jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Wappupuhe - lukekaa Krugmanin tuorein

  • Reaalinen bruttokansantuote per työikäinen
    Reaalinen bruttokansantuote per työikäinen
  • Pohjainflaatio
    Pohjainflaatio

 

Tässä se on lyhyesti, Krugmanin suusta.

 

Eurooppa ampui itseään jalkaan, eurokriisi ja USA:sta jälkeenjääminen oli huonon politiikan seurausta. Näin kävi, kun Euroopan Keskuspankki teki syvän mokan, ja kun mitään muuta toimivaa instituutiota euroalueella ei ollut.

 

 

 

Omat johtopäätökset:

1) Euroalueen perustaminen ilman liittovaltiorakenteita oli typerää.

2) Eurokriisin yhteydessä kriisinhoito oli syvältä.

3) Niitä liittovaltiorakenteita ei ole vieläkään olemassa, ja tuskin tulee.

4) Tehdyt virheet kiistetään edelleen ankarasti, joten niistä ei opita mitään.

5) Edes liittovaltion välttämättömyyttä ei juuri ääneen tunnusteta. Päättäjät mieluummin antavat asioiden vain valua hitaasti eteenpäin.

 

Omat toimenpidesuositukset:

1) Ylisuurten velkojen alaskirjaus (tarkoittaa valitettavasti myös, että tunnustetaan ne tappiot, joita eurokriisissä lapattiin syyttömille tahoille kuten Suomelle)

 

2) Joko laitetaan se tulonsiirtoliittovaltio pystyyn, että pääsääntöisesti kansallisia rajoja seuraavat alueelliset erot saadaan tasapainotettua maiden välisillä rahasiirroilla TAI otetaan käyttöön kansallisen tason kokonaismuuttujat (omat kelluvat valuutat), jotka hoitavat hintatason rukkauksen.

 

Saa suorittaa.

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvää pääsiäistä sinullekin.

Toimenpidesuosituksistasi tuskin kumpaakaan tehdään aivan heti. Tästä kielii esimerkiksi Kreikan kolmas tukipaketti, jolla pääosin katetaan aiempien hölmöilyjen hintalappua. Suomeksi: teeskennellään.

Tulonsiirtounionia tässä haetaan, mutta kun se pitää tehdä pitkällä aikajänteellä "kansalaisilta piilossa". Tarkoittaa, ettei teeskentelyyn tarvittava aika tule riittämään.

Käy, kuten 90-luvun alussa. Lähdetään vasta sitten, kun ollaan korviamme myöden kusessa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei tietenkään tapahdu. Sisällöllisestihän tämä on identtistä viiden vuoden takaa. Ei tapahdu, ei.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Linkki ei auennut, mutta mistä on peräisin huhu Kreikan neljännestä tukipaketista jo tässä vaiheessa?
Toisaalta, jos velkoja alaskirjataan, eikö se merkitse Suomellekin jo 3-4 mrd€ tappioita jo pelkästään Kreikasta?
Kolmanneksi, en jaksa uskoa, että eurooppalaiset jaksavat enää prosessia "tulonsiirtounioni" tai sen piilottamista ns. hitaaseen etenemiseen, vaan kyllästymisaalto tulee vastaan.
Voin toki olla väärässä, jos EU:lla olisi kyky kaupata igluja pygmeille...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Nyt toimii. Mielenkiintoista - otsikossa sanotaan, että lukekaa. Muutama tykkääjäkin. Silti, puolitoista tuntia ennenkuin joku hoksaa, että linkki rikki. Kiitos!

Kreikka ei pysty maksamaan aiempia tukitoimia takaisin, joten niitä tullaan "rullaamaan". Annetaan uusi laina, että vanhan saa maksettua takaisin. Velkamäärä ei sinällään kasva, mutta toki se näyttää pahalta, kun "taas lapioidaan miljaardeja ja mites ne persujen puheet".

Alkuperäinen virhe tapahtui viisi vuotta sitten, kun Kreikan tukitoimet aloitettiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Osasin" korjata linkin itsekin, joten keskityin mielummin hieman pohtimaan itse asiaa. ;)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #5

Niin arvelinkin. Hyvää pääsiäistä!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos. Nyt Krugman aukesi - yllättävän lyhyenä ja ytimekkäänä. Goodmanin linkki on oiva lisä. Nuo kaksi yhdessä ovat kitkerää tekstiä luettavaksi, kun tiedämme, miten eri puolilla Atlanttia korjaukset onnistuivat sitten vuoden 2007.

Lisäksi - tukitoimien ohella - 21.6.2012 Suomi (eduskunta) päätti samassa huumassa osallistua EVM:n perustamisen ovimaksun maksajiin ja sitoutua potentiaalisesti reilun 12 mrd€:n siivuun pyydettäessä, per 2 vkoa. Kyllä ne pitkät varjot kauas yltävät...

No, tuohan on teille tuttua, mutta kertaus on nyt hyvä muistutus, kun elämme yhä "whatever it takes" -kautta ja olemme noin puolivälissä EKP:n parin vuoden ja parin tuhannen mrd:n osto-ohjelmaa...

P.S.
On hupaisaa, että ystävämme A. Granlund vaivautuu kommentoimaan - ei kuitenkaan asian puolesta - tätä juttua Lukkalan blogissa.
:-))

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #7

Parempi, että keskustelevat keskustelemisesta siellä, eikä täällä. Kummallakaan ei näköjään, luonnollisesti, ole mitään sanottavaa itse asiasta. Sen takia parempi, että itkevät arvostuksenpuutetta siellä, missä keskustellaan keskustelusta, eikä asiasta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #7

Goodmanin linkki oli hyvä, olisin jättänyt sen lukematta, ellet olisi erikseen vinkannut. Otsikko lupaili keskitylsää "euroalueen BKT saavutti kriisiä edeltävän huippunsa"-lätinää, mutta sisältö olikin jotain oikein hyvää tavaraa.

Lisäsin kommenttiini alle muutamia lainauksia ja linkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämäkö on PS:n takinkäännön syy? On tajuttu vihdoin, että yhteisvaluutta euro ei toimi ilman liittovaltioita? Soini ei vain taida uskaltaa tunnustaa olevansa federalisti?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Terve!

Tämäkö [mikä?] on PS:n takinkäännön [minkä takinkäännön täsmälleen?] syy? On tajuttu vihdoin, että yhteisvaluutta euro ei toimi ilman liittovaltioita? [Tämähän on persuissa tajuttu alusta alkaen, tosin sitä haukuttiin populistiseksi pelotteluksi pitkään. Ei enää.] Soini ei vain taida uskaltaa tunnustaa olevansa federalisti? [lukemani perusteella Soini pitää liittovaltiota poliittisesti mahdottomana toteuttaa ja vastustaa yleisesti liittovaltiokehitystä. Tämäkin on aika yleinen käsitys muilla tahoilla nykypäivänä ainakin virallisesti. Tosin näkemäni perusteella monissa muissa puolueissa teot viittaavat ennemminkin liittovaltioistamisen suuntaan.

Nuo kun täsmennät, niin lupaan yrittää vastata kysymykseesi. Ensin pitää tietää, mitä kysyttiin, sitten vasta voi vastata.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hallitukseen menon jälkeen ovat PS:n johdon esittämä euro- ja EU-kritiikki lähes vaienneet. Tästä voitaneen sitten vetää omat johtopäätökset? Vai eikö sittenkään?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #15

Kyllä minä olen sitä nähnyt ja kuullut. Ehkä ongelmasi on, että olisit halunnut nähdä ja kuulla sitä enemmänkin, ja tekoja myös. Niin minäkin!

Hallituksessa kuitenkin toteutetaan hallitusohjelmaa, ja siihen ohjelmaan ei nyt kuulunut esim. euroeroa tai edes sen tutkimista. Maahanmuutto- ja Venäjäsirkus ovat kuitenkin olleet leikkaukset & rakenteet-asioiden ohella aika pahasti keskiössä.

Toivottavasti tuo kansanäänestyskeskustelu vähän herättelisi julkista keskustelua. Asiaa ei myöskään auta joukkoviestimien painopisteet. Niihin ei aktiivisesti Suomessa kuulu mm. rahaliiton tulevaisuuden aktiivinen pohdinta ja kritisointi.

Vastahan esimerkiksi tämäkin kirja tuli ulos: ”Euroopan talous- ja rahaliiton tulevaisuus – onko euro pelastettavissa?"

En nähnyt kovin aktiivista keskustelun käynnistymistä aiheesta. Aihe on ilmeisesti liian vaikea ja kiusallinen monille.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #18

Suurin ongelma maailman taloudessa on finanssitoiminnan asunto suuressa pyramiidihuijauksessa.

Eihä maailmassa ole sitä reaali pääomaa olemassa, jolla kyetään vastaamaan siihen monopoolirahaan, joka liikkuu kokoaikaisesti 24/7/365 kaapeleissa, tai radioaalloilla ilmassa.

Kun tämä ilmiö paljastuu kaikelle kansalle, seuraa suuri maailmaa kattava talouden romahdus.
Sitä odotellessa taidan lähteä sijoittamaan kotikadun kapakkaan muutamalla olusella.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #27

Olipas sekava kommentti. Yhteys aiheeseen jäi myös heikoksi.

Joku maksaa 2000 euroa palkkaa Valtoselle. Valtonen maksaa siitä veron, joka lähtee kiertämään läpi yhteiskunnan. Valtonen käy ruokakaupassa, ja raha kiertää elintarviketukkuun, tuottajille, valtiolle, kaupan työntekijöille ja omistajille. Se raha kiertää ympäri lukemattomia kertoja, päättymättömästi. Se on kuin vesi, joka virtaa. Ei kukaan ajattele, että "nyt se vesi loppuu yläjuoksulta", koska ymmärretään, että se on kiertoon pohjautuva järjestelmä.

Mitä tämä myyttinen reaalipääoma on, kuinka paljon sitä pitäisi olla jemmassa jokaista "monopooli"rahayksikköa kohti, että järjestelmä olisi mielestäsi katettu, miten erottelet reaalipääoman ja monopoolirahan toisistaan?

Ystävällisesti: jatkossa ei enää tämäntasoista kommentointia tähän puheenvuoroon.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #28

Niin sitä kuvitellaan. Kuitenkin tilanne on se, että jos suomalaiset yhtenä päivänä pyrkisivät nostamaan kaikki säästönsä suomalaisista pankeista, niin suurimmalle osalle ei pankeista löydykkään jaettavaa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #30

Aijaa! Ihanko totta! Myös jos kaikki muukin velka erääntyisi heti maksettavaksi, sitä ei voitaisi maksaa, tai jos kaikki haluaisivat syödä pelkkää banaania viikon, banaanit loppuisivat.

Älä kommentoi enää tähään puheenvuoroon.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #31

Saanko minä kirjoittaa kommentteja ? Katselin tuossa sijoituksia ja rahastoja. OMX tais olla jotain 7500 ja Ilmarinen teki 4-6 % tuottoa ja sitten 5 % tappiota...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #34

Miksi et saisi? Kommentin asiayhteys jäi vähän hämäräksi - pörssit ovat olleet tylsähköjä jo pari vuotta, Euroopassa ja USA:ssa. Ilmeisesti on rahapolitiikka ja monet muut "herkut" jo ladattu hintoihin, eikä positiivisia yllätyksiä ole siksi voinut tulla. Mikä tietenkin avaan ikkunan negatiivisten yllätysten mahdollisuudelle.

Toistaseksi kuitenkin kaikki liikkeet alaspäin ovat johtaneet ankaraan puhetulvaan ja lupaukseen pitää "huolta". Viimeksi tänä vuonna USA:n keskuspankin vihjaus, että korkojen nostamisella ei ole sittenkään niin kiire.

Tämä positiivisten yllätysten mahdottomuus ja toisaalta negatiivisiin kurssiliikkeisiin reagointi puheilla ja lupauksilla on pitänyt osakeindeksit epämääräisessä sahauksessa jo pitkään.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #35

Näin on, pistän FB privana sulle asian tottakai.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Koska olen muuttumassa masokistiksi, muuten murskaannun tämän kaiken alle - enkä osaa enää muulla tavoin nauttia..., kuuntelen aina välillä, kuuntelen 00:58 kohdalta tämän;
"Sinulla on äänesi anna sen kuuluu,
ei auta nyt pelkkä kukkuluuru..."

Se saa minut hakkaamaan otsaani näppäimistöön ja hetken kuluttua on taas kaikki hyvin ja onni suorastaan käsin koskettavissa - jos tuollaiset pärjää, niin ei meillä mikään todellinen hätä ole...

Olen varma, että sanoittaja on lyönnyt vetoa jollakin baaritiskillä, 12 beaufortin humalassa, että hän saa läpi minkä tekstin tahansa - ja voittanut vedon.

Joo, ei oo Halonen Zorro - antakaa minun kaikki kestää!!!

https://www.youtube.com/watch?v=07QW7T4D7u0

Meni ehkä hieman ohi aiheen, mutta aina kun tulee juttua Kreikan tukipaketeista tulee mieleen takkuutukset ja sitä kautta sitten tämä "kukkuluuruu"-räppi...

Henry

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ai niin, wappuna pitää olla wappumarssi, joten olkoon se tänä vuonna vaikkapa tämä

BBC 1 The Showhawk Duo play Dance Classics on Acoustic Guitar

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Eivätkö yhteinen vaaleilla valittava parlamentti ja sen nimittämä hallitus, jota komissioksi sanotaan, ole mitä ilmeisimpiä liittovaltiorakenteita? Lisäksi on olemassa kohtalaisen pitkälle viety pankkiunioni.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Toki EU:ssa ja euroalueella on tiettyjä liittovaltiorakenteita, mutta tarkoitin nyt kyllä sellaisia rakenteita, joilla nimenomaisesti yhteisvaluutan aiheuttamia ongelmia (epäsymmetriset shokit, kansallisen rahapolitiikan puuttuminen) olisi mahdollista kompensoida.

Pelkkä kasa virkamiehiä tai luottamustoimia (parlamentti, komissio) ei ole sama asia kuin budjetti, pelisäännöt ja toimivalta.

Pankkiunioni on mielestäsi tehnyt euroalueen pankkien järjestelemättömälle luottokannalle ja liian alhaiselle omalle pääomalle mitä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

1) Euroalueen perustaminen ilman liittovaltiorakenteita oli typerää.

Kun meni hyvin tuo ei ollut ongelma, mutta vuoden 2008 jälkeen tuo on osittautunut varsin lamauttavaksi virheeksi.

2) Eurokriisin yhteydessä kriisinhoito oli syvältä.

Tästä on vaikeaa olla erimieltä. Ensimmäiset kriisin patoamisyritykset olivat vielä mielestäni ok, mutta sen jälkeen oikeastaan juuri ainoakaan päätös ei ollut kovin optimaallinen. Mutta suurin ongelma näyttäisi olevan sama kuin Suomessa. Niitä oikeasti vaikuttavia päätöksiä ei vain saada tehtyä (ei EU-tasolla eikä Suomessa).

3) Niitä liittovaltiorakenteita ei ole vieläkään olemassa, ja tuskin tulee.

Pieniä askeleita toki näyttää tapahtuvan, mutta liian vähän ja liian myöhään.

4) Tehdyt virheet kiistetään edelleen ankarasti, joten niistä ei opita mitään.

Tämä näyttää olevan yleinen poliitisen toiminnan piirre kaikkialla, mutta EU:n osittaisen epädemokraattisen johdon valintamenettelyn takia tämä tuntuu olevan varsin kärjistyneessä muodossa EU:n johdossa. (mukaanlukien EKP)

5) Edes liittovaltion välttämättömyyttä ei juuri ääneen tunnusteta. Päättäjät mieluummin antavat asioiden vain valua hitaasti eteenpäin.

Välillä tunnustetaan valillä ei. Konsensusta asiasta ei kuitenkaan ole, eikä halukkuutta luopua kansallisesta vallasta. Tämän vaihtoehtona on luonnollisesti valtioiden itsenäiseen rahapolitiikkaan siirtyminen (eli eurosta luopuminen - kuten kirjoititkin). Euroopan laajuisesti suurin ongelma tässä lienee se, että myös euromaiden sisäiset taloustilanteet ovat erilaisia, eikä yhteistä etua yksityiskohtien tasolla ole.

Omat toimenpidesuositukset:

1) Ylisuurten velkojen alaskirjaus (tarkoittaa valitettavasti myös, että tunnustetaan ne tappiot, joita eurokriisissä lapattiin syyttömille tahoille kuten Suomelle)

Luultavasti välttämätöntä. Yksi mahdollisuus tähän olisi EKP:n elvytystoimena ostamien velkakirjojen osittainen mitätöinti.

2) Joko laitetaan se tulonsiirtoliittovaltio pystyyn, että pääsääntöisesti kansallisia rajoja seuraavat alueelliset erot saadaan tasapainotettua maiden välisillä rahasiirroilla TAI otetaan käyttöön kansallisen tason kokonaismuuttujat (omat kelluvat valuutat), jotka hoitavat hintatason rukkauksen.

Näistä vaihtoehdoista on tosiaan jonkin verran puhuttu. Vaikeaa olla erimieltä tästäkään. Tällä hetkellä EU:n johto näyttää olevan kyvytön myöntämään että harjoitettu politiikka ei vain toimi. Vaikka olen varsin vahvasti EU:n kannattaja alan olla aika skeptinen EU:n johdon (ja EU:n päätöksentekorakenteen) kykyihin ratkoa päällämme olevia ongelmia.

Yksi mainitsematon osaratkaisu toki olisi olemassa, eli EKPn mandaatin merkittävä laajentaminen ja aktiivisemman johton valitseminen sille. Tuota kautta olisi mahdollista luoda merkittävää elvytyspolitiikkaa euroopan laajuisesti - tosin tämä ei ole Saksan mieleen, joten tuskin tapahtuu.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kovasti kiitoksia pitkästä, jäsennellystä ja harkitusta kommentista. Puheenvuoro olisi erinomainen paikka, jos täällä päästäisiin takaisin siihen tilaan, mikä vallitsi ehkä joskus 2012 tjsp. Siksi kiitos sinulle.

Ehkä yhteiskunnallinen murros sisäisen devalvaation yrittämisen, terrorin ja Eurooppaan suuntautuvan massamaahanmuuton myötä on polarisoinut ääripäitään entisestään. Sen ei pitäisi antaa häiritä kuin niitä, jotka häiriintyvät jostain joka tapauksessa.

Sitten asiaan:

A1) ongelma on mielestäni ongelma jo siinä vaiheessa, kun se mahdollistetaan tai se on syntymässä - ei vasta silloin, kun vahinko tapahtuu. Etukäteisvaroituksia oli kyllä riittävästi.

B2) Kyllä, todennäköisesti jatkossakin EKP joutuu paikkaamaan puuttuvia instituutioita toiminnallaan. Se on monellakin tapaa ongelmallista - selkeät pelisäännöt puuttuvat, moraalikato ja olemassaolevat sääntörajoitukset. Todennäköisesti jossain vaiheessa päädytään helikopterirahan käyttöönottoon, mutta vasta oikein vaikeassa paikassa.

Tämä on laajemminkin huonojen järjestelmien ongelma - ongelmien ja haittojen kanssa yritetään elää, ja vasta pakon edessä korjataan. Se aiheuttaa jatkuvaa tehottomuutta "ei ongelmaa" -> "ongelma kasvaa" -> "kipukynnys ylitetty".

Helpompaa olisi korjata asiat ajoissa, jolloin "ongelma kasvaa"-vaiheelta vältyttäisiin jossain määrin.

Juha Kuittinen

EKP:n pankkivalvonnan jargonia..

"Näiden riskien perusteella olemme määrittäneet viisi pankkivalvonnan prioriteettia vuodelle 2016.
Ensinnäkin seuraamme pankkien liiketoimintamalleja ja kannattavuutta.

Toiseksi seuraamme luottoriskejä etenkin järjestämättömien lainojen osalta.
Perustimme viime vuonna erityisen työryhmän tukemaan järjestämättömän lainakannan pienentämistä.

Kolmanneksi seuraamme vakavaraisuutta esimerkiksi sellaisten pääomainstrumenttien osalta, joihin voidaan soveltaa velkakirjojen arvon alaskirjausta.

Neljänneksi seuraamme riskienhallintaa. Kun korkotaso on hyvin alhainen ja likviditeettiä on runsaasti, on entistä tärkeämpää, että pankit huolehtivat riskienhallinnastaan asianmukaisesti.

Viidenneksi seuraamme maksuvalmiutta."

https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/spe...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ihan oikeat prioriteetit, mutta minkäs teet. Samanaikaisesti pitäisi pitää pankit pystyssä ja elvyttää taloutta (=pankkien elämän helpottamista), ja toisaalta sitten kurmuuttaa ja pakottaa kirjaamaan hoitamattomat lainat alas ja kasvattaa oman pääoman määrää.

EKP:lla on selvä eturistiriita. EKP:n nimittäinen ylimmäksi pankkivalvontaviranomaiseksi oli ongelmallinen, ja pysyy ongelmallisena.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä EU:sta liittovaltion voi muodollisesti saada aikaan pakolla, kunhan ensin luovutaan demokratiasta eli eräästä keskeisestä perusarvosta. Näin euroa voisi sitten em. taannehtivan toimenpiteen [liittovaltion] avulla jälkikäteen perustella.

Jotta siihen päästään, pitäisi kyetä ohittamaan taas kerran (v. 2019) äänestäjät, joilla on erilaisia ajatuksia siitä, mikä on unionin luonne ja miten se on tähän saakka toiminut heidän kantiltaan:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...
---
"Brittihistorioitsija Timothy Garton Ash totesi pelkäävänsä, että toukokuun 2014 [EU-]vaalit jäävät historiaan ”herätyssoittona, johon Eurooppa ei herännyt”."
Mr. Ash oli oikeassa: ei herännyt. Aiotaanko toistaa sama virhe v. 2019? Jyrkänteelle asti?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tämä on pitempi, mutta tarjoaa valtavirtaisen amerikkalaisperspektiivin euroalueen ongelmiin. Otteita:

http://www.nytimes.com/2016/04/30/business/interna...

“It’s almost a lost decade,” said Joseph Stiglitz, the Nobel laureate economist and a professor at Columbia University. “It’s a remarkable testimony to the economic failure of the euro and the eurozone.”

So much time has passed with overall European fortunes frozen or even sliding backward that doubts pervade about the ability of the Continent to ever again achieve sustained robust growth.

“Europe is just sort of hanging on,” said Kenneth Rogoff, a former chief economist at the International Monetary Fund who is a professor at Harvard. “It’s very much like Japan, where Japan chose not to grab the bulls by the horns. It’s still a very rich country. It’s stable, but it’s in decline.”

“The crisis began in the United States, yet the rigidities associated with the euro meant that it was the eurozone that wound up the big loser,” Mr. Stiglitz said. “It’s worth noting that, over that period, Japan, the rest of Europe and the United States all performed better. This is a euro disease.”

“The potential growth rate in Europe is probably 1 percent,” Mr. Kirkegaard added. “We shouldn’t therefore expect growth to be much greater than it is today. This is, quite frankly, as good as it gets.”

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei ihme, että näillä pojilla keikkaa pukkaa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

HARDtalk: Yanis Varoufakis. Former Greek finance minister. Stephen Sachur. Tim Sebastian was faster and...

https://www.youtube.com/watch?v=-ZOAroRgIbY

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Euroopan dilemma - toimiakseen tarvittaisiin se liittovaltio, mutta kannatusta sille ei ole, joten vatuloidaan. Tulee kalliiksi tämäkin, kun aina purkamisen kustannuksilla pelotellaan.

Toimituksen poiminnat