jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Pari kuvaa Euroopasta

 • Pankkilainojen määrä yrityksille euroalueella
  Pankkilainojen määrä yrityksille euroalueella
 • Euron "devalvoituminen" EKP:n toimien seurauksena
  Euron "devalvoituminen" EKP:n toimien seurauksena
 • Kotitalouksien luottamus talousnäkymiin - kun on hyvä fiilis, jatko huonoa.
  Kotitalouksien luottamus talousnäkymiin - kun on hyvä fiilis, jatko huonoa.
 • Euroopan ja USA:n keskuspankkien "varjokorko"
  Euroopan ja USA:n keskuspankkien "varjokorko"
 • Euroalue: M3-rahan määrän ja bruttokansantuotteen vuotuinen kasvuvauhti
  Euroalue: M3-rahan määrän ja bruttokansantuotteen vuotuinen kasvuvauhti

 

Kuva 1: Luotonanto yrityksille

Pankkien luototus yrityksille ei ole osoittanut varsinaisia kasvun merkkejä. Euroopan keskuspankin (EKP) 2014 alkanut puhe ja myöhemmin teot löysemmän rahapolitiikan suuntaan pysäytti luottokannan laskun, mutta merkittävää kasvua ei ole tapahtunut.

Talous ei kasva, mikäli rahan määrä taloudessa ei kasva. Valitettavasti rahan määrän kasvu valtioiden velkaantumisella ei mitenkään voi kestävästi korvata tilannetta, missä yritykset investoivat, ottavat lainaa ja työllistävät.

Nurinkurisesti ongelma syveni 2012 EKP:n pääjohtaja Mario Draghin pitäessä kuuluisan "whatever it takes"-puheensa. Pankit suuntasivat luotonantonsa valtioille - ostivat pää märkänä valtioiden velkakirjoja ja jatkoivat yrityslainauksen supistamista. Tämä on käännettävä.

 

Kuva 2: Euron kurssi ulkomaankauppapainotettuna

Kurssi ei ole vuoden 2015 alun jälkeen muuttunut merkittävästi - euron on itse asiassa revalvoitunut hieman, mikä on myrkkyä nykytilanteessa. Euron kurssimuutokset eivät myöskään vaikuta esimerkiksi Suomen ja Saksan suhteelliseen hintatasoon ollenkaan - eli vaikeuksiin joutuneille maille kivulias sisäinen devalvaatio on edelleen ainoa vaihtoehto, ja tulokset ovat olleet huonoja.

 

Kuva 3:  EU-maiden kuluttajien optimismi

Euroopan komission kyselytutkimus kertoo, että kuluttajien luottamus talouden näkymiin on hyvin korkealla. Viimeksi näin optimistisilla fiiliksillä oltiin 1990, 2000 ja 2007. Tämä kuva on hyvä esimerkki siitä,  miksi en esimerkiksi täällä Puheenvuorossakaan kummemmin arvosta ihmisten näkemyksiä. Erehtyminen on inhimillistä - ja useimmilla  ihmisillä usko, toivo, pelko ja ahneus synnyttävät tuntemuksia, joilla ei ole enää mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kontrattavuudesta kirjoittelin aiemmin täällä.

 

Kuva 4: USA:n ja Euroopan keskuspankkien varjokorot

Varjokorot näyttävät selvästi, miten tempoilevaa euroalueen rahapolitiikka on ollut.  Kun USA:n keskuspankki Fed käänsi rahapolitiikan löysäksi 2007, EKP:lla kesti löystämisen aloittaminen vuoteen 2008 asti. Eli EKP oli hidas reagoimaan. Fed myös piti rahapolitiikan löysänä aina vuoden 2013 loppuun asti, jolloin se aloitti jyrkän tiukentamisen.

EKP puolestaan tempoili: kiristi rahapolitiikkaa 2008 lopulla, löystääkseen sitä 2010 lopulla. Kiristi rahapolitiikkaa 2012, löystääkseen sitä 2014 alussa.

Draghin aika on ollut selvästi parempaa kuin Trichet'n aika, mutta todellisuudessa EKP teki "oikein" vasta 2014, kun se vihdoin lupasi pitkään vitkuttelemansa valtion velkakirjojen osto-ohjelmansa.

Nyt ollaan oikealla tasolla. Valitettavasti USA:n tiukentaminen satuttaa myös euroaluetta, joten todennäköisesti euroalueen on jatkettava löystämistä edelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Laitetaan pankeille vähän lisää miinuskorkoa (joskin EKP "verottaa" vain ylijäämäpuskureiksi katsomansa varat, toisin kuin esim. maailman vanhin keskuspankki).

Ihmetellään mielummin, että miksi kippaavat, kun tulosta ei tule. Ihmetellään mielummin, että miksei sijoittajavastuun alla olevien pankkien osakkeet kelpaa "niille ahneille riistäjäkapitalisteille".

---

Aurinko laskee täällä klo 18:04. Mustien joutsenten siiveniskut halkovat ilmaa.

https://www.youtube.com/watch?v=zUQiUFZ5RDw

---

P.S.

Oikeinkirjoitusta toiseksi viimeiseen kappaleeseen. Se on "Trichet'n". Itse tuskailin toimeksiantajani kanssa, kun tuo muutti omatoimisesti "Calais´n" muotoon "Calaisin".

Jos vierasperäinen sana päättyy kerakkeeseen, mutta ääntämys päättyy vokaaliin niin sen taivutusmuodot tulevat heittomerkin jälkeen.

Ei perhana, mikä kielinatsi minusta nytkin tuli. :D Onneksi on ADHD / Asperger -split. Onnittelen ystävyydestäsi. ;)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ensin TLTRO:ta, sitten kun se ei toimi (ullatus!), kokeillaan pankkien takaamattomien velkakirjojen ja yritysvelkakirjojen osto-ohjelmaa. Jos se ei toimi, helikopteriraha.

Noloa, että EKP-toimien tarve oli esim. puheenvuoronkeskusteluissa ilmeistä jo vuonna 2011. Silti QE:n aloittamista piti odottaa vuoteen 2015 asti.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ray Dalio (on muuten sellainen jäppinen, jota tää kuuntelee ihan korvat höröllä, eikä ole näitä artovihavaisia sun muita) kertoili FT:ssä, että heliopteria pukkaa.

Olen samaa mieltä, että "UPPATI"... ei onnistunutkaan. Lotroilujen oNgelmista kirjoitimme molemmat aikanamme (kun ehkä kuvittelimme silloin naiivisti, että kyllä argumentein perustellut näkemykset voisi vaikuttaa...)

Mut se on hauskaa, jos EKP:n taseeseen tulee non-covered bondseja. :D

Voisin pistää firman pydeen: Myllyniemen Draghin silmäänkusemisfirma Oy.

Ja ei muuta kuin bondeja Draghille. :D

No... onneksi on parempaakin tekemistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Huonomuistisena ja tietämättömänä kysyn, eivätkö niiden aiempien lotrausten määrajat ole jo umpeutuneet ja niitä hakeneet pankit jopa maksaneet takaisin tuon halvan rahan? Suomalaiset ilmeisesti eivät niihin tarttuneet.

Miten pitkälle ulottuvat vuoden 2014 T-LTRO:t operaatiossa "funding for lending"? Eikö niiden pitänyt olla ns. isoja sinkoja (big bazooka) talouden piristyspistoksiksi? Pitääkö paikkansa, että on ollut vaikeuksia löytää niille käyttöä?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei TLTRO oikein maistunut - pankit ottivat vain murto-osan siitä, mitä oli tarjolla, ja vaikutus pankkien antolainaukseen jäi pieneksi.

Toki löystämällä ehtoja vielä lisää - suorastaan maksamalla pankeille siitä riemusta, että ne lainaisivat yrityksille - haluttua vaikutusta olisi ehkä saatavilla.

Joulukuussa 2014:
Deutsche Bank Research: SME financing in the euro area: The impact of TLTRO
https://www.dbresearch.com/PROD/DBR_INTERNET_EN-PR...

Bruegel: TLTRO spoils Christmas holidays at the ECB
It’s beginning to look a lot like Christmas, but it does not look like Santa Claus has any intention to stop by Frankfurt. Today, the ECB revealed the outcome of the second TLTRO auction, which definitely were not good enough to ease pressure on the ECB to act.
http://bruegel.org/2014/12/tltro-spoils-christmas-...

ZeroHedge: Second ECB TLTRO Also Flops, Bank Take-Up Far Less Than Expected
http://www.zerohedge.com/news/2014-12-11/second-ec...

Deutsche Welle: It's hard to say whether the latest incarnation of LTRO can succeed in stimulating the real economy - because the same basic challenge remains: a shortage of willing and qualified borrowers, especially in the hard-hit crisis regions. Even if the banks become more willing to lend, the borrowers Draghi hopes for may collectively stay away.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Olisi pitänyt jo, mutta parempi myöhään...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Talous ei kasva, mikäli rahan määrä taloudessa ei kasva."

Tiedetäänhän hyvin,että on koulukunta joka ei usko tähän vaan uskoo päinvastaiseen. Tästä voisi tietty heittää teorian..ehkä salaisen sellaisen,että mitä jos tämän koulukunnan edustajat onkin puikoissa?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kaikenlaistahan sitä saa uskoa, mutta uskomisia ei ole yleensä tapana kutsua koulukunniksi.

Kuva lisätty mieliksesi, toivottavasti tästä kestoaiheesta ei tarvitse enempää jauhaa.

Toimituksen poiminnat