jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kaikki blogit puheenaiheesta Poliittiset aatteet

Eliitti, nettomaksajat ja saajapuolella elävät..

Me suomalaiset koostumme monenlaisista kengänkuluttajista. Meillä on maassamme monenlaista aatetta ajavaa poliittista puoluettakin. Maatamme pyörittävien nettomaksajien etuja yrittää ajaa useampi ”oikeisto” puolue. Saajapuolella elävien etuja markkinoi ajavansa useat ”vasemmisto” puolueet. Poliittisesti moneen osaan jakautuminen tuntui hyvinä aikoina demokratialla toimivassa yhteiskunnassamme turvalliselta.

Kokoomuksen kolmet kasvot

Pikku-Mustan yliopiston kahvilassa keskusteltiin. Kaikille avoin kahvila oli avattu, koska yliopistolla kävi jatkuvasti niin paljon kutsumattomia vieraita, että jonnekin nämä vieraat oli ohjattava aikaansa viettämään. Erityisesti filosofi viihtyi kahvilassa, koska siellä oli vain vähintään kahdeksan hengen pöytiä, joissa ihmiset usein ajautuivat keskustelemaan toistensa kanssa. Nyt oli käynnissä keskustelu Kokoomuksen uuden puheenjohtajan valinnasta.

- Mitä mieltä sinä olet, tuliko oikea henkilö valituksi? eräs vieraista kysyi filosofilta.

Yhdysvaltain ja EU:n oikeisto, federalismi ja rasismi

Kirjoitin viime kuussa poliittisen kompassin puutteista, ja esittelin sitä parempia poliittisten suuntausten erojen malleja. Määrittelin neljä parametria, joiden avulla määrittelin poliittisia aatteita, ne olivat

-Suhtautuminen kapitalismiin
-Suhtautuminen valtion taloudelliseen interventioon
-Suhtautuminen elitismiin (elitismin vastakohtana erilaiset demokraattiset mallit)
-Suhtautuminen nationalismiin

Hevosenkenkämallin ja poliittisen kompassin virheet

Politiikan jakolinjat ovat usein paljon monimutkaisempia kuin vasemmisto-oikeisto kahtiajako. Ja mitä jako vasemmistoon ja oikeistoon ylipäätänsä tarkoittaa? Itse käytän mielumin jakoa sosialisteihin, liberaaleihin ja konservatiiveihin. Politiikassa on kuitenkin kymmeniä, ellei satoja jakolinjoja jotka eivät mene näidenkään rajojen mukaisesti. Miten aatteellisia jakolinjoja kannattaa kuvata ja vasemmisto-oikeisto jakoa yleistää?

Kansan syvien rivien perusarvoista

Luin hiljattain Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn kirjan Kuka hullu haluaa poliitikoksi (Teos, 2015). Kyseinen opus sisältää lukuisien nimekkäiden vaikuttajien haastatteluja. Yksi heistä on Juhana Vartiainen, demareista kokoomukseen loikannut ekonomisti, keväästä lähtien myös kansanedustaja.

Loikkaansa hän kommentoi suurin piirtein näin: "Arvoni eivät ole muuttuneet vuosien varrella. Koen edelleen olevani perusdemari kuten 90 prosenttia suomalaisista".

Miksi SDP on minun puolueeni

Hakiessani tänä keväänä varsinaissuomalaisilta valtakirjaa kolmannelle kaudelle Sdp:n kansanedustajana olen palauttanut mieleeni, miksi Sosialidemokraattinen puolue on minun poliittinen kotini.

Tärkein syy tehdä työtä Sdp:ssä perustuu siihen mitä puolue ytimeltään on. Minulle Sdp on puolue, jossa yhdistyvät vastuun kantaminen ja inhimillisyys. Me emme ajattele, että vastuun kantaminen tarkoittaa inhimillisyyden unohtamista. Sdp:ssä inhimillisyys ja vastuun kanto kulkevat käsi kädessä. Tätä peruslähtökohtaa haluan myös varjella Sdp:ssä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä