jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Suomen kannattaa

  • Suomen kannattaaMikä liittovaltio? Missä?

 

Muistatteko ne höpötykset, että mitään tulonsiirtoliittovaltiota tai yhteisvastuita ei ole tulossa?


 

Helsingin Sanomat 23.8.2017

Orpo: Suomen kannattaa tukea Saksan aloitetta Euroopan valuuttarahaston perustamisesta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo puhuneensa aiheesta Saksan Wolfgang Schäublen kanssa. Orpo painottaa, että Suomen pitää olla eturintamassa eurooppalaisen yhteistyön kehittämisessä.


Aiemmin:

Reuters 19.3.2017
Euro zone's Dijsselbloem wants bailout fund turned into a European IMF


Reuters 20.4.2017
Germany's Schaeuble: ESM could turn into European monetary fund

 

The Economist 9.5.2017

Completing the euro zone – Europe needs true fiscal integration, not its own IMF

A new proposal for a European Monetary Fund is nonetheless starting a badly-needed discussion
 


The Financial Times 8.8.2017

Bailout costs will be a burden for years
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vaadit Juhani lukijoilta nyt liikaa. Ei ne katso linkkien taakse. Ne ajattelee että oot persumyönteinen ja trollaat.

Poislukien toki fiksut.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Kiva uhrautuminen jo ennen varsinaista keskustelua.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Oletko sinä Jussi joskus muuten keskustellut?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #19

Tässähän se soljuu kivasti eteenpäin.

Vastasin kommentiin jossa ei siinäkään ollut varsinaista kommenttia aloituksen puheenvuoroon.

Uhraudun nyt siis itsekin, evp Tossavaisen tapaan voisin sanoa jopa että mukauhraudun.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #26

Totta, Mikon kommentti oli hyvin vahvasti ennakoiva ja off-topic, mutta valitettavasti totta. Yritäs nyt vähän paremmin osallistua, tai jätä väliin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ajat ja käsitykset muuttuvat.Jos Schäublelle olisi kerrottu 10 vuotta sitten mikä 2017 on tilanne niin hän hän olisi saattanut joko itkeä tai nauraa.Nauranut mikäli ei olisi uskonut ja itkenyt mikäli olisi uskonut.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

2007 hitaimmat eivät vielä tajunneet, että euroalueen on joko siirryttävä kohti liittovaltiota tai kokoonpanoa on muutettava.

Pitäisin mahdollisena, että Schäuble kuului siihen porukkaan, jonka mielestä mokomaa valintapakkoa ei olisi edessä. Epäilen, että kuitenkin aavisti sen. Ne kaksi vaihtoehtoa olivat hyvin kattavasti esillä eurooppalaisessa rahaliiton kritiikissä jo 70-luvulta lähtien, ja ennen eurokriisiä etenkin euroalueen ulkopuolisessa ammattilaisten keskustelussa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Luotan siihen että Brysselin herrat eivät voi olla huonompia kuin meidän lipposet, sipilät ja soinit! Juhanikin koittaa näyttää fiksulta hienoine linkkeineen. Ei osaa sanoa asiaa suoraan. Kyllä kansa tietää.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jos sulla ei ole mitään asiaa, ei kannata tulla tänne sanomaan sitä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos, pidän turpani kiinni!
Mutta sinä aloitit, oliko sinulla sitten joku asia?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

”Me emme voi jäädä silloin impivaaralaisesti pohdiskelemaan, missä me olemme mukana. Meidän pitää olla mukana eturintamassa kulkemassa eurooppalaista tietä eteenpäin, rakentamassa yhteistä Eurooppaa”, Orpo sanoi.

Kovin tuttu soundi. Eturintamassa rakentamassa yhteistä. Muu olisi impivaaraa.

Aiemmin tästä aiheesta laajemmin:
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237414-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kokoomuksellahan on ollut ainakin Stubbin vuosia sitten kirjoittaman mukaan pyrkimys täydellisen liittovaltion luomiseen. Sama tahti on jatkunut erilaisten sopimusten hyväksymisellä Kataisen-Stubbin ja nyt Orpon ministerikauden aikana.

Tuosta hyvänä esimerkkinä ylipäänsä on mm. Dublin asetukseen liittyen (kohta 25) selvä ilmaisu pyrkimyksestä "Sen myötä, että luodaan asteittain alue, jolla ei ole sisärajoja ja jolla taataan henkilöiden vapaa liikkuvuus Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaisesti sekä kolmansien maiden kansalaisten maahantulolle ja alueella oleskelulle asetettavia ehtoja koskevan unionin politiikan vahvistaminen, mukaan lukien yhteiset ponnistelut ulkorajojen hallinnoimiseksi, on välttämätöntä löytää tasapaino vastuuta koskevien perusteiden kesken solidaarisuuden hengessä."

Siis asteittain on luotu liittovaltiojärjestelmää tai peräti yhtä valtiota ottamalla solidaarisuus huomioon. Noinhan kävi jo tukipakettipolitiikassa ja mm. EVM rahaston perustamisessa. Sumuttaminen EU-politiikassa liittovaltiota muodostettaessa on todellista hidasta hivuttamista. Ilmeisesti tätä ei hitaat "hämäläiset" (=lue suomalaiset päättäjät) ole huomanneet kun ovat monia EU:n asetuksia ja direktiivejä hyväksyneet. Toki meillä on puolueita, joille EU on "jumala".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Meidän pitää olla mukana eturintamassa kulkemassa eurooppalaista tietä eteenpäin, rakentamassa yhteistä Eurooppaa"

Tähän mennessä tämä on tarkoittanut että maksajia kaivataan ja Suomi on vapaaehtoinen.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tietenkin se tarkoittaa sitä. Laitankin tähän kuvan mukaan vielä lisävaroituksen sanaksi näiden tyyppien puheista.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Juna meni jo.” Suomi-neito veivaa resiinalla perässä saamatta enää junaa kiinni. Meillä on nämä omat ”edusmiehemme ja edusnaisemme”, jotka ovat ajaneet Suomi-neidon tähän tilaan. Tilaa on ”parannettu” mm. sillä, että Suomen vastuut ovat 13,974 miljardia euroa ERVV:ssä ja alkupääomana 1,44 miljardia euroa EVM:ssä, jossa ne tarvittaessa lisääntyvät aina 12,6 miljardiin euroon saakka.
Vertauksena, jonka blogisti tietää, yksi miljardi euroa = yhden kilometrin korkuinen pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Kokoomuksen ”värisuoralla” Katainen – Stubb – Orpo on ollut tässä kaikessa erittäin keskeinen merkitys.

”Pojat myö hävittii tää peli.”

Juha Hämäläinen

Tuo EVM kertoo hienosti minkä kokoisen vaikutusvallan Suomi osti itselleen nostamalla pyllyn aikoinaan pystyyn EU-komissiolle ja sai Jykälle suojatyöpaikan.......

"Saksalaisen Bild – lehden mukaan Saksan valtiovarainministeri Schäublen esikunta valmistelee 80 miljardin piristysruisketta Etelän kriisimaille EVM – rahaston kautta. Tämä nähdään asiantuntijapiireissä käden ojennuksena Ranskan presidenttiä Marconia kohtaan, mutta takana lienee kasvava pelko Italian joutumisesta kansallismielisien puolueiden käsiin.

Schäublen suunnitelma on kierrättää Euroopan veronmaksajien rahoja 80 miljardia EVM:n kautta kriisimaille. EVM – taakanjaossa tämä tarkoittaa Saksan veronmaksajien 22 miljardin osuutta ja Suomelle veronmaksajien kontolle lankeaa reilu miljardi Euroa.

Schäublen suunnitelma perustuu EVM:n siirtämiseen eräänlaiseen EU-lisäbudjettiin, jota täytetään tarpeen mukaan Euro-maiden toimesta. Rahalla on tarkoitus auttaa myös laman kourissa, ei pelkästään konkurssin edessä olevia maita sekä auttaa luonnonkatastrofin lyömiä Euro-maita.

Muutosta varten ei ole tarvetta muuttaa EU-sopimuksia vaan pelkästään EVM – sopimusta, kertoo Bild – lehti."

https://blogit.kansalainen.fi/suomi-sekaantuu-evmn...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Laita linkki siihen Bildin artikkeliin, johon kirjoituksesi nojaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #28

Bitte sehr: http://www.bild.de/politik/inland/wolfgang-schaeub...

Es ist nicht meine einbildung (Hämiö) se tapahtuu sanoin Oy Suomi Ab mitä tahansa. EURO-Bondit tulee! Oletko valmis ?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #33

Toi on niin lyhyt ja heikko kommentti EVM:n käyttötarkoituksen laajentamisesta, että en käyttäisi sitä itse kommetin tai analyysin pohjana.

Pikemminkin se kertoo jotain siitä, minkälaista "keskustelua" ja ilmapiiriä Saksasta löytyy. Liittovaltioskeptisyyttä ja haluttomuutta yhteisvastuuseen.

Se on sinällään tärkeä havainto, koska siitä voi päätellä jotain liittovaltiosuunnitelmien toteutumisen ja aikataulujen realistisuudesta. Saksan suostuminen ja osallistumisastehan on onnistumisen kannalta ratkaiseva. Saksan myöntämät takaukset ja Saksan jakamat tulonsiirrot muodostaisivat liittovaltion keskeisen ytimen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #37

Mielestäni on hyvinkin relevantti, jos sitä peilaa Italian vaaleihin ja tuossa uudessa EVM-himmelissä hillopurkille pääsisi jopa Suomi.....

Eli peittoa jatketaan, kuin hölmölässä ja ollaan valmiita maksamaan niiden jotka uskoo peiton pidentyvän, jotta kukaan ei pääsisi sanomaan, että kaikki on hölmöläisten hommaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

On hyvä muistaa, että Katainen palkittiin saksalaisella talouspalkinnolla, kultaisella Ludwig Erhard -muistorahalla vuonna 2012, joka myönnetään "huomattavista ansioista sosiaalisesti kestävän markkinatalouden kehittämisessä".

Hän "kehitti" suomalaista markkinataloutta 47 miljardin euron lisävelalla ja Suomen vastuilla ERVV:ssä ja EVM:ssä. Suomen vastuut ovat 13,974 miljardia euroa ERVV:ssä ja alkupääomana 1,44 miljardia euroa EVM:ssä, jossa ne tarvittaessa lisääntyvät aina 12,6 miljardiin euroon saakka. "Kehittäminen" on ollut näin ollen erittäin "merkittävää". Nämä vastuut realisoituvat hyvin suurella todennäköisyydellä eli tuulettimesta tulee ”sitä itseään” Suomi-neidolle.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #32

Sotket kaksi asiaa - eli Suomen eurokriisiytymisen (jota on vastoin monia muita kriisimaita onnistuttu kompensoimaan velkarahalla, koska velan lähtötaso oli alhainen) ja yhteisvastuukehityksen. Kahdesta noin isosta kokonaisuudesta ei ole mitään mieltä puhua samassa yhteydessä, ellei tarkoituksena ole vain someitkeä Kataisesta.

Ja tietenkin yhteisvastuukehikoista sataa kakkaa silmille. Mikäli todennäköisyys kakkaantumiseen ei olisi ollut aikoinaan korkea, olisi päädytty käyttämään puhtaasti markinaehtoisia ratkaisuja.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #38

Suomen väkiluku oli 31.7.2017 yhteensä 5 508 714 ihmistä. Tällä väkimäärällä painoarvomme EU:ssa ja muissa ”kinkeripiireissä” on aika lähellä pyöreätä nollaa. Loppupeleissä Suomen kohtalo on olla osa liittovaltiota. Tämä on kylmä tosiasia, joka toteutuu. Toteuttamista edesauttaa yhteinen noin 1340 kilometrin pituinen raja itänaapurin kanssa. Tämän rajan halutaan olevan myös EU:n raja. Maksoi mitä maksoi. Turvallisuuspolitiikka kulkee muun politiikan edellä. Bondit ovat myös aikaa myöten tulossa. Integraatio voimistuu.
Olen itse elänyt aikuisikäisenä aikoja, jolloin Suomen valtio oli käytännöllisesti katsoen velaton. Laulussa lauletaan ”Oi niitä aikoja…”

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kokoomuksen ”värisuoralla” Katainen – Stubb – Orpo on ollut tässä kaikessa erittäin keskeinen merkitys.

Onko? Ettei olis Kepulla se värisuora?
Komissaari Olli.Rehn -09-11
PM.M.Vanhanen -09 ERVV
PM.Kiviniemi EVM-maaliskuu 20pv-11
lähde:
EU-tiedote
Valtioneuvosto tiedotustilaisuus

ERVV jatkui EVM ja oli sovittu jo-09.
lähde:
ERVV-puitesopimus-10

JK.Koko kuvion tiesi myös persut .Istuivat oppositioaikana
EU-asiat=suuressavaliokunnassa ,kuin myös muissa valiokunnissa missä asiaa käsiteltiin.

Marko Parkkola

Muistan juuri taannoin lukeneeni kommentin, että liittovaltiosta puhuvat vain sen vastustajat. Tämä kommentti pitänee melko pitkälle paikkaansa. Muut käyttävät termiä integraatio hämätäkseen muita.

Mutta mikäs tässä, kun työpaikka on, ruokaa kaapissa ja auto pihassa. Kikytunnitkin on pidetty. Hittojako minä välitän jostain julkisen puolen kesälomarahoista. Se on toisten ongelma. Ja näinhän tämä täällä EU:ssa menee, että jokainen huolehtikoon omista ongelmistaan sekä Saksan pankeista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei pidä paikkaansa. Liittovaltio on terminä käytössä sekä puolesta- että vastaan-leireillä. Pikemminkin sanoisin, että integraatio-termin käyttöä on yritetty vähentää, koska siihen on tullut viime vuosina ikävämpi klangi.

Osittain johtunee siitä, että integraatio on monilla osa-alueilla jäänyt vajavaiseksi (työmarkkinat, verotus jne) tai epäonnistunut katastrofaalisesti (cross-border portfolio flows ja -balances, vaihtotaseet jne).

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo, Mordorista nousee jo ahjojen savu taisi joku 2011 näillä sivuilla mainita.

Euroopan liittovaltiota halajavilta voisi jälleen kysyä? Mitä sen jälkeen...jos heidän unelmansa jostain syystä toteutuisi. Millä moinen saadaan pysymään kasassa Euroopan kaltaisessa maanosassa?

Jos ei muuta niin kantsii tutustua maanosamme historiaan hiukan syvemmin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Vähän turhan retorinen ja pihvi jää ohueksi. Teoriassa ei ole mitään esteitä sille, että EU:sta muotoutuisi ajan kanssa USA:n tai vaikkapa Saksan tapainen liittovaltio, jolla on yhteinen budjetti ja verotusoikeus, ja tulonsiirroilla tasataan alueellisia elintaso- ja tuottavuuseroja.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Leikataan sitten paksummaksi. Teoriassa ei tietenkään ole esteitä. Uskon kyllä vahvasti "teoriaan" siitä, että euroopan valtiot ja niiden kansalaiset ovat vuosisatojen ajan käytännössä luoneet oman identtiteettinsä, kansallisuustunteen. Tätä elementtiä ei voi eikä pysty edes teoriassa ohittamaan olankohautuksella.

Käytännössä EU-fantsut eivät mielellään näitä seikkoja huomioi. Yhteinen budjetti, verotusoikeus yms. tarkottaisi sitä, että kansallinen parlamentarismi syrjäytetään vähitellen, ei enää eduskuntaa tai kansallisia puolueita ja niiden tavotteita. No voisihan ne säilyttää, museoida vähän kuin neukkuaikaan itäblokin maissa....valtaa niillä ei tietenkään saa olla.

Mitä veikkaisit noin teoriassa. Kuinka kauan kestää siitä kun liittovaltio on muodostettu ja ensimmäiset mielenilmaisut ja kansalaisaktivismi sitä vastaan nousee esiin? Vielä tärkeämpi kysymys on miten liittovaltio tähän reagoi. Tankit kaduille kuten Unkarissa 1956 tai Prahassa 1968.....

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #44

Itse veikkaan 7 - 10 vuotta, kyllä kansa on sen verran tahvoa.
Vrt. perustuslaki: Kansa ei vieläkään ymmärrä mikä on muutettu ko. laissa.

Henry

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #46

Saattaapi olla, että maassamme sytytys on myöhäisellä. Ajattelin vajaata vuotta ja vallankumous alkaa ranskasta......

Juha Hämäläinen

Toinen esimerkki Oy Suomi AB:n vaikutusvallasta tulevassa liittovaltiossa tulee Saksan Demareiden kansleriehdokkaan Martin Schulzin suusta.

Schulz lyttää Slovakian poliitikkoa koko EUforisella idiotismillaan ja kun muistaa, että Slovakia on väestömäärältään Suomen kokoinen osa EUforiaa voi tästä vetää johtopäätökset tai työntää päänsä valolta piiloon!

https://www.youtube.com/watch?v=ElBg5fqmsC4

Tekstit asetuksista, kuten ylempänäkin olevaan videoon

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Joo, kyllä Schultz on melkoinen tapaus, mutta tuo on off-topic, joten rauhoitu vähän postaamisessasi.

Eihän Schultzilla tietenkään ole mitään kätevää vasta-argumenttia, ja sensijaan, että toteaisi suoraan, että sääntöjä piti pakon edessä kiertää kun tuli "yllättävä" kriisi (ei ollut oikeasti yllätys), niin alkaa sössöttää ohi aiheen ad hominemeilla ja vetoamalla auktoriteettiinsa.

Tuossa on muuten käännösvirhe sulla. Vertaa englanninkielistä käännöstä omaasi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Mä poistin ton Target2-kommenttisi ihan sen takia, että se oli hemmetin sekava ja huonosti kirjoitettu, ja mä yritän nyt koulia suakin tässä kovalla kädellä - ei floodausta ja copypasteja, vaikka aihe innostaakin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #31

Se on mielipideasia sanoin kissa kun persettää nuoli.

Juha Hämäläinen

Oletko varma vihreistä ? (Hämiö) Ehkä virhe oli virheettömyydessäsi.....

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #36

Joo olen. Englannin- ja suomenkielisessä oli merkittävä ero ainakin yhdessä kohtaa. Muuten en sitä seuraillut.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #40

Offtopic, mutta lontoolaistanut ukko ei ole kääntänyt kaikkea....

Tosin olen jo huomannut, ettei tässä ole mitään järkeä.

Pitäkää hauskaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Moni ”tavallinen tallaaja” ei tiedä sitäkään tosiasiaa, että EVM on EU:sta täysin ULKOPUOLINEN RAHOITUSYHTIÖ, jossa Suomi on osakkaana.

Jutta Urpilainen oli aikanaan tässä EVM:ään liittymisessä ”työväen asialla” eli hän oli lisäämässä tavallisen ihmisen eli veronmaksajan vastuutaakkaa.
Äitiyslomalla hän sai mukavasti olla sivussa päivän politiikasta. Eduskunnassa hän on pitänyt yllä matalaa profiilia oltuaan sitä ennen ”päälle päsmärinä” vähän joka asiassa. Urpilaisella ei ollut hinkua ymmärrettävistä syistä SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

12,6 miljardia euroa on vertauskuvallisesti 12,6 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tulosiirtounioni on jo olemassa. Asun Bulgariassa tällä hetkellä ja täällä odotetaan rahojanne. Tosin "isot" ne vie, mutta tulee joitain murusia myös tavistallaajille. Esim. tässä kylässä on uudistettu viemäröinti.

Jos haluatte auttaa tavisperheitä auttamaan itseään => älkää lähettäkö rahaa vaan mielummin muutama 10.000 romutettavaksi tarkoitettua tietsikkaa. Lähinnä kouluihin.
Tällainen teko maksaisi itsensä takaisin hyvin nopeasti, ettekä turhaan velkaantuisi.
En tiedä hipoiko tämä edes aihetta, mutta EVM on ensiaskeleita tulonsiirtounioniksi. Auttakaa ihmisiä auttamaan itse itseään, älkääkö antako EUsta kehittyä edelleen jonkinlaiseksi 'sossutoimistoksi'.

Henry

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kannatan Orpon näkemyksiä. Suomen on oltava mukana vahvan Euroopan luomisessa. Seuraava askel on NATO.

Ei jäädä Impivaaraan ihmettelemään.

Marko Parkkola

Asian sivusta, mutta tuli mieleen, että EU:ssa on menossa melkoinen sosialisointi. EKP ostaa velkakirjoja minkä kerkeää. Puhetta ainakin on ollut, että EKP voisi ostaa yksityisiltä markkinoiltakin velkakirjoja. Eurostoliitto alkaa muodostua keskuspankin kautta kivasti :)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Joka edustaja istuu useammassa valiokunnassa missä asioista päätetään.Myös oppositiosta. Ei siellä kukaan 200 istu päättämättä mitään.

He päättävät Suomen EU-kannan – suuren valiokunnan valta on euromaissa harvinaisuus
Suomen Kreikka-päätösten linjan päättää suuri valiokunta. Kaikissa maissa parlamentilla ei ole yhtä paljon sananvaltaa EU-asioihin kuin suurella valiokunnalla Suomessa.
HS

Suuri valiokunta puolestaan kokoontui päättämään suomen linjasta perjantaina. EU:n pakolaispolitiikasta olivat keskustelemassa suuren valiokunnan jäsenet mm.perussuomalaisten Simon Elo
Yle-14.9.2015

Toimituksen poiminnat