*

jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteisövero

Sonera enää Telia Companyn Suomen myyntikonttori

On ollut surullista nähdä Soneran taival innovatiivisesta ja uutta tuottavasta yrityksestä Telia Companyn talutusnuorassa olevaksi myyntikonttoriksi. Tuottaahan se osan palveluistaan Suomessa, mutta niitäkin on siirretty jo Ruotsiin. Viime vuoden lopussa uutisoitiin uuden Soneran toimitusjohtajankin tulevan Norjasta ja Telia Companyn johtoryhmässäkin on enää ainoastaan yksi suomalainen, suomenruotsalainen Robert Andersson.

Trump laskisi yritysveron 35 prosentista 15 prosenttiin?

Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan Donald Trumpin vaaliohjelma sisältää monia lupauksia veronalennuksista. Yhteisöveron (yritysvero; business tax, corporate tax) osalta päälupauksena on sen alentaminen nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin. Tähän päästäisiin tukkimalla nykyisen järjestelmän porsaanreikiä (loopholes).

Nykyjärjestelmän ongelmat

Verojärjestelmän täysremontti

Nykyinen verojärjestelmä on monimutkainen ja syrjivä pieniä yrityksiä kohtaan. Yritykset maksavat yhteisöveron lisäksi listan muita veroja kuten arvonlisäveroa ja työnantajamaksuja. Näihin veroihin liittyy niin työntekijöiden tulotasoon kuin yrityksen tulokseen perustuvia verotaakan muutoksia. Esimerkiksi yhteisöveron perusteena käytettyä yrityksen tulosta voidaan manipuloida yrityksen sisäisillä lainamenetettelyillä ja näin minimoida verotaakkaa.  Tämä kuitenkaan ei ole mahdollista pienille yrityksille, joilla ei ole tytäryhtiöitä muualla maailmalla.

Mutka laillisen veronkierron matkaan?

Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut, että ministeriö ryhtyy selvittämään Carunan ja Elenian kaltaisen veronkierron estämistä. Tämä on hyvä aloite. Keinoja on varmasti monia. Tässä kirjoituksessa ehdotan yhtä:

Ei enää perusteettomia etuja ylikansallisille firmoille

Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, minkä verran firmojen tulisi maksaa veroja Suomen valtiolle. Yhteisöveroa laskettiin hiljattain 20 prosenttiin, mutta tosiasia on, että isoimmat kansainväliset ylikansalliset yritykset eivät maksa käytännössä maahamme mitään veroja. Verosuunnittelulla ne pystyvät siirtämään voittonsa muihin maihin.

Luova tuho alkaa vihdoinkin toimia?

Tilastokeskus julkaisi eilen tietoja palveluiden viennin kehityksestä. Kehitys on oikeansuuntainen, koska palveluviennin ylijäämä on kasvanut viime vuodesta. Tilastoinnissa palveluiksi lasketaan mm. informaatiopalvelut, kulttuuri- ja virkistyspalvelut, liike-elämän palvelut, tietotekniikkapalvelut sekä tutkimus- ja kehittämistoiminta.

 

Suomi-neito pulassa: lääke ei purrutkaan

Kuinka monta kertaa oletkaan kuullut sanottavan, kuinka Suomi ei korkean verotuksen, työn tuottavuuden ja työn hinnan vuoksi ole kovinkaan houkutteleva kohde ulkomaisille investoijille. Suomesta on tullut karu ja lohduton maa, jolla ei ole lainkaan tulevaisuutta. Meidän suomalaisten tulisi kuulemma antaa enemmän, pyytää vähemmän ja laskea tuntuvasti työvoimakustannuksia. 

Varallisuusvero, yhteisövero ja palkkatuen ehdot - Sdp, missä vastuu nyt?

 

Kahdessa viimeisessä vaalipaneelissa Sdp:n ja vihreiden ehdokkaat irtisanoutuivat jyrkästi Kataisen-Urpilaisen hallituksen tekemistä ja sosialidemokraattisen ministerin valmistelemista/esittelemistä laeista.  Toinen koski yhteisöveron alentamista 24,5%:sta 20%:iin ja toinen palkkatuen ehtojen kiristämistä koskenutta lakia.

 

Samalla Sdp:n ehdokkaat nyt jyrkästi tuomitsivat myös vuonna 2006 tehdyn varallisuusveron poistamisen.

 

Verosuunnittelua

Sillä perusteella vain minkä täydellinen asioihin perehtymättömyys antaa, esitän aivan omia ajatuksia, joista ei voi syyttää ketään muita.  Aiheen kirjoitukseen antoi tämän illan  TV1 ohjelma veroparatiiseista.

 

Tietääkseni Virossa on käytössä sellainen verotussysteemi, jossa yritystä ei veroteta ollenkaan.  (Onko oikea ilmaisu ”yhteisövero 0?”)   Kun sitten yrityksestä maksetaan palkkaa tai osinkoa, sitä verotetaan.  Olenko ymmärtänyt tämänkin oikein?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä