jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Saksan AKK:n EU-vaalitavoite: "rakentava Eurooppa-myönteinen enemmistö"

 


Politico-verkkojulkaisun haastattelussa Saksan CDU-puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) hahmotteli puolueensa kantoja lähestyviä EU-parlamenttivaaleja koskien.

AKK kertoi, että Euroopan on siirryttävä USA:n ja Kiinan strategisten päätösten passiivisesta sivustakatsojasta aktiiviseksi toimijaksi. Eurooppa tarvitsee omaa teollisuuspolitiikkaa, erityisesti Kiinan epäreiluksi katsotun kauppapolitiikan takia. Teollisuuspolitiikalla hän viittasi mm. eurooppalaisten suuryritysten fuusioiden sallimiseen, vaikka ne saattaisivatkin vähentää kilpailua Euroopassa.


Politicon kysyessä, mitkä puolueet ja tahot voisivat EU-vaalien jälkeen muodostaa ”rakentavan Eurooppa-myönteisen enemmistön”, AKK puhui kautta rantain, mutta Politico tulkitsi puheiden tarkoittavan, että AKK:n visiossa enemmistö muodostuisi EPP:n ympärille, ja siihen voisivat kuulua sosialistit, liberaalit ja Ranskan Emmanuel Macronin johtama En Marche. Myös vihreille AKK olisi valmis osoittamaan yhteistyötä tietyin varauksin – AKK toteaa ympäristöpolitiikan sovittamisen talouskysymyksiin ”hyvin vaikeaksi”.

Niinsanottuja kansallismielisiä tai vasemmisto- ja oikeistopopulisteja AKK ei maininnut. Politico päättelikin, että AKK:n EU:ssa ei näille ryhmille ole päätöksenteossa sijaa.

Kuitenkin AKK:n mielestä on parempi, että kiistanalainen Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa jatkavat EPP:n jäseninä, koska siten keskusteluyhteyden säilyttäminen ja vaikuttaminen Fideszin politiikkaan olisi helpompaa.

AKK näyttää haluavan jatkaa Saksa-Ranska-akselin valta-asemaa EU-asioista päätettäessä, ja kaikki tahot, jotka ovat suostuvaisia lisäämään EU-integraatiota, ovat tervetulleita muodostamaan ”rakentavaa enemmistöä”.  Mutta koska samanaikaisesti Orbán kelpaa AKK:n mielestä EPP:n jäseneksi, kyseessä ei ole mikään arvopohjakysymys, vaan hieman epätoivoiselta tuoksahtava pyrkimys pyrkiä kasaamaan ntegraatiomyönteinen enemmistö hinnalla millä hyvänsä.


VoteWatch-sivuston tuore arvio EU-parlamenttipaikoista kertoo, että tähän asti kaksi suurinta ryhmää – EPP ja S&D – eivät enää vaalien jälkeen muodostaisi kaksistaan ehdotonta enemmistöä. Jatkossa päätöksien taaksen pitäisi siis saada myös ALDE. ”Kansallismielisten” puolueiden uskotaan saavan EU-parlamenttipaikoista neljänneksen, ja mikäli ne liittoutuisivat yhdeksi ryhmäksi, siitä tulisi EU-parlamentin toiseksi suurin heti EPP:n jälkeen. Realistisempaa kuitenkin on, että ne kaikki eivät samaan ryhmään tulisi mahtumaan, ja uudesta ”kansallismielisestä” ryhmästä tulisi parlamentin kolmanneksi suurin.

Käytännössä siis EU-integraation eteneminen on vaarassa, ellei jatkossa keskeisiin päätöksiin löydy samanaikaisesti EPP:n, S&D:n ja ALDEn tuki. Ja koska kaikkien kolmen tukeen ilman laajoja kompromisseja ei ole aina luottamista, AKK haluaa varmistaa päätöksenteon pitämällä EPP-ryhmän jäsenkriteerit löyhinä, ja olemalla valmis yhteistyöhön kaikkien ryhmien kanssa.

Kaikki käy, kunhan se on integraatiomyönteistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Vaikuttaa siltä, että Saksan ylivertainen asema muita tasa-arvoisia EU-jäsenmaita paljon tasa-arvoisempana EU-jäsenmaana on maailman myllerryksessä uhattuna. Muutenhan tuota ei voi tulkita.

Saksan politiikka EU:ssa ja erityisesti euroalueella on kyllä ollut sen verran kamalaa, että ei ihme jos tulee vastaliikettä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Kiitos raportista. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Sysään tähän kylkeen myös Kanniaisen analyysin tuolta alempaa, niin saadaan kuvaan vielä lisää sekä laajuutta että syväterävyyttä:

http://vesa-kanniainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

"Yritysten siirtäessä tehtaitaan lännestä Aasiaan pieni- ja keskituloisilla reaalipalkkojen kehitys lännessä hidastui. Globalisaation hyödyt ovat siten jakautuneet kehittyneissä talouksissa epätasaisesti. Läntisen työvoiman asema kuitenkin heikkeni. Tämän kehityksen poliittisia seurauksia eletään vielä pitkään."

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tutkija Heikki Ronkainen Helsingin yliopistosta analysoi sinipunavallan loppumisesta EU:ssa, niin parlamentissa, komissiossa, kuin eurooppa neuvostossa.

Uutiskauhan haastattelu:
http://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?as...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Antti Ronkainen, ei Heikki. Antti on hyvä jätkä, hyvin tarkka seuranta ja perehtyneisyys asioihin. Aivan heittämällä Suomen Kuvalehden parasta sisältöä hänen kirjoituksensa. Vaikka onkin vähän juniori :)

https://suomenkuvalehti.fi/vallan-mahotonta/author...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joo Antti se oli, olen myös seurannut hänen kirjoituksiaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saa nähdä mikä on eri jäsenmaissa eu-parlamenttivaalien tulos. AKK suunnittelee mm. ALDEN tulevan jatkossa samaan ryhmään EPP:n kanssa. Suomessa tämä merkitsisi sitä, että keskusta rkp:n kanssa olisivat syvenevän integraation kannalla. Tämän ovat tähän päivään saakka kieltäneet kummatkin puolueet. Kokoomus ja sdp sen sijaan ovat puheissaan integraation kannattajia.

Vaalikeskusteluissa on tämän seikan eli integraation syventämistoimet otettava esille. Näin ainakin puolueen omissa vaalikeskusteluissa, jos toimittajat eivät suvaitse nostaa keskusteluun.

AKK:lla ja Saksan tämän hetken johtavilla puolueilla (CSU/CDU, SPD) näyttääkin olevan suuri huoli tulevasta vaalista. Linkissä yksi ennuste eu-parlamenttivaalien tuloksena. https://pollofpolls.eu/map/eu-parliament

Mikäli sama ennustesuunta toistuu muissakin suurimmissa jäsenmaissa, niin eipä ihme huolen heräävän AKK:lla (SPD).

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Mainitaan nyt tässä yhteydessä vielä se, että Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kuuluu Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR).

ECR eli European Conservatives and Reformists Group on Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä, joka on Euroopan parlamentin uusin ryhmä. ECR on hyvin eurokriittinen.

https://europarlamentti.info/fi/eurooppavaalit/vaa...

Toimituksen poiminnat