jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Paha mieli, silmät kiinni ja tölkin potkintaa

Talous-Sanomien Vesa Varheelle tuli sitten paha mieli, kun en ollut samaa mieltä hänen kanssaan:

 "... Mitä tuohon Huopaisen hyttysiä kuurnivaan, henkilöön käyvään pääosin poliittista huutoraivoa sisältävään blogiin tulee, hän ei puutu sanallakaan itse asiaan. Hän ei myöskään tunnu tajuavan, että kruunu on de facto euron ulkojäsen, ja että Ruotsi seuraa EKP:n jokaista korko-operaatiota, tosin omaan tahtiinsa. Mutta se, että kruunu on heikentynyt enemmän kuin euro, vahvistuttuaan sitä vastaan tuossa viime syksynä jonkin verran, ja mitä se kertoo, menee häneltä kokonaan ohi. No, jotkut katsovat ikkunaa, ja laskevat likaläikkiä, jotkut katsovat ikkunan takana olevaa maisemaa, kukin ymmärryksensä mukaisesti. Tämä jää minun kohdaltani tähän, lomalaitumet kutsuvat." – Vesa Varheen kommentti

Luin uudestaan blogikirjoitukseni. Sitten luin uudestaan Varheen vuoropuheluun kannustavan kommentin. En käynyt Varheen henkilöön. Ehkä Varhee koki kommenttini hänen diileritaustastaan liian intiimiksi, mutta hän on itse tuonut  kommenttiketjussa esiin taustansa perusteluna sille, että hän tietää, miten asiat ovat. Hän myös ohitti täysin havaintoni siitä, että kruunun valuutta- ja korkokurssit eivät ole käyttäytyneet, miten hän antaa ymmärtää. Enkä ollut ainoa, joka sen huomasi. Se on varmaan sitä poliittista huutoraivoani. Olen aina ihmetellyt,  miten toimittajat voivat olla niin jumalattoman herkkiä henkilöön käymiselle, kun he tekevät itse sitä päivittäin. Käydäänpä sitten henkilöön!

Kokemukset muokkaavat ihmistä. Kokemukset sanelevat, miten nykypäivää tulkitaan ja mitä tulevaisuudelta odotetaan. Viis siitä, miten ruotsin kruunun kurssille tai koroille on oikeasti tapahtunut euron ulkopuolella, sillä Varheen mielestä kelluva reunavaluutta on aina heittopussi ja Ruotsi ei aikuisten oikeasti toteuta itsenäistä rahapolitiikkaa. Kreikkaa ja Portugalia varmasti lohduttaa tieto, että euro tuo stabiilit ja alhaiset korot, sillä uutisten perusteella olisi voinut luulla jotain mutta.

Mielestäni Varheella on fiksaatio kelluvien valuuttakurssien ja itsenäisen rahapolitiikan vaaroista. Erityisesti mahdollisuus korkeisiin sekä volatiileihin korkoihin huolestuttaa häntä, jopa niin paljon, että hän näkee niitä siellä, missä niitä ei ole.

Mietin, miksi. Ehkä sen takia, että Postipankki teki 90-luvun puolivälissä 110 miljoonan dollarin tappiot korkojohdannaisilla ja strukturoiduilla korkopapereilla, lyötyään vetoa, ettei korkokäyrä kohoa ja jyrkkene, ja päätyi keissinä kansainvälisiin riskienhallinnan oppikirjoihin.

Korostan nyt, että Varheella ei ollut tappioihin osaa eikä arpaa, sillä rivimeklarit eivät pääse ottamaan tämän kokoluokan riskipositioita. Korostan vielä sitäkin, että rivimeklari ei ole halventava termi, sillä olen itsekin ollut sellainen ja ylpeä siitä. Työnantajaorganisaation luhistumisen näkeminen sisältä päin pienen porukan isojen virheiden takia olisi mielenkiintoisempaa luettavaa, kuin nämä yhä suppenevan porukan hokemat siitä, että euro olisi tosi hyvä juttu, jos täti olisi setä.

Voisin kirjoittaa tähän jotain siitä, miten eurossa roikkuminen väkisin Saksan korkeaa korkotasoa myötäillen, valuuttakurssilla joka lamautti vientiteollisuuden, oli Suomen lamaan vielä suurempi syy kuin Neuvostoliiton romahtaminen. Mutta jos ei edes yksinkertaisen tosiasian toteaminen mene jakeluun, silloin on varmaan turha keskustella oikeasti vaikeista asioista.

Hyvää lomaa Vesalle, asiat tappelee muttei miehet!

* * *

 Torstaina nähdään taas kokoustamista, ja voisin lyödä jo tässä vaiheessa vetoa, että EKP:n "veronmaksajat maksaa" ja hallitusten "pankit maksaa"-linjat eivät löydä kompromissia, mutta hyvässä lykyssä he saavat sovittua seuraavasta huippukokouksesta. Velkajärjestelyt jollain muulla kuin velkajärjestelyn nimellä  ovat puolestaan teknisesti niin vaikeita ja kaikkien osapuolien hyväksyntää vaativia konsteja, ettei niitäkään tule. Mennään sitten taas eteenpäin, pikkuhiljaa, kuukausiavustus kerrallaan, kohti hallitsematonta defaulttia. Sitten päivän linkkipläjäykseen:

* * *

EUROKRIISI

Roubini toteaa, että nykyinen odottelu ei toimi ja esittää pari vaihtoehtoa.

The Eurozone’s Last Stand – Economonitor by Nouriel Roubini

SocGenin maanantaisen raportin tulkintaa: suurin osa pankeista voisi yllättävän hyvin, vaikka kaikki menisikin päin seiniä. FT:n tulkinnan mukaan pankit keskimäärin selviävät rytinästä, paljon kyseenalaisempaa on EU-pelastuspakettien luottokelpoisuus

European bank admirers anonymous – Financial Times

Pankkien pääomatarve kasvaa jopa kolminkertaiseksi uusien vakavaraisuussäädösten myötä.

Banks Face Tripling of Capital Levels as EU Moves on Basel III – Bloomberg

Vuotanutta tietoa, miten eurokraatit harkitsevat kriisin ratkaisevansa loppuviikon kokouksessa

EU Leaders Will Consider Bank Levy to Aid Greece, Welt Says – Bloomberg

Yleiskatsaus maanantain korkoralliin ja kraattien lausuntoihin:

Italian, Spanish Yields Soar to Records; German Bunds Climb on Safety Bids – Bloomberg

Kriisi näkyi Ranskassa…

Core Europe Infected By Crisis as France CDS Surge to Record – Bloomberg

...ja Englannissa, vaikka se ei edes kuulu liittoon

A touch of anglo-periphery contagion – Financial Times

Suomi kilteimpänä ostanut sitten ne kaikkein kököimmät lyhyen maturiteetin kreikkalaiset bondit:

Collective action problem du jour – Financial Times

Hyvät silmäykset erimielisyyteen end gamen ratkaisuvaihtoehdoista.

EU Running Out of Rabbits; 60% of Germans Have "Little or Very Little Trust in Euro" - Mish's Global Economic Trend Analysis

30-Year Extend-and-Pretend Plan for Greece, Ireland, Proposed Amid Total Confusion; Plane Crash Looking More Likely – Mish's Global Economic Trend Analysis

EKP:n taseen paisumisesta ja stealth-tuesta kriisimaille on puhuttu paljon. Tässä vähän akateemisempaa otetta aiheesta.

A balance sheet view on Target – and why restrictions on Target would have hit Germany first – Clemens Jobst via VOX

 

FINANSSIKRIISI

Krugman kritisoi tutulla tyylillään linjausta, että yhtäkään kriisiin syyllistä ei rangaista millään tavalla

Letting Bankers Walk – The New York Times / Paul Krugman

Jenkkipankkien paperityöt asuntolainoissa jäivät buumissa puutteellisiksi, ja niitä alettiin paikata liukuhihnalta, “robosignaamalla”. Huolimatta viranomaisten varoituksista, pankkien lupauksista lopettaa käytäntö ja vakuutuksista, että lopetettu on, viime kuukausina oikeusasteisiin on edelleen tullut tuhansia väärennettyjä, puutteellisia ja muuteltuja lainhuudatuksia. Oikeusasteet ovat ottamassa kantaa, että pankeilla ei ole laillista oikeutta lainakantansa vakuuksina oleviin asuntoihin. Tästä voi tulla todella, todella rumaa jälkea.

Special report: Banks continue robo-signing – CNBC

Bank of America tarvitsee taas lisää pääomaa asuntolainojen paikkaamiseen, tällä kertaa 50 miljardia taalaa.

BofA Mortgage Settlements Magnify Capital Strain as $50 Billion Gap Looms – Bloomberg

 

MUUTA

Ei niin vakavasti otettava, mutta ajatuksia herättävä artikkeli IMF:n SDR:n roolista uutena maailmanvaluuttana.

Guest Post: Doing The Global Currency Shuffle – Zero Hedge

Harvardin taloustiedeiden professori Mankiw tölväisee kollegaansa Summersia

The Always Quotable Larry Summers – Greg Mankiw’s Blog

Jenkkien osakekurssit: pörssin markkina-arvo BKT:sta edelleen korkea

Market Capitalization (NYSE + Nasdaq) as %GDP – The Big Picture

Jenkkipörssin eri toimialojen kurssikehityksen vertailu

Sector Trading Range Charts – Bespoke Investment Group

Jenkkibondien omistuksien jakautuminen isona piirakkagrafiikkana huumorilla, vaikka taustakuvaksi!

Foreign Owners of U.S. Federal Debt as of April 2011 – Brass Magazine

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Talsan sivuilla kommentointia voi harrastaa niin anonyymisti, ettei sitä voi olla varma keneltä ne oikein tulevat. Talouss... siis Kämppäsanomat kuitenkin tuntuu tavoittavan enempi lukijoita kuin vaikkapa täällä talousaiheista naputtelu. No, kun piirit on pienet niin tekijätkin tulevat helpommin tutuksi. Ainakin allekirjoittanut löytää teikän kirjoitukset helposti. Pitää vain osata väistää 100+ kommenttia keränneet "kohupuheenaiheet", sitten kuva on helppo tunnistaa jäljellejääneistä.

Mikäli Varhee todella on perustellusti käyttänyt taustojaan apuna omien mielipiteidensä tueksi niin se on ok. Kyseessä oli kuitenkin Varheen kolumni ja ne ovat tykkänään eri juttuja kuin "oikeat uutiset." Esimerkiksi omaa tyyliäni on vaikeaa sovittaa uutisen kehyksiin, vaikka miten sisältäisivät faktatietoja.

Varheen vastakohta, "amatööri" kuten minä taas törmään ajoittain ad hominem circumstantiae -argumentointivirheeseen. "Kun et ole investointipankin pääjohtaja niin et voi näistä asioista mitään ymmärtää, joten pidä turpas kiinni!" Hellyyttävää. Hienoa, että sananvapautta pyritään edistämään näin korkeatasoisesti.

---

Nyt ilmeisesti EKP aloittaa varovaisesti vaalikarjan totuttelun, kun lausunnot alkavat kertoa, jotta Kreikan maksuhäiriön jälkeen(kin) maan papereita voitaisiin hyväksyä vakuuksiksi paineletkutoimille...

Naputtelen linkkejä tässä ehtoon mittaan auki pikkuhiljaa ja kommentoin niitä myöhemmin, jos niistä jotain keskusteltavaa löytyy.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Olen kannastasi jyrkästi eri mieltä sen takia, että tulevissa ratkaisuissa tarvitaan tarkkaan pohdittuja analyysejä eri vaihtoehdoista ja kun jonkinlaiseen vaihtoehtoon on päädytty, konsensus on saatava kaikilla sektoreilla valitun vaihtoehdon taakse. Ja jos tulee vaikeaa, piää olla yhteishenkeä sen verran, että priorisoinnit onnistuvat hyvin.
Varheen itsevarma kanta "euro on siunaus, ja ilman poliitikkoja ja varsinkin nykyisiä populisteja homma toimisi". Kyllä tästä kriisistä varoittivat ekonomistit hyvin laajalla rintamalla jo 80-90-luvun taitteessa, mutta heidät sivuutettiin olankohautuksella poliittisen tahdon takia.
ERM kriisi 1992 (=euron ensimmäinen hajoaminen, sillä Ruotsi ja Englanti jäivät pois) ja tämä nykyinen kriisi ovat mielestäni selkeää todistusaineistoa siitä, että systeemissä on jotain vikaa. Mutta Varhee pysyy kannassaan. Hänellä on siihen kaikki oikeus ja tosi hienoa, että taloustoimituksissa työskentelee ihmisiä, jotka ovat katsoneet sivua 5 Telerate Matrixista.

Talsalla on iso yleisö. Näitä Talsan analyysejä ei hirveästi lueta Goldman Sachsilla tai Ilmarisen sijoitusjohdossa, mutta niitä lukevat äänestäjät ja kansanedustajat. Ihmiset muodostavat oikeasti näkemyksiään median kirjoitusten pohjalta ja yleinen mielipide sanelee pitkälti sen, mitä poliitikot tekevät - jos poliittinen jatko kiinnostaa.
Oli oma kanta aivan mikä tahansa, kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että euro on kriittisessä pisteessä. Tehtävillä ratkaisuilla on erittäin kauaskantoisia ja raskaita vaikutuksia meidän kaikkien elämään. Olkoonkin "vain" kolumni. Asia on niin tärkeä, että koen todellakin velvollisuudekseni korjata faktoilla lepsuilua. Vasta sen jälkeen vastuu siirtyy lukijalle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jees. Ehkä ilmaisin itseäni jotenkin huonosti. Kyse on siitä, että Varheella on taustoistaan huolimatta täysi oikeus mennä heittelemään omia agendojaan. Niihin tulee kyllä kritiikkiä, jos se on aiheellista. Teikän kohdalla oli ja sitä myös siksi tuli.

Mä olen ehdottomasti sitä mieltä, että jonkinlainen "moraalisesti oikea" kansantaloustieto pitäisi olla kouluaineena. Samoin se, että porukoiden pitäis auttavasti ymmärtää jotain tästä talouskiemurasta voidakseen luoda perusteltuja mielipiteitä. Enkä ees lannistu, vaikka meikän oma näkemys tilanteesta pyritäänkin toisinaan lyömään lyttyyn. Olen lähteny siltä linjalta, jotta se koira älähtää... Saan siis vain enempi tarmoa tonkia tätä talouspaskakasaa.

Se, että muistosivuja myöden jengi käy suremassa presidentin kissan kuolemaa (joo, ei se kivaa varmaan ole mutta hei suhtellisuudentajua nyt pliis!) ja samalla viitataan kintaalla melko kovaan kriisiin ei oikein mee mun sisäistykseen. Jos valtiomme johtajalla ei ole muuta aktuellia kerrottavaa niin melko hyvin taitaa pyyhkiä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

MERS-skandaali siis jatkuu aivan kuten jossain vaiheessa arvelinkin. Robotoimintaa ei ole voitu katkaista tappioiden huohottaessa muuten niskaan. Jostain on likvidiä saatava nopeasti, kun horisontista lähestyvä 2. dippi tappaa raaka-aine- ja hyödykeletkuruokinnat. Bonuksetkin pitäisi pystyä jollain maksamaan. Niin, ja ennätysosingot ettei markkina-arvo romahtaisi oikealle tolalleen. Kiire on siksikin, että kiinteistöjen omaisuusarvot "liplattelevat hiljalleen" alas. Puskurit tuhlaukseen pitäisi saada siis kasattua mitä nopeammin, sitä nopeammin.

No, onneksi sikäläisillä eläkeläisillä on telsusta muutakin jännättävää kuin Idols-kisat. Parlamentin ylähuoneen pohdinnat siitä, pitäisikö eläkeläisille maksaa eläkkeet lähitulevaisuudessa vai ei voivat olla jopa apteekkarien ja lääkefirmojen mieleen nitropurkkien sisällön tyhjentyessä ennätystahtiin.

Kyllä tämä tästä jotenkin suttaantuu. Talouskasvulla tai jollain.

Toimituksen poiminnat