*

jhuopainen Pimeää pelottelua ja populismia jo vuodesta 2011.

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteisvastuu

Toivoton Eurojärjestelmä

Joskus kauan sitten puhuttiin oppivasta organisaatiosta, ja peräti älykkäästä organisaatiosta. Nyt sellaisista kuulee harvemmin, ja Eurojärjestelmän yhteydessä ei koskaan.

Tämä on merkillistä ja käsittämätöntä sinänsä; eikö suuren, satoja miljoonia ihmisiä koskevan hankkeen tulisi toimia rationaalisesti ja erheistään oppia ottaen? Niinhän sitä luulisi. Mutta kun ei.

Onko vasemmistolaisuus automaattisesti pahasta?

Päivän byrokraatti kysyy kirjoituksessaan: onko vasemmistolaisuus automaattisesti pahasta. Hyvä kysymys. Mielenkiintoista, että hetki ennen tämän lukemista pohdin itse ihan samaa: 
miten älykkäänä pitämäni vasemmistojohtajat kuten Ele Alenius ja Kalevi Kivistö, ja eritoten nykyinen suorastaan superälykäs Li Andersson pystyvät perustelemaan itselleen poliittisen linjan joka vienyt kansalta työmoraalin.

Rikkaat arabivaltiot eivät voi kääntää selkäänsä pakolaiskriisille

Samalla kun turvapaikanhakijoita hukkuu Välimerelle ja Euroopan maat miettivät kuumeisesti sitä, että miten ratkaisisivat ongelmakohdat turvapaikkapolitiikassa, niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas Salman ovat allekirjoittaneet satojen miljardien eurojen arvoiset sopimukset asekaupoista ja puolustusyhteistyöstä. Muistuttaisin teitä muslimeja siitä, että nämäkin 400 miljardia, joita olisi voitu käyttää turvapaikanhakijoitten auttamiseen ja vastaanottamiseen käytettiin aseisiin, jolla tapetaan muslimeja.

Unionin tie ei saa olla jatkuva tulonsiirtojen lisääntyminen

Ennen EU:n valtionpäämiesten kokousta Bratislavassa komission puheenjohtaja Junker piti ns. state of the union-puheen. Näitä puheita on tavattu pitää ”yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista”-kategoriaan kuuluvina, joissa luetellaan kaikki mahdolliset politiikkalohkojen tavoitteet suurella pensselillä. Tunnin kokous sisälsi nytkin samoja elementtejä, mutta erityistä kiinnostusta lisäsi Brexitin jälkeinen linjaus eli kokokoko EU-27 tulevat näkymät.

Hei, voitko auttaa?

Meillä Suomessa on yleistymässä kulttuuri, missä jokainen huolehtii vain omista asioistaan ja lähin omainen on viranomainen. Tämä tarkoittaa vaikka sitä, että jos joku tuntuu olevan eksyksissä, loukkaantunut tai meneillään on jokin riitatilanne tmv., muut ulkopuoliset kääntävät selkänsä, kävelevät pikaisesti tai kaasuttavat pikaisesti ohi. Emme sekaannu - poissa näkyvistä, poissa mielestä.

Kävin eilen iltakahdeksan jälkeen kolmen lapseni kanssa hakemassa Kauhajoen keskustaajaman toiselta puolelta osuuskaupalta "jääääätelöööö!".

Syökee pojat sokerinne, sano Rokka

Tuntemattomassa Rokka neuvoi muita syömään sokerit koska yksikön takana oli joki josta paniikissa pääsee yli uimalla. Neuvo oli viisas, ne jotka säästi sokerinsa menetti ne uimamatkalla.

Kokoomuksen arvioitava eurolinjansa uudelleen

Euro ja Euroopan Unioni ovat eri asia. EU voisi parhaimmillaan olla kukoistava vapaakauppa-alue, jossa ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääomien liikkuminen on mutkatonta. Siinä on edelleen paljon tekemistä ja osittain, muun muassa turvapaikkatilanteen ja Iso-Britannian eropohdinnan vuoksi asioissa on otettu myös takapakkia. Vahva vapaakauppa-alue edistäisi kaikkien EU-maiden vaurautta, ennen kaikkea pienen ulkomaankaupasta riippuvaisen maan, kuten Suomen. Itsekin Iso-Britanniassa asuneena pitäisin Brexitiä erittäin valitettavana.

 

Ihmisen asialla

Jokaisessa sirkuksessa oli – ainakin ennen aikaan – jonkinlainen friikki, jota maksavat asiakkaat saivat äimistellä. Oli maailman lihavimpia naisia, karvaisimpia naisia, pisimpiä miehiä ja tai maailman suurimpia kääpiöitä ja pienimpiä jättiläisiä.   

Näin on myös täällä sosiaalifoorumilla. Kun professori Heikki Patomäki pyysi minua osallistumaan tähän kokoukseen epäröin nanosekunnin verran mutta päätin sitten osallistua.

Miksi Ranska vetosi EU:n avunantovelvoitteeseen?

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ihmetteli, miksei Ranska pyytänyt Nato-mailta sen 5. artiklan aktivointia tai vedonnut EU:n yhteisvastuulausekkeeseen (artikla 222), joka voidaan aktivoida nimenomaan terrori-iskun perusteella. Ranskalta ei vastauksia ole tullut eikä muualtakaan.

Syitä, seurauksia ja vastuuta

Maahanmuutto ja varsinkin sen kriitikot ovat olleet monien huulilla Immos-gaten jälkeen. On totta, että maahanmuutosta aiheutuu ongelmia, mutta ikävä kyllä tuntuu että suurin osa maahanmuuttokriitikoista kuvittelee ratkaistavan ongelman olevan nimenomaan vain maahanmuutto, ja samoin maahanmuuton olevan jos ei ainoa, niin ainakin tärkein asia, mihin politiikassa voi ottaa kantaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä