jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kaikki blogit puheenaiheesta Rahapolitiikka

Kupla puhkeaa, oletko valmis?

Euroopan keskuspankki (EKP) on keksinyt Sammon. Sillä on vähän tekemistä Björn Wahlroosin keksimän Sammon kanssa. EKP:n Sampo on luonut tyhjästä biljoonia euroja, kun taas Wahlroosin Sampo liikuttelee vain muutamia kymmeniä miljardeja.

Euroopan poliitikot kykenevät vain erittäin pienessä mitassa päättämään EU:n rahapolitiikasta. Siihen EKP:llä on monopoli. Jotain ne saavat kuitenkin päättää, ja se, mitä ne saavat päättää, on pankin pääjohtaja.

Luovan rahapolitiikan kausi euroalueella jatkuu

Yritysten velkakirjojen osto ollut kyseenalaista rahapolitiikkaa EKP:lta

Miksi Suomen Pankki mullittelee isännälleen EKP:lle?

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ehdottelee velkakattoa yksityisen sektorin velkaantumisemme hillitsemiseen. Samaan aikaan Euroopan keskuspankki EKP taas pyrkii rahapolitiikallaan yllyttämään yksityistä sektoria velkaantumaan. Tilanteessa ei olisi mitään ihmeellistä, jos SP ei olisi EKP:n alajaostokonttori.

Onko keskuspankin itsenäisyys ainoa vaihtoehto?

Akateemisessa asiantuntijapaneelissa ekonomistikoneessa kysyttiin viikko sitten tärkeä kysymys: onko Euroopan keskuspankin pääjohtajan itsenäisyys poliittisesta vaikuttamisesta hyödyllistä Euroopan talouskehitykselle. Myöhästyin paneeliin osallistumisessa. Olin kirjoittanut teemasta jokin vuosi sitten muistion. Siksi kirjaan arvioni tähän.

Mitä poliitikot eivät osaa tai ymmärrä?

Mikkelin suuren pojan Erkki Liikasen (Mikkelin Pallo-Kissat) jälkeen ollaan Suomen Pankin pääjohtajaksi nimittämässä Brysselin vallan oma mies Olli Rehn (Mikkelin Palloilijat).  Molemmat ovat savolaisen mafian miehiä ja siis heidän puhuessaan vastuu siirtyy kuulijalle.

 

Miksi raha-asioista ei sovi puhua?

Suomessa vaikuttaa olevan vallallaan laajasti ajatusmaailma, jonka mukaan raha-asioista puhuminen julkisesti ei ole suotavaa, hyväksyttävää tai toivottavaa. Sitä pidetään erikoisena, jos joku tahtoo puhua rahasta tai utelee toiselta henkilöltä tämän raha-asioista tai näkemyksiä rahaan liittyen. Minusta olisi erityisen hyödyllistä ja tasa-arvo edistävää, jos näistä asioista voitaisiin keskustella avoimesti ja rakentavasti. Raha-asioihin liittyvää stigmaa hälventämään ja ihmisten uteliaisuuden tarvetta tyydyttämään ovat tulleet muun muassa vuosittain ilmestyvät julkiset verotiedot.

TARGET2 on palannut

Muistatteko TARGET2-balanssista pari vuotta sitten käydyt keskustelut?

 

28.2.2012: Ben Zyskowicz vastaa target-kyselyyn (Aamulehti blogi)

…Kun kriisimaiden pankit ovat lainanneet suhteellisesti muita enemmän keskuspankkirahaa, kyseisten kansallisten keskuspankkien TARGET 2 -asema on kääntynyt enenevässä määrin velaksi.

Markun rahanpainohöpinät vuonna 2010

Muistatteko Markku Uusipaavalniemen? Äänesti Kreikka-paketteja vastaan, puhui tulevasta velkakriisistä ennenkuin velkakriisi oli alkanut ja niin edelleen. Moni piti hörhönä.

 

Hän sanoi Uuden Suomen mukaan syyskuussa 2010 näin:

Ratkaisu olisi Uusipaavalniemen mukaan ”naurettavan helppo”.

Kupla-Euron puhallusta jatketaan – eikö millään enää ole mitään väliä?

Kupla-Euron puhallusta jatketaan – eikö millään enää ole mitään väliä?

*

Euro-kuplaa ladataan lisääntyvällä höyryllä

Entistä suuremmalla hämmästyksellä joutuu seuraamaan tapahtumia Euroopassa ja sen finanssiaalisessa ytimessä, Euro-alueella.

Devalvaation tarve

Tällä kertaa aiheena vastaantullut kuva Suomeen tehtävien investointien hintatasosta. Miksi Suomeen ei tehdä investointeja?

1) Koska Suomen kasvunäkymät ovat surkeat, joten investointi, jonka tuotto on kiinni Suomen yleisestä kehityksestä, on kannattamaton.

2) Jos joku aikoo tehdä bisnestä jossain muualla kuin Suomen markkinoilla, vaikkapa valmistaa muttereita ja myydä niitä Saksaan, kannattaa investointi tehdä johonkin halvempaan maahan kuin Suomeen.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä