jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomalainen keskiluokka

Valtaeliitti vaihtuu myös Euroopassa

Länsimaisen tunneilmaston ukkosenjohdatin on vihainen ja rääväsuinen poliitikko. Hävyttömillä ja provosoivilla kommenteillaan hän välittää laajojen kansanryhmien tunnetason erityisesti globalisaation ja epätasaisen tulonjaon tuomiin ongelmiin.

Vihan ja provosoinnin mukana kulkee viesti siitä, että valtaeliitti on menettänyt kykynsä kommunikoida laajojen kansanryhmien kanssa. Mikäli tätä kanavaa ei saada uudelleen auki, tulemme näkemään vielä monta uutta Donald Trumpia.

Valtaeliitti ei ole kuunnellut, koska tähän saakka sen ei ole tarvinnut

Minäkö muka töihin?

iTyöttömyys ja varsinkin pitkäaikainen, on suuri ongelma. Kaksi tilastoa antavat kovin erilaiset tulokset. Kuntien ns. "Sakkomaksu" on järjetön ja kohtuuton. Aikanaan Taipaleen malli armahti vanhat yli 10 vuotta työttömänä olleet eläkkeelle. Nyt persut ratsastavat sen periaatteilla, mutta ovat lyhentäneet aikaa ja nostaneet ikärajaa. On aika hämmentävää miten monimutkainen asia tämä on.

Tem ja itsekin paikallisesti olen tutkaillut asiaa. Tosiasiassa 30% nykytyöttömistä ei ole työkykyisiä ja saman verran ei ole työhaluisia koska tulotaso alenisi.

Käsityksemme köyhistä pitää päivittää

Joskus vuosia sitten kysyin tunnetulta suomalaiselta filosofilta moraalikysymyksen. Kumpi tekee isomman rikoksen, se toimistotyöntekijä,joka vie työpaikan kuulakärkikynän kotiinsa vai se myyntimies, joka illan edustettuaan yritystään illallisella, ottaa vielä asiakkaiden lähdettyä itselleen kaksi kallista mallasviskiä samaan piikkiin? 

Filosofi mietti hetken ja oli sitä mieltä, että kuulakärkikynän vieminen on selkeästi varastamista.

Laiskaa rahaa

Ylempään keskiluokkaan kuuluva suomalainen sijoittaa rahansa mielummin ruotsalaisen H&M:n osakkeisiin kuin suomalaiseen liiketoimintaan. Jos aiot aloittaa liiketoimintaa ilman hänen rahojaan, hän sanoo että kannattaa välttää kaikkea sellaista liiketoimintaa, jossa on työvoimaa tai logistiikalla suuri merkitys.

Tein eilen ihan aidon minulle esitetyn kysymyksen pohjalta Twitter kyselyn, joka ei tietenkään ole kattava Suomen kuva, mutta hyvin silmät avaava kylläkin. Kysymykseni oli: ". Mihin liiketoimintaan laittaisitte rahanne, jos teillä oli 30.0000 euroa?"

Vakaus voitta vapauden

Totuuttaan toitottava Jeesus provosoi maaherra Pontius Pilatuksen kysymään: ”Mitä on totuus?” Samantapaista udeltakoon vapaudesta.

Tavallisen ihmisen ja valtion vaalimassa asioiden tärkeysjärjestyksessä turvallisuus voittaa totuuden ja vakaus vapauden. Totuus ja vapaus saattavat uhata ja loukata ihmisen itserakasta minää ja rajoittaa valtion voimaa. Totuudentorvet ja vapausintoilijat eivät ole kivoja P. Pilatuksen, V. Putinin eivätkä tyytyväisen keskiluokan mielestä.

"Mukavaan elämään pyrkivät keskiluokkaiset ihmiset?”

Paskaloska 2015 -blogisarjan kolmannessa osassa paljastetaan eräs tärkeä hyvinvointimme rakentamiseen liittyvä asia, josta Suomessa on tähän asti vaiettu kuoliaaksi. 

Aiheeseen liittyen mietimme käytännön esimerkin kautta ”mukavaan elämään pyrkivien keskiluokkaisten ihmisten” merkitystä kansakuntamme hyvinvoinnin rakentajina Suomessa vuonna 2015.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä