Suomella on jo nyt mahdollisuus kieltäytyä vastaanottamasta laittomasti maamme rajoille saapunutta porukkaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niitä kiintiöpakolaisiahan ns. maahanmuuttokriittiset vastustivat vielä viime keväänä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Niinkö? Lähinnä näin kyllä pakolaiskiintiön kasvattamisen vastustusta. Mutta sehän ei varsinaisesti edes ole on-topic, koska a) tulijat tulevat muulla kuin kiintiöverukkeella b) rajan yli lappaavat eivät kuulu kiintiöihin muutenkaan.

Oletan avaajan tarkoittaneen, että pitäisi olla kiintiöt, jonka jälkeen "ei turvapaikkaprosessia" olisi automaattinen ratkaisu.

On päivänselvää, että koko järjestelmä on menossa remonttiin. Tulijat eivät nimittäin kesken lopu. Mutta sitä ennen pitää fantsutella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #50

Aivan, kyse oli kai joistakin sadoista.
Ei taida EU:n rahkeet enää riittää remonttiin omin päin.

Niko Sillanpää

Ei Lipponen olisi noin voinut todeta edes vuonna 2002, jos kyseessä olisi ollut jokin kanonisoiduista kunniavelkaryhmistä, joilla on olennaisesti enemmän uhriuspääomaa kuin inkeriläisillä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Huomioiden Lipposen syvän analyyttisen pohdinnan ja keskustelevan, kaikkia kuullaan-tyylisen Suomen rahaliiton jäsenyysdebatin, en yllättyisi, vaikka hän olisi niinkin voinut tehdä.

Jari Nyberg

Yksinkertainen kysymys yksinkertaiselta ihmiseltä. Suomea ympäröivät joka puolelta turvalliset rajat ja maat. Miten on mahdollista, että tänne siitä huolimatta tullaan hakemaan "turvaa"? Tähän yhteen ja yksinkertaiseen kysymykseen en ole saanut vielä ainuttakaan vastausta. Mutta ehkäpä nyt tärppäisi?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Turvapaikkaa saa hakea, mistä huvittaa, mutta vain kerran Schengen-alueelta. Teoriassa sitä pitäisi hakea ensimmäisestä turvallisesta maasta, mutta jos ei ole hakenut, niin sitten ei ole hakenut.

Koko Schengen on tyypillinen Eurooppahölmöjen suunnitelma - ei edes kuviteltu, että ulkoraja voisi pettää, joten eivät arvanneet, mitä siitä voisi seurata kriisien ja elintasokuilujen aikana - massiivinen muuttoliike kohti hyvän sosiaaliturvan ja perheenyhdistämiskäytäntöjen onneloita.

Jari Nyberg

Eli tänne tulevia voitaisiin periaatteessa aivan huoletta nimittää elintasopakolaisiksi. Ovathan he saapuneet tänne monenkin turvallisen maan yli ja silloin tavoitteena ei voi olla mikään muu kuin oma elintaso ja sen maksimaalinen parantaminen. Kysymys kuuluukin, että miksi me olemme luoneet täällä Suomessa sellaisen järjestelmän, että meillä on tuollainen vetovoimatekijä?

TEM on laskenut, että jo nykyisten tulijoitten hoiteleminen nykylakien puitteissa maksaa noin puolitoista miljardia. Sen me voimme hoitaa varsin kivuttomasti lopettamalla lapsilisät kaikilta. Tässä mielessä kinastelu 30 miljoonan eläkeleikkauksista kuulostaa lähinnä huonolta vitsiltä. Viisain leikkauskohde saattaisi olla kulttuuri. Saattoihan tämä "Meillä on unelma"-tapahtuma laittaa liikkeelle koko kansainvaelluksen. Maksakoot ne, jotka ovat ikkunan rikkoneetkin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #111

Demokratiassa käy valitettavasti niin, että äänekkäin mielipide, joka sattuu jostain syystä sopimaan toimittajien suuhunkin, nousee kaikkien jos ei siunaamaksi, niin ainakin sietämäksi. Sitten se toteutetaan. Luonnollisesti virheitä tehneiden moittiminen on aina jälkiviisautta (jos siis edes päästään virheen myöntämiseen asti).

Tämä koskee EU:n piiriin kuuluvia sopimuksia, rahaliittoa, maahanmuuttoa, NATO-jäsenyyttä, Neuvostoliittoa ja tsiljoonaa muuta vastaavaa.

On helpompaa löytää ns. kontrattavia ihmisiä (melkein aina väärässä) kuin guruja (melkein aina oikeassa).

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EU on kyvytön ratkaisemaan siirtolaiskriisiä; Hotspotit ja taakanjako ovat tyhjää puhetta ilman tekoja.

Niinpä ratkaisuksi tulee muodostumaan rajavalvonnan tiukentaminen ja raja-aitojen rakentaminen. Tällöin siirtolaisvirrat tyrehtyvät merkittävästi ja siirtolaiset tulevat jäämän jumiin välimeren maihin.

mm. Ruotsi aloittaa id-kontrollit 4. tammikuuta Juutinrauman sillalla julkisen liikenteen osalta. Tanska palauttaa rajavalvonnan Saksan vastaiselle rajalleen 1. tammikuuta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n virkamiesten toiminta on ollut tässä(kin) asiassa kädetöntä. Turhan ja järjettömän kokoustamisen asemasta tekoja, kiitos. Kummasti muuten tuolla entisen Itä - Euroopan puolella on konkretia ymmärretty ja nopeasti, eikä siellä ole ongelmia maahantulleista päässyt syntymään. No, tuollainen touhu ei tietenkään palvele sitä työvoimapulan paikkaamista, eikä pakolaisilla tehtävää businesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Unkarissa on ollut vaikeita ongelmia läpikulkuliikenteen kanssa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #89

Unkari on käytännössä onnistunut eliminoimaan siirtolaisuuskriisin ongelmat. Muut Euroopan maat imitoivat salaa näitä toimenpiteitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #125

Rakentavat salaa pikkilanka-aitoja vai?
Onko Unkari jo onnistuneesti kotouttanut vastaanottamansa turvapaikanhakijat?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tästä lopputulemana seuraa matkustajaryntäys lauttaliikenteessä ja itärajalla - sekä Helsinki-Vantaalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

#55
Keskelle Välimertako rakentaisit aitoja?

Niko Sillanpää

Moralisoiva sössötys on lapsellista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mielummin vähän lapsellinen kuin itsekäs paskiainen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #63

No niin, tavanomainen "osallistuin saadakseni taas naamani näkyviin, vaikka minulla ei ollut mitään järkevää sanottavaa"-kommentti. Kirjoittele johonkin muualle jatkossa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #63

Kyllä, niin itsekäs paskiainen olen, että mielestäni Afganistanin, Somalian ja Irakin yhteensä noin 75 miljoonaisen väestön sosioekonomisten ongelmien hoito ei kuulu suomalaisten (5,5 miljoonaa asukasta) kollektiivisen vastuun tai muunkaan toiminnan piiriin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #63

Olen senverran itsekäs paskiainen, että säilyttäisin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan.

Onnellista uutta vuotta kaikille, rotuun, uskontoon tai puoluekantaan katsomatta!

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Juhani Huopainen. Varmaan jokainen Puheenvuorossa kirjoittava perussuomalainen on kauhistellut nykyistä turvapaikkamenettelyä Suomessa. En oikein tajua miksi, sillä jos haluatte muutosta, niin se on teistä itsestänne kiinni toiseksi suurimpana eduskuntapuolueena. Eikö puolueen johto kuuntele kenttää vai pyritäänkö näillä kirjoituksilla vain estämään kannattajien katoa puolueesta ilman, että tarvitsisi tehdä mitään?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

"Varmaan jokainen Puheenvuorossa kirjoittava perussuomalainen on kauhistellut nykyistä turvapaikkamenettelyä Suomessa."

Sitä on kauhisteltu ympäri puoluerajojen, myös ns. "Maahanmuutto on uusi Nokia"-ryhmittymän puolelta.

"En oikein tajua miksi, sillä jos haluatte muutosta, niin se on teistä itsestänne kiinni toiseksi suurimpana eduskuntapuolueena."

Valitettavasti EU-säännöt sitovat Suomea. Porsaanreikien löytäminen niistä ja muiden maiden saaminen ns. ruotuun ei ole kovin yksinkertainen temppu. Norja ja Tanska voivat toimia paljon vapaammin käsin. Toiseksi suurin puolue ei ole sama asia kuin ehdoton enemmistö ja hallituksen kanta.

Jos jokin asia on ollut retuperällä pitkiä aikoja ja media suhtautuu asian korjaamisyrityksiin äärimmäisen vihamielisesti (Usarin, MTV:n, Iltalehden, Hesarin, Ylen jatkuvat soittelut milloin millekin "dosentille", onko perustuslain/kansaínvälisten sopimusten/ihmisarvon ym vastaista ja rasismia) eivät helpota tilannetta.

"Eikö puolueen johto kuuntele kenttää vai pyritäänkö näillä kirjoituksilla vain estämään kannattajien katoa puolueesta ilman, että tarvitsisi tehdä mitään?"

Toki tuo on mahdollista. On myös mahdollista, että kun puolue ja sen johto tekee jotain (mm. Suomen perustan maahanmuuttokustannusarviot, Hanna Mäntylän esittelemät politiikan tiukennuslinjat, hallituksen monikohtainen tiukennusohjelma), ne eivät saa huomiota joukkoviestimissä.

Joukkoviestimet ovat toimineet surkeasti tässä asiassa. Siksi kuva asioiden tilasta on suurella yleisöllä väkisinkin puutteellinen.

Olisiko persut voineet tehdä ns. enemmmän tilanteen korjaamiseksi - ehkä, mutta tuskin. Itse nostaisin syyttävän sormeni joukkoviestiemien fantsuttelua kohtaan. Niistä ei ole ollut mitään apua - päinvastoin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#61

Tuo on ihan niinkuin sanot :

""Valitettavasti EU-säännöt sitovat Suomea. Porsaanreikien löytäminen niistä ja muiden maiden saaminen ns. ruotuun ei ole kovin yksinkertainen temppu. Norja ja Tanska voivat toimia paljon vapaammin käsin. Toiseksi suurin puolue ei ole sama asia kuin ehdoton enemmistö ja hallituksen kanta.""

Kuitenkin pari juttua :

EU han ollaan me. Ei EU ole suinkaan jotain ulkopuolista, ihan samassa veneessähän ovat muutkin EU maat. Toisten jäsenmaiden johtajat vaan ovat ottaneet ongelmien hoitoon nopeasti erilaisia ja tehokkaita ratkaisuja. Esimerkkinä : Ei ongelmia Riikassa, Tallinnassa, Prahassa jne. Taakan jaostako on kysymys, vai ovatko toiset EU ssa tasa-arvoisempia kuin toiset, vai onko kaikilla mailla omat sisäiset säännöt. Tai sitten ihan yksinkertaisesti, viisaus on karannut Suomesta sinne muualle EU hun ?

Mutta joo, perinteet velvoittavat. Suomalaisen poliitikon on oltava johonkin suuntaan rähmällään. Jos ei muuten, niin saahan sieltä EU sta kivan suojatyöpaikan ts. viran ja kellon.

Suomen hallitus ei mielestäni voi jatkuvasti paeta kyvyttömyyttään ja velvollisuuksiaan " jonkun muun " selän taakse voivottelemaan ja kurkkia sieltä. Eihän me sentään onneksi ihan vielä olla liitovaltiossa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #91

Jos Suomessa ei olisi asumisperusteista sosiaaliturvaa ja löysää suhtautumista perheenyhdistämiseen, tänne ei tulisi kukaan, koska täällä työllistyminen ja itsensä elättäminen ilman yhteiskunnan tukiaisia erityisesti matalan koulutus- ja osaamistason matalapalkkatöissä on kohtalaisen vaikeaa.

Tämä on se hinta, mikä maksetaan siitä, että meillä on asiat olleet kohtalaisen hyvin - tänne halutaan tulla. Luonnollisesti asiaa ei voi korjata, koska joku sössöttää, että "kv-sopimukset, perustuslaki", ikäänkuin niitä ei voisi muuttaa tai kiertää.

Niin kauan kuin kailotetaan, että rikkaus, voimavara ja uusi Nokia, vakavasti otettavaa hyöty/haitta-keskustelua ja asianmukaista budjetointia ei tapahdu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #95

#95

Kysymys onkin siitä, kuinka pitkälle hallituksella riittää osaamista ja kykyä tulkita ja korjata lakeja sekä asetuksia.

Olennaiseen keskittymisen asemasta hallituksessa istuvat kuitenkin huutavat päät täristen ja silmät kiiluen työvoimapulasta ja Suomen velvollisuuksista osallistua hädänalaisten auttamiseen. Kukaan ei kuitenkaan aktiivisesti edes yrittänyt torjua maahantulevia tuntemattomia riskitekijöitä, jotka aiheuttavat miljardikustannukset. Aivan on tuoreessa muistissa vielä jonkun tupaillan tai tätikerhon lämpimäisideointi oman kodin luovuttamisesta jne.. Pantiin vielä ihan mainoskin, irtopisteiden toivossa, nettiin, sitten kaikki näkevät, kuinka fiksuja, kansainväisiä ja osaavia Kepuleissa ollaan. Tätä soppaa maistellaan vielä pitkään.

Eikä se Soinikaan hallitukseen päästyään ole kovin voimallisesti ajanut lupaamiaan asioita. Tai sitten olen vaan nähnyt unta jostain Jytkystä ja siihen johtaneista syistä.

Ehkä ne Soinin maineteot jossain vaiheessa pompsahtavat esille ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Puolue joka on hyvin vähän "mamukriittinen" on tämän hetken gallupkunkku Suomessa.

Mitä tämä kertoo suomalaisten asenteista maahanmuuttajia kohtaan?

Kenties asenteet eivät olekaan niin synkän vihamielisiä kuin mitä voisi päätellä joidenkin ääriajattelijoiden vihapuheista ja vihateoista?

Toisaalta mamuvihaa vihaa lietsovat puolueet ja sillä tavalla viimeaikaisissa vaaleissakin menestyneet puolueet eivät nyt, juuri tällä hetkellä, ole gallupeissa menestyneet, vaikka ns. ongelma on viime vaalien jälkeen moninkertaistunut.

Kenties tämä maamme ei olekaan niin synkän rasistinen kuin mitä edellisten vuosien aikana somessa esiintyneet vihapuheet ja vihateor ovat antaneet ymmärtää.

Kenties kukkahattutädeillä ja suvakeilla, sekä myös "mukasuvakeilla", on enemmän kannatusta kansan syvissä riveissä kuin mitä on kuviteltu.

Hyvä Suomi!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Otat persujen kannatuslukeman laskun ja vedät siitä johtopäätöksen, että Suomessa suhtaudutaan myönteisesti maahanmuuttoon? Ehkä todennäköisempää on, että tp-hakijatulvan myötä PS:n kykyyn korjata tilanne ei uskota, ja kannatuslasku johtuu siitä.

Asia olisi selvinnyt vaikkapa sillä, että katsoisit suoraan, mitä mieltä maahanmuutosta ollaan:

Eurobarometri-kyselyn mukaan EU-maiden kansalaisten mielestä maahanmuutto on kaikkein isoin ongelma EU:ssa - Kreikan kriisiä ja työttömyyttäkin isompi ongelma. Tämä siis viime keväällä, jolloin tilanne ei ollut vielä edes lähtenyt lapasesta.
http://uutismaailma.com/kansalaisten-mielesta-eun-...

Suomalaiset mielipidekyselyt kertovat myös samaa:
"Valtaosa suomalaisista vaatii tiukempaa linjaa turvapaikkahakemusten hyväksymisessä, selviää Helsingin Sanomien kyselystä. Täysin tai osittain samaa mieltä asiasta on lähes 70 prosenttia vastaajista.

Enemmistön mielestä turvapaikan saaneella pitäisi ainakin alkuun olla alempi sosiaaliturva kuin syntyperäisellä suomalaisella. Lisäksi hänen pitäisi kyetä elättämään koko perheensä, ennen kuin perheen yhdistämistä voisi anoa."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102020541191_u...

Mikä on oma käsityksesi, mistä kommenttisi heikko logiikka johtuu - onko se toiveajattelua, politikointia vai tahatonta? Entä mikä on reaktiosi tekstin alkuperään - oletko jo valmis tuomitsemaan demarit ja Paavo Lipposen "synkän rasistiseksi", "synkän vihamieliseksi" ja "mamuvihaa lietsovaksi puolueeksi"?

Vastaa kunnolla. Jos et pysty, kommentoi jatkossa muualle.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Vastaa kunnolla. Jos et pysty, kommentoi jatkossa muualle."

Huopainen, Usarin kommentoinnin helmeyttä on erilaiset näkökulmat, ronski väittely ja taitava kettuilu. Suosittelisin tuota taitavan kettuilun opettelua, koska keskustelet usein kuin takalistoon ammuttu karhu. Ei tämä ole niin vakavaa.

Mitä tulee aiheeseen. Uskon, että perussuomalaisesta äänestäjistöstä on paettu maahanmuuttonäkökulmasta katsottuna vähintään kahdesta syystä: Osa tajusi, että pienituloisten ja duunarien asiat ovat sittenkin tärkeämpiä perusarjessa kuin maahanmuuttokysymys, josta tulikin perussuomalaisten ydinasioita. Tuo ryhmä varsinkin on nyt palannut demareiden tueksi.

Toinen ryhmä ei pidä maahanmuuttopolitiikkaanne läheskään yhtä kovana kuin olisivat toivoneet. Tämä jälkimmäinen on vaikea ryhmä kenenkään miellytettäväksi. Heille ei riitä mikään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #73

Samaa mieltä molemmista kohdista:

1) Kyllä, nuo ovat usarin helmeyttä. Valitettavasti en näe Börjen tai Kuuselan antien niitä edustavan. Molemmista minulla on vuosien kokemus. Juuri sen takia, että tämä ei ole "niin vakavaa", en näe tarpeelliseksi täyttää keskusteluketjuja roskalla.

2) En nyt tiedä, oliko tämä aihe. Aihe oli alunperin a) tp-kriisi ja mitä sille tehdä sekä b) Lipposen lausumahistoria ja politiikan kaksinaismoralismi - Lipponen on "valtiomies", mutta sama teksti toisessa hetkessä on umpimielistä rasismia. Oliko tähän jotain kommentoitavaa?

Sitten varsinaiseen kommenttiisi - samaa mieltä. Heikko talous saa ihmiset takertumaan "jatkamme velanottoa emmekä leikkaa"-linjalle, mikä ajaa ihmisiä demareihin, etenkin PS:stä. Samaten maahanmuuttopolitiikka on kuten kuvailit.

Lisäisin ehkä vielä EU- ja eurokysymykset - Kreikka3, eurossa pysyminen ja EU-sääntöjen noudattaminen jatkuvat, vaikka PS on hallituksessa. Ehkä joillekin liikkuville äänestäjille tämä on yllätys, mutta niille, jotka ymmärtävät kolmen puolueen hallituksen linjan olevan jotain muuta kuin yhden hallituspuolueen puolueohjelma, tämä ei ole yllätys.

Ymmärrän oikein hyvin monia pettyneitä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #75

Osa on selvästi ay/kolmikanta-henkisten kannatussiirtymää ps:sta, kok:sta ja kesk:sta sdp:hen, mutta ps:n osalta huomattava osa on myös siirtymistä nukkuvien puolueeseen.

Kannatusluvut tuskin paljon tästä muuttuvat ps:n kannalta paremmiksi, ellei tule jokin odottamaton käänne parempaan taloudessa. Kansainvaellustilannehan voi nykypremisseillä vain muuttua pahemmaksi. Mikään puolue ei ole koskaan suorittanut sisäistä devalvaatiota vaalivoittoisasti. Mikä on toisaalta aivan oikein, koska sisäisen devalvaatio on perustavanlaatuisesti huono idea.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #77

"Kannatusluvut tuskin paljon tästä muuttuvat ps:n kannalta paremmiksi, ellei tule jokin odottamaton käänne parempaan taloudessa."

Tuossa on sellainen ristiriita, että PS on osaksi lamailmiö. Jos talous muuttuu paremmaksi, ei esimerkiksi maahanmuutto herätä yhtä paljon huolta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #78

Hyvä pointti: PS:n kannatuksen kova ydin on eurokriisiin ja sen aiheuttaneisiin kyllästyminen + maahanmuuttoon muutenkin kuin hyssyttelemällä tai fantsuttelemalla suhtautuvat.

Mikäli eurokriisi päättyisi ja talous paranisi, EU- ja euroskeptisyys vähenisi äänestäjäkunnassa selvästi. Valitettavasti, koska ei yhden kriisin päättyminen tarkoita sitä, etteikö seuraava olisi jo ovella. Euroalue tulee vielä pitkän aikaa kulkemaan kriisistä kriisiin. Vasta puoli vuotta kun viimeksi jännätiin, lähteekö Kreikka vai ei.

Nyt on Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa "populistivasen" hallitusvastuussa, Tanskassa vähemmistöhallitus "kansallismielisten" tuella.

Pankit pääomittamatta euroalueella, luottotappiot kirjaamatta, Euroopan keskuspankki tehnyt jo lähes kaiken, mitä tehtävissä on, valtiot edelleen velkaisia, euroliittovaltiota ei näy eikä kuulu, ja olemassaolevatkin suunnitelmat vesittyneet pitkin 2015. Sitten on tämä tp-kriisi, mikä tuskin yhteishenkeä kovasti kohottaa.

Tälle hallituskaudelle sattuu Euroopassa vielä monenlaista, mark my words.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #78

"PS on osaksi lamailmiö."

Se osa on kyllä hyvin pieni. Nousu ja "jytky" tulivat aikana, jolloin rivikansalaisella ja julkisella sektorilla ei ollut lamasta kovinkaan paljon konkreettista haittaa. Kreikka-1 käytännössä teki "jytkyn".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #80

Joo, pidin myös tuota Petran kommenttia sinällään typeränä, mutta laajemmin se on totta. Suomen talouden kehitys on erittäin riippuvainen euroalueen talouskehityksestä. Jos euroalue on kriisissä, Suomessa menee huonosti. Siksi sekä eurokriisikuviot (tukipaketit, hätäkokoukset, "etelänvetelä"-keskustelut) että Suomen heikko talous esiintyvät samanaikaisesti.

Luonnollisesti mediaani äänestäjä ei näe kovin paljon syvemmälle, ja kun itsellä menee hyvin, äänestellään eurokriittistä puoluetta, joka vastustaa muiden maiden kriisitukemista, ja kun itsellä alkaa lopulta mennä huonosti, äänestellään vasemmistoa ja muita edunvalvojia.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #81

Mainittakoon vielä, että julkisella sektorilla työskentelevät ovat yhä suuremmin joukoin juosseet tässä tilanteessa sdp:n helmoihin ymmärrettävistä syistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #75

Asuinmaassani sanottaisiin:

Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

Petra.

Olet näköjään oivaltanut asian.

Lisäisin tähän vielä sen verran että osa perussuomalaisista on varmaan säikähtänyt näitä Immosen kirjoituksia, sekä polttopulloiskuja ja huppumiehiä, eivätkä niiden takia halua enää samaistua perussuomalaisiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Otat persujen kannatuslukeman laskun ja vedät siitä johtopäätöksen"

Taisin ottaa esiin demareiden gallupnousun, sekä sen etteivät demarit reroriikassaan suhtaudu millään tavalla vihamielisesti maahanmuuttajiin, vaikka sillä tavallahan sitä kannatusta olisi kerättävissä, jos suhtautuminen olisi niin vihamielistä kuin mitä esität.

Se että nykytilanne, turvapaikanhakijoiden määrän kasvu, on tuonut esiin puutteita lainsäädännössä, jotka on korjattava, on yleinen huomio kaikissa puolueissa Suomessa ja muualla. Se johtaa tarpeellisiin toimiin lainsäädännössä, eikä sillä ole mitään tekemistä muukalaisvihan, yleisen mielipiteen, tai polttopulloiskujen kanssa.

"Vastaa kunnolla. Jos et pysty, kommentoi jatkossa muualle."

Minä pyrin aina vastaamaan niin hyvin kuin pystyn.
Jos laatu ei ole sinusta riittävä, en mahda asialle mitään.

Toistaiseksi kommenttini ovat kelvanneet kaikille muille kuin sinulle, edes Tossavainen ei ole vielä toistaiseksi bannannut minua, mutta sinullahan on siihen toimeen aina oma oikeutesi ja valta siihen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sorry, minun virheeni - puhuit demareista. Silti, persujen kannatuslasku on de facto sama asia kuin demareiden kannatuksen nousu. Lisäksi, esittämäsi logiikka ei pelaa, koska esitin jo ns. yleisen mielipiteen lukemat maahanmuuton osalta. Sinulla on vakaa käsitys ja toiveajattelu PS:stä rasistipuolueena ja näet demarien nousun olevan sen ansiota. Se on sinun käsityksesi, ja se tuntuu olevan suosittu ajatus. Siksi käytinkin Lipposen tekstiä tässä mukaillen. Onko SDP ja Lipponen pimeää rasismia ja vihamielisyyttä siis?

Arvaa, kuinka paljon minua kiinnostaa, kenelle kommenttisi kelpaavat. Minulle ne eivät varsinaisesti kelpaa - olen niiden asia- ja logiikkavirheistä ja jankkaamisesta sanonut monta kertaa ja toivottanut aiemminkin pysymään muualla. Kuten sanottu jo monta kertaa, en pidä sinua kaksisena ajattelijana, mutta toki sinulla on normaalit ihmisoikeudet jne. tehdä mitä huvittaa. En vain jaksa taluttaa sinua, koska et halua itse kävellä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juhani sait tämän päivän hyvät naurut aikaiseksi tällä "En vain jaksa taluttaa sinua, koska et halua itse kävellä." :D

Eiköhän ensi vuosi tule tuomaan pettymyksiä toisensa jälkeen. Ainakin mikäli on uskomista Lagrdea ja miksipä emme uskoisi.
“Useissa maissa taloudellisessa sektorissa on yhä heikkouksia ja kehittyvillä markkinoilla taloudelliset riskit ovat kasvussa. Kaikki tämä tarkoittaa, että globaali kasvu tulee olemaan pettymys ja myös epätasaista vuonna 2016”, Lagarde sanoo Reutersin mukaan."

http://www.talouselama.fi/uutiset/lagarde-ensi-vuo...

Ja kyllä Lipponen on ollut mitä suurin "unenäkijä" kaiken muun ohella. Onhan hän sanonut; "Inkeriläisten erityisasema paluumuuttajina on jo hoidettu, eikä ole mitään mieltä tuoda enää Suomeen suuria joukkoja kielitaidottomia maahanmuuttajia. Tilanne on kestämätön, kun rajan takana on jonossa 20 000 ihmistä, jotka uskovat pääsevänsä Suomeen, sanoo Lipponen."

Mitähän Lipponen nyt tuumaa kun tulijoita onkin melkein tuplaten enemmän ja kaikki ovat noita mainitsemiaan kielitaidottomia?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #83

"Juhani sait tämän päivän hyvät naurut aikaiseksi tällä "En vain jaksa taluttaa sinua, koska et halua itse kävellä." :D"

Jaa, mikähän tässä mahtoi nyt niin hauskaa olla?

Tässä tulee nyt aivan kouluajat mieleen ja koulukiusaaminen.
Ensin joku iso poikka pilkkaa ja sitten ne muut, ei ihan yhtä isot pojat ja tytöt, nauraa päälle.

:)
No, enpä nyt taida kommentoida tätä enempää tätä Juhanin älynvälähdystä.

"Eiköhän ensi vuosi tule tuomaan pettymyksiä toisensa jälkeen. Ainakin mikäli on uskomista Lagrdea ja miksipä emme uskoisi."

Pessimisti ei pety, sanoi pääministeri, ja oli siinä oikeassa.
Nyt täytyy vain todeta että minä olen kyllä pahasti pettynyt,
sekä pääministeriin, että koko hallitukseen ja koko siinen tonttujoukkoon
joka ennen joulua pyöritteli ns. yhteiskuntasopimusneuvottelut
niihin liittyneet toiveet kannattuvuusloikista ympikujaan.

Minä olen kuvitellut olevani pessimisti, mutta vaalien jälkeen taisin hairahtua optimistiseksi ja nyt olen siis pahasti pettynyt hallitukseen, työmarkkinaosapuoliin ja Sipilään.

Viimeksimainitun taitojen varassa oli minun optimismini, kuvittelin että niitä taitoja olisi, mutta eipäs ollut.

No, voi olla että suhdanteet pelastavat vielä tilanteen ja onhan niitä joitain toimia saatu aikaiseksi jo edellisten hallitustenkin aikana ja ne vaikuttavat nyt, hitaasti tosin, mutta vaikuttavat kumminkin.

"Ja kyllä Lipponen on ollut mitä suurin "unenäkijä" kaiken muun ohella."

Mestariunennäkijä on kyllä tämä kokoomuksen puheenjohtaja, jolta todellisuus välillä katoaa ja todellisuus korvautuu sitten hänen päiväunillaan, mikä välillä ilmenee siten että eduskunnalle esitetään näitä unia todellisten faktojen sijaan.

Mitä inkeriläisiin tulee, niin eiväthän he pakolaisia olleet, vaan he tulivat, tai otettiin maahan, virallisten kanavien kautta. Se taisi alunpitäen olla Koiviston idea.

Tämä nykyinen muuttoaalto taitaa olla isiksen idea, näin pahoin pelkään, vaikka ei minulla siihen mitään viitemateriaalia olekaan tarjota. Luulen että tämä muuttoaalto loppuu, jos Isiksen taru saadaan jossain vaiheessa loppumaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #84

Arto, taitaa olla siten että meillä kahdella on erilainen huumorin taju. ;) Niin ja toiseksi kommenttini oli Juhanille osoitettu, ei siis sinulle. ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #90

"Arto, taitaa olla siten että meillä kahdella on erilainen huumorin taju. ;) Niin ja toiseksi kommenttini oli Juhanille osoitettu, ei siis sinulle. ;)"

Tämä oli kai sitten minulle tarkoitettu kommentti.

Niin, se huumorintaju.
Sitä joko tajuu huumoria,
tai sitten ei tajuu.

Minä en nyt tätä huumoria tajunnut,
mitä pyydän anteeksi.

Mutta onko se minun vikani?
Tai onko se yleensä kenenkään vika,
jos ei tajuu huumorin päälle?

Mehän olemme ihmisinä erilaisia
ja meidän pitäisi suvaita toisiamme.

Niiden jotka ei tajuu huumoria
pitäisi ymmärtää niitä jotka sitä ymmärtää
ja myös päinvastoin.

Yritän siis ymmärtää
vaikka en tajuu
koska on suvis. :)

Toivon että minua myös ymmärrettäisiin.
Mutta vaikka ei ymmärrettäisikään,
niin suvaitsen sitäkin. :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ensin vähän sivusta. Olen ihmetellyt sellaista julkisuuteen laskettua tulkintaa, että talouden kohentumista ei edes toivottaisi mm. persujen parissa.

Siinä on aika paha tulkintaharha. Kyse on nimenomaan siitä, että tämä nykyinen unionijäsenyys rakenteineen (EU/EMU, Schengen/Dublin jne.) on sen luontoinen, että se on tuominnut itsensä tavallaan kriisiytymisalttiiksi yhteisöksi ja erilaisten sopimusten/ direktiivien/ julistusten pahaksi sekahedelmäkeitoksi, jota ei oikeastaan kukaan mielellään haluaisi maistaa. Tästä ovat persut ensimmäisten joukossa ja ajoissa varoittaneet ja se näyttää ottavan joitakin koville, kun kriisit realisoituvat yksi toisensa jälkeen...
Ja nyt sitten selitetään, että Suomi olisi kunniavelkaa johonkin suuntaan jne.

Toisin sanoen - jo yleisellä tasolla - se (EU) synnyttää koko ajan itselleen uusia kriisejä, koska on 28 kansakuntaa, on 28 toimintakulttuuria ja kulttuurimentaliteettia ja yli 20 kielialuetta, suurta historian tarinaa, "kansallista ylpeyttä" ja jäykkiä rakenteita ja käsityksiä rehellisyydestä...

Tässä joukossa - palatakseni blogin aiheeseen - Suomella ei oikeasti ole mitään kunniavelkaa kenellekään, toisin kuin monella muulla valtiolla. Suomihan tässä yhteisössä ottaa raskaasti siipeensä. Tämä ei ilmeisesti ole selvinnyt kovin monelle suomalaisella, sillä toiveajattelu ja itsepetos on niin vietteleviä...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ensin vähän sivusta. Olen ihmetellyt sellaista julkisuuteen laskettua tulkintaa, että talouden kohentumista ei edes toivottaisi mm. persujen parissa.

Siinä on aika paha tulkintaharha. Kyse on nimenomaan siitä, että tämä nykyinen unionijäsenyys rakenteineen (EU/EMU, Schengen/Dublin jne.) on sen luontoinen, että se on tuominnut itsensä tavallaan kriisiytymisalttiiksi yhteisöksi ja erilaisten sopimusten/ direktiivien/ julistusten pahaksi sekahedelmäkeitoksi, jota ei oikeastaan kukaan mielellään haluaisi maistaa. Tästä ovat persut ensimmäisten joukossa ja ajoissa varoittaneet ja se näyttää ottavan joitakin koville, kun kriisit realisoituvat yksi toisensa jälkeen...
Ja nyt sitten selitetään, että Suomi olisi kunniavelkaa johonkin suuntaan jne.

Toisin sanoen - jo yleisellä tasolla - se (EU) synnyttää koko ajan itselleen uusia kriisejä, koska on 28 kansakuntaa, on 28 toimintakulttuuria ja kulttuurimentaliteettia ja yli 20 kielialuetta, suurta historian tarinaa, "kansallista ylpeyttä" ja jäykkiä rakenteita ja käsityksiä rehellisyydestä...

Tässä joukossa - palatakseni blogin aiheeseen - Suomella ei oikeasti ole mitään kunniavelkaa kenellekään, toisin kuin monella muulla valtiolla. Suomihan tässä yhteisössä ottaa raskaasti siipeensä. Tämä ei ilmeisesti ole selvinnyt kovin monelle suomalaisella, sillä toiveajattelu ja itsepetos ovat niin vietteleviä...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Väittäisin, että demarien piikki kannatuksessa johtuu hallituksen europakkopaitapolitiikasta. Jos ei saada (keskitunti)palkkoja (=tuotantokustannuksia) laskettua niin Suomessa ei kannata valmistaa tuotteita ja/tai palveluja. Julkinen talous ei kestä tällaista toimettomuutta.

En usko, että Suomen sadat tuhannet työttömät ovat kirjoitustaidottomia eri uskonnon fundamentalisteja.

Olisi tietysti ihan mielenkiintoista nähdä demarit vaikka yksin vallassa nostamassa veroja. Jos "rikkaiden" veroja nostetaan edelleen, niin he nostavat kytkintä. He maksavat jo nyt puolet verotuloista. Olisi siis mahdollista, että muiden verot jouduttaisiin kaksinkertaistamaan.

Arvelisin, että siinä kohtaa monia muitakin alkaa kiinnostaa poismuutto Suomesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olisi tietysti ihan mielenkiintoista nähdä demarit vaikka yksin vallassa nostamassa veroja. Jos "rikkaiden" veroja nostetaan edelleen, niin he nostavat kytkintä."

Eivätkös ne ole jo sen tehneet?
Espanjan, Portugalin ja Kreikan aurinkorannat taitavat olla pullollaan suomalaisia hyvätuloisia.

Tähän Välimeren kutsuun löytyisi tietenkin ratkaisu EU:n sisäisistä direktiiveistä, jos niitä haluttaisiin tehdä.

Seuraavaksi suomalaisten pakolaisaalto tietenkin kohdistuisi veroparatiiseihin muualla maailmassa.

Millä saisi Suomen houkuttelevuutta rikkaiden eläkeläisten osalta nostettua?
Siinä kysymys.

Mutta jos työikäisiä ihmisiä ajatellaan niin he eivät niin helposti lähdekään ulkomaille rahan perästä, jos kotimaa vain tarjoaa työtä ja leipää.

Juuri työikäisiä ja työhön pystyviä Suomi tarvitsee eniten, eikä sillä ole väliä ovatko he kantasuomalaisia vai muualta tulleita.

Näitä ihmisiä houkuttelevat ennenkaikkea työpaikat ja sen varmistamiseksi Suomesta pitäisi tehdä kilpailukykyinen maa johon työpaikat ja investoinnit hakeutuvat. Nyt Suomi on kilpailukyvytön maa, josta työpaikat ja investoinnit hakeutuvat muualle.

Miten se tehdään?
Hoitamalla asiat niin että Suomessa yrittäminen kannattaa, ja työnteko myös.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Juhani peräsi tilastoja. Niitä ei Suomesta löydy, mutta Sakula listaa jotain.....

"Die Welt- lehden artikkelissa tämän vuoden elokuulta esitetään korkeakoulututkinnon käyneeksi lopulta 15% tulijoista. Oppikoulua on käynyt 16% ja ammattikoulun läpikahlanneita oli 35%. Pelkällä kansakoulupohjalla oli liikkeellä 24% ja ilman kouluja taipaleelle oli lähtenyt 11%.

Nämä tiedot olivat pakolaisten itse antamia ja elokuulta.

Turkkilainen AFAD – järjestö on tehnyt oman tutkimuksensa pakolaisleireillä. Syyrian pakolaisista on tässä tutkimuksessa löytynyt (kuva) 16% lukutaidottomia, 8% ilman koulua, 35% olivat kahlanneet kansakoulun ja 22% oppikoulun läpi. Viimeinen viidennes oli paremmin koulutettuja. 11% omaa koulutuksen, joka vastaa Euroopan ylioppilasta ja 9% oli käynyt yliopistotason koulutuksen läpi."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/11/04/moni...

Itävallan Tirolista kuuluu seuraavaa: "Oheisesta virallisesta tiedoitteesta käy ilmi, että Tirolin maakunnassa oli vuoden 2015 elokuun loppuun mennessä 383 turvapaikanhakijaa työttömänä. Näistä seitsemän (7) omasi ammattitutkinnon, kaksitoista (12) korkeakoulututkinnon ja viisi (5) oli läpäissyt yliopiston."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/11/23/aivo...

Ja tuloksia voi lukea täältä: "Pakolaisten Saksassa aiheuttamien joukkotappeluiden lisääntyvä määrä viittaa tulevaan katastrofiin. Joulukuun ensimmäisestä kolmanteentoista on Saksassa rekisteröity 54 joukkotappelua. Nämä tappelut ja niiden aiheuttamat henkilö-, omaisuusvahingot, sekä virkamiesvoimien rasitus ovat julmassa nousussa.

30.11.2015 oli kolmetoista tapausta, joka on tämän hetken „päivittäinen ennätys“. 01.12.2015 päästiin kymmeneen tapaukseen, joka tekee „kahden päivän ennätykseksi 23 tapausta“.

Nämä tapaukset alkavat eurooppalaisittain mitättömistä asioista, jotka olemme tottuneet sopimaan puhumalla ilman väkivaltaa. Tulijoiden kynnys selvittää tilanteita väkivallalla on silmiinpistävää."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/12/16/euro...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

On syytä muistaa, että Suomeen saapuu tulijoita Afganistanista, Irakista ja Somaliasta - ei Syyriasta. Syyriasta tulevien luvut "kotoutumispotentiaalin" osalta ovat paremmat kuin näiden muiden maiden tulijoiden osalta.

Mutta joo - Verkkouutiset kertoo, että ensi vuodelle on lähes miljardi budjetoitu pelkkään turvapaikanhakijoiden prosessointeihin. Olettaen, että ensi vuonna maahan saapuu 15.000 turvapaikanhakijaa.

15.000 on aika vähän, kun tämän päättyvän vuoden aikana tulijoita on puolessa vuodessa saapunut melkein 30.000. Jos mikään ei muutu, 50.000 on ihan realistinen target vuodelle 2016.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/turvapaikanhak...

Tämä palautuu "Päätöksenteon malli"-kirjoitukseeni - olemme vaiheessa 2b, ja seuraavaksi tapahtuu siirtymä vaiheeseen 3. Tässä vatuloidessa on siten aiheutettu ehkä muutaman miljardin kertalasku ja jatkuvaluonteinen n. puolen miljardin vuotuinen kustannus kansantaloudelle. Tämä siis tilanne nyt, toki summat kasvavat tästä, jos ratkaisuja ei saada aikaiseksi. Siitä sitten vaan säästötoimia tekemään, että olisi varaa.

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203191-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tilastointi perustuu kai pitkälti vain haastateltavan luottamiseen yhden turvapaikkahaastattelun pohjalta. Suomeenkin on tullut viranomaisten mukaan paperittomia turvapaikanhakijoita, jotka aivan pokkana väittävät olevansa silminnähden 30-50 vuotiaina miehinä alaikäisiä poikia, joka ei varmasti kasvata luottamusta muissakaan kysymyksissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta."

Alexander Stubb 25.7.2015

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kukaan ei ota minkäänlaista koppia aiheesta Lipposen "maahanmuutto on rikkaus", ja mahdollisista kaksoisstandardeista, joita tämänkaltaisten avausten tulkinnoissa ja tuomitsemisissa käytetään.

Anyone?

Käyttäjän PeterHolmstrm kuva
Peter Holmström

Minua ihmetyttää tänne tulevien nuorten Irakilaismiesten helposti saama Tp hakija status. Jos tulet Suomeen kriisialueelta ( Irakista ) pakoon esim. armeijaan värväytymisen pelosta, niin ainakin meillä Suomessa jos vaikkapa liikekannallepano tulisi, niin tuskinpa suuri osa nuorista miehistämme luikkisivat Ruotsiin pakoon oman maansa puolustamisesta ja jättäisivät äidit, lapset ja vaimot kriisialueelle.
Kysymys lienee siis: mikseivät jää puolustamaan omaa maataan ja omalla panoksellaan osallistu oman maansa pelastamiseen?
En ymmärrä niitä suvakkeja jotka naiivisti hyväksyvät tämän.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Suomeen on tullut 30 000 muuttajaa, joista merkittävä osa on täysin kielitaidottomia ja ilman täkäläisen kulttuurin tuntemusta ja työpaikkaa. Suomeen tulleista 40 prosenttia on työttömänä vielä pitkänkin ajan kuluttua."

Suomeen tulleiden kielitaidosta minulla ei ole laajaa käsitystä. Muutamien kanssa olen hetken jutellut ja katsonut uutisia. Minusta he ovat puhuneet varsin hyvää englantia. Koska oma kielitaitoni ei myöskään ole edes hyvä, en puhuisi maahanmuuttaneista "täysin kielitaidottomina".

Näistä 30 000 tulijasta suuri osa on saapunut alle puoli vuotta sitten. Eivätköhän he kaikki ole vielä työttömiä. Miten pitkän ajan päähän ennustuksesi kattaa? Milloin tuo lähes 60 % työllisyys on saavutettu? Mihin ennusteesi perustuu?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Just toistin ja huomautin, että tää on Lipposen vanhan tekstin lähes 1:1 kopio - vain muutama sana vaihdettu. Tämä ei ollut siis mikään huolellinen faktatarkistettu analyysi nykyisestä tilanteesta.

Työllisyysasteet jäänevät pitkäksi aikaa aivan yhtä alhaisiksi kuin aiemmillakin tulijoilla. Suosittelen lukemaan keskusteluketjun.

Esitin myös omana toiveena jonkinlaisen kotoutumiskykykyselyn teettämisen, että olisi edes jotain tietoa siitä, minkälaista koulutusta, kieli-, luku- ja kirjoitustaitoa ja ammattitaitoa tulijoilla on.

Olisi jotain muutakin puhuttavaa kuin arvuutella ja kinastella, ovatko nämä nyt kylään tulleet paremmin sopeutettavissa kuin aiemmin tulleet. Omat ja muiden maiden tilastot aiemmista tulijoista kun eivät hyvää lupaile.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Auts, Paavo. :)

Et uskaltaisi puhua noin vuonna 2016.

Paavo päivitteli, että inkerinsuomalaiset tulevat niin toisenlaisesta kulttuurista, etteivät pysty tänne Suomeen kotoutumaan. Jep, jep... Mutta lähi-idästä tulevat islam-uskoiset sitten pystyvät?

Toimituksen poiminnat