jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunnanvaltuusto

Kittilägate: Käsittämättömät mittasuhteet

Kittilän kuntakaaos on sekoittanut kunnallista päätöksentekoa kunnassa jo vuodesta 2013. Virkarikossyytteen on saanut valtaosa kunnan edellisissä vaaleissa demokraattisesti valituista valtuutetuista ja muista kunnan päättäjistä, yhteensä 28 henkilöä. Tällä viikolla on tullut tietoon, että poliisi tutkii lisää epäilyjä ja myös uusia epäiltyjä. Kyseessä on mittaluokaltaan ainutlaatuinen tapaus Suomen kuntademokratiassa. Alla Ylen artikeli kaikkine tapahtumineen toistaiseksi.

https://yle.fi/uutiset/3-9988546

Luottamushenkilö on toimessaan rikosoikeudellisessa vastuussa

Luottamus on asia jota ei ole syytä aliarvioida, luottamushenkilö voi olla vahingonkorvausvastuussa virheellisen menettelyn kunnalle tai ulkopuoliselle aiheuttamasta vahingosta. Päätöstä vastaan äänestänyt tai eriävän mielipiteen ilmoittanut ei ole vastuussa päätöksestä.

 

Vaikuttaa siltä etteivät kansan luottamuksen saaneet henkilöt ymmärrä päätöksistään syntyvää vastuuta. Asiat voivat olla vaikeita mutta niistä pitää jokaisen päättäjän ottaa selvää ennen päätöstä.

 

Kolmas kuristusisku Ouluntien–Kitkantien liike-elämälle

Ouluntien–Kitkantien vireillä oleva liikennesuunnitelma kuohuttaa – ehkä jotakuta ilahduttaakin – jälleen. Aikaisempia Ouluntien–Kitkantien ”liikennejärjestelyjä” valtuustokäsittelyissä seuraaneena ja niitä selostaneena saanen palauttaa mieliin muutamia historiallisia pääkysymyksiä.

Kuntavaalien jälkeen alkaa arki

Jälleen on yhdet kuntavaalit pidetty ja alkaa vastavalittujen kunnallisvaltuutettujen arki. Vaaleissa on kalasteltu ääniä jos jollakin tapaa, vaikkapa nyt sitten hymyilevällä miehellä, tai kuka lupaa leikata eniten palveluista, tai jollain muulla asialla siltä väliltä. Vaalikoneiden kysymykset ovat olleet monesti kaukana kunnallispolitiikasta ja kaksitulkintaisia. Vaalikoneet tuntuvat olevan uudenlainen viihteen muoto, joilla pyritään herättelemään kansan kiinnostusta vakaviin asioihin.

Näissä vaaleissa voi päättää mistä tahansa

Poliitikot ja heidän liepeillään pyörivät jantterit levittävät nyt viimeisenä vaalipäivänä kovaan ääneen propagandaa tyyliin "Kunnallisvaaleissa et voi äänestää henkilöä, vaan puoluetta" ja "kunnallisvaaleissa ei päätetä eurosta/maahanmuutosta/pakkoruotsista/jne."

Paras vaikuttamiskanava omassa kotikunnassa?

Kunnallisalan kehittämissäätiö on teettänyt TNS Gallupilla tutkimuksen, jossa vastaajat arvioivat, mitkä kahdeksasta eduskuntapuolueista tarjoavat parhaat mahdollisuudet vaikuttaa ja toimia paikallisissa asioissa vastaajan kotikunnassa. Mainintoja sai antaa useammalle puolueelle.

Ei liene sattumaa, että tutkimuksen tuloksessa kolme puoluegallupeissa kärjessä olevaa puoluetta keräsi eniten mainintoja. Muutenkin tulos seurasi varsin tarkasti viimeaikaisia gallupien tuloksia.

Jalkapalloa ja Aku Ankkaa talousarviokokouksessa

Kemin kaupunginvaltuustossa on ilmeisesti peruskuntoharjoittelu tältä kaudelta ohi, ja on siirrytty kevennettyihin harjoituksiin tulevia vaaleja silmälläpitäen. Uutiset nimittäin kertovat useammankin kemiläisvaltuutetun seuranneen Kemin Palloseuran ottelua tableteistaan valtuuston talousarviokokouksen aikana. Voi hyvällä syyllä sanoa, että aivan kaikki valtuutetut eivät ole olleet täysillä mukana Kemin talousasioista päätettäessä.

Valtuustojen pienentäminen kasvattaa suurten puolueiden ylivaltaa

Uusi kuntalaki tulee vähentämään valtuustopuolueiden määrää monissa kunnissa, jos valtuustot pienennetään lain sallimaan minimikokoon. Hyödyn korjaavat luonnollisesti nykyiset suuret ja keskisuuret ryhmät. Pienet valtuustot uhkaavat myös kaventaa paitsi alueellista edustavuutta, yksipuolistaa myös lautakuntien puoluerakennetta. Yleisesti ottaen demokratia kärsii.

Monenlaisia syitä puolueesta eroamiseen

Vaasalainen kaupunginvaltuutettu Risto Helin on saanut syytteen törkeästä parituksesta ja syyttäjä vaatii hänelle asiasta ehdotonta vankeusrangaistusta.

Hän on vuokrannut omistamaansa Vaasassa olevaa asuntoa virolaisille prostituoiduille 600 euron viikkovuokraa vastaan. Syyttäjän mukaan hän on tarjonnut asuntoa tähän tarkoitukseen aktiivisesti. Syyttäjä katsoo toiminnan törkeäksi sen pitkän keston vuoksi, kesäkuusta 2012 aina huhtikuuhun 2014 saakka.

Vaakunankiillotusvirasto

Kunnat ovat Suomen julkihallinnon perusyksiköitä. Ne syntyivät seurakuntien rinnalle huolehtimaan maallisista asioista. Kuntien rajat noudattivat seurakuntien rajoja, ja kunnantalo seisoi kirkonkylässä kirkon vieressä.

Vuosikymmenten kuluessa maailma on kuitenkin muuttunut yhä monimutkaisemmaksi, ja kunnat eriytyneet yhä moninaisemmiksi. Silti 101 asukkaan Sottungalla on edelleen samat tehtävät ja velvoitteet kuin 602.000 asukkaan Helsingillä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä