jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Brexit - ja brittien teollisuus nousee

 • Brexit - ja brittien teollisuus nousee
 • Brexit - ja brittien teollisuus nousee
 • Jos nyt kokoomuksessa opittaisiin jo.
  Jos nyt kokoomuksessa opittaisiin jo.
 • Brittiosakemarkkina punnissa ja dollareissa (%-muutos vuoden alusta
  Brittiosakemarkkina punnissa ja dollareissa (%-muutos vuoden alusta
 • Lisätty palvelusektorin suhdannebarometri - positiivinen tämäkin
  Lisätty palvelusektorin suhdannebarometri - positiivinen tämäkin
Iso-Britannian teollisuuden suhdannebarometri elokuulle on julkaistu. Barometri pomppasi elokuussa lukemaan 53.3. Lukema on korkein kymmeneen kuukauteen. Heinäkuussa barometri oli 48.3 ja konsensusennuste odotti elokuulle lukemaksi 49.  Odotukset ylitettiin siis roimasti.

Yli 50-lukema tarkoittaa kasvua, kun taas alle 50-lukema tarkoittaa supistumista.

Teollisuus raportoi sekä tuotannon että uusien tilausten kasvavan roimasti - "syylliseksi" on mainittu heikentynyt punta, mikä luonnollisesti nostaa teollisuuden hintakilpailukykyä.

Markkinoilla punta vahvistui uutisen myötä, sillä Englannin keskuspankin ei välttämättä tarvitse keventää rahapolitiikkaa lisää Brexit-shokin takia - koska sitä Brexit-shokkia ei ole.


1) Brexit-äänestyksen yhteydessä kuullut ja nähdyt Lehman- ja taantumapelottelijat - miten meni, noin niinkuin omasta mielestä?

2) Ne, jotka pitävät omaa valuuttaa ja sen devalvoitumista "ei-todellisena", "kepulikonstina", "ei-toimivana", miten meni, noin niinkuin omasta mielestä?

3) Ne, joiden mielestä sisäinen devalvaatio ja kilpailukykysopimukset ovat avain parempaan huomiseen, miltä tuntuu, kun vuosien nysväämisen jälkeen joku viiden prosentin hintamuutos voidaan torpedoida kilpailijan puolelta valuuttakurssin kautta viikossa?

4) Koska he, jotka ovat jatkuvasti väärässä asioista, todetaan jatkuvasti väärässä oleviksi, ja heidän kuuntelemisensa lopetetaan tai ainakin heidän kuuntelemistaan aletaan pitää typeränä?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Niko Sillanpää

Turhaan sinä Juhani näitä kirjoittelet, kuten varmasti tiedätkin. Suomi seisoo tai kaatuu Merkelin tahdon mukaisesti. En tiedä, miksi näin on päätetty, eikä siihen varmasti yhtä syytä olekaan, mutta tähän nyt jostain syystä on päädytty tai ajauduttu.

Brexitissä ehkä vielä koomisempaa on, että EU:n komissio, Merkel ja Hollande itsepintaisesti kieltäytyvät oppimasta tapahtuneesta mitään, ei siis yhden yhdestäkään Brexitin osakomponentista. Suomalaisista eturivin poliitikoista en edes viitsi puhua, koska heillä ei ole tässä Merkelistä eroavaa mieltä tai tahtoa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

1) Todennäköisesti on turhaa, samaa mieltä. Silti, mielestäni on parempi sanoa ääneen etukäteen ja sanoa sitten jälkikäteen, että "miten meni". Jääpähän ainakin joku dokumentaatio elämään, että ei voi Helsingin Sanomien tapaan itkeä "kukaan ei nähnyt", kun eivät itse nähneet.

2) Tosiasioiden edessä linjaukset muuttuvat, mutta valitettavasti tuskallisen hitaasti. Ehkä - siis ehkä - sitä voi nopeuttaa ns. nostamalla asia esiin.

3) Merkel tai hänen linjansa eivät ole ikuisia.

4) Merkelin toimimattomat linjaukset ovat todellisuuden kanssa törmäyskurssilla, riippumatta siitä, kuinka suosittu tai epäsuosittu hän on. Ei Merkelkään pysty Matrix-maisesti todellisuuden lainalaisuuksia muokkaamaan.

5) Merkeliä sokeasti seuraavat tahot eivät ole ikuisia.

Väitän - kuten olen väittänyt jo pitemmän aikaa - EU löytää brittien kanssa rauhan melko nopeaan tahtiin, mutta exittejä se ei pulloon enää saa. EU:n nykymuotoa pitää yllä pääasiassa euro, joka tekee omaehtoiset ratkaisut hyvin vaikeiksi, ellei mahdottomiksi.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Ota tähän, Niko, mukaan Jumala-ulottuvuus. Merkel on vain ihminen. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka uskovat Jumalaan ja siihen, että tehdään asioita oikein. Sillä voi olla odottamaton siunauksensa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jumalalla ei ole mitään tekemistä ihmisten kanssa ja se on keksitty ihmisten toimesta.

Jumalia olemme me itse ihmiset, ketkä luomme erinäiset säännöt. Jätä siis tuo jumaluus pois.

Eero Mattila

Jos valtapuolueet Keskusta, Kokoomus, SDP ja Vihreät saavat päättää mikään ei muutu. Suomen talous ajetaan väkisin alas ja kaikki Valtion omaisuus mitä voidaan myydään.

Persuissa on pieni mahdollisuus tai sitten vaihtoehtoliikkeissä. Muuten tämä laiva uppoaa vuoren varmasti. Helsingin päätös ryhtyä rakentamaan siltoja kuvaa hyvin vihervasemmiston tilannetajua. (nykyisin myös keskusta ja kokoomus ovat osa vihervasemmistoa, koska kosivat samoja äänestäjiä)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tyytymättömyys Euroa kohtaan vaan kasvaa. Mikähän tuon kehityksen yht'äkkiä muuttaisi ? Aivan oikein, ero Eurosta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Brexitistä on toki ollut maltillisia kritiikkikirjoituksia, hurjia apokalyptisiä visiointeja ja "tämä on paratiisi" -paatosta.

Totuus muovautuu yleensä jonnekin näiden näkemysten keskipaikkeille.

Itse "pelkäsin", että riitaa tulee. Itse "toivoin", että menisi kivasti niin olisi taas yksi hyvä keissi jatkoja varten.

Ennen PMI-lukemiakin näytti jo lupaavalta:

http://uk.reuters.com/article/uk-britain-economy-i...

---

Vihavainen kävi jo kirjoittamassa seinälleni, että EUR ja USD todennäköisesti yhtyvät ja nielevät kruunut ja punnat jälkkäriksi.

Kävi kirjoittamassa, että sellainen valuuttakurssipelleily tietää vain "sähläystä talouspolitiikkaan".

Trollaamisestakin jää jälki.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Kiva, Henri, kun käytät tota sanaa "apokalyptinen". Saarnaaja David Wilkerson esittää kirjassaan "Näky", että kurssien sahaaminen jää pysyväksi ilmiöksi eikä kultakantaan sitouduta valuuttojen osalta enää ikinä. Sen sijaan hän esittää, että globaali valuutta on tulossa. Ja se vasta on apokalyptista, vai mitä? :-)

http://www.reijotelaranta.fi/reijon_blogi/david_wi...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Arvaa Henri paljonko mua kiinnostaa Vihavaisen kommentit?

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Katselin tänään FF:stä ihan samaa ja hetken mietin, että jaksaisinko kirjoittaa. En jaksanut, ja hyvä niin - selvästi laadukkaamman tekstin jaksoit tuottaa. Seppoa ja Seijaa odotellessa. Väärin noustu.

ps. Myös Kuikan kontaktit Isossa-Britanniassa kertovat, että heikosti menee.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

:) Olisin taipuvainen odottamaan ainakin Brexitin jälkeisen kvartaalin tuloksia. Palattaisiinko asiaan aikaisintaan maanantaina kun palveluistakin julkaistaan.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Jos katsot historiaa niin hyppäys on sen verran julma, ettei sitä ihan tuurilla tai tilastoharhalla selitetä. Todennäköisesti palveluissakin rokkaa kun turismibuumi pukkasi päälle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Katsotaanko nyt sekin rokkaako City.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Palvelubarometri julkaistu, ylitti odotukset, jotka nekin olivat kohtalaisen optimistiset.

Kuva lisätty.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mutmut uutisissa oli ja tältäkin palstalla kuulin, että punnan kurssin lasku, syöksy, oli selkeä taloudellinen merkki Belsebubista? Miten se nyt voisi muka ollakin positiivinen juttu Briteille?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Britannia on edelleenkin EU:n jäsen ja tulee vielä toistaiseksi olemaankin - Mayn hallituksella ei näytä olevan suurempaa kiirettä eron toteuttamisessa. Brexitin vaikutuksista voidaan sanoa jotakin konkreettisempaa vasta, kun Britannia on saanut korvaavat sopimuksensa neuvoteltua ja eroaikataulu tiedetään.

Mitään erityistä hyvää niistä neuvotteluista Britannialle tuskin on odotettavissa, mutta sittenpähän se nähdään. Itse uskon heidän tehneen suuren tyhmyyden.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kommentissasi pikkaisen pielessä. Moni laulaa samaa sisältöä, joten en tiedä, mistä ajatuksenkulku on peräisin - todnäk jostain pääkirjoitustason tyhmyydestä.

1) Eron todennäköisyys on kasvanut Leave-äänestyksen seurauksena huomattavasti, ja liike-elämä sekä finanssimarkkinat diskonttaavat tuota kasvanutta todennäköisyyttä. Argumenttina "ei ole tapahtunut vielä" on siis köyhä.

2) Mayn hallituksella nimenomaisesti on "kiire" - ovat sanoneet, että Brexit is Brexit. Ovat sanoneet, että parlamentissa ei asiasta äänestetä, eikä toista kansanäänestystä ole tulossa. Todennäköisesti artikla 50 eli eroprosessin virallinen käynnistäminen tapahtuu hyvin nopeasti - välttämättä ei vielä loppuvuonna, mutta todennäköisesti Q1/2017. Tämäntapaisessa hankkeessa pitäisin aikataulua hyvinkin nopeana - ei tässä mistään meetvursti vs. kinkkuleike-asiasta olla toimimassa.

3) "Erityistä hyvää neuvotteluista tuskin odotettavissa" tarkoittanee joko sitä, että neuvotteluista ei synny "hyvää/nopeaa" TAI että siitä syntyy "huonoa". Hyvin mahdollista, mutta oma ennnusteeni on, että lopulta haetaan ns. itselle edullista ratkaisua - eli laihaa sopua.

4) Ensin argumentti oli, että katastrofi tulee. Sitten kun sitä ei tullut, sanottiin, että vielä ei ole mitään tapahtunut. Joku uuvatti puheenvuorossa kertoi, että ehkä 2025 voidaan sanoa jotain varmaa, menikö hyvin vai huonosti.

Ymmärrättekö, että tuontapaisella argumentoinnilla on "aina oikeassa", vaikka olisi koko ajan väärässä? Oleellista juuri tällä hetkellä on, että taivas ei ole pudonnut niskaan, eikä sen odotetakaan putoavan niskaan. Siinä ei Stubbin tai Riipisen toiveet siitä, että huonosti menee, päde pätkääkään.

Minimissään olisi mukava kuulla jonkun toteavan, että Stubbin ja Korkmanin "tyhmyyttä ja Lehman"-jutut olivat syvältä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Minusta köyhintä oli ainakin rivienvälistä esittämäsi väittämä, että Brexit olisi jotenkin osoittautumassa Britannialle edulliseksi. Ei ole.

On turvallista ennakoida Brexitin (jos se joskus toteutuu) olevan Britannialle vaikutuksiltaan negatiivinen: he joutuvat yksinkertaisesti maksamaan sisämarkkinoille pääsystä ilman päätösvaltaa noille markkinoille.

Siinähän sitten räpeltävät.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #18

Vahva on usko, pisteet siitä.

Jos oletetaan, pyöreitä lukuja käyttäen, että joudutaan maksamaan vaikkapa 5% preemio EU:n sisämarkkinoille pääsystä mutta valuutta diskonttaa sen jo hyvissä ajoin vaikkapa menettämällä pyöreät 10% arvostaan euroa vastaan niin kumpi jäi plussalle ?

Vinkki: 10% "devalvaatio" voitelee yhteiskunnan lähes jokaista mutteria kertautuen koko ketjussa kun taas esim. tuontitulli on vain kohdennettu lisäkustannus.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #18

Jos nyt olisit vastannut esittämiini vasta-argumentteihin, etkä vaihtaisi puheenaihetta?

Ei, en ole esittänyt rivien välissä mitään väittämää, että Brexit on Britannialle edullinen diili, ja olen täälläkin kirjoittanut monta kertaa, että se on pitkän aikavälin neutraali / lievän negatiivinen - eli tuokin meni pieleen sulta.

Skarppaa vähän.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #24

>>1) Eron todennäköisyys on kasvanut Leave-äänestyksen seurauksena huomattavasti, ja liike-elämä sekä finanssimarkkinat diskonttaavat tuota kasvanutta todennäköisyyttä. Argumenttina "ei ole tapahtunut vielä" on siis köyhä.<<

Tietysti todennäköisyys kasvoi äänestyksen myötä, mutta ei tässä ole mitään konkreettista diskontattavaa ennen kuin tiedetään ne ehdot, joista vasta tulevissa neuvotteluissa tullaan sopimaan. Sitä paitsi Britannia on tiukasti EU:n jäsen kunnes Mayn hallitus asialle jotakin tekee. Eikä sillä höpötyksistäsi huolimatta näytä olevan asiassa lainkaan kiirettä. Ilmoitusta on pyydetty viikottain.

>>2) Mayn hallituksella nimenomaisesti on "kiire" - ovat sanoneet, että Brexit is Brexit. Ovat sanoneet, että parlamentissa ei asiasta äänestetä, eikä toista kansanäänestystä ole tulossa. Todennäköisesti artikla 50 eli eroprosessin virallinen käynnistäminen tapahtuu hyvin nopeasti - välttämättä ei vielä loppuvuonna, mutta todennäköisesti Q1/2017. Tämäntapaisessa hankkeessa pitäisin aikataulua hyvinkin nopeana - ei tässä mistään meetvursti vs. kinkkuleike-asiasta olla toimimassa.<<

Jos Mayllä olisi oikeasti kiire, niin tuo ilmoitus olisi jo jätetty. Viivyttelyyn ei ole mitään todellista syytä - paitsi tietysti eroamisen vaikutukset Britannian taloudelle ja tuon vaikutukset nykyhallituskoalitiolle.

Miksi ilmoitus siis viipyy?

>>3) "Erityistä hyvää neuvotteluista tuskin odotettavissa" tarkoittanee joko sitä, että neuvotteluista ei synny "hyvää/nopeaa" TAI että siitä syntyy "huonoa". Hyvin mahdollista, mutta oma ennnusteeni on, että lopulta haetaan ns. itselle edullista ratkaisua - eli laihaa sopua.<<

Laiha sopu onkin parasta, mitä Britannia voi toivoa, ja siitäkin hyvästä se joutuu sekä maksamaan selvää rahaa että luopumaan päätösvallastaan EU-markkinoilla. Se saattaa pitkän päälle tuntua jopa ikävältä, kyllä Theresa tämän tietää.

>>4) Ensin argumentti oli, että katastrofi tulee. Sitten kun sitä ei tullut, sanottiin, että vielä ei ole mitään tapahtunut. Joku uuvatti puheenvuorossa kertoi, että ehkä 2025 voidaan sanoa jotain varmaa, menikö hyvin vai huonosti.<<

Eihän tuo "katastrofi tulee" ole edes argumentti vaan väite - eikä minun tekemäni. Kommentoikoot sen tehneet.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #33

Nyt on jo parempaa, mutta vieläkin lägäät.

1) mielestäni menet ykköskohdan kommentissa metsään. Liike-elämä ei jarruttele, finanssimarkkinat eivät pelkää, ja kyllä ne diskonttaavat myös huonoja skenaarioita. Jotain siitä pystyy päättelemään, jos ei väkisin halua olla päättelemättä.

Ja höpötys on housuissasi sen jälkeen, kun laitoit sanoja suuhuni, että "rivien välissä" sanon brexitin olleen hyvä juttu :) Tällä seinällä on tapana sanoa "sori", kun väittää sanotuksi jotain, mitä ei ole sanottu.

2) Tuo kohta on omaa tulkintaasi, ja mielestäni väärää sellaista. Viive on ymmärrettävä, koska heti lapun jälkeen alkaa tiukan aikarajan neuvottelut. Ennenkuin oma kanta ja rivit ovat suorassa, Artikla 50 ei lähde. Theresa May on linjannut asiaa mm. keskiviikkona.

3) Saksassa ja Ranskassa on vaalit tulossa. EU:lla ei ole kuin hävittävää, jos se alkaa leikkiä pahista neuvotteluissa. On yleinen harhaluulo, että valtit ovat EU:n käsissä. Mitkä valtit? Sekö, että ne voivat tarjota briteille niin huonoa diiliä, että se sattuu jäljellejäävien EU-maiden kansantalouksiin ja nostaa "populistien" kannatusta entisestään, kun EU profiloituu koulukiusaajaksi? Tästäkin siis olen eri mieltä kanssasi.

4) Katastrofi-väiteittä en sanonut sinun esittäneen, vaan mm. Stubbin ja monen muun. En pyytänyt siis sinua niitä korjaamaan, vaan ihmettelen, että kukaan ei kiinnitä niihin huomiota. Ei silloin, kun ne esitettiin, eikä jälkikäteen, kun ne osoittautuivat vähintäänkin liioitelluiksi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #37

>>Nyt on jo parempaa, mutta vieläkin lägäät.<<

Ehkä minä en puolestani sano, mitä ajattelen avauksestasi ja kommenttiesi tasosta. Haluan näet säilyttää kirjoitusoikeuteni.

1) Kun blogisi on jo otsikoitu "Brexit - ja brittien teollisuus nousee", niin on mielestäni kohtuullista katsoa sinun väittävän Brexitin vaikutuksia positiivisiksi. Jos näin et halunnut viestiä, niin opettele otsikoimaan juttusi jatkossa paremmin tai ilmaisemaan toisaalla, ettet tarkoita mitä otsikoit. Sanon "sori", jos on aihetta, nyt ei ole.

Asiat diskontataan, kun on perusteltua aihetta, ja niin on tapahtunut ja tapahtuu tässäkin. Palataan asiaan, kun koko asiassa tapahtuu muutakin kuin vesittämistä.

2) Jauhat pelkkää roskaa. May pelaa aikaa kahdesta syystä: koska hän (toivottavasti turhaan) toivoo neuvottelujen olevan mahdollista ilman eroilmoitusta, ja koska hän pyrkii siirtämään neuvottelujen potentiaalisesti Britannian kannalta surkeaa lopputulosta mahdollisimman pitkälle - Britanniassakin kun on ne vaalit aikanaan.

3) EU-alueella on 4 Britannian 5 tärkeimmästä vientimaasta. Britannian jäsenyysehdot olivat ennestäänkin kohtuuttoman hyvät. Kompromissia toki haetaan, ja sellainen löytynee rahalla - Britannia maksajana.

4) Miksi otit sen sitten edes esiin? Rinnastit yllä myös minun ja Stubbin mielipiteet ("Siinä ei Stubbin tai Riipisen toiveet..."). Mitä siis oikein ajattelit? Vai ajattelitko yhtään mitään?

Nyt on tärkeämpääkin tehtävää ja tämä ei etene, joten heippa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"Kompromissia toki haetaan, ja sellainen löytynee rahalla - Britannia maksajana."

Federalistien katkeruus liittovaltiounelman hajoamisesta on täysin ymmärrettävää, mutta en ymmärrä miksi brittien pitäisi maksaa tasoitusta heikoimmille EU-maille saadakseen myydä EU-maihin, tuohan olisi Saksan tehtävä brittien lähdettyä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #41

1) Sullahan oli jo mahdollisuus argumentoida, ja käytit sen mielestäni heikosti - lukemalla väärin, kuvittelemalla vähän päälle ja heittämällä omia mielipiteitäsi faktoina ilman perusteluita.

Otsikossa olevat kaksi asiaa ovat faktoja. Kausaliteettikin on ilmeinen - punnan heikentyminen nostaa maan kilpailukykyä. Minä EN väittänyt, että Brexit on hyvä asia briteille. Se oli se, mitä sinä väitit minun sanoneen - joten jätetään se otsikointitaitohöpötys väliin - ongelma ei ole otsikossa, vaan siellä päässä.

2) Tuo nähdään pian. Arvaan itse, että Mayn hallitus jättää pian vuoden vaihteen jälkeen artikla 50-ilmoituksen. Mielestäni se on "pian", ja argumenttisi minulle oli, että jauhan roskaa. Minä tarjosin jo vetoa. Otatko vai etkö ota sitä vastaan, että voidaan palata tähän asiaan myöhemmin konkreettisen "kuka oli oikeassa"-teon merkeissä?

3) Mielipide taas, ja jää nähtäväksi. Oma ennusteeni on, että löysä kompromissi (EU-jäsenyyden ominaisuudet ilman EU:ta ja vapaan liikuuvuuden rajoittimilla) syntyy lopputuloksena.

4) Sinulla on ilmeisesti mielipide, että Brexit on katastrofi, vai kuinka? Ilmeisesti tämän mielipiteen seurauksena näet jokaisen mainitun kohdan ulkomaankaupasta Art. 50-ilmoitusjättöpäivään ja exit-neuvotteluiden lopputulokseen mahdollisimman negatiivisena. Totta kai se herättää ajatuksen minussa, että jollain tasolla toivot, että menisi huonosti.

Minä en väittänyt, että olet esittänyt Lehmania tapahtuvaksi. Sen sijaan pidän selvänä, että toivot näkemyksesi olevan oikeassa. Silloin analyyttisyys menee aina reisille - asioita alkaa tulkita niin, että ne tukevat mielipidettä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #48

>>lukemalla väärin, kuvittelemalla vähän päälle ja heittämällä omia mielipiteitäsi faktoina ilman perusteluita<<

Kuvasit tasan omat handicappisi.

>>Otsikossa olevat kaksi asiaa ovat faktoja. Kausaliteettikin on ilmeinen - punnan heikentyminen nostaa maan kilpailukykyä. Minä EN väittänyt, että Brexit on hyvä asia briteille.<<

Otsikon asioiden kausaliteetti on siis mielestäsi ilmeinen, muttet mielestäsi esitä brexitiä briteille edullisena :-D

>>Sinulla on ilmeisesti mielipide, että Brexit on katastrofi, vai kuinka?<<

Ja tässä kuvittelit juuri "vähän päälle". Pidän Brexit-päätöstä tyhmänä ja vahingollisena, kuten monia perussuomalaisiakin, mutta katastrofiksi miellän ihan muut asiat.

Vetoja en lyö kuin pörssin ja veikkauksen palveluissa. En vaikka sinun mielipiteesi olivatkin mielipiteitä vain nekin.

Enkä ole edes sanonut sinun väittäneen minun sanoneen jotakin Lehmaniin liittyvää. Sanoin sinun liittäneen minut Stubbiin mielipiteisiin.

>>Sen sijaan pidän selvänä, että toivot näkemyksesi olevan oikeassa.<<

Jälleen kuvittelet "vähän päälle". Itseasiassa toivon, että Brexit hautautuu jollakin soveliaalla tekosyyllä, vaikkapa Britannian hallituskriisillä.

>>Silloin analyyttisyys menee aina reisille - asioita alkaa tulkita niin, että ne tukevat mielipidettä.<<

Tuo on se perussuomalainen tapa, katso peiliin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #52

No niin - jatkossa kirjoittelet sitten muualle persuongelmaasi - se ei edes liittynyt aiheeseen, mutta ei yllättänyt, koska antipatiasi tuntuu olevan puheenvuoro-kommentoinnissasi lead-asemassa.

Teollisuus on pieni osa kansantaloutta. Otsikko oli fakta, ei siitä ole mitään epäselvää. Se, että luulit, että teollisuuden nousun sanominen ääneen tarkoittaisi samaa kuin että sanoisi, että on nettohyvä briteille, on omaa käsitystäsi, ja kertoo lähinnä omasta käsityksestäsi. Silti sä nyt jatkat tästä jankkaamista. Fiksumpi olisi sanonut "et muuten sanonutkaan, sori. Ja hyvä, että sanoit ääneen, että mielestäsi Brexit on ainakin lievästi negatiivinen".

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #33

Juha - tehdään veto. Sata euroa vetoa, että britit ovat jättäneet Artikla 50-ilmoituksen ennen vuoden 2017 loppua. Käykö?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #38

Omituista ohipuhumista. Mahtaako kukaan maailmassa uskoa, että eroilmoitusta ei jätettäisi ennen vuoden 2017 loppua?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #39

Omituista ohipuhumista on housuissasi. Ja kyllä, mä olen lyönyt kuvatunlaisen vedon.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #39

En minä ainakaan. Tämäkin vuosi saattaa hyvin riittää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #53

Kuitenkin yllä kirjoittelet, että Mayn hallitus vetkuttelee asiaa? Äänestys oli kesäkuussa, siihen perään uuden hallituksen muodostaminen ja kesälomat päälle, ja sun mielestä tää on kauhian pitkä aika?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

Mitä "aikaa" siihen yhden lauseen ilmoitukseen tarvitaan? Jos kaksi vuotta ei riitä neuvotteluryhmän kokoamiseen ja neuvottelutuloksen saamiseen, kyse ei voi olla muusta kuin siitä, että brittihallitus tajuaa olevansa kusessa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #18

Kelluva valuutta huomioi kansakunnan taloudellisen tilanteen. Matala punta korreloi mahdolliset tullimaksut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mikäli artiklan 50 mukaista eroilmoitusta ei anneta ennen ensi kesää, jäämme huvittuneina odottamaan brittien kampanjoita kevään 2019 europarlamenttivaaleissa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Höh, eihän ne oo edes eronnu vielä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vähän parempaa kommenttia hei seuraavalla kerralla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Koomista hätäilyä. Toistaiseksi on tapahtunut vain punnan devalvaatio. Tietenkin siitä on se sama väliaikainen apu kuin markankin devalvaatioista silloin muinoin.

Kaikki Britannian EU-eroa koskevat ennusteet koskevat aikaa, jolloin Britannia on eronnut EU:sta. Vuosien kuluttua.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kuten Juhani jo vastasi; luuletko markkinoiden odottelevan eropaperin kirjoitusta ? Kyllä siellä jo pää märkänä mietitään tulevaa ja hinnoitellaan minkä ehditään.

"Britannian hallitus ei anna parlamentille mahdollisuutta päättää maan EU-erosta. Pääministeri Theresa Mayn kanslia kertoo lausunnossaan, että hallitus puskee nyt EU-eroprosessia eteenpäin."

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

J-P nyt vetää tällä omalla huonoksi havaitulla linjallaan. Jos se ei parin kerran jälkeen ole ymmärtänyt "tulevaisuutta diskontataan nyt"-argumenttia, ei se ymmärrä sitä vaikka sen toistaisi.

Niko Sillanpää

#20: Markkinat ovat jo siis hinnoitelleet Brexitin ja markkinoiden mielipiteen näemme nykyisissä esimerkiksi osakehinnoissa. Riskinä voidaan pitää, että Merkel, Hollande ja Juncker alkavat Brexit-neuvotteluissa hankaliksi, mutta heistä ja heidän politiikastaan toivottavasti päästään eroon ensi vuonna, mitä ilmeisesti markkinatkin arvailevat.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Itse oletan, että "EU heittäytyy hankalaksi"-riskiä pidetään minimaalisena sen takia, että Merkel/Hollande/Juncker esittävät alussa kovaa, mutta myöhemmin löytyy ns. sopuratkaisu. Brittien kyykyttäminen tiukoilla talousehdoilla sattuisi nimittäin näitä isojakin maita taloudellisesti.

Merkel signaloi jo löysää neuvotteluasentoa, Hollande toistaiseksi vielä puhuu, mitä puhuu, ja Junckerista ei ole edes väliä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #28

Periaatteessa kovaa pelaaminen voi olla järkeväkin taktiikkaa Frankfurtille ja Pariisille, jos tarkoitus on kupata Citystä rahoituslaitoksia mantereelle. Mikä tosin onnistuessaan tarkoittaisi, että kaikki muut (EU-maat) paitsi Frankfurt ja Pariisi häviäisivät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Eihän niitä rahoituslaitoksia kupata tarvitse, aivan oma-aloitteisesti ovat ilmoittaneet harkitsevansa että siirtäisivät osan toiminnoistaan EU-alueelle. Frankfurtin ja Pariisin lisäksi on mainittu mm. Dublin, Luxemburg ja Amsterdamkin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #32

Finanssisektorikin on iltalypsyllä. Pääsääntöisesti toimialan näkemyksiin kannattaa suhtautua ns. hyppysellisen suolaa kera.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #44

Ikinä, ikinä, ei pitäisi päästää finanssisektoria sellaiseen asemaan kuin se on päästetty monissa maissa. Moraalikato + Velkavipu + poliittinen korruptio (kutsui sitä sitten nimellä lahjoitukset / regulatory capture tms) aiheuttaa säännöllisin väliajoin toistuvia katastrofeja, ja maksaja on aina se sama.

Seuraavaan finanssikriisiin mentäessä systeemi on edelleen epäkesko, epäläkinäkyvä ja epävakaa. Moni seniori jenkeissä sanoo, että finanssikrisiin tuoma mahdollisuus laittaa rahoitussektori kuriin menetettiin. Se tumpeloitiin. Tilaisuus olisi ollut. Ilmeisesti sekä poliittinen suojelu että epäselvyys ja erimielisyys siitä, mitä pitäisi sitten tehdä, pelastivat pankit isommilta reformeilta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #45

Joka tapauksessa finanssisektori on tasannut brittien alijäämäistä kauppatasetta. Nähtäväksi jää millaiseksi se jatkossa muodostuu kun punnan heikkeneminen vaikuttaa siihenkin että tuontihinnat nousevat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"It is not our intention to talk about the UK in Bratislava or our negotiation strategy vis-à-vis the UK. Our position is crystal clear: there will be no negotiations without notification. This principle is enshrined in our treaties. And it is there for a reason: to protect the interests of the members of the Union that want to stay together, not the one which decides to leave. Therefore, we shall not give up on this principle."

Ei Merkel, Hollande tai Juncker vaan Donald Tusk Bratislavan kokouksen alla. Eikä mantereella ole vakavasti otettavaa poliittista tahoa, joka olisi toista mieltä. Markkinoilla tietenkin mietitään niin viikkojen kuin vuosienkin tulevaisuuksia, mutta politiikka asettaa pöhkömonetarismille rajat.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #30

En nähnyt kommentissasi mitään sanottavaa. Alussa kerrotaan ihan oikein, että neuvottelut alkavat vasta artikla 50:n lähettämisestä. Ei mitään uutta. Kyllä, puheet ovat kovia, mutta ne ovat ne teot, jotka minua enemmän kiinnostavat. Niitä tuskin tulee.

Sitten loppuosassa kerrot, että markkinat tyhmiä ja poliitikko tietää. Niin varmasti. BTW, mikä on pöhkömonetarismi?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Eikö tulevat kauppasopimukset vaikuta sitten mitenkään, tulee tullit ja härdellit. Mitähän itse brittiläiset ovat mieltä kun ulkolaiset tavarat on kalliimpia.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Jos maassa on täystyöllisyys ja talous kasvaa koilliseen niin kärjistäen se ei kiinnosta ketään jos kiinalainen elektroniikka tai EU:n bemarit maksaa vähän enemmän.

Täällä Suomessa taas "halvat" sisämarkkinat ei hirveästi lohduta sitä puolen miljoonan työttömän ja työllistetyn arkea.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No just näin Ville!:
Kun K-kaupassa joutuu funtsimaan ostaako kolme tomaattia vai kurkun, ja v_____aa jo etukäteen, kun näkee kuinka paljon halvempi hollantilainen tomaatti on.
Ja lopuksi päätyy kompromissina kurkkuun vaikka pitää enemmän tomaateista - niin ei sillä ole hevon v:un väliä paljonko se Bemari maksaa!!!

Maksakoon vaikka tuplat, kunhan jokaisella olisi mahdollisuus olla itsensä herra eikä niitä Aa-nelosia tarttis täyttää.
Kun pääsin työttömyydestä eläkkeelle, oli sama Aanelos-rumba horisontissa, ei rahat olis'riittänyt mitenkään, joten onneksi muutin pois koko maasta ja nyt saan olla oma herrani, mitä nyt joskus vippaan kaverilta, jotta saan polttopuita.
Nyt sekin on hanskassa. :)

Voihan Bemari sentään!
Sanon vielä sen, etten näin vapaa ollut edes 80-luvulla kun rahaa todella oli - ja nimenomaan omaa rahaa. :)
Tosin kavereita joskus kaipailen, mutta kyllä netissäkin voi höpötellä.

Henry

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitähän itse brittiläiset ovat mieltä kun ulkolaiset tavarat on kalliimpia."

Mitähän Suomessa ajatellaan kun täällä ei enää valmisteta kulutustuotteita, työttömyys tapissa ja ostovoima vain laskee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No jaa, itse työttömänä ostan mielelläni silloin tällöin kirjan, amazon.co.uk:sta. Kun on aikaa lukea ja englanninkieliset painokset ovat halpoja. Hankalammaksihan se käy, jos Britannia joskus eroaa, mutta Amazon on kansainvälinen firma ja amazon.de:lläkin hyvät varastot kaikilla kielillä.

"Täällä", meillä kotimaassamme Euroopan unionissa, valmistetaan muuten kaikenlaista kulutustavaraa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Mikäli lähetyksen tavaroiden yhteisarvo on 22 euroa tai sen alle tai lähetys sisältää enintään 45 euron arvoisen yksityishenkilön lähettämän lahjan, ei lähetystä tarvitse tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta tehdä tulli-ilmoitusta eikä maksaa veroja.

Tilaa vaan huoletta ebaystä free international shippingillä. Tulee paljon halvemmaksi monikin asia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #55

Heh joo, vanhassa vitsissä puhutaan avaimen etsimisestä sieltä, missä valo sattuu olemaan. Tiedekustantamot ja eBay sopivat vähän huonosti yhteen.

70- ja 80-luvuilla elin tuossa maailmassa, jota kuvailet, vaikka tilaukset tehtiin silloin kirjeellä tai puhelimella eikä verkossa. En kaipaa sinne takaisin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #61

"70- ja 80-luvuilla elin tuossa maailmassa, jota kuvailet, vaikka tilaukset tehtiin silloin kirjeellä tai puhelimella eikä verkossa. En kaipaa sinne takaisin."

Oli se hyvä että EU keksi kännykät ja netin, kukapa kaipaisi aikaa ennen EU:ta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #64

Makkonen ei tietenkään kuulu kirjojen maailmaan, joten täsmennettäköön, että silloin ne piti itse noutaa postista tai aika usein jopa tullista. Nykyään kai amerikkalaisenkin lähettäjän oma ilmoitus arvosta hyväksytään helpommin, ja kyllä sekin EU:n ansiota on.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #61

Ei siinä missään maailmassa eletä. Itsehän tilaan Jenkkilästä vaatteita kohtuullisen usein ja tullin maksan verkossa koska arvoa on hieman enemmän kuin 22 erkkiä.

Kaikki hoituu parilla klikkauksella ja verkkopankkitunnuksilla. Esimerkiksi farkkuja saa neljät siinä missä suomalaisesta liikkeestä saa vain kahdet. Vaikka maksat tullit ja joskus rahdinkin.

Tervetuloa 2010-luvulle.

http://www.tulli.fi/fi/tiedotteet/lehdistotiedotte...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #67

Joo, sori, pysyn täällä kirjojen maailmassa mieluummin kuin farkkujen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En pörssistä ymmärrä keskivertokansalaista enempää, mutta minulla on timantinkova sijoitusvinkki!
Otetaan ja tehdään "Hei me voitetaan tällä!"-indeksi ja siihen pisteytetään kaikki minkä Katais-, Liikas- ja Stubi-köörit sanovat - ja sitten tehdään just' päinvastoin.
Pelataan vaikka koko budjetilla niin ei kyllä kohta oo valtiolla velkaa.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aforismi - hieman ohi aiheesta.
"Brittien menestys ja elämän jatkuminen brexitin jälkeen näyttää olevan euroideologeille yhtä vaikea pala niellä kuin N-liiton ja itäblokin romahdus sosialisteille."
---
Ehkä olisi jo aika keskustella unionin ja €:n todellisista ongelmista niiden oikeilla nimillä. Brititkään eivät lähteneet unionista yksin taloudellisista syistä (käppyrät osoittavat niidenkin tärkeyden), vaan paljolti myös hyvin periaatteellisista ja arvosyistä:
unioni on hylännyt "keskeiset eurooppalaiset arvonsa" mm. demokratiaan, itsemääräämisoikeuteen, korruptioon ja eurooppalaisten kansojen vapauteen liittyvien kysymysten osalta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eivät ne britit ole vielä minnekään lähteneet vaikka luultavasti lähtevätkin kunhan edes Davis on saanut neuvottelijat kokoon Foxista puhumattakaan. Ja pääsevät yhteisymmärrykseen siitäkin mitä kenenkin tontille kuuluu, ja lähdetäänkö maahanmuuttorajoitukset vai EU:n sisämarkkinat edellä, vaiko yritetään noukkia kaikki rusinat pullasta.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/parl...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kommenttisi ei liittynyt itse brexit-äänestyksen jälkeen esitettyihin välittömiin ns. romahdusteorioihin, joita blogi käsitteli. On toki hyvä, että brittien talous pelaa, vaikka se ei Junckerille kelpaisikaan.

Hyvät neuvottelijat voivat saada ihmeitä aikaan, huonot paljon tuhoa. Jos neuvottelet - kuten Cameron teki - muutamia rusinoita pullasta, kyse on aina siitä, riittääkö se EU-uskollisuuden ylläpitoon, kun moni muu asia on unionissa edelleen pielessä?
EU tässä remonttia kaipaa, kyllä britit osaavat itsestään huolen pitää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #60

Katsos kun ei sellaisia "välittömän romahduksen" teorioita esittänyt käytännössä kukaan. Täysjärkisille "Brexit" on koko ajan merkinnyt Britannian eroa EU:sta eikä jotakin äänestyspäivää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #60

Täsmennän, etten sinänsä epäile, että alustaja on törmännyt joihinkin välitöntä romahdusta ennustaneisiin. Minä, kuten Seija Nylundkin, olen seurannut lähinnä kauppasopimuksiin ja vapaaseen liikkumiseen liittyvää juridiikkaa. Teollisuuteen kvartaaleista keskustelevilla on saattanut olla toisia puheenaiheita.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #66

Sinua ei sitten taida kiinnostaa, mitä Ison-Britannian ja EU:n ystävä sekä kansainvälisen verkostoitumisen mestari Stubb on asiasta lausunut?
Hän oli sattumoisin vielä tovi sitten Kokoomuksen puheenjohtaja (2014-16) ja Suomen pääministeri (2014-15). Stubbin käyttämä Lehman -viittaus brexitin yhteydessä huomattiin jopa Taloussanomissa? Älyttömänä vertauksena.
http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2016/06/27/fk...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #69

Ensimmäisessä virkkeessä olet kiistatta oikeassa, mutta...

No: "Stubbin mukaan Iso-Britannian viikon päästä pidettävää kansanäänestystä seuraavat kaksi päivää ovat monella tapaa arvaamattomia. Stubbin mukaan Brexitin takia kaikkia talouskasvuennusteita tälle vuodelle ja lähitulevaisuudelle pitäisi rukata alaspäin."

Hän käytti kyllä termiä "Euroopan Lehman Brothers -hetki", mutta tuskinpa ennusti seurausten olevan samoja.

Kaikkia talouskasvuennusteitahan on rukattu alaspäin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"...by far the main factor in the improvement of the exports."
Mikähän tekijä se on (Bloombergin ja Reuterin mukaan) briteillä? Ja mikä se voisi olla myös Suomelle?
That is the question.

Toimituksen poiminnat